Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Relatiile Publice si practicarea lor in cadrul Guvernului Romaniei ( studiu de caz )

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micRelatiile Publice si practicarea lor in cadrul Guvernului Romaniei ( studiu de caz )

Romania a parcurs in ultimii douazeci de ani un proces amplu si complex de transformare sistemica, de reconstructie a cadrului legal, institutional si organizatoric, avand ca obiectiv instaurarea unui sistem democratic si tranzitia la economia de piata. Din acest punct de vedere, Romania sfarsitului de an 2009 este una semnificativ diferita de cea din urma cu 20 de ani. Putem spune ca astazi Romania a recuperat o parte dintre valorile natiunilor moderne. Integrarea tarii in NATO si aderarea la Uniunea Europeana confirma incheierea cu succes a etapei de transformare sistemica. Institutiile economiei de piata sunt functionale, iar romanii au demonstrat ca au deprins rigorile exercitiului democratic.Cu toate acestea, procesul de transformare este departe de a fi incheiat. Reformele realizate - de multe ori in ritmuri dezamagitoare pentru romani - sunt incomplete si imperfecte, motiv pentru care persista disfunctionalitati in multe domenii, inechitati si frustrari sociale. 2009 a reprezentat anul in care executivul a demonstrat ca a inteles necesitatea unui nou moment de cotitura: au fost intreprinse primele masuri ferme de reforma coerenta a statului, a sistemului legislativ si a sistemului de educatie. Aceasta este o prima realitate de la care pornim in conturarea Programului nostru de guvernare. Continuarea reformei reprezinta prioritatea absoluta. Criza financiara declansata in 2007 s-a propagat rapid intr-o economie mondiala tot mai globalizata, transformandu-se in scurta vreme nu numai in cea mai grava criza economica postbelica, dar si in prima criza care prefigureaza o reasezare a ordinii economice mondiale. Romania nu s-ar fi putut sustrage acestui tavalug, dar, in plus, a fost dezavantajata de lipsa de viziune si responsabilitate politica in perioada de crestere. Pe langa efectele evidente de scadere a productiei, crestere a somajului, deteriorare a nivelului de trai si sporire a incertitudinii si instabilitatii, criza a pus in evidenta o serie de probleme privind eficienta unor institutii. Au fost adoptate masuri de reorganizare institutionala si de reasezare a finantelor publice pe fundamente sanatoase. Modernizarea administratiei publice ramane un obiectiv prioritar, caruia i se subsumeaza o serie de reforme. Contextul actual trebuie sa fie folosit ca oportunitate pentru accelerarea modernizarii institutiilor publice.

Toate informatiile de mai sus, au fost preluate de pe site-ul oficial al Guvernului , cu scopul de a arata mai intai, care este situatia Romaniei in momentul de fata. Aceste informatii erau necesare, pentru a intelege, care este motivul alegerii unei discutii despre Relatiile Publice din cadrul Guvernului tarii noastre. Guvernul Romaniei are multe planuri, dar pentru o reusita este nevoie si de anumite structuri specializate, care sa ajute la indeplinirea obiectivelor. Despre aceste structuri o sa discutam in cele ce urmeaza.

In aceasta parte a lucrarii, vom analiza modul de practicare a Relatiilor Publice, in cadrul Guvernului Romaniei. Inainte de a incepe aceasta analiza, trebuie mentionate anumite informatii esentiale referitoare la Guvern. Guvernul este autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

Numirea Guvernului se face de Presedintele Romaniei pe baza votului de incredere acordat Guvernului de Parlament. Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale, avand la baza Programul de guvernare acceptat de Parlament. Guvernul este alcatuit din primul-ministru si ministri. Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atributiilor legale care le revin.

Aparatul de lucru al Guvernului este alcatuit din aparatul de lucru al primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, departamente si alte asemenea structuri organizatorice cu atributii specifice stabilite prin hotarare a Guvernului. Aparatul de lucru al Guvernului cuprinde si urmatoarele departamente: Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Departamentul pentru Afaceri Europene, Departamentul de Control al Guvernului dar si Aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului. Guvernul Romaniei, are incorporata o structura de Relatii Publice, care poarta denumirea de Birou de Presa, si este reprezentat de Purtatorul de cuvant, Ioana Muntean.

Mai intai o sa discutam despre departamentele care apartin Guvernului, urmand ca mai apoi sa vedem sub ce forma sunt prezente Relatiile Publice la nivelul ministerelor.

Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul (DRP) functioneaza ca structura in aparatul de lucru al Guvernului, cu personalitate juridica, avand rolul de a asigura buna desfasurare a raporturilor constitutionale dintre Guvern si Parlament. In cadrul acestui departament exista un Compartiment pentru comunicare, iar Purtatorul de cuvant, este Ionut Cirjan.

Departamentul pentru Relatii Interetnice nu are o structura de Relatii Publice.

Departamentul pentru Afaceri Europene are o componenta de Relatii Publice, sub forma unui compartiment denumit Comunicare. Activitatea Compartimentului[3] este structurata pe 4 axe principale: a) Organizarea si gestionarea site-ului Departamentului pentru Afaceri Europene pentru o buna si prompta informare asupra problematicii si a activitatilor specifice;

b) Colaborare cu Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si cu Biroul de Informare al Parlamentului European  pentru difuzarea informatiilor pe tematica europeana;

c) Activitati de comunicare europeana - diseminarea, catre beneficiari, a informatiilor legate de statutul Romaniei de stat membru;

d) Relatii cu mass-media si organizarea, in mod regulat, de conferinte de presa, organizarea de seminarii, conferinte, mese rotunde pe teme specifice problematicii europene si rolului Romaniei in calitate de stat membru al UE. Dupa cum se poate observa, acest compartiment inglobeaza mai multe tipuri de activitati, in ultima parte fiind mentionate si activitati care apartin domeniului Relatiilor Publice: relatii cu mass-media, organizarea unor conferinse de presa, etc.

Din Cabinetul Guvernului fac parte: Primul-Ministru, Viceprim-Ministrul, Ministrul Administratiei si Internelor, Ministrul Finantelor Publice, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Transporturilor si Infrastucturii, Ministrul Mediului si Padurilor, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministrul Apararii Nationale, Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Ministrul Justitiei, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministrul Educatiei,Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministrul Sanatatii, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Dupa ce am enumerat membrii Cabinetului Guvernului, putem trece la analizarea modului in care exista Relatiile Publice, la nivelul ministerelor.

Din aparatul central al Ministerului Administratiei si Internelor face parte si Directia de Informare si Relatii Publice"[4] . Directia Informare si Relatii Publice este departamentul prin care Ministerul Administratiei si Internelor se deschide catre opinia publica: societate civila, jurnalisti sau simpli cetateni. Este locul unde se cristalizeaza informatia si de unde pleaca spre ceilalti tot ceea ce este important in actvitatea si deciziile MAI.

"Fereastra" a ministerului, DIRP prezinta cateva particularitati speciale, firesti pentru toti cei ce functioneaza in domeniul comunicarii: difuzeaza materiale pentru presa si pentru cei care solicita; reflecta parerile colaboratorilor vizavi de posibilitatea de optimizare a activitatii de PR; integreaza sugestiile pe care le primeste; asigura transparenta in ce priveste deciziile luate la nivelul MAI. Munca acestui departament se materializeaza printr-un colaj de activitati diverse, care se completeaza reciproc: Stiri si comunicate redactate "la cald", evenimente - mai mult sau mai putin formale; filme documentare si fotografii, imagini nu de putine ori surprinzatoare; analize media si coordonarea comunicarii in situatii speciale; organizare de evenimente culturale. Pe scurt, comunicare, analiza, productie si organizare. Directia Informare si Relatii Publice cuprinde: Serviciul Comunicare, Serviciul Imagine Institutionala, Serviciul Multimedia, Serviciul Monitorizare, Revista "Pentru Patrie" si Sectia Asistenta Religioasa.

O alta structura specializata a MAI este Directia Generala de Informatii si Protectie Interna[5] , care desfasoara activitati de informatii, contrainfomatii si securitate, in vederea asigurarii ordinii publice, prevenirii si combaterii amenintarilor la adresa sigurantei nationale privind misiunile, personalul si informatiile clasificate in cadrul ministerului. Compartimentul Comunicare si Relatii Publice este structura specializata din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna care desfasoara activitati specifice domeniului relatiilor publice, in scopul stabilirii, mentinerii si dezvoltarii unor legaturi de comunicare permenente, corecte si echidistante cu mass-media, societatea civila si institutiile acesteia. Activitatea de comunicare si relatii publice urmareste stabilirea unei relatii de incredere intre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si comunitate, pentru promovarea scopurilor si obiectivelor institutiei precum si pentru cresterea gradului de informare si a nivelului de intelegere a problematicii asociate domeniului.

In cadrul Ministerului de Afaceri Externe, exista o structura de Relatii Publice, care se intalneste aici sub forma Directiei de Comunicare Directia Comunicare este singurul departament al MAE abilitat sa gestioneze solicitarile primite din partea mass-media sau sa distribuie presei informatii scrise referitoare la activitatea institutiei. Plasata sub autoritatea ministrului afacerilor externe, Directia Comunicare are misiunea de a prezenta si promova in fata opiniei publice prioritatile de politica externa ale Romaniei. Ceea ce putem deja observa, din prezentarea celor ministere, este faptul ca Ministerul Administratiei si Internelor, dezvolta structuri specializate de Relatii Publice, mult mai complexe si mai bine organizate decat Ministerul de Afaceri Externe.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale , incorporeaza doua structuri specializate de Relatii Publice, Biroul de Presa si Serviciul de Presa si Relatii Publice. La prima vedere, totul pare corect, insa Serviciul de Presa si Relatii Publice, pare sa se ocupe de fapt de relatii cu publicul. Acest lucru reiese din urmatoarele: atunci cand sunt afisate datele de contact, in prima faza se spune Telefon Relatii cu Publicul , dupa care la adresa de e-mail, se trece relatii.publicemadr.ro. Un al doilea semnal ca, Serviciul de Presa si Relatii Publice, se ocupa de relatii cu publicul, este cerinta adresata cetatenilor, care solicita inscrierea in audienta la conducerea MADR, de a depune un memoriu la Serviciul de Presa si Relatii Publice. Din cate putem observa, la nivelul acestui minister, notiunea de Relatii Publice nu este utilizata corespunzator.

In cadrul Ministerului Apararii Nationale ne intalnim cu o structura de Relatii Publice, identica cu cea din cadrul MAI , in ceea ce priveste denumirea (Directia informare si relatii publice) , dar diferita, ca mod de organizare. Directia informare si relatii publice are in compunere doua sectii: Sectia informare publica, ce cuprinde Biroul presa si Biroul operatii mass-media; Sectia relatii publice, ce cuprinde Biroul informare interna si instruire de specialitate, Compartimentul marketing, comunicare si evenimente speciale si Compartimentul strategii de comunicare. Pe langa cele doua sectii, Directia informare si relatii publice mai contine anumite structuri precum, Biroul coordonare activitati si stat major, Compartimentul documente clasificate, si totodata are in subordine urmatoarele structuri: Centrul de monitorizare mass-media, Studioul Radio-TV M100, Trustul de Presa al MApN .

In cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, nu exista decat o singura structura specializata de Relatii Publice, care poarta denumirea de Compartimentul de Informare si Relatii cu Presa. Despre acest compartiment nu exista informatii (privind modul de organizare sau activitatile specifice acestuia) , in schimb se specifica doar numele Purtatorului de cuvant (Camelia Enachioiu) .

In ceea ce priveste Ministerul Culturii si Patrimoniului National, informatiile sunt si mai putine, atunci cand vine vorba de o integrarea activitatii de Relatii Publice. In acest sens, exista o singura structura, care poarta numele de "Compartimentul de Informare si Relatii cu Presa" .

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are un Birou de Presa, despre care nu se ofera detalii, iar in afara de acesta nu mai exista nici o alta componenta, care sa integreze o activitate de Relatii Publice. Nici Ministerul Economiei, Comertului, si Mediului de Afaceri, la acest capitol. Dupa indelungi cautari, putem afla ca exista un Birou de Presa al ministerului, si o structura care se numeste Directia Purtator de Cuvant si Relatii Publice, dar elemente detaliate despre acestea nu vom reusi sa aflam, intrucat ele nu exista. La fel ca in cazul ultimelor trei ministere discutate, nu putem avea acces decat la comunicatele de presa emise de aceste directii, compartimente sau directii.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ne ofera o distinctie clara, intre relatii cu publicul si Relatii Publice. Astfel, ministerul are o structura de Relatii Publice, reprezentata prin Biroul de Presa, si o stuctura pentru relatii cu publicul, denumita Compartimentul pentru Informare Publica. Biroul de Presa, este departamentul specializat din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ale carui sarcini sunt stabilirea si mentinerea relatiilor de comunicare dintre minister si publicurile sale. Isi desfasoara activitatea bazandu-ne pe urmatoarele valori: adevar, transparenta, respect, promptitudine si obiectivitate. Principalele activitati pe care le desfasoara sunt: a) Relatia cu presa (realizarea acreditarilor de presa; stabilirea si mentinerea legaturilor permanente cu mass-media; receptionarea si solutionarea solicitarilor jurnalistilor; asigura participarea jurnalistilor la evenimentele MECTS; transmiterea informatiilor de presa, comunicatelor de presa si declaratii ale ministrului educatiei si cercetarii; organizarea conferintelor de presa si a altor evenimente ale MECTS sau ale directiilor din cadrul MECTS; asigura publicarea pe site-ul https://www.edu.ro/ a tuturor materialelor informative (informatii de presa, declaratii, comunicate de presa, agende publice etc. ) ;

b) Elaborarea documentelor de presa si a materialelor informative (redactarea comunicatelor si informatiilor de presa; redactarea declaratiilor ministrului educatiei si cercetarii; publicarea agendei ministrului educatiei, cercetarii si inovarii si ale demnitarilor; redactarea materialelor informative pentru evenimentele organizate de minister) ;

c) Elaborarea strategiei de relatii publice ( campanii de informare a publicului-tinta asupra programelor si actiunilor MECTS) ;

d) Analize si monitorizari media ( elaboreaza zilnic revista presei scrise, audio si video interne; asigura difuzarea monitorizarilor de presa catre toate departamentele MECTS; elaboreaza rapoarte de monitorizare a mass-media) . Acest minister ne ofera cele mai multe informatii, in legatura cu activitatile desfasurate de Biroul de Presa.

In cadrul Ministerului Finantelor Publice , avem de-a face cu o structura mult mai complexa, decat cele prezentate pana acum, ce poarta numele de Directia de comunicare, relatii publice, mass-media si transparenta. Aceasta directie, incorporeaza Serviciul de comunicare si relatii publice, care se ramifica mai departe in doua directii: una care vizeaza relatiile cu publicul, si alta, care cuprinde Compartimentul de relatii cu mass-media, Compartimentul de relatii publice si Bufet protocol. In acest caz, Compartimentul de relatii publice se ocupa de urmatoarele: asigurarea desfasurarii in conditii de maxima eficienta si operativitate, a activitatii de relatii publice (de reprezentare) a ministerului; asigura primirea delegatiilor straine si a reprezentantilor institutiilor sau organizatiilor romane si straine; asigura activitatile necesare pentru achizitiile de produse si servicii necesare desfasurarii activitatii de relatii publice a Ministerului Finantelor Publice, si urmareste aplicarea prevederilor legale in acest domeniu; imbunatateste si urmareste respectarea imaginii vizuale a ministerului (decoruri, ambient, insigne, steme, elemente de personalizare si identitate a ministerului) . Din cele mentionate pana acum, reiese foarte clar ca o structura in care este integrat domeniul Relatiilo Publice, nu se incadreaza in tipare standard. Astfel, specialistii in Relatii Publice, desfasoara activitati foarte diferite, de la o structura la alta.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale inglobeaza structuri precum Relatia cu mass-media, Relatii Publice si Serviciul Comunicare, insa detalii concrete legate de acestea nu exista, si la fel ca in cazurile precedente, apar doar informatii legate de comunicatele de presa emise de acestea sau alte actiuni, pe care le-au desfasurat.

In cadrul Ministerului Justitiei exista doua structuri distincte, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza. Prima, se numeste Biroul MASS - MEDIA, si indeplineste urmatoarele atributii, dupa cum urmeaza: creeaza si evalueaza imaginea publica a politicii din domeniul justitiei si elaboreaza recomandarile in consecinta; elaboreaza strategiile de comunicare; organizeaza activitatile publice ale ministrului; organizeaza conferintele de presa ale ministerului; raspunde de asigurarea caracterului coerent si unic al mesajului public al ministerului; este singurul compartiment abilitat sa elaboreze si sa transmita comunicate de presa; colaboreaza cu serviciile si directiile similare din ministere si Guvern; elaboreaza zilnic revista presei si sinteza stirilor importante pentru justitie; participa la actiunile ministerului avand relevanta informationala; asigura comunicarea interna intre directiile ministerului; elaboreaza prognoze privind aspectele din activitatea Ministerului Justitiei ce urmeaza sa fie reflectate in mass-media; indeplineste orice alte atributii incredintate de conducerea ministerului, in domeniul sau de competenta, etc.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei isi desfasoara activitatea in cadrul Departamentului Comunicare si este numit prin ordin al ministrului. Purtatorul de cuvant indeplineste urmatoarele atributii: transmite operativ mesajul ministerului sub forma de declaratii, in scopul informarii opiniei publice; prezinta, in conferintele de presa, pozitia ministerului asupra unor probleme referitoare la activitatea acestuia, in vederea informarii prompte si exacte a opiniei publice. Toate aceste atributii sunt identice cu cele ale unui departament propriu-zis, de Relatii Publice. O problema, pe care am mai intalnit-o si la un alt minister, apare atunci cand, cea de-a doua structura se numeste Departamentul pentru Comunicare si Relatii Publice, si activitatea desfasurata aici, este de fapt destinata relatiilor cu publicul (iar serviciul se numeste Serviciul pentru Relatii cu Publicul) .

In cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, exista Directia de Comunicare, iar partea componenta a acesteia este Biroul de Presa, insa mai multe informatii legate de modul in care acestea isi desfasoara activitatea, nu au fost depistate. Acelasi lucru se intampla si in cazul Ministerului Sanatatii, numai ca aici exista Serviciul de Presa, iar acesta cuprinde si Biroul de Presa. Informatiile descriptive, lipsesc insa cu desavarsire. In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, putem spune ca acest minister este cel mai saracacios, atunci cand vine vorba despre integrarea domeniului Relatiilor Publice, in structura sa. In interiorul acesteia nu exista decat Directia de Informare Publica si Comunicare, si nici despre aceasta nu avem informatii.

In continuare, o sa aducem in discutie o campanie, pe care Guvernul Romaniei a implementat-o, prin fonduri Phare. Am ales sa abordam aceasta chestiune, intrucat aceasta campanie este una dintre cele mai evidente actiuni de Relatii Publice, pe care a dus-o Guvernul Romaniei. Este vorba mai exact de o platforma, si anume Platforma de comunicare S.P.E.R. , S.P.E.R. insemnand Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma. Platforma a fost lansata in mai 2007, fiind prima campanie nationala de informare si combatere a prejudecatilor structurale privind romii din Romania, implementata de Guvernul Romaniei. Coordonarea metodologica a fost asigurata de Secretariatul General al Guvernului,  prin fonduri Phare, iar Agentia Nationala pentru Romi a fost beneficiarul final al campaniei.
Platforma S.P.E.R. a fost structurata in trei campanii de comunicare pentru trei grupuri tinta: campanie media nationala impotriva discriminarii romilor, adresata populatiei majoritare cu mesajul - 'Discriminarea romilor se invata acasa. Cunoaste-i inainte sa-i judeci!' ; campanie media nationala de informare, constientizare si educatie, adresata populatiei rome cu mesajul - 'Jan angle, romale!'
('Fa un pas inainte!') ; campanie de PR adresata liderilor de opinie - pentru modificarea mesajului public stereotip privind populatia de romi. Platforma S.P.E.R. - Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, s-a desfasurat in doua editii, prima in anul 2007, iar cea de-a doua a inceput in anul 2008. Aceasta a avut ca grupuri tinta si activitati specifice: populatia majoritara, cu subgrupuri - lideri de opinie, jurnalisti, preoti, functionari publici si cadre didactice, carora le-au fost dedicate o campanie media 'Discriminarea romilor se invata acasa. Cunoaste-i inainte sa-i judeci', evenimente publice si actiuni de PR, workshop-uri, seminarii, distributia de materiale informative despre etnia roma; populatia de etnie roma careia i-au fost dedicate o campanie media - Jan Angle, Romale!, o campanie media sub numele 'Rom European' constand intr-o emisiune TV, o emisiune radiofonica si un buletin informativ distribuit in comunitati de romi, tabere pentru copii de etnie roma, un manual al liderului rom adresat formatorilor de opinie (reprezentanti ai administratiei, ai ONG-urilor sau lideri informali). Campania a luat sfarsit in noiembrie 2009, dar a lasat in urma, cateva reusite care merita amintite. Noi vom prezenta doua dintre acestea, care sunt de altfel si cele mai relevante. O reusita a S.P.E.R, se leaga de publicarea Manualului Liderului Rom, care reprezinta in fond un ghid practic de metode de interventie si conducere eficienta in randul comunitatilor de romi. O alta reusita o reprezinta editarea a doua brosuri de bune practici - una destinata cadrelor didactice din invatamantul prescolar, iar cealalta preotilor, dar si altor categorii de lideri spirituali. Toate aceste informatii referitoare la Platforma S.P.E.R. , au fost preluate de pe site-ul web al acesteia.

In urma celor prezentate pana acum, putem emite cateva concluzii generale, la care am ajuns in urma realizarii acestui studiu. Este foarte clar ca Guvernul Romaniei, a inceput sa dea o importanta mai mare, Relatiilor Publice si modului de practicare a acestora, decat o facea cu multi ani in urma. Schimbarile de pe scena politica, forteaza intr-un fel Guvernul sa integreze acest domeniu, in interiorul ministerelor si departamentelor, pe care le are in subordine. Devine din ce in ce mai necesara, prezenta specialistilor in Relatii Publice, intr-un astfel de spatiu, deoarece, in zilele noastre, comunicarea prin intermediul Relatiilor Publice, a devenit de neinlocuit. Este foarte greu sa te faci auzit, fara a apela la tehnici specifice de Relatii Publice. Aceste lucruri au fost inselese si de Guvernul tarii noastre, dar nu la nivelul la care era necesar. Avem foarte multe structuri specializate de Relatii Publice, in cadrul ministerelor, dar denumirile care le insotesc, nu sunt intotdeauna cele mai adecvate.

Desi Relatiile Publice au patruns in tara noastra, de peste 20 de ani, nici pana in momentul de fata, nu se face o distinctie clara intre termenii Relatii Publice si relatii cu publicul. Aceasta confuzie persista din pacate, chiar si la nivelul unor ministere din tara noastra.

Concluzii

Relatiiile Publice din Romania reprezinta un subiect de actualitate, avand in vedere ca Relatiile Publice (in general) , ocupa un loc important, intre subiectele contemporane disputate. In lucrarea de fata, am prezentat succint, principalele definitii ale conceptului Relatiilor Publice, in vederea stabilirii unor granite, care sa delimiteze acest domeniu. Delimitarea este insa imposibila, deoarece domeniul Relatiilor Publice este unul extrem de vast, care incorporeaza tipuri de activitati diferite. Totodata domeniul este unul care se intersecteaza, cu late domenii deja consacrate, precum cel al economiei, sociologiei, etc.

Inca de la inceputurile Relatiilor Publice, exista diverse confuzii, care se datoreaza faptului ca activitatea de Relatii Publice, interfereaza pe alocuri, cu alte activitati, precum cea de publicitate, propaganda, marketing sau relatii cu publicul. In acest sens, am oferit diverse definitii, in intentia de a clarifica pozitia clara a acestei activitati si a actiunilor pe care le desfasoara.

In ceea ce priveste, Relatiile Publice din Romania, am intampinat destule dificultati in culegerea datelor necesare fundamentarii teoretice, aceasta deoarece, la ora actuala, sunt foarte putine lucrari de referinta, care trateaza aceasta situatie. Acele lucrari, chiar daca putine, la numar, sunt complexe, si prezinta informatii foarte utile. Unele informatii, au putut fi gasite numai in cadrul acestor lucrari, ceea ce presupune faptul ca, acestea inglobeaza o baza de date foarte valoroasa. Daca ar trebui sa gasim un motiv intemeiat, pentru lipsa unui numar mare de astfel de lucrari, acesta ar putea fi unul care implica noutatea domeniului, dar si faptul ca in tara noastra, acest domeniu nu este la fel de explorat, precum in alte tari. Domeniul Relatiilor Publice, si-a facut aparitia in Romania, destul de tarziu, comparativ cu alte regiuni ale lumii.

Studiul de caz, a fost elaborat, in urma analizei situatiei actuale, a Relatiilor Publice din cadrul Guvernului Romaniei. Am prezentat modul diferit de practicare a acestora in diferitele departamente ale Guvernului, sau in ministerele pe care le incorporeaza. Situatia actuala, se arata promitatoare, insa raman cateva chestiuni care nu functioneaza, asa cum ar trebui.

Unele ministere, inca mai au de descifrat anumite taine ale acestui domeniu. O problema care apare la nivelul ministerelor, este aceea a denumirilor care sunt date structurilor specializate de Relatii Publice: fie Birou de Presa, fie Birou Mass-Media, pentru ca atunci cand ne uitam ce activitati desfasoara, observam ca de fapt sunt actiuni ce apartin domeniului Relatiilor Publice, si nu exclusiv relatiei cu presa. Relatia cu presa este doar o componenta a Relatiilor Publice, si nu o definitie a acestora.

Cu toate acestea, sunt si ministere, care s-au descurcat foarte bine in ceea ce priveste intelegerea acestui domeniu si practicarea lui. Doua exemple concrete, sunt: Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Educatiei, Cercetarii. Tineretului si Sportului. Acestea doua, s-au dovedit a fi niste exemple demne de urmat, pentru celelalte ministere. Asa cum am aratat anterior, MAI, incorporeaza doua structuri specializate, distincte, structuri in care vom putea intalni actiuni specifice Relatiilor Publice. Activitatea de Relatii Publice este foarte bine definita in cadrul acestuia, iar site-ul web ofera toate informatiile necesare, referitoare la actiunile care sunt desfasurate aici. Ministerul Educatiei, Cercetarii. Tineretului si Sportului, reuseste cu siguranta sa se impuna, cu multa maiestrie in fata celorlalte ministere, prin modul explicit, si bine organizat al structurii ce incorporeza activitatea de Relatii Publice. Aici gasim intr-un final, mult asteptata distictie clara, dintre Relatii Publice si relatii cu publicul, care, in cadrul altor ministere lipseste cu desavarsire. Site-ul web al ministerului, ne ofera si in acest caz, informatii foarte utile despre actiunile de Relatii Publice, desfasurate aici.

O initiativa, care din punctul meu de vedere, merita laudata, este cea a Guvernului Romaniei, care a implementat Platforma de comunicare S.P.E.R. In opinia mea, aceasta platforma, a insemnat o adevarata reusita, intrucat a fost o reala mana de ajutor, care a venit in sprijinul etniei rome. Un lucu foarte important, care trebuie remarcat in implementarea si desfasurarea acestei campanii, este importanta, care s-a dat activitatii de Relatii Publice. Au fost dezvoltate numeroase actiuni de PR, care au adus un beneficiu extraordinar acestei campanii, dar si imaginii Guvernului.

Daca stam sa analizam toate aspectele acestui domeniu, si a practicarii lui, am putea spune ca Romania are la ora actuala, aproape toate conditiile necesare unei bune dezvoltari a domeniului de Relatii Publice, insa la fel ca in orice alt domeniu, exista si aici cateva deficiente, care trebuie indepartate.

Bibliografie

Achelis, Thomas, Epure Lia, Lucia, Foarta, Serban, Rus, Flaviu, Calin, Tolcea, Marcel, Tudor, Dona, Veen, Ton, Relatiile publice: coduri, practici, interferente, Ed. Mirton, Timisoara, 2004.

Bortun, Dumitru, Relatiile Publice si noua societate, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2005.

Coman, Cristina, Relatiile publice si mass-media, Ed. Polirom, Iasi, 2004.

Coman, Cristina, Relatiile publice: principii si strategii, Ed. Polirom, Iasi, 2006.

Coman, Cristina, Comunicarea de criza: tehnici si strategii, Ed. Polirom, Iasi, 2009.

Curtin, Patricia, A. , & Gaither, T. , Kenn, Relatii publice internationale: negocierea culturii, a identitatii si a puterii, trad. de Martina Radu Iason, Ed. Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2008.

Dagenais, Bernard, Profesia de relationist, trad. de Frumusani Anca - Magdalena, Ed. Polirom, Iasi, 2002.

Dagenais, Bernard, trad. de Surugiu Romina si Surugiu George, Campania de relatii publice, Ed. Polirom, Iasi, 2003.

David, George, Relatii publice, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2002.

David, George, Tehnici de relatii publice: comunicarea cu mass-media, Ed. Polirom, Iasi, 2009.

Enache, Razvan, Relatiile publice din perspectiva sociologica, Ed. Institutul European, Iasi, 2009.

Iacob, Dumitru, Cismaru, Diana-Maria, "Relatiile publice - terapie si dezvoltare prin comunicare" , in Relatii publice si publicitate: tendinte si prrovocari, ( coord. Rogojinaru Adela ) , Ed. Tritonic, Bucuresti, 2006.

Jefkins, Frank, Cum sa stapanesti reclama la perfectie, revizuita de Yadin Daniel, Ed. Rentrop & Straton, Grup de Editura si Consultanta in Afaceri, Bucuresti, 2008.

Marconi, Joe, Ghid practic de relatii publice, trad. de Cmeciu Camelia, Ed. Polirom, Iasi, 2007.

McQuail, Denis, Comunicarea, trad. de Rusu Daniela, Ed. Institutul European, Iasi, 1999.

Miculescu, Simona-Mirela, Relatii publice din perspectiva internationala, Ed. Polirom, Iasi, 2006.

Narita, Ionel, "Relatiile publice intre teorie si practica" , in Comunicare, Relatii Publice si Globalizare, (coord. Rogojinaru Adela) , Ed. Tritonic, Bucuresti, 2007.

Oliver, Sandra, Strategii de relatii publice, trad. de Andriescu Miruna, Ed. Polirom, Iasi, 2009.

Petcu, Marian, Istoria jurnalismului si a publicitatii in Romania, Ed. Polirom, Iasi, 2007.

Pop, Doru, Introducere in teoria relatiilor publice, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2000.   

Popescu, Cristian, Florin, Dictionar explicativ de jurnalism, relatii publice si publicitate, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2002.

Pricopie, Remus, Relatiile publice: evolutie si perspective, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2005.

Ritt, Adriana, Comunicare si Relatii Publice, Ed. Tipografia Universitatii de Vest din Timisoara, Timisoara, 1999.

Rogojinaru, Adela, Relatiile Publice : fundamente interdisciplinare, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2005.

Rotaru, Nicolae, Comunicarea in organizatiile militare, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2005.

Ruff, Veghes, Iulian, Grigore, Bogdan, Relatiile publice si publicitatea online, Ed. Polirom, Iasi, 2003.

Rus, Flaviu, Calin, Introducere in stiinta comunicarii si a relatiilor publice, Ed. Institutul European, Iasi, 2002.

Rus, Flaviu, Calin, Relatii publice si publicitate: metode si instrumente, Ed. Institutul European, Iasi, 2004.

Rus, Flaviu, Calin, PR Politic, Institutul European, Iasi, 2006.

Rus, Flaviu, Calin, Campanii si strategii de PR, Ed. Institutul European, Iasi, 2009.

Stancu, Valentin, Stoica, Marcela, M. , Stoica, Adrian, Relatii publice: succes si credibilitate, Ed. Concept Publishing, Bucuresti, 1997.

Selaru, Vasile, Coman, Claudiu, Comunicarea intre informare si manipulare: dresori si vanzatori de cai verzi, Ed. All Beck, 2005.

Serb, Stancu, Relatii publice si comunicare, Ed. Teora, Bucuresti, 1999.

Serbanica, Daniel, Bratfalean, Nina, Relatiile publice, Ed. Gruber, Bucuresti, 2003.

Wilcox, Dennis, L. , Ault, Phillip, H. , Agee Warren, K. , - 5th edition, Public relations: strategies and tacticts, Editura Longman, United States, 1997.https://www.gov.ro/ , 07 - 05 - 2010 , ora 13:30.

https://www.drp.gov.ro/ , 07 - 05 - 2010 , ora 16:00.

https://www.dae.gov.ro/79/comunicare , 08 - 05 - 2010 , ora 10:00.

https://www.comunicare.mai.gov.ro/despre.php , 08 - 05 - 2010 , ora 14:00.

https://www.dgipi.mai.gov.ro/prezentare.html , 08 - 05 - 2010 , ora 15:00.

https://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=28954&idlnk=2&cat=4 , 09 - 05 - 2010 , ora 12:00.

https://www.madr.ro/ , 09 - 05 - 2010 , ora 13:00.

https://www.mapn.ro/dirp/ , 09 - 05 - 2010 , ora 15:00.

https://www.edu.ro/ , 09 - 05 - 2010 , ora 18:00.

https://www.mfinante.ro/echipa.html?pagina=domenii , 10 - 05 - 2010 , ora 13:00.

https://www.just.ro , 10 - 05 - 2010 , ora 14:00.

https://www.sper.org.ro/ , 10 - 05 - 2010 , ora 13:30.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2221
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved