Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Perfectionarea si integrarea functionarului public in modelul european

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micPerfectionarea si integrarea functionarului public in modelul european

Prin activitatea lor, autoritatile administratiei asigura punerea in executare si executarea in fapt a legii, procesul activitatii executie incluzand adoptarea de acte normative, emiterea actelor individuale, executarea si controlul indeplinirii lor.
Necesitatea prezentei unor specialisti in functiile administrative de specialitate de nivel superior din cadrul diferitelor autoritati ale administratiei publice este incontestabila.

Pregatirea profesionala a personalului din administratia publica trebuie avuta in vedere in actiunea de formare a acestora, pornita de la caracterul multilateral si specializat al activitatii, ceea ce determina si o pregatire profesionala diferentiata.

In ceea ce priveste relatia administratie-cetatean, se contureaza imaginea unei administratii democratice care sa fie la dispozitia cetateanului, in care se va aprofunda o noua conceptie asupra functiei publice: profesionalism si stabilitate.

Descentralizarea si autonomia functionala se construiesc coreland toate parghiile ce pot asigura succesul, descentralizarea serviciilor publice nefiind un scop in serie ci trebuie sa conduca la apropierea administratiei de cetatean.

Relatiile din interiorul subsistemului autoritatilor administratiei publice constituie in mare masura elemental esential de care depinde dezvoltarea unei activitati democratice si eficiente a acestei deosebit de importante componente a sistemului social-global”. – prof.univ.dr. Ioan Alexandru – “Administratia publica”

Avand in vedere functiile administratiei publice, ca principal instrument de implementare a optiunilor politico-economice, stiinta administratiei si drept public comparat elaborate in diverse tari din Europa, au dezbatut problema existentei unui model European de administratie publica. Aspiratia catre eficienta maxima si democratie totala ar duce la identificarea unui pachet de caracteristici comune diferitelor administratii europene care ar putea fi considerat nucleul modelului European.Elementul ce ar constitui administratia de tip European ar putea fi: asemanarea structurilor administratiei publice, multiplicarea structurilor de decizie-coordonare-consiliu la nivel general, aparitia autoritatilor administrative independente, asemanarea mecanismelor de actiune, mijloacele juridice si de personal, asemanarea sistemelor de control, controale jurisdictionale originale.

O etapa obligatorie in procesul de adaptare a Romaniei la cerintele integrarii europene ar fi elaborarea unor studii complexe interdisciplinare care sa ilustreze o deschidere cat mai mare spre toate formele de cooperare avandu-se in vedere si pastrarea indentitatii nationale.

Se simte nevoia dezvoltarii unei scoli romanesti de administratie menita sa formeze personal administrativ calificat si capabil sa promoveze metode de organizare si functionare moderne pentru administratia centrala si locala.“Administratia publica”, autor Ioan Alexandru, Editura Lumina Lex, Bucuresti 2002


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 797
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site