Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Alte forme speciale de testament

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micAlte forme speciale de testament

In legislatia noastra, in afara de testamentele ordinare si privilegiate, sunt reglementate si alte doua forme de testamente speciale si anume:a.       testamentul privind depunerile la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a Romaniei;

b.      testamentul facut de cetateanul roman in strainatate.

a.      Testamentul privind depunerile la CEC

Legislatia noastra prevede posibilitatea pentru titularii de depuneri la CEC sa hotarasca soarta sumelor depuse, pentru cazul incetarii din viata. Astfel, titularul unui libret de economii, poate dispune pentru cauza de moarte, asupra depunerilor la CEC atat printr-un testament ordinar sau privilegiat dar si intr-o forma speciala, numita clauza testamentara, care este inscrisa chiar in libretul de economii.

In doctrina juridica au existat diverse opinii referitoare la natura juridica a dispozitiilor de ultima vointa cu privire la depunerile CEC.

In prezent, atat literatura juridica, cat si practica judecatoreasca recunosc ca aceasta dispozitie, reprezinta o clauza testamentara, facuta intr-o forma simplificata, si deci aceasta dispozitie reprezinta un legat cu titlu particular, avand ca obiect sumele de bani, inclusiv dobanzile care se vor afla depuse la CEC la data decesului titularului de libret.

Potrivit reglementarilor in vigoare, "titularul unei depuneri are dreptul sa indice Casei de Economii si Consemnatiuni persoanele carora urmeaza sa li se elibereze sumele depuse in caz de moartea sa. Depunerile asupra carora nu s-au dat dispozitii testamentare se elibereaza de catre Casa de Economii si Consemnatiuni mostenitorilor legali."

Aceasta dispozitie pentru cauza de moarte data CEC-ului constituie un testament olograf simplificat deoarece el nu trebuie scris in intregime si datat de mana testatorului, ci numai semnat de el.

Clauza testamentara trecuta in libretul de economii nu trebuie confundata cu clauza de imputernicire. Clauza testamentara este o dispozitie pentru cauza de moarte si produce efecte numai la decesul titularului libretului, in timp ce clauza de imputernicire reprezinta un mandat, pe care titularul libretului il da unei persoane, pentru a ridica, in timpul vietii titularului, suma de bani depusa.

Daca titularul libretului, prin declaratia din libret, a dispus asupra depunerii in favoarea unei persoane, atunci respectiva suma de bani reprezinta un legat si nu face parte din masa de impartit.

Revocarea unei dispozitii testamentare privind depunerile la CEC va putea avea loc, ulterior, prin testament ordinar sau privilegiat.

b.      Testamentul facut de cetateanul roman in strainatate

Conform art. 885 C. civ., cetateanul roman aflat in strainatate va putea dispune prin testament in urmatoarele moduri:in forma olografa prevazuta de legea romana;

in forma autentica, potrivit legii romane, in fata unui agent diplomatic sau consular roman;

in forma autentica, prevazuta de legea locului unde se afla.

Potrivit art. 68 alin. 3 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, intocmirea, modificarea sau revocarea testamentului sunt socotite valabile daca actul respecta conditiile de forma aplicabile, fie la data intocmirii lor, fie la data decesului testatorului, conform oricareia din legile urmatoare:

legea nationala a testatorului;

legea domiciliului acestuia;

legea locului unde a fost intocmit, modificat sau revocat actul;

legea locului unde este situat imobilul ce formeaza obiectul testamentului;

legea instantei sau a organului care indeplineste procedura de transmitere a bunurilor mostenite.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1143
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved