Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


AVOCATUL POPORULUI

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



AVOCATUL POPORULUI

1. Preliminarii



Anterior Constitutiei din 1991 in tara noastra nu a existat asemenea institutie. Prin Constitutia democrata din 1991, s-a stabilit o institutie similara celor din alte tari cu denumirea de Avocatul Poporului . Aceasta denumirea are la baza faptul ca, respectand o anumita traditie in apararea drepturilor - al carui reprezentant profesional este avocatul s-a ajuns la concluzia ca denumirea sa fie pur romaneasca - avocatul poporului, adica avocatul (aparatorul) cetateanului in fata institutiilor administratiei publice care incearca sa se impuna, sa-i nesocoteasca sau chiar sa-i incalce drepturile. Poporul este titularul puterii publice, al suveranitatii nationale, insa el exercita aceasta putere prin organele sale reprezentative (art. 2 alin. 1 din Constitutie). In realitate aceste organe ale poporului pot ajunge la savarsirea unor abuzuri drept pentru care s-a decis ca dupa transmiterea puterii sale "organelor reprezentative" poporul, cetatenii sa nu ramana expusi abuzurilor institutiilor statului si cu precadere autoritatilor si institutiilor administrative.

2. Constitutionalitatea institutiei Avocatul Poporului

Institutia Avocatul Poporului este reglementata in Constitutia din 1991 in art. 58 - 60, iar legea organica pentru infiintarea institutiei a fost adoptata dupa aproape 6 ani de la intrarea in vigoare a Constitutiei (Legea nr. 35/1997) . Atat textul constitutional cat si legea au fost modificate, astfel ca in prezent, dupa revizuirea Constitutiei. Potrivit art. 58 Avocatul Poporului este numit pentru o perioada de 5 de ani de catre Parlament (in textul initial al Constitutiei, numirea se face de Senat pentru 4 ani). Rolul Avocatului Poporului este de aparare a drepturilor si libertatilor persoanelor fizice. Ca urmare a revizuirii Constitutiei, s-au stabilit doi adjuncti ai Avocatului Poporului, specializati pe domenii facandu-se si o corelare cu reglementarile similare din alte state unde este organizata asemenea institutie prevazuta cu un "ombudsman cu competenta generala, dar si ombudsmani (mediatori, comisari, parlamentari etc.) specializati pe domenii precum protectia consumatorilor; drepturile copiilor; protectia persoanelor cu handicap; pentru presa; pentru armata; pentru pensii etc." . Noul text constitutional prevede ca Avocatul Poporului si adjunctii sai nu pot indeplini nici o alta activitate publica sau privata cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, compatibilitate neprevazuta in forma initiala a textului constitutional.

Pentru realizarea misiunii sale, Avocatul Poporului se poate sesiza din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor, cu respectarea limitelor legale. Este exclusa verificarea asupra autoritatii judecatoresti si a celei parlamentare.

In vederea realizarii atributiilor incredintate, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa asigure sprijinul necesar Avocatului Poporului, adjunctilor sai cat si reprezentantilor acestora. Avocatul Poporului este independent fata de orice autoritate publica (art. 2 din Legea de organizare si functionare). Tot legea face vorbire despre caracterul public al activitatii Avocatului Poporului si despre transparenta masurilor sau a constatarilor, insa la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor, activitatea Avocatului Poporului, poate avea caracter confidential din motive intemeiate.

Institutia Avocatul Poporului face parte din categoria autoritatilor publice autonome care se bucura de o mare autonomie si independenta (in interesul puterii statului) care se supune numai Constitutiei si legilor. Si in aceste conditii institutia trebuie sa functioneze sub autoritatea Parlamentului pentru ca acesta este "organul reprezentativ suprem al poporului roman" care, pana la urma trebuie sa poata controla in anumit limite activitatea tuturor autoritatilor si institutiilor publice. Prin acest "poate controla" nu trebuie sa intelegem o subordonare ierarhica sau un control ierarhic superior, ci tin de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si garantarea lor. Potrivit art. 60 al Constitutiei, Avocatul Poporului prezinta celor doua Camere ale Parlamentului in sedinta comuna rapoarte, anual sau la cererea acestora oricand. Aceste rapoarte pot merge pana la redactarea de recomandari privind legislatia in vigoare sau masuri pentru intarirea protectiei drepturilor si libertatilor cetatenilor.

O alta misiune importanta atribuita Avocatului Poporului priveste dreptul acestuia de a sesiza Curtea Constitutionala asupra neconstitutionalitatii legilor, inainte ca acestea sa fie promulgate de Presedintele Romaniei.



Institutia cunoscuta sub numele de ombudsman a aparut in Suedia in 1713 cand regele a numit un reprezentant al sau denumit "ombudsman regal" avand competenta de a veghea la aplicarea legilor si a statutelor regale si pentru supravegherea modului in care administratia regala isi indeplinea sarcinile. In anul 1766 Parlamentul Suediei (Rickdagul) a numit un reprezentant al sau cu atributii de cercetare si solutionare a plangerilor cetatenilor impotriva functionarilor regelui, cu denumirea de Justitie Kausler. Constitutia din 1808 a Suediei uneste cele doua institutii - a regelui si a Parlamentului sub o singura institutie sub denumirea de Ombudsman. Acesta se prezenta ca reprezentant al puterii legiuitoare care-l si numea. In timp, au fost stabiliti mai multi asemenea reprezentanti astfel ca in prezent Suedia are patru ombudsmani, numiti de Parlament pentru un mandat de 4 ani.

Astfel de ombudsmani regasim in prezent in peste 60 de tari de pe toate continentele. Si la nivelul Uniunii Europene a fost constituita o asemenea institutie sub denumirea de mediator. Astfel art. 195 (ex 138 E) din Tratatul instituind Comunitatea Europeana dispune ca Parlamentul European desemneaza un Mediator, imputernicit sa primeasca plangeri de la orice cetatean al Uniunii sau de la orice persoana fizica sau juridica cu resedinta sau sediul statutar intr-un stat membru, care privesc cazuri de administrare defectuoasa in activitatea institutiilor sau organelor comunitare, cu exceptia Curtii de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta aflate in exercitiul functiunilor lor jurisdictionale. Daca in urma verificarilor efectuate, Mediatorul (ombudsmanul) european constata ca sesizarea este intemeiata, deci administrare defectuoasa, el va sesiza institutia comunitara vizata prin plangere iar aceasta are obligatia ca in cel mult trei luni sa comunice Mediatorului pozitia sa. Mediatorul intocmeste un raport catre Parlamentul European si catre institutia vizata, iar persoanei care a facut sesizarea i se va face cunoscut rezultatul anchetei. La inceputul fiecarui an Mediatorul are obligatia sa prezinte Parlamentului European un raport asupra rezultatelor anchetelor desfasurate in anul precedent.

Numirea Mediatorului se face de Parlamentul European pe durata legislaturii sale este de 5 ani si poate fi reinnoit. Mediatorul poate fi destituit de Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, la solicitarea Parlamentului in doua situatii:

a)               a devenit incompatibil pentru exercitarea atributiile specifice;

b)               se afla in culpa grava.

Mediatorul este o institutie independenta. Cel insarcinat cu aceasta misiune europeana nu poate exercita nici o alta activitate profesionala. Atributiile in detaliu, structura functionala a institutiei, conditiile generale de exercitare a functiilor etc., se stabilesc de Parlamentul European dupa avizul Comisiei si cu aprobarea Consiliului care se pronunta cu majoritatea calificata existand un Regulament de organizare a Mediatorului.

Legea nr. 35/1997 a fost publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 48 din 28.03.1997.

Mihai Constantinescu, Ioan Muraru, Antonie Iorgovan, Revizuirea constitutiei Romaniei. Explicatii si comentarii, Ed. Rosetti, 2003, pag. 45.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1080
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved