Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


REGIONALIZAREA SI GLOBALIZAREA LUMII CONTEMPORANE

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
SURSE DE RISC DIN ROMANIA- ZONE DE RISC PE HARTA
STATUTUL JURIDIC AL FUNCTIONARULUI PUBLIC
CLASIFICAREA IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE
SISTEMUL FISCAL
CONTRACT DE INCHIRIERE
Analiza sistemului informational al Primariei Sector 4
Specificul Asociatiilor de Relatii Publice din Romania
EXECUTAREA CONTRACTELOR ADMINISTRATIVE
MODELE, TEORII SI MITURI PRIVIND ADMINISTRATIA PUBLICA
CERERE DE CONCEDIU


REGIONALIZAREA SI GLOBALIZAREA LUMII CONTEMPORANE
Continut:

1.Dimensiunile si domeniile regionalizarii si globalizarii

2. Identitatea, uniformizarea si diversitatea lumii contemporane

Evaluare

Obiective:

Utilizarea unei terminologii referitoare la regionalizare si globalizare

Formularea unor probleme, ipoteze si opinii referitoare la globalizare si regionalizare

• Aplicarea unor elemente specifice stiintelor sociale in interpretarea globalizarii

Dimensiunile si domeniile regionalizarii si globalizarii

Regionalizarea

Procesul de regionalizare ne trimite, in primul rand, la notiunea de regiune: un sector relativ

omogen, mai mult sau mai putin intins, din spatiul geografic al planetei, care, prin caracteristicile sale se diferentiaza de teritoriile vecine, precum si intr-un cadru mai intins.

In spiritul regionalizarii, fenomenul regionariidesemneaza tendinta de a vedea statele apartinand aceleiasi regiuni geografice apropiindu-se din punct de vedere economic si/sau politic.

Gruparea regionala a mai multor state a dus la formarea asa-numitelor blocuri regionale, ceea ce sugereaza ideea de coeziune, de unitate si soliditate.

Exista mai multe tipuri de uniuni/blocuri regionale, de la cea mai simpla, zona de liber schimb, la cea mai integrata si complexa, uniunea economica.

In zonele de liber schimb sunt eliminate taxele vamale ti restrictiile cantitative privind produsele comercializate pe ansamblul arealelor lor. Din aceasta categorie, care este cea mai numeroasa, fac parte: NAFTA (Acordul de Liber Schimb Nord-American), ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est), APEC (Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific), AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) s.a.

Uniunea Economica reprezinta tipul cel mai integrat, presupunand, pe langa libera circulatie a persoanelor, a bunurilor a serviciului si a capitalului, si existenta politicilor macroeconomice comune.

Unica grupare regionala de acest fel este UNIUNEA EUROPEANA, care a inceput ca o piata comuna a carbunelui si otelului (1951) si a continuat ca o piata comuna in toate domeniile liberei circulatii (1957, Comunitatea Economica Europeana). Din 1992 are actuala denumire, realizand ulterior uniunea vamala si monetara, iar in prezent are ca obiectiv uniunea politica si o politica externa de securitate comuna.

Globalizarea reprezinta    procesul de extindere a dimensiunii unui fenomen (social, economic, stiintific, tehnic sau al informatiei) la nivelul intregii planete.

Domeniile majore ale „globalizarii” se refera la:

-globalizarea informatiilor, in sensul transmiterii aproape instantanee a acestora prin televiziune, radio, Internet, presa, telefon

-globalizarea schimbului de produse (materii prime, produse agroalimentare, produse prelucrate) si servicii (transporturi, turism)

-globalizarea circulatiei oamenilor (cu anumite restrictii insa, care sunt dependente de legislatiile tarilor si de posibilitatile economice de deplasare a persoanelor din tarile cu o dezvoltare modesta)

-globalizarea valorilor culturale (dar si a pseudovalorilor ocazionale)

-globalizarea unor anumite caracteristici ale societatii (ideologii, conceptii etc.)

-globalizarea limbii engleze, ca principala limba de comunicare intre oameni si, totdata, ca principala purtatoare a mesajelor in tehnologia informatiei.

Una dintre consecintele favorabile ale globalizarii o reprezinta accesul rapid (cel putin teoretic) al tuturor comunitatilor umane la progresele stiintifice si tehnologice realizate in orice parte a planetei.

Exista si fenomene negative care apar odata cu aceasta globalizare. Acestea se refera la generalizarea unor modele, stergerea diferentelor intre comunitatile locale, diminuarea diversitatii, impunerea unor sugestii generale care nu intotdeauna sunt potrivite conditiilor concrete s.a.

Identitatea, uniformizarea si diversitatea lumii contemporaneIdentitate-globalizare

Cele doua procese sunt percepute ca fiind antagoniste: globalizarea vizeaza interconectarea la scara mondiala, in timp ce identitatea urmareste pastrarea specificului dobandit in decursul timpului.

Identitatea se refera la cultura sau civilizatie, in sensul de ansamblul fenomenelor sociale, morale, religioase, artistice, stiintifice si tehnice proprii unui popor si transmise prin educatie.

Aparent globalizarea si cultura/civilizatia sunt doua domenii care nu par sa aiba multe in comun:

cultura este locala, globalizarea este un proces care vizeaza generalul

cultura trimite la traditie, globalizarea incearca tocmai emanciparea de traditie

cultura este asociata cu identitatea, globalizarea urmareste sa aseze punti intre identitati.

Uniformizarea lumii contemporane

Modul in care s-a derulat procesul globalizarii pana in prezent induce aprecierea ca prin globalizarea economica si globalizarea culturala, ambele de tip occidental, se urmareste o uniformizare a lumii contemporane.

Diversitatea lumii contemporane

Este un fapt arhicunoscut ca planeta noastra, Terra, desi unitara, cunoaste mari diferentieri teritoriale. Avem o planetam unitara, nu uniforma.

Miza majora este, in prezent, cea a viabilitatii culturilor intr-o lume din ce in ce mai globalizata. Aceasta inseamna, printre altele, respingerea constrangerii ideologice, respectiv a obligativitatii adoptarii civilizatiei occidentale.

Religia, unul din elementele componente fundamentale ale culturii/civilizatiei, este un exemplu foarte concludent privind diversitatea.

Mondializarea tot mai pronuntata a vietii economice si politice provoaca, in mod firesc, iritarea unor tari sau a unor grupuri de populatie, ale caror valori si stiluri de viata sunt afectate, oferindu-le, astfel, tot mai multe ocazii de a actiona impotriva actorilor globalizarii.

Fiecare continent, regiune, tara are un anumit specific cultural/civilizational, dobandit in decursul timpului, care ii da personalitate si ii confera un loc anume in ansamblul mondial.

Intrebari de autoevaluare

Cum apreciati existenta NATO – organism ce depaseste granitele Europei ca spatiu geografic in conditiile unei UE ca organism integrat?

Cum explicati transferul de substante si materiale poluante spre tarile in tranzitie sau in dezvoltare? Prezentati un caz cunoscut din Romania.

Cum se poate sustine modelul de „noua ordine mondiala”?

Ce intelegeti prin „marketing global”? Dar omul global?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8020
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site