Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CONTRACTELE ADMINISTRATIVE

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONTRACTELE ADMINISTRATIVE

1. Notiunea contractelor administrative

Contractele administrative sunt acte juridice pe care le incheie organele administratiei publice cu cei administrati, acte care cuprind un acord de vointa generator de drepturi si obligatii pentru partile contractante. Prin natura lor, contractele administrative sunt identice cu contractele de drept civil, deosebirea consta insa in regimul juridic care li se aplica. Contractele administrative sunt supuse su unor reguli de drept public care fac parte din regimul juridic administrativ.



2. Trasaturile distinctive care caracterizeaza contractele administrative

a. Partile in contractele administrative

Una din partile contractante are calitatea de organ al administratiei publice. Cealalta parte contractanta este un particular care se situeaza in afara sistemului organelor administratiei publice si care are calitatea de persoana fizica sau persoana juridica.

b. Obiectul contractelor administrative

Obiectul poate fi concesionarea unor activitati economice, servicii publice, unitati de productie ale unor regii autonome si terenuri proprietate de stat, stabilite prin hotararea guvernului, potrivit art. 25 din Legea 15/1990.

Obiect poate fi si inchirierea unor bunuri care apartin organelor statului care administreaza astfel de bunuri, in scopul folosirii lor de catre persoanele fizice sau juridice, parte in contract, potrivit specificului bunului respectiv.

Contractul se incheie de catre organul care are in administratie bunul respectiv si orice persoana fizica sau juridica romana sau straina.

Un alt obiect poate fi si locatia gestiunii sectiilor, uzinelor si a altor subunitati economice din structura lor. Aceste contracte se incheie de catre regiile autonome sau societatile comerciale cu persoane fizice sau juridice romane sau straine pe baza unor reglementari aprobate prin hotararea guvernului.

Obiect poate fi si concesionarea terenurilor apartinand domeniului public si care sa fie folosite potrivit destinatiei lor de catre utilizatorii domeniului public.

Utilizarea unor terenuri apartinand domeniului public pot face obiectul si pentru contractele administrative de concesiune.

a.      Clauzele contractuale sunt stabilite prin lege, sau pe baza si in executarea legii, de catre organele administratiei publice

Legea 15/1990 arata modalitatea licitatiei publice pentru incheierea contractelor de concesiune si de inchiriere a unor bunuri care apartin statului.

Clauzele contractuale sunt cuprinse intr-un caiet de sarcini in care sunt prevazute obligatiile concesionarilor, a celor care inchiriaza bunuri ce apartin unor unitati productive care apartin regiilor autonome, sau societatilor comerciale de stat.

In ceea ce priveste concesionarea unor parti din domeniul public pentru utilizare personala, clauzele contractuale sunt stabilite pe baza si in executarea legii.

a.      Executarea contractelor administrative

Executarea obligatiilor care decurg din contractul administrativ nu sunt deosebite, in esenta, de cele care decurg din contractul civil.

Sanctiunile pentru neexecutarea clauzelor prevazute in contract sunt mai aspre decat in contractul civil, daca partile contractante nu-si indeplinesc obligatiile, sau daca interesele generale cer acest lucru.

b.      Aplicarea regimului de drept civil si de drept administrativ contractelor administrative

In regimul juridic administrativ aplicabil contractelor administrative mai retinem necesitatea formei scrise pe care trebuie s-o aiba aceste acte.

Contractul administrativ este incheiat "intituu personae", ceea ce inseamna ca acest contract nu poate fi transmis altor persoane decat in conditiile in care legea permite acest lucru.

Aceste contracte fiind acte de gestiune pe care le fac organele administratiei publice, competenta solutionarii litigiilor juridice pe care le genereaza apartine tribunalelor de drept comun. Litigiile insa apartin contenciosului administrativ pentru ca organele administratiei publice sunt implicate in aceste litigii. Litigiile respective nu se rezolva insa dupa procedura mentionatei legi a contenciosului administrativ.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1005
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved