Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Planificarea la nivel local (site planning-ul)

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micPlanificarea la nivel local (site planning-ul)

Site planning-ul inseamna elaborarea unui plan de detaliu asupra unui areal restrans in legatura cu ceea CE trebuie/este de dorit sa se intample/sa se implementeze, cu felul in care (CUM) trebuie/se doreste sa se intample, facandu-se raportarea si la costurile induse (CIT VA COSTA?) de catre aceasta actiune, pentru ca procesul sa fie un succes.Cand este necesara elaborarea unui site-plan?

Cand se doreste schimbarea modului de utilizare a unei suprafete teritoriale;

Cand se doreste schimbarea modului in care o suprafata de teren (precum si peisajele asociate) este intretinuta si mentinuta (reabilitarea constructiilor sau a ariilor comerciale, imbunatatirea spatiilor deschise si a parcurilor).

Planning-ul local cuprinde planning-ul urban si cel rural, domeniul intrind in sfera de interes a serviciilor de urbanism (spre deosebire de planning-ul regional sau national, care este obiectul serviciilor de amenajare a teritoriului). Cu alte cuvinte, in amenajarea unui teritoriu, planificarea locala apare ca urmare a "transferului de sarcini" de la nivel macro la nivel micro (de la nivel regional la nivel local) si in acelasi timp este caracterizata de amplificarea si detalierea acestor sarcini; pe de alta parte, ea raspunde acelorasi cerinte ca si planificarea statala/regionala.

Generalizind, procesul de planificare environmentala este modalitatea de relationare a resursei (naturala, antropica) cu cerinta (necesitati umane).

Caracteristicile activitatii de planificare la nivel local:

Activitate operationala;

Activitate integratoare;

Activitate normativa.(Benedek J., 2000)

Obiectivele principale ale planning-ului local sunt adaptari ale principiilor care guverneaza amenajarile la nivel national/regional. Important este, in cazul acestui proces de amenajare la nivel local, sa facem distinctia intre planning-ul zonei extravilane si planning-ul zonei intravilane, in cazul fiecarui areal in parte regasindu-se in mod practic cele doua situatii mentionate anterior si anume de modificare a modului de utilizare a unei suprafete teritoriale (extinderea localitatilor inspre extravilan, modul de utilizare a terenurilor etc.), pe de o parte, si de regindire a modului de intretinere a unei suprafete de teren (reglementarea zonelor functionale ale asezarilor, a caracteristicilor spatiale si arhitecturale ale constructiilor etc.). Mentionam faptul ca activitatile aflate in sfera planning-ului zonei intravilane poarta denumirea generica de sanare.

In categoria planning-ului zonei extravilane sunt incluse si activitatile de amenajare a unor orase noi (vezi cazul Marii Britanii, Frantei sau Australiei) cu scopul deglomerarii marilor orase existente sau a pastrarii unei distante tampon intre platformele industriale (factori de poluare si de stress) si spatiile rezidentiale. In conformitate cu necesitatile umane care reclama interventii planificate, constructia unor orase noi se grefeaza pe citeva directii care dau nastere asadar unor principii ale dezvoltarii acestora (vezi Benedek J., 2000).

In Romania situatia existenta la nivelul localitatilor si directiile imprimate evolutiei acestora prin procesul de planificare locala sunt prezente in cadrul Planurilor Urbanistice Generale (PUG-uri), acestea fiind completate si detaliate prin Planurile Urbanistice Zonale si de Detaliu (PUZ, respectiv PUD). In conformitate cu componentele si etapele planificarii la nivel national/regional se desfasoara si planning-ul local, doar ca institutiile abilitate la acest nivel difera, ele fiind subordonate celor nationale si regionale (sunt respectate si aplicate la nivel local strategiile in dezvoltarea regiunii/tarii). Astfel, etapele planning-ului local sunt: stabilirea politicile urbane si elaborarea PUG-urilor.

Componentele unui plan de amenajare locala:

Planul de utilizare a terenurilor, cu ajutorul caruia se realizeaza impartirea functionala a teritoriului localitatilor (arealele tehnogene, habituale, recreationale etc.). el contine situatia existenta, precum si variante ale extinderii zonelor functionale, in special a celor rezidentiale si a cailor de comunicatie, a caror dinamica este mai intensa;

Planul de constructii (plan de detaliu) elaborat pentru portiunile destinate constructiilor (atit individuale, cit si colective, particulare sau publice), document cu statul de obligativitate    in ceea ce priveste respectarea prevederilor sale;

Tabloul de bord al localitatii (fisa localitatii) reprezinta practic doar mentiunile specifice unei localitati care se fac in cadrul tabloului de bord realizat la nivelul planurilor regionale. Poate fi considerat o baza de date referitoare la localitatea de referinta (incadrarea in unitatile administrative de rang superior, pozitionarea geografica, functii economice ale localitatii, anumiti indicatori demografici etc.).

In completarea unui plan urbanistic general se intocmesc planurile urbanistice zonale, a caror raportare se face la anumite unitati teritoriale omogene in raport cu anumite criterii, denumite unitati teritoriale de referinta (UTR).

Etapele planificarii unui sit - Planning-ul local


Mentiuni la aceasta schema:

"clientul" reprezinta denumirea generica a persoanelor fizice sau a persoanelor juridice (institutii, firme etc.);

pasii 4, 5, 6 reprezinta realizarea unei "banci de date" cu privire la arealul avut in studiu si in virtutea scopului precizat de catre client; de asemenea se realizeaza in aceasta etapa si consultarea tuturor factorilor implicati (de exemplu prin chestionare care sa surprinda perceptia publica si individuala asupra fenomenului), aspect care reuseste sa surprinda gradul de constientizare a problemelor specifice de catre populatie; carentele observate in cunoasterea problemelor environmentale (si nu numai) vor fi incluse ulterior in programe de educare si sensibilizare a populatiei;

aceste informatii acumulate reprezinta concretizarea fazei de diagnoza in analiza teritoriala cu scop de amenajare ulterioara; faza de diagnoza cuprinde si corelarea acestor caarcteristici cu scopul formulat si cerut de client;

politicile environmentale reprezinta cadrul legislativ existent, norme si reglementari care trebuie respectate de proiect;

Studii de mediu in documentele de amenajare a teritoriuluiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1406
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved