Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Specificul Asociatiilor de Relatii Publice din Romania

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micSpecificul Asociatiilor de Relatii Publice din Romania

Am vazut intr-un paragraf anterior ca modelul normativ al Relatiilor Publice, nu poate fi conceput decat in baza unor instante, iar una dintre acestea era existenta asociatiilor profesionale. Conform Prwave , PRSA ( Public Relations Society of America ) , cu sediul in New York, este cea mai mare organizatie a profesionistilor in Relatii Publice. Societatea are aproape 32000 de membri - profesionisti si studenti. Evolutia Relatiilor Publice, a facut posibila si in tara noastra, aparitia Asociatiilor de Relatii Publice. La ora actuala, exista doua mari asociatii profesionale de Relatii Publice: Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice( ARRP ) si Clubul Companiilor de Relatii Publice din Romania ( CCRP ) . In afara de acestea, mai exista alte doua asociatii profesionale, care sunt insa destinate studentilor in Relatii Publice, asa cum este PRIME Romania, sau care au fost infiintate chiar de catre studenti, cum este cazul Asociatiei de Comunicare Ethos. Despre toate cele patru asociatii vom discuta, mai pe larg, in cele ce urmeaza.
„Din 1995 se infiinteaza Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice (ARRP), organizatie neguvernamentala, care reuneste principalii actori ai industriei de profil din tara noastra. Asociatia nu cuprinde agentii de Relatii Publice, dar reuneste reprezentanti ai acestora. Ea numara peste 100 de membri , persoane fizice, specialisti in Relatii Publice din sectorul privat, din institutiile publice si din invatamantul superior.Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice este membru al Confederatiei Europene de Relatii Publice (CERP) si membru fondator al celei mai mari organizatii de profil din lume – Global Alliance for Public Relations and Communication Management - pe scurt, Global Alliance (GA).

Din momentul in care a luat nastere, aceasta asociatie, a incercat sa aduca imbunatatiri domeniului de Relatii Publice din Romania, si astazi putem afirma, fara nici o urma de indoiala, ca ARRP, a devenit o asociatie reprezentativa pentru tara noastra, fiind una dintre cele mai eficiente, daca nu chiar cea mai eficienta Asociatie de Relatii Publice din tara.

In continuare, vom urmari cateva informatii despre ARRP, pentru a vedea de ce este necesara prezenta unei astfel de asociatii, in construirea si buna dezvoltare, a unui domeniu.

„Din momentul constituirii si pana in prezent, ARRP a reprezentat principalul for de dezbatere a problemelor specifice profesiei de specialist in Relatii Publice in Romania. De asemenea, Asociatia a fost o platforma de schimburi de experienta si de reprezentare a comunicatorilor romani in organizatiile internationale la care ARRP e afiliata. Misiunea ARRP este sa contribuie la dezvoltarea si consolidarea activitatii de Relatii Publice in Romania. Obiectivele asociatiei sunt urmatoarele: sa promoveze principiile deontologice prevazute in Codul de la Atena (Codul International de Etica pentru Relatii Publice); sa elaboreze standarde profesionale pentru desfasurarea activitatii de Relatii Publice in Romania; sa consolideze increderea diferitelor segmente de public in activitatea de Relatii Publice si in specialistii care o desfasoara. ARRP a organizat mai multe intruniri la nivel national ale specialistilor in Relatii Publice. Printre cele mai importante se numara: Conferinta Comunicare - Bani - Dezvoltare (noiembrie 2007) ; Dezbaterea Cum servim interesul public? (februarie 2006) ; Conventia Nationala de Relatii Publice (septembrie 2005) ; Conventia Nationala de Relatii Publice (septembrie 2005) ; Zilele Relatiilor Publice (iunie 2005) ; Conferinta Nationala ARRP - Un deceniu de Relatii Publice (iunie 2005) ; Scoala de Vara ARRP (2 editii - 2004 si 2005) ; Forumul National de Relatii Publice (2003) ; Zilele Relatiilor Publice (1997) . ARRP a sustinut o serie de proiecte importante pentru comunitatea specialistilor in Relatii Publice din Romania. Printre acestea se numara: Gala Excelentei in Relatii Publice – PR Awards; Olimpiadele Comunicarii ; Gala Societatii Civile; Targul de Relatii Publice – Pride(a) .

Nu sunt foarte multe chestiuni de comentat, legat de informatiile de mai sus, intrucat este lesne de inteles, ca aceasta asociatie a avut actiuni foarte importante, care au ajutat in mod cert si concret, domeniul Relatiilor Publice, pe parcursul evolutiei acestuia.

O a doua asociatie profesionala importanta, din tara noastra, este Clubul Companiilor de Relatii Publice (CCRP) . Daca in cazul ARRP, spuneam ca nu cuprinde Agentii de PR, atunci primul lucru important, care trebuie stiut, referitor la CCRP, este tocmai faptul ca aceasta a fost infiintata la initiativa a zece Agentii de PR (sau companii de Relatii Publice, asa cum se autointituleaza ele) , care au hotarat sa se reuneasca, sub aceasta denumire.

Astfel „principalele firme specializate de pe piata locala au fondat, in 2003, Clubul Companiilor de Relatii Publice din Romania (CCRP). Organizatia isi propune sa defineasca si sa promoveze activitatea si interesele industriei de Relatii Publice, precum si sa contribuie activ la dezvoltarea unui mediu profesional etic, solid si competent, aliniat practicilor internationale de profil. Membrii fondatori ai CCRP sunt: 2activePR, DC Communication, Free Communication, Image Promotion, Millenium Communications, Ogilvy Public Relations Worldwide, Perfect Ltd. Co, Prais Communication, Premium Communication.
CCRP reuneste zece dintre cele mai importante companii de Relatii Publice din Romania: 2activePR, DC Communication, Free Communication, Image Promotion, Millenium Communication, Ogilvy PR Worldwide, Perfect Ltd, PRAIS Corporate Communication, Premium Communication,The Practice si Lowe PR.

Urmatoarea asociatie profesionala de Relatii Publice din tara noastra, despre care o sa discutam in urmatoarele randuri, se numeste PRIME Romania. Aceasta este asociatia studentilor in Relatii Publice, care este filiala in Romania a lui PRIME Europe – The European Association of Public Relations and Communications Students (actuala denumire a fostei CERP Students ), care reuneste peste 500 de studenti din 16 tari (Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Rusia, Slovenia, Suedia si Ungaria).

Aceasta asociatie este importanta pentru domeniu, dar si mai importanta este pentru studentii din Romania, care au acces la informatii de o valoare inestimabila pentru ei. Sa nu uitam ca, de exemplu, ei nu pot fi membri ai altor asociatii. precum ARRP sau CCRP.PRIME Romania a luat fiinta in 1997 in cadrul Departamentului de Comunicare Sociala si Relatii Publice al Universitatii Bucuresti, sub denumirea de CERP Students Romania. In timp asociatia s-a imbogatit cu alte trei filiale: Bucuresti (SNSPA), Iasi si Timisoara, in prezent numarand peste 100 de membri. Printre obiectivele filialei nationale, se numara: reprezentarea intereselor studentilor romani la Comunicare si Relatii Publice, oferirea de cunostinte complementare prin activitati extra-academice sau punerea membrilor in contact cu colegii lor din celelalte state europene.

Ultima asociatie profesionala, pe care o vom descrie in lucrarea de fata este Asociatia de Comunicare Ethos. Ea a fost infiintata de studenti, mai exact de „Dragos Dehelean, actualul presedinte al asociatiei, si de colegii lui de la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice David Ogilvy. Si-a inceput activitatea in anul 2000, si este considerata asociatia studenteasca cea mai activa si mai vizibila, care se bucura de o popularitate uriasa in randurile studentilor. ” In continuare o sa urmarim cu ce se ocupa aceasta oasociatie si care sunt obiectivele ei. Asociatia de Comunicare Ethos promoveaza comunicarea profesionista ca mijloc de eficientizare a activitatii organizatiilor si institutiilor romanesti. Obiectivele acesteia sunt: sa contribuie la formarea si perfectionarea tinerelor generatii de comunicatori profesionisti; sa imbunatateasca accesul tinerilor la instrumentele de comunicare publica; sa acumuleze si sa dezvolte o baza de expertiza in domeniul comunicarii profesioniste pe care sa o puna la dispozitia organizatiilor si institutiilor romanesti in vederea dezvoltarii unor proiecte cu impact social; sa incurajeze si sa sprijine proiecte care imbunatatesc comunicarea la nivelul unor sectoare specifice de activitate, cu importanta strategica pentru societatea romaneasca. Un proiect important pe care il dezvolta este organizarea in fiecare an a Olimpiadelor Comunicarii, care este cea mai importanta serie de evenimente ce contribuie la formarea tinerilor comunicatori romani si la evolutia lor in cariera.[9]

Trebuie sa recunoastem faptul ca, aceste asociatii, au o contributie deosebita in profesionalizarea domeniului, in deschiderea unor noi cai de comunicare dar si in conceperea unor proiecte care vin in sprijinul studentilor romani.https://www.prwave.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10013&Itemid=124 26 – 04 – 2010,

ora 15:30.

Bortun, Dumitru, op. cit. , p. 101.

Olimpiadele Comunicarii sunt cea mai importanta competitie nationala pentru tinerii care isi doresc o cariera in urmatoarele domenii: Relatii Publice, Advertising si Comunicare Politica.

https://www.arrp.ro/despre-arrp-2.html , 26 - 04 – 2010, ora 13:00.

https://www.prprogress.ro/asociatii_de_pr/id-42/clubul_companiilor_de_relatii_publice_ccrp_.html , 26 - 04 – 2010, ora 14:30.

Bortun, Dumitru, op.cit. , p. 104.

https://www.public-relations.ro/prezentare.htm , 26 - 04 – 2010, ora 17:00.

Bortun, Dumitru, op. cit. , p. 105.

https://www.ethos.ro/ , 27 – 04 – 2010, ora 15:00.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1014
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site