Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Relatiile publice si celelalte profesii ale comunicarii

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micRelatiile publice si celelalte profesii ale comunicarii

1. Jurnalismul

-Unul din principalele instrumente ale relatiilor publice sunt relatiile cu presa. Mass-media constituie cel mai important partener al relationistilor.

-O mare parte a muncii relationistului va consta in a pregati documente si evenimente pentru a fi difuzate de catre mass-media.

-Relationistul trebuie sa invete functionarea jurnalismului, pentru a fi in masura sa prezinte informatiile pe care le doreste difuzate conform acestei logici. Pentru aceasta, o informatie trebuie sa reprezinte o stire, iar o stire este o abatere de la norma.
2. Publicitatea

-Publicitatea este o tehnica prin intermediul careia se cumpara un spatiu pe un suport de presa, care este ocupat mai apoi dupa cum se doreste.

-Publicitatea comerciala vinde produse si servicii. Publicitatea institutionala prezinta imaginea intreprinderii sau organizatiei.

-Publicitatea sociala prezinta suferintele societatii, precum saracia, SIDA etc.

-Publicitatea-pledoarie priveste subiectele controversate in care se angajeaza o organizatie.

-Daca publicitatea comerciala nu tine de PR, celelalte forme ale sale constituie unelte ale relatiilor publice, caci ele cauta sa construiasca un capital de simpatie de care are nevoie orice intreprindere sau organizatie pentru a functiona.

-Atunci cand publicitatea este utilizata de relatiile publice, nu este vorba de vanzarea unui produs sau serviciu, ci de a face ca organizatia sa fie apreciata.

3. Marketingul

-Mktg reprezinta o tehnica de gestiune care se deruleaza in faze succesive: definirea unui produs, fixarea pretului; stabilirea distributiei sale; vanzarea sa.

-Pentru relationist, demersul marketingului ii este util de doua ori:

  • Daca ii este asociat, va putea contribui la luarea deciziei celei mai intelepte;
  • Cunoscand elementele marketingului, relationistul va putea favoriza o faza sau alta a comunicarii, axand aceste elemente in jurul unei calitati particulare a produsului, al pretului competitiv, al disponibilitatii.


Afacerile publice si lobby-ul

­-Afaceri publice = relatii noncomerciale pe care le intretin intreprinderile cu autoritatile guvernamentale si colectivitatile locale.

-Organizatiile dezvolta strategii adaptate la aceste doua tipuri de publicuri:

  • Se incearca influentarea opiniei publice la momentul marilor dezbateri din societate prin campanii de informare – utilizeaza canalele obisnuite ale PR;
  • Se incearca influentarea legislatorului prin abordari personale sau partizane – recurge la lobby;
  • Se recurge la tribunale in cazul in care primele doua cai nu au functionat pentru a rasturna deciziile politice – recurge la procese.

-Lobby = forma de relatii publice, care incearca sa creeze legaturi pentru a influenta mai bine deciziile politice si administrative.

5. Propaganda

-Relatiile autoritatilor guvernamentale cu cetateanul se numesc propaganda, deoarece ele ating lumea ideilor, si nu pe cea a serviciilor.

-Propaganda este constituita dintr-un ansamblu de abordari destinate sa seduca un public-tinta (prin complicitate), sa-l convinga (prin argumentare), sau sa-i impuna anumite idei (prin manipulare).

-Termenul de propaganda se extinde la orice organizatie care cauta sa difuzeze idei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 647
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site