Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Proiect de planificare strategica - Orasul Ghimbav STRATEGIA SECTORIALA

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic


Proiect de planificare strategica

Orasul Ghimbav

STRATEGIA SECTORIALA:

Amenajarea teritoriului, urbanism, infrastructura

I. ANALIZA PRELIMINARA - Situatia actuala

Orasul Ghimbav este in imediata vecinatate a Orasului Brasov, in partea sud-estica a judetului, si se intinde pe o suprafata de 2.830 de ha pe valea Ghimbaselului

Populatia orasului numara in anul 2005 un numar de locuitori

1. Incadrarea orasului Ghimbav in regiune

Orasul are acces direct la magistralele rutiere, situatie ce asigura legaturi atat pentru calatori cat si pentru marfuri, nu numai cu capitala si principalele centre ale tarii, ci si cu exteriorul.

Legaturile auto la Coridorul 4 (Arad – Deva – Alba – Iulia – Targu – Mures – Brasov – Bucuresti - Constanta) nu beneficiaza de finantari europene si nu reprezinta o prioritate actuala, ceea ce impiedica intrarea orasului in circuitul european. Lipsa de legaturi rapide cu partea de NE si E a tarii, inclusiv cu Coridorul 9 European (Marea Baltica - Marea Neagra), priveaza Ghimbavul de legaturile necesare cu aria sa de influenta economica.

Lipsa centurilor ocolitoare care sa descongestioneze traficul separand fluxul de tranzit/transporturi de marfuri inspre alte centre din regiune de circulatia interna, determina ca in prezent, traficul de tranzit sa se desfasoare pe strazile orasului Ghimbav, perturband circulatia in oras si ridicand gradul de poluare peste limitele admisibile.

Pentru reducerea traficului prin orasul s-a propus realizarea variantei ocolitoare nord care ar asigura si legatura cu aeroportul.

Autostrada Bors- Oradea – Zalau - Brasov ar putea scurta distanta dintre principalele centre ale regiunii permitand totodata conectarea la infrastructurile de transport est - vest cu relatia Moldova.

Dat fiind faptul ca traficul in Ghimbav este aglomerat se impune constructia unor sosele de centura, prin care sa se devieze traficul greu pe rute ocolitoare aflate in afara orasului. Ghimbav se confrunta cu aceasta problema de suprautilizare din cauza cresterii exponentiale a parcului auto in ultimii ani.

2. Influenta orasului Ghimbav asupra zonei metropolitane

Orasul Ghimbav exercita o influenta importanta asupra zonei metropolitane ce cuprinde aproape un sfert din teritoriul judetului.

Populatia acestei zone a scazut ca numar de locuitori prin migratia masiva catre oras si prin scaderea natalitatii, care a dus la imbatranirea accentuata a populatiei ramase.

Infiintarea asociatiei pentru dezvoltarea zonei metropolitane Brasov este considerata o prioritate pentru acest, urmand a fi cuprins in strategia pe 2007-2013. In acest sens au fost adoptate hotarari de consilii locale la nivelul localitatilor incluse in proiect pentru asocierea

3. Urbanism si disciplina in constructii

Planul Urbanistic General (P.U.G) a fost intocmit de SC PROIECT SRL BRASOV - proiectant general - si aprobat prin Hotararea Consiliului Local nr.12./29.02.2000.

Administratia locala intentioneaza sa actualizeze PUG dupa finalizarea Studiului de circulatie ca o conditie importanta si o baza de fundamentare.

Pe parcursul timpului PUG a suferit schimbari cu ocazia aprobarii de catre Consiliul Local a unor PUD-uri si PUZ-uri care modifica uneori complet regulile impuse prin PUG. O parte foarte importanta din PUG este conditionata de cele 10     PUZ-uri care au fost demarate in anul 2000. De asemenea este importanta definitivarea strategiei orasului Ghimbav pentru a sta la baza actualizarii PUG.

Suprafata totala a teritoriului administrativ al orasului era de ha la data intocmirii P.U.G.-ului, din care 2,82% (7,94 ha) intravilan si 97,8% (2. 236ha) extravilan

Terenul agricol al orasului era in 2005 in suprafata de 2. 236ha, din care 1.890 ha terenuri arabile, 283 ha pasuni, 60 ha fanete si 3 ha livezi.

Fata de vechiul intravilan PUG a introdus o suprafata de teren in zona sudica a orasului. Acest lucru nu a ramas fara urmari, datorita faptului ca nu au fost continuate studiile de urbanism prin PUZ-uri menite sa reglementeze mai detaliat posibilitatea de construire, pozitia cailor de acces, a infrastructurii, motiv pentru care s-a construit haotic si lipsit de perspectiva in vederea unei dezvoltari durabile.

In urma avizarii favorabile a Planului Urbanistic de Zona (P.U.Z), intravilanul municipiului s-a extins cu o zona in suprafata de 607 ha din care peste jumatate 546 ha terenuri neagricole. Oportunitatea elaborarii P.U.Z. a fost motivata de nevoia de a proteja printr-un cadru legislativ specific zona de presiunea antropica, de construirea fara autorizatie

Spatiile verzi se afla sub normele de suprafata raportata la numarul de locuitori. Cu toate acestea exista o presiune extraordinara de a fi anihilate si cele care exista. Starea lor este in mare majoritate precara. In ultimul an s-au alocat fonduri consistente pentru intretinerea zonelor verzi. In perceptia colectiva, zona verde este un loc privit ca o mare oportunitate de a construi si in nici un caz ca o zona care trebuie intretinuta ca atare

4. Circulatia rutiera in orasul

In anul 2005 lungimea strazilor orasenesti era de 30 km din care 6 modernizate.

In prezent este in derulare un proiect al primariei, de modernizare a unui numar de 4 de strazi de pe raza orasului Ghimbav. Proiectul a fost elaborat/propus de administratia actuala si vizeaza reabilitarea a 4 de strazi nemodernizate din oras. Proiectul a fost atribuit in urma unei licitatii prin cerere de oferta la 2 societati.

De asemenea, se lucreaza la Studiul de fezabilitate si Proiectul tehnic pentru proiectarea a 2 poduri din beton armat peste paraul Ghimbasel in interiorul orasului.

Pentru anul 2006, mai precis pentru perioada mai - octombrie 2006, au fost terminate lucrarile de modernizare la str. Morii.

Raportat la elementele stradale, exista urmatoarele disfunctionalitati:

strazi cu gabarite necorespunzatoare categoriei;

strazi cu capacitate de circulatie depasita;

intersectii amenajate la care capacitatea de circulatie este depasita;

intersectii neamenajate corespunzator;

piete de circulatie sau grupari de intersectii amenajate necorespunzator;

In zona centrala, se constata fluxuri mari de pietoni care se suprapun peste fluxuri auto importante. De asemenea este prevazuta o zona exclusiv pietonala care sa valorifice din punct de vedere turistic centrul istoric al orasului (in jurul cetatii), si sa constituie un spatiu de loisir pentru locuitori o mare parte din an in orasul, asa cum se pot intalni in alte orase din Transilvania (Sibiu, Arad).

Pentru optimizarea circulatiei, primaria are in derulare urmatoarele investitii:

modernizare sistem rutier str. Unirii, str. Progresului, str. Lunga si Str. Calea Fagarasului

montarea in continuare de indicatoare de circulatie si dispozitive de limitare a vitezei in interiorul localitatii.

In prezent nu exista proiecte de parcari publice. Au fost amenajate in anul 2005 parcarile betonate din zona blocurilor (str. Fagarasului).

5. Transportul in comun in Ghimbav - situatia prezenta

Societatea SC TRUBLI TRANS SRL este cea care are in gestiune acest serviciu public de transport, avand in dotare un numar de 8 microbuze tip Mercedes cu 17 locuri si un nr. de 12 autobuze tip Ikar Turist cu 45 de locuri.

Societatea SC TRUBLI TRANS SRL evidentiaza investitiile pe care urmeaza se la faca in urmatorii ani:

  1. Reinnoirea parcului auto in proportie de 80%.

Infiintarea unei agentii de turism (intern-extern) cu deschiderea unui punct de lucru si in orasul Ghimbav.

Un alt fapt ar fi mentinerea pretului unui bilet la o valoare medie , accesibila pentru cetatean.

6. Fondul locativ

Delimitate de cai de comunicatie sau de detalii naturale din teren, s-a conturat un cartier - unitate urbanistica complexa ce constituie zona de referinta cu cladiri al caror regim de inaltime variaza de la nivelul de parter pana la 4 etaje.

Fondul locativ cuprindea in 2005 o suprafata locuibila de mp. din care suprafata locuibila privata era de mp, iar cea publica era de mp.

In 2005, fondul locativ cuprindea locuinte din care constituie locuinte din fonduri private si constituie locuinte proprietate publica

In prezent numarul de cereri de locuinte inregistrate la Primarie pentru constructii A.N.L. este 306 in perioada 2003 - 2005. In anul 2007 se vor atribui un numar de 120 de loturi pentru tinerii casatoriti conform Leg.15/2003, in zona DN 73B.

Cladirile de locuit din Orasul Ghimbav au o vechime in exploatare cuprinsa intre 20 si 55 ani

si reprezinta majoritatea cladirilor din orasul nostru la care in intervalul de timp mentionat nu s-a facut nici o interventie majora la structura constructiva sau la instalatiile interioare.

Pierderile de caldura, la orice tip de constructie si indiferent de destinatie, se apreciaza prin gradul de izolare termica a acesteia. Activitatea de reabilitare termica a cladirilor urmareste imbunatatirea performantei termice globale, a gradului de izolare termica a elementelor de constructie (anvelopa cladirii), precum si cresterea eficientei energetice a instalatiilor interioare termice si sanitare (incalzire si apa calda de consum). In prezent executivul primariei actioneaza in baza actelor normative mentionate.

Primaria are in administratie si spatii cu alta destinatie decat cea de locuit. In prezent in oras sunt 11 spatii cu alta destinatie reprezentand: 1camin cultural, 1 centrala telefonica, 2 scoli, 1 gradinita, 1 brutarie, 1 restaurant, 3 cabinete medicale care nu se vand pentru ca fac parte din domeniul public. Dintre acestea 3 sunt propuse spre vanzare, 3 dintre ele fiind revendicate. Din cele aproximativ 11 de spatii cu alta destinatie, 3 sunt spatii detinute de dispensare medicale.

8. Piata Imobiliara din Orasul Ghimbav

Date generale - piata imobiliara

Piata imobiliara din Romania este o piata in continua crestere din 1990 incoace, in acelasi timp este una foarte sensibila la toti factorii care genereaza motive de destabilizare a leului cum ar fi - alegerile prezidentiale; creditele acordate de diverse banci pentru cumparari de imobile; raportul leu-valuta; migratia fortei de munca din mediul rural spre mediul urban; migratia fortei de munca spre alte tari; cresterea investitiilor in domeniul imobiliar.

In prezent ne aflam intr-o situatie de apreciere a leului romanesc, ce fenomen a determinat un blocaj in tranzactiile imobiliare in special in domeniul apartamentelor de bloc, terenurile nefiind afectate de acest fenomen. Principalul motiv pentru care terenurile nu sunt afectate de influentele indirecte ale stabilitatii leului este cresterea investitiilor in domeniul imobiliar. Investitiile in domeniul imobiliar sunt foarte diverse de la simpla cumparare de imobile si construirea de blocuri de locuinte din fonduri private, pana la construirea de sedii de firma si spatii de productie, toate avand o influenta directa asupra terenurilor deoarece acest tip de imobil este necesar fiecarei tip de constructie.

Piata imobiliara Ghimbav.

In Ghimbav piata imobiliara este una foarte dezvoltata si atractiva, Ghimbav prezentand un interes deosebit din punct de vedere economic ca unul dintre cele mai mare oras din judet si regiune. Aparitia unui numar tot mai mare de firme si investitori pe piata economica Ghimbaseana a dus la marirea numarului de tranzactii imobiliare, stimuland totodata migratia fortei de munca spre Ghimbav. Astfel s-au amplificat tranzactiile de vanzare - cumparare, inchiriere de imobile, construire de sedii, spatii de depozitare, productie.

In ultimii 2 ani s-a remarcat in special o crestere a tranzactiilor cu terenuri, ca urmare a cererii tot mai mari de a construi cladiri de tip industrial (hale) care sa asigure un confort sporit si dotari deosebite comparativ cu vechile cladiri sau a dorintei de a construi cladiri de tip comercial, administrativ (birouri) care in prezent sunt la mare cautare. Odata cu dezvoltarea orasului, tot mai multe firme din alte zone ale tarii sau din afara tarii sunt interesate sunt interesate de astfel de constructii.

Datorita presiunii accentuate pe cerere, piata imobiliara este in momentul de fata a vanzatorilor. Aceasta implica, pe de o parte, posibilitati de tranzactionare a proprietatilor la nivelul maxim al valorii lor si, pe de alta parte, posibilitati de crestere a valorii in viitor deoarece oferta este foarte limitata.

O analiza a tranzactiilor imobilare din Ghimbav in perioada 1997 - 2005, releva o tendinta de crestere a preturilor tuturor tipurilor de apartamente din toate zonele orasului. Aceasta tendinta s-a accentuat in special dupa anul 2001, iar in perioada 1997 - 1999 a stagnat inregistrandu-se chiar scaderi ale ei.

Interesul tot mai mare a investitorilor din alte zone ale tarii si din strainatate si migrarea permanenta a populatiei in regiunea orasului Brasov, conduc la o prognoza favorabila a pietei imobiliare Ghimbasene pentru urmatorii ani.

9. Infrastructura pentru educatie/ invatamant cuprindea in 2005, 2 unitati din care:

> 1 gradinita de copii;

> 1 scoala pentru invatamantul primar si gimnazial;

In cadrul acestor unitati de invatamant, se inregistreaza un numar total de 16 sali de clasa si cabinete scolare.

La stabilirea prioritatilor (primarie) privind lucrarile de reparatii se au in vedere programele de modernizare a unitatilor de invatamant: grupuri sanitare, izolatii hidrofuge si termice, reabilitari de instalatii, refacerea fatadelor, amenajari de cabinete si laboratoare, amenajarea curtilor, reabilitarea terenurilor si a salilor de sport. Cele 2 de unitati de invatamant din subordinea Primariei Ghimbav au solicitat efectuarea de lucrari de reparatii si intretinere.

Fondurile alocate de la buget pentru aceste lucrari si pentru alte lucrari pe anul 2006 insumeaza 995.836 RON. In conformitate cu procedurile legale, au fost licitate prin cerere de oferta un numar de 2 de obiective si elaborate hotararile de atribuire precum si s-a realizat redactarea contractelor de executie. Valoarea contractelor este de 203.517 RON. Prin executarea lucrarilor de reparatii si intretinere se transpun in practica programe de modernizare a unitatilor de invatamant:- modernizarea grupurilor sanitare - in 2 unitati;

-reabilitarea invelitorilor si a acoperisurilor - 2 unitati;

-reabilitarea instalatilor de incalzire - 2 unitati;

-reabilitarea instalatilor electrice - 2 unitati;

-reabilitarea tamplariei exterioare - 2 unitati.

In ceea ce priveste infrastructura unitatilor de cultura, se remarca existenta unei biblioteci orasenesti.

10. Infrastructura din domeniul sanitar cuprinde 3 de cabinete medicale, 2 de cabinete stomatologice si 2 farmacii.

11. Reteaua de apa si canalizare

In ceea ce priveste reteaua de alimentare cu apa si canalizare a orasului Ghimbav functioneaza Compania de Apa S.A

O mare parte a Programului se concentreaza pe patru categorii de obiective cuprinse in contractul CI:

reabilitarea (inlocuirea) unor retele invechite de apa;

reabilitarea (inlocuirea) unor retele invechite de canalizare;

extinderea sistemului actual de alimentare cu apa intr-o serie de zone din orasul care in prezent nu dispun de retele publice de alimentare cu apa (adica infiintarea de retele noi);

extinderea sistemului actual de canalizare, adica infiintarea de retele noi in zonele unde nu exista.

In cadrul politicii zonale pentru planificarea serviciilor de apa, reabilitarea retelei din Ghimbav reprezinta un obiectiv prioritar.

Reteaua de distributie actuala de apa, de 13,6 km, are grad de acoperire de 93,3%. In cazul unui grad de acoperire integrala, se va ajunge la 14,5 km. Ponderea lucrarile de extindere este neglijabila in raport cu necesitatile de reabilitare actuale.

Se estimeaza ca in viitor sa se execute 35 bransamente noi.

Fata de situatia existenta (8,4 km), pentru a acoperii intreg teritoriul localitatii, este necesara completarea retelei de canalizare cu inca circa 3,6 km.

Cele mai importante realizari ale Companiei de Apa pana in prezent sunt:

inlocuirea retelelor cu contorizarea acestora

regularizarea cursului paraului Ghimbasel de catre Apele Romane.

Fata de situatia existenta (8,4 km), pentru a acoperii intreg teritoriul localitatii, este necesara completarea retelei de canalizare cu inca circa 3,6 km.

12. Alimentarea cu energie termica a orasului Ghimbav

Nu mai functioneaza, populatia fiind debransata de la alimentarea cu energie termica.

13. Alimentarea cu gaze naturale

Lungimea simpla a conductei de distribuire a gazelor in orasul Ghimbav este de circa 650 km, reteaua fiind administrata de Societatea S.C. DISTRIGAZ SUD S.A Bucuresti, Sucursala Brasov

Starea retelei

Retele au uzura normata depasita (vechime de peste 15 ani - stabilita prin lege), dar se afla in stare buna de functionare (verificari periodice, iar in caz de probleme, se i-au masuri de remediere). Intervin probleme de alimentare in anumite zone, datorita consumului mare si a cantitatii insuficiente de gaz la intrarea in oras, la temperaturi de sub -20 de grade, si presiune a gazului sub 1,5 bari.

Proiecte de investitii existente

  1. In anul 2003 – 2004 s-a schimbat partial conductele de gaz pe str. Morii, Lunga, Pietii.
  2. Extinderea retelei de gaz si in zona Dn 73 B si zona Livada.
14. Zone verzi

Comparativ cu orasul Brasov si cu orasul Fagaras, in Ghimbav constatam din datele furnizate de Directia de Statistica Brasov pentru anul 2005, urmatoarele:

Zone de agrement si parcuri (ha)

Spatii verzi

(ha)

Total

Brasov

Fagaras

Ghimbav

15. Deseuri

Agenti de salubritate – date generale (anul 2006)

Nume

Adresa

Zona deservita in judet

Locuitori deserviti

S.C.SERVICII COMUNALE GHIMBAV SRL

Str.Fagarasului nr.19

Ghimbav

II. ANALIZA SWOT ANALIZA SWOT - URBANISM SI DISCIPLINA IN CONSTRUCTII

PUNCTE TARI

Dezvoltare policentrica, diferentiata clar pe cartiere;

Existenta centrelor de cartier;

Diversitatea istorica si tipologica a constructiilor;

Prezenta elementelor naturale in oras sau apropierea lui (rau, padure, denivelari accentuate), conferind orasului specificitate si confort d.p.d.v. al mediului;

'Centralizarea' anumitor functiuni (ex: cultura, loisir)

Piata imobiliara dinamica si atractiva

Existenta institutiilor publice cu acoperire locala si regionala

Servicii publice locale bine dezvoltate (transport in comun, utilitati);

PUNCTE SLABE

fortarea permanenta a limitelor intravilanului;

insuficienta spatiilor verzi si ca tendinta, presiunea antropica din ce in ce mai mare asupra padurilor din imprejurimi, paduri care nu sunt percepute in complexitate a functiunilor lor (de mediu, de agrement, sociala, economica) ;

Accesul dificil intre cartiere cu trecerea aproape obligatorie prin o strada

Insuficiente functiuni indeplinite de centrele de cartier

Dificultati in dezvoltare datorate elementelor naturale

Numarul mare de constructii executate cu incalcarea PUG si a Regulamentului de Urbanism

Infrastructura urbana necorespunzatoare la periferii

Starea precara si inestetica a unor cladiri;

Servicii slab structurate si repartizate in teritoriu.

OPORTUNITATI

posibilitatea actualizarii PUG

numarul mare de specialisti si de societati private cu experienta relevanta in domeniu;

progresul tehnologic - posibilitatea de a intocmi harti si planuri prin satelit, Programe informatice(GIS) de gestionare a localitatilor

instituirea zonei metropolitane cu localitati din zona Brasovului;

posibilitatea de a accesa fonduri structurale pentru regenerare urbana;

Cadrul normativ privind reabilitarea termica a imobilelor

AMENINTARI

nepregatirea comunelor invecinate de a se angrena intr-o zona metropolitana datorita necunoasterii si lipsei de experienta asociativa;

insuficienta fondurilor alocate pentru zonele de risc;

dificultatea unei amenajari rationale datorita discordantei existente intre actiunile administrative si ritmul retrocedarilor imobiliare;

ANALIZA SWOT INFRASTRUCTURA DE CIRCULATIE SI TRANSPORT

Puncte tari

Ghimbav este traversat de magistrala rutiera E60(DN1): Bucuresti - Brasov - Oradea - Budapesta - Viena

Legaturi atat pentru calatori cat si pentru marfuri cu capitala si principalele centre ale tarii, precum si cu exteriorul

Infrastructura de transport urban insumeaza 30 km de strazi, din care 20. km modernizate (2004)

Stare destul de buna a drumurilor in comparatie cu alte municipii

In Ghimbav functioneaza multe firme de transport international pentru persoane si firme de transport de marfaCresterea cu 40 % fata de 2000, adica km de strazi modernizati

Proiectul primariei de modernizare a unui numar de 4 de strazi de pe raza orasului si modernizarea si asfaltarea strazilor periferice neasfaltate

Continuarea procesului de modernizare a trotuarelor si in cartiere;

Existenta unei gari pentru trafic feroviar la periferia orasului

Puncte slabe

Lipsa centurilor ocolitoare care sa descongestioneze traficul separand fluxul de tranzit/transporturi de marfuri inspre alte centre din regiune de circulatia interna;

Traficul de tranzit se desfasoara pe strazile orasului Ghimbav, perturband circulatia in orasul si ridicand gradul de poluare peste limitele admisibile;

Infrastructura rutiera invechita;

Conditii de trafic nesigure pe soseaua spre Valenii de Munte datorita lipsei traseelor alternative pentru vehicule cu tractiune animala si agricole;

Lipsa de alternative prezente in ce priveste trasee care sa ocoleasca centrul orasului;

Aglomeratia la intrarea / iesirea din oras la ore de varf cauzata de latimea insuficienta a benzilor de circulatie;

Circulatie ingreunata de numarul extrem de mare de automobile si de arhitectura centrului orasului (centrul orasului corespunde cu centrul vechi al orasului si este alcatuit din strazi stramte intortocheate si din cladiri vechi) ;

Strazile inguste si intortocheate din zona centrala creeaza dificultati in aprovizionarea magazinelor din centru;

Existenta de strazi neasfaltate la zonele periferice precum si in zone apropiate de centrul orasului;

Locuri de parcare insuficiente coroborat cu faptul ca strazile sunt inguste;

Lipsa unor parkinguri atat in zona centrala cat si in principalele cartiere ale orasului;

Depasirea duratei maxime de viata a unui segment important din reteaua de distributie;

Lipsa unei reale planificari urbanistice;

Lipsa de legaturi rapide cu partea de NE si E a tarii, inclusiv cu Coridorul 9 European (Marea Baltica -Marea Neagra), priveaza Ghimbavle de legaturile necesare cu aria sa de influenta economica.

Lipsa autogarii

Oportunitati

Deschiderea unui aeroport la Ghimbav, dezvoltarea infrastructurii, imbunatatirea performantelor economice si pregatirea viitorului transport combinat.

Autostrada Bors- Oradea- Brasov ar putea scurta distanta dintre principalele centre ale regiunii permitand totodata conectarea la infrastructurile de transport est - vest cu relatia Moldova

Riscuri

Aglomerarea din ce in ce mai accentuata si chiar blocarea traficului, datorita lipsei prezente de alternative in ce priveste traseele ocolitoare;

Poluarea excesiva datorata circulatiei urbane;

Evitarea orasului de catre turisti datorita traficului aglomerat;

Evitarea orasului de catre investitori din pricina infrastructurii rutiere deficitare;

Cresterea numarului de accidente rutiere in oras;

ANALIZA SWOT - CIRCULATIE RUTIERA, PARCARI, ZONE PIETONALE

Puncte tari

Retea densa de drumuri publice

Realizarea unui studiu de circulatie

Puncte slabe

Exista disfunctionalitati generale datorate lipsei unor legaturi functionale intre punctele de penetrare in orasul (PUG) o Traversarea orasului pe directia N - S se face prin centrul orasului

Traficul in oras este lent, expus la aparitia blocajelor in trafic

Constrangerile de relief fac dificila realizarea de artere de circulatie care sa evite zona centrala

Lipsesc legaturi functionale intre centrul orasului si cartierele de locuit

Strazi    cu gabarite necorespunzatoare categoriei;

Strazi cu capacitate de circulatie depasita;

Intersectii amenajate la care capacitatea de circulatie este depasita;

Intersectii neamenajate corespunzator;

Piete de circulatie sau grupari de intersectii amenajate necorespunzator;

Fluxuri mari de pietoni care se suprapun peste fluxuri auto importante

Inexistenta    traseelor pietonale in spatii proprii

Nu este prevazuta o zona exclusiv pietonala care sa valorifice din punct de vedere turistic centrul istoric al orasului

In centrul orasului nu exista parcari publice mari subterane sau supraterane, aceasta determinand ocuparea partiala a trotuarelor si a partii carosabile, fapt care ingreuneaza si mai mult circulatia

Evolutie ascendenta a valorilor nivelului de zgomot in special de-a lungul arterelor de circulatie intensa auto

Traficul auto reprezinta una dintre sursele de poluare a atmosferei, precum si a solurilor

Nu exista un sistem de monitorizare / dispecerizare a traficului

Lipsa de finantare pentru dezvoltare si modernizare, prin modernizare intelegand sistemele video, detectori si senzori de trafic

Oportunitati

Potential turistic ridicat al centrului istoric, valorificatul prin crearea unei zone pietonale

Riscuri

Cresterea exploziva a gradului de motorizare precum si stationarea la institutiile publice importante din oras, la spitale etc.

Aderarea la piata unica europeana va inlatura restrictiile la importul de automobile

ANALIZA SWOT -    FOND LOCATIV, PIATA IMOBILIARA

Puncte tari

Suprafata locuibila totala a crescut fata de anul 2000 cu 18,94%

Fata de anul 2000, numarul total al locuintelor a crescut cu 9,25%, reprezentand 167 locuinte

Primaria are in administratie si spatii cu alta destinatie decat cea de locuit

Cresterea numarului de constructii din orasul Ghimbav

Cresterea in preturi curente a valorii lucrarilor de constructii cu 15,4 % (septembrie 2004) fata de aceeasi perioada a anului 2003

Prezenta a numeroase firme specializate in domeniul proiectarii si constructiilor

cresterea investitiilor in domeniul imobiliar

piata imobiliara este una foarte dezvoltata si atractiva

cresterea numarului de tranzactii imobiliare (vanzare -cumparare, inchiriere de imobile, construire de sedii, spatii de depozitare, productie) in ultimii 2 ani s-a remarcat in special o crestere a tranzactiilor cu terenuri

Puncte slabe

Lipsa cailor speciale de acces, pentru persoanele cu handicap, in cele mai multe dintre institutiile si unitatile orasului

numarul de cereri de locuinte inregistrate la Primarie pentru constructii A.N.L. este in perioada 2003 - 2005

Oportunitati

Sprijinul autoritatilor locale in construirea de locuinte (se vor atribui un numar de 120 de loturi pentru tinerii casatoriti conform Leg.15/2003, in zona DN 73B.), prin alocarea de fonduri, ducerea utilitatilor si dezvoltarea parteneriatului public-privat cerere tot mai mare de a construi cladiri de tip industrial (hale), de tip comercial, administrativ (birouri) posibilitati de crestere a valorii tranzactiilor in viitor deoarece oferta este foarte limitata

Asigurarea utilitatilor (apa, canalizare, gaz, telefon, curent electric, drumuri) in zonele noi in care sunt planificate a se construi noi locuinte

Interesul tot mai mare al investitorilor din alte zone ale tarii si din strainatate

migrarea permanenta a populatiei in regiunea orasului Ghimbav

Programul de reabilitare termica a locuintelor

Riscuri

Sensibilitate crescuta a pietei imobiliare la toti factorii care genereaza motive de destabilizare a leului

creditele acordate de diverse banci pentru cumparari de imobile;

raportul leu-valuta;

migratia fortei de munca spre Brasov;

migratia fortei de munca spre alte tari;cresterea investitiilor in domeniul imobiliar

ANALIZA SWOT - UTILITATI PUBLICE – GAZ

PUNCTE TARI

starea buna a retelelor actuale, in ciuda vechimii lor

Disciplina consumatorilor (sunt respectate instructiunile date pentru evitarea problemelor)

Seriozitatea unor mari consumatori de gaz (si in achitarea facturilor);

PUNCTE SLABE

nerespectarea tuturor normelor si regulilor, de utilizare a gazelor naturale de catre

consumatori rau-platnici

OPORTUNITATI

Perspectivele aparitiei unor investitori mari, consumatori de gaz

existenta unor proiecte de anvergura privind inlocuirea conductelor si modernizarea unor statii de masurare

AMENINTARI

Lipsa unor investitori, mari consumatori de gaz

ANALIZA SWOT - UTILITATI PUBLICE -APA SI CANALIZARE

PUNCTE TARI

Contorizarea orasului la nivel de imobil in proportie de 30% la blocuri si 16% la case, in medie, 24%.

Constructia canalului colector principal

Extinderea si reabilitarea retelei de distributie a apei pe 0,9. km

Extinderea si reabilitarea retelei de canalizare pe 3,6 km

imbunatatirea tratarii apei si epurarii apelor uzate

PUNCTE SLABE

Lungimea simpla a retelei de distributie a apei era in 2004 aceeasi ca in 2000, 13,6km

Lungimea simpla a retelei de canalizare era in 2004 in crestere fata de 2000 cu doar 5,8 %, adica 0,5 km

OPORTUNITATI

Extinderea retelei de distributie a apei cu inca 0,9..km, pe 4. de strazi

Extinderea retelei de canalizare cu inca 3,6.km pe 4 strazi

AMENINTARI

mare parte a retelelor de distributie a apei si canalizare se afla inca intr-o stare avansata de degradare

ANALIZA SWOT - TRANSPORTUL IN COMUN

PUNCTE TARI

imbunatatirea parcului cu mijloace de transport noi, performante (microbuze)

Personal calificat si bine structurat

Distributie eficienta a biletelor

PUNCTE SLABE

Linia de transport s-a format acum mai bine de 20 ani si s-a grefat pe necesitatile orasului in diferite stadii de dezvoltare

Aglomerarea, incarcarea excesiva a mijloacelor de transport, mai ales intre 7:00 si 7:40 dimineata

Slaba contributie a Primariei privind gratuitatea mijloacelor de transport in comun

Vechimea mare a unei parti importante a mijloacelor de transport (peste 15 ani)

Numar redus de mijloace de transport adecvate pentru persoanele cu handicap

OPORTUNITATI

Atragerea unor investitii si finantari

Instalarea unui sistem GPS pe microbuze

AMENINTARI

Cresterea numarului de mijloace de transport amplifica riscul ocuparii exagerate a tramei stradale

Grevele precum si vacantele si sarbatorile afecteaza negativ eficienta

ANALIZA SWOT -GESTIONAREA DESEURILOR

Puncte tari

Amenajarea unei statii de transfer ecologice face obiectul unor proiecte sustinute de Primaria Ghimbav

Evolutia calitatii deseurilor -ponderea materialelor reciclabile a crescut in detrimentul deseurilor organice

Puncte slabe

Nu se face o colectare a deseurilor cu o presortare sistematica la sursa

Rata de reciclare a componentelor valorificabile este redusa

Capacitatea de preluare este de mult depasita

Oportunitati

Posibilitatea accesarii unor fonduri de la bugetul de stat si europene

Posibilitatea parteneriatului cu alte municipalitati

Posibilitatea stabilirii de parteneriate cu firme private straine, pe Protocolul de la Kyoto

Amenintari

inmultirea depozitarilor ilegale de deseuri

III.IDENTIFICAREA PROBLEMELOR STRATEGICE

Pe baza analizei SWOT au fost identificate urmatoarele probleme strategice:

1. Orasul Ghimbav nu este racordat la nici o cale majora de transport (autostrada, aeroport international - cargo, tren de mare viteza);

2. Infrastructura de circulatie si transport este deficitara;

3. Zonele verzi sunt insuficiente, degradate si supuse permanent presiunilor de a li se acorda alte destinatii;

4. Lipsa unui plan de integrare a zonei periurbane intr-un proiect de dezvoltare coerent;

In urma identificarii problemelor strategice, s-au formulat si se propun urmatoarele strategii care sa raspunda la aceste probleme:

1. Realizarea unui centru intermodal care sa uneasca cele trei cai majore de transport;

2. Crearea de centuri ocolitoare, inele de circulatie, devierea trafic greu si de tranzit, optimizarea circulatiei, stabilirea de zone pietonale in centrul istoric;

3. Prezervarea zonelor verzi existente si amenajarea de noi zone verzi dupa normele urbanistice;

IV. BENEFICII SI COSTURI

1. Racordarea orasului Ghimbav la Autostrada Transilvania, realizarea unui centru intermodal care sa uneasca cele trei cai majore de transport - Pentru racordarea la autostrada, in stadiul actual de proiectare costurile sunt minime, deoarece acesta este un proiect finantat de la nivel national. Beneficiile acestui proiect sunt multiple - conectarea la magistrale de transport europene, facilitarea legaturilor Ghimbavului cu marile orase din Europa, scurtarea distantei dintre principalele centre ale regiunii, transport de marfuri mai usor, mai rapid si mai predictibil.

Crearea unui centru intermodal care sa ofere posibilitatea de transferare a marfurilor intre cele 3 cai de transport - aerian, rutier si pe cale ferata va fi un avantaj important in atragerea investitorilor si in dezvoltarea afacerilor existente.

2. Crearea de centuri ocolitoare, inele de circulatie, devierea trafic greu si de tranzit, optimizarea circulatiei, stabilirea de zone pietonale in centrul istoric - acestea vor duce la descongestionarea traficului in interiorul orasului, fluidizarea traficului urban, reducerea timpului de traversare a orasului, transport mai rapid catre destinatiile externe orasului, scaderea numarului de accidente atat in oras cat si pe rutele periculoase, scaderea gradului de poluare din orasul - prin devierea traficului greu, relansarea orasului ca atractie turistica prin valorificarea potentialului centrului istoric. Costurile in acest caz sunt ridicate dar aceasta reprezinta singura optiune pentru ca orasul sa rezolve marile probleme cu care se confrunta acum precum si sa se dezvolte. O mare parte din aceste costuri pot fi acoperite cu fonduri europene si nationale, parteneriate public-privat

3. Prezervarea zonelor verzi existente si amenajarea de noi zone verzi dupa normele urbanistice; - reducerea poluarii, existenta unui climat normal si placut, infrumusetarea orasului, crearea unei imagini de „oras curat'. Costurile in acest sens sunt mici, trebuie avuta insa o viziune corecta si coerenta asupra planificarii urbane, lucru care pana acum nu s-a intamplat.

4. Lucrarea in parteneriat in cadrul zonei metropolitane - beneficiile in acest caz vor fi multiple - cresterea competitivitatii printr-o viziune unitara la nivelul acestei zone asupra planificarii dezvoltarii viitoare, dezvoltarea sectorului constructiilor, posibilitatea atragerii investitorilor prin oferirea de terenuri viabilizate, dotate cu utilitati, dezvoltarea pietei imobiliare. Beneficiile nu vor fi doar de partea municipalitatii ci si de partea localitatilor ce fac parte din aceasta zona - extinderea utilitatilor in ariile cuprinse in zona metropolitana, extinderea celorlalte servicii municipale etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1326
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site