Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Secretarul

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Votul forma rationala de participare la viata politica
DOMNULE DECAN
EFECTELE CONTRACTULUI DE CONCESIUNE
„SITUATIA ACTUALA” - Reforma si administratie publica
CERERE RECRUTARE PERSONAL
Notiunea de stat
Notiunea de administratie publica
Conceptul de descentralizare
Persuasiunea – fapt psiho-social total
Curtea Constitutionala a Romaniei


Secretarul

1. Secretarul consiliului local

Fiecare comuna, oras sau subdiviziune administrativ-teritoriala a municipiilor are un secretar salarizat din bugetul local. Secretarul comunei, orasului si al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor este functionar public de conducere, cu studii superioare juridice sau administrative. In mod exceptional, in functia de secretar al comunei poate fi numita si o persoana cu alte studii superioare sau cu studii liceale atestate prin bacalaureat.
Secretarul nu poate fi membru al unui partid politic, sub sanctiunea eliberarii din functie.

Functia de secretar se ocupa pe baza de concurs sau de examen dupa caz, iar numirea se face de catre prefect.

Eliberarea din functie, precum si sanctionarea disciplinara a secretarului se fac de catre prefect, numai la propunerea consiliului local, adoptata cu votul a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie, ca urmare a initiativei primarului sau a unei treimi din numarul consilierilor, pe baza concluziilor reiesite din desfasurarea unei cercetari administrative.

2. Secretarul general al judetului

Fiecare judet are un secretar general salarizat din bugetul acestuia. Secretarul general este functionar public de conducere si are studii superioare juridice sau administrative. Secretarul general se bucura de stabilitate in functie, in conditiile legii. El nu poate fi membru al vreunui partid politic sau al vreunei formatiuni politice, sub sanctiunea eliberarii din functie.

Numirea secretarului general al judetului se face de Ministerul Administratie Publice, la propunerea presedintelui consiliului judetean, potrivit legii.

Numirea se face pe baza de concurs sau de examen, dupa caz. Concursul va fi organizat, in conditiile legii, de presedintele consiliului judetean in termen de 45 de zile de la data la care postul a devenit vacant. Din comisia de examinare vor face parte presedintele sau, in lipsa acestuia, unul dintre vicepresedintii consiliului judetean, un reprezentant al Ministerului Administratiei si Internelor, secretarul general al prefecturii si 2 reprezentanti ai consiliului judetean.

Eliberarea din functie, precum si sanctionarea disciplinara a secretarului general se fac de Ministerul Administratiei si Internelor, numai la propunerea consiliului judetean, aprobata cu votul a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie, ca urmare a initiativei presedintelui acestuia, sau a unei treimi din numarul consilierilor, pe baza concluziilor reiesite din desfasurarea unei cercetari administrative.

Secretarul general al judetului coordoneaza compartimentele de stare civila si autoritate tutelara din aparatul propriu de specialitate al consiliului judetean. Secretarul general al judetului indeplineste in mod corespunzator atributiile stabilite de lege pentru secretarul general al ministerului.

3. Atributiile secretarului general al judetului

Secretarul indeplineste, in conditiile legii, urmatoarele atributii principale:a)     participa in mod obligatoriu la sedintele consiliului local;

b) coordoneaza compartimentele si activitatile cu caracter juridic, de stare     civila, autoritate tutelara si asistenta sociala din cadrul aparatului propriu de specialitate al consiliului local;

c) avizeaza proiectele de hotarare ale consiliului local, asumandu-si raspunderea pentru legalitatea acestora, contrasemnand hotararile pe care le considera legale;

d) avizeaza pentru legalitate dispozitiile primarului;

e) urmareste rezolvarea corespondentei in termen legal;

f) asigura indeplinirea procedurilor de convocare a consiliului local si efectuarea lucrarilor de secretariat;

g)     pregateste lucrarile supuse dezbaterii consiliului local;

h)     asigura comunicarea catre autoritatile, institutiile si persoanele interesate a actelor emise de consiliul local sau de primar, in termen de cel mult 10 zile, daca legea nu prevede altfel;

i) asigura aducerea la cunostinta publica a hotararilor si dispozitiilor cu caracter normativ;

j)       elibereaza extrase sau copii de pe orice act din arhiva consiliului local, in afara celor cu caracter secret, stabilit potrivit legii;

k)     legalizeaza semnaturi de pe inscrisurile prezentate de parti si confirma autenticitatea copiilor cu actele originale, in conditiile legii.

Secretarul poate coordona si alte servicii ale aparatului propriu de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale, stabilite de primar.

Secretarul indeplineste si alte atributii prevazute de lege sau insarcinari date de consiliul local ori de primar.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 849
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site