Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CAUZELE LEGALE DE REVOCARE A DONATIILOR

Drept+ Font mai mare | - Font mai micCAUZELE LEGALE DE REVOCARE A DONATIILOR

1. Revocarea donatiilor pentru neindeplinirea sarcinilor

Sarcina este o obligatie impusa donatarului, care, daca a acceptat donatia, este tinut sa o aduca la indeplinire, in caz de neexecutare, donatorul avand dreptul fie la actiunea in executare, fie la a cere in justitie revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii.Sarcina trebuie sa fie posibila, licita si morala. Ea poate fi stipulata in favoarea oricareia dintre parti (donator ori donatar) sau in favoarea unui tert.

Daca sarcina s‑a stipulat in favoarea donatarului, donatia este pur gratuita insa, in caz de neexecutare, ea poate fi revocata pe acest temei. Daca sarcina este stipulata in favoarea donatorului sau a unui tert, in masura sarcinii, donatia nu mai este o liberalitate.

Pentru ca donatorul sa poata cere revocarea contractului, neindeplinirea sarcinii de catre donatar trebuie sa fie imputabila acestuia din urma.

Actiunea in revocare poate fi intentata de donator, de succesorii sai in drepturi si chiar de catre creditorii chirografari, prin intermediul actiunii oblice.

Revocarea donatiei va produce efecte retroactive (art. 830 C. civ.). Bunurile donate se reintorc la donator libere de orice sarcina.

2. Revocarea donatiilor pentru ingratitudine

A. Notiunea de ingratitudine

Art. 829 C. civ. enumera printre cazurile de revocare a donatiilor si ingratitudinea. Ingratitudinea este antonimul recunostintei pe care donatarul ar trebui sa o aiba fata de donator.

B. Cazurile de revocare a donatiilor pentru ingratitudine (art. 831 C. civ.):

a. Atentatul la viata donatorului. Pentru ca donatia sa fie revocata in temeiul art. 831 pct. 1 C. civ., nu se cere o condamnare penala a donatarului, ci este suficient sa se stabileasca de catre instanta de judecata intentia de a curma viata donatorului, chiar daca aceasta intentie nu a fost concretizata.

b. Delictele, cruzimile sau injuriile grave (potrivit art. 831 pct. 2 C. civ.).

Actele de cruzime vizeaza integritatea corporala si sanatatea donatorului si ele vor trebui sa fie savarsite de donatar sau de o alta persoana, din ordinul acestuia, iar in ceea ce

priveste injuriile, acestea ating onoarea, demnitatea sau reputatia donatorului.

Faptele enumerate in art. 831 pct. 2 C. civ. trebuie savarsite cu intentie, iar gravitatea faptelor se apreciaza numai de catre instanta de judecata..

c. Refuzul de alimente. Revocarea donatiei pentru refuz de alimente (art. 831 pct. 3 C. civ.) presupune ca donatorul sa fi ajuns in nevoie, iar donatarul, avand posibilitatea, sa‑i refuze fara cuvant, adica fara o temeinica justificare, ajutorul alimentar pe care i‑l impune obligatia de recunostinta.

Refuzul donatarului nu va putea fi sanctionat cu revocarea, daca donatorul are rude in situatia de a‑i putea acorda intretinere.

C. Actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine

Aceasta actiune se particularizeaza prin urmatoarele trasaturi:

a.           Este o actiune strict personala, putand fi intentata numai de catre donator. Mostenitorii acestuia devin titulari ai actiunii in revocare daca actiunea a fost intentata de donator, iar acesta a decedat inainte de terminarea procesului sau daca donatorul a decedat

inainte de expirarea termenului in care actiunea putea fi intentata (art. 833 alin. 2 C. civ).

b.          Titularul actiunii il poate ierta pe donator, in cunostinta de cauza, asupra faptelor de ingratitudine savarsite de acesta.

Potrivit art. 833 alin. 1 C. civ., iertarea donatarului se prezuma daca a trecut un an din ziua savarsirii faptului sau din ziua in care donatorul ori mostenitorii lui au luat cunostinta de acel fapt, fara ca inauntrul acestui interval de timp sa fi cerut revocarea.

c.           Actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine poate fi intentata doar in contra autorului faptei de ingratitudine, nu si impotriva mostenitorilor acestuia.

d.          Actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine este o actiune in restituire cu caracter de sanctiune, deci esentialmente personala. Admiterea actiunii nu produce efecte retroactive fata de terti.

3. Revocarea donatiilor pentru survenienta de copil

Potrivit art. 836 C. civ., donatia se revoca de drept in cazul in care donatorului, care nu avea nici un copil sau alt descendent la momentul incheierii contractului de donatie, i se naste, ulterior, chiar si postum, un copil viu.

Revocarea pe acest temei se produce indiferent de felul sau valoarea donatiei, cu exceptia donatiilor facute intre soti in timpul casatoriei (art. 937 alin. 3 C. civ.) si a darurilor obisnuite, care sunt de o valoare redusa.

Potrivit dispozitiilor art. 837 C. civ., contractul de donatie se revoca si in cazul in care copilul, nascut ulterior momentului incheierii donatiei, era conceput la acea data.

Daca donatorul avea copii sau descendenti in viata la momentul incheierii contractului de donatie, acesta este irevocabil, prevederile art. 836 C. civ. fiind inaplicabile.

Revocarea contractului de donatie pe acest temei opereaza de plin drept.

Revocarea contractului de donatie pentru survenienta de copil produce efecte retroactive de la data incheierii contractului, astfel ca bunul donat se reintoarce in patrimoniul donatorului, liber de orice sarcini, iar daca a fost instrainat catre un tert, acesta isi va pierde dreptul ca fiind dobandit de la un neproprietar. Tertul dobanditor de buna‑credinta se va putea apara invocand exceptia prevazuta de art. 1909‑1910 C. civ. in cazul bunurilor mobile, iar pentru bunurile imobile, uzucapiunea de 10‑20 ani.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1755
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved