Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Actele Parlamentului

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Actele Parlamentului

Parlamentul adopta acte cu caracter politic sau juridic. Din randul actelor politice amintim Declaratia de politica interna, de politica externa sau cu privire la un eveniment international semnificativ, mesajul si apelul. Asemenea acte nu produc prin ele insele efecte juridice dar pot genera adoptarea in viitor a unor acte juridice.



a. Actele cu caracter juridic

Regulamentele Parlamentului produc efecte pe planul vietii interne a Parlamentului. Ele stabilesc organizarea si functionarea acestuia, structura interna, atributiile diferitelor compartimente functionale, a Secretariatului General al Camerei etc. Regulamentul nu este lege pentru ca insasi Constitutia ii rezerva un loc special; odata aprobat, semnat de presedintele Camerei, se publica in Monitorul Oficial. Nu este necesara interventia Presedintelui Romaniei pentru promulgarea Regulamentului. Daca avem in vedere dispozitiile art. 67 din Constitutie denumite generic "Actele juridice si cvorumul legal", se va observa ca Regulamentul este in fond o hotarare pentru ca - spune textul citat - trei sunt actele cu caracter juridic ce pot fi adoptate de Parlament: legi, hotarari si motiuni. De altfel, chiar in practica parlamentara, adoptarea Regulamentelor se face printr-o "hotarare a Parlamentului Romaniei - Camera Deputatilor ori Senat".

Motiunea este o manifestare de vointa cu caracter juridic si priveste fie optiunea uneia dintre Camere fie a ambelor. Textul initial al Constitutiei se referea la motiune, in general. Practica parlamentara si prin Regulamente s-a impus diferentierea acestei institutii, a motiunii astfel incat cu ocazia revizuirii Constitutiei, in anul 2003, in art. 112 alin. 2 se arata: "Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari". Art. 113 este rezervat in intregime motiunii de cenzura: initiere, dezbatere, adoptare sau respingere si efecte juridice. Din analiza celor doua articole 112 - 113 din Constitutie rezulta ca intotdeauna motiunile produc efecte juridice, aceasta si prin coroborare cu art. 67 din Constitutie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1130
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved