Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CONTRACTUL DE MANDAT

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DRETUL FINANTELOR PUBLICE TEST GRILA
VICTIMA ANALIZA VICTIMOLOGICA
ACTUL JURIDIC UNILATERAL - IZVOR DE OBLIGATII CIVILE
Iresponsabilitatea
CONTRACTUL DE COMERT INTERNATIONAL
Dreptul si statul. Functiile dreptului
CONTRACTUL CA IZVOR DE OBLIGATII
Marca in dreptul comunitar
Legaturile administratiei publice cu mediul social
Drept financiar - Conceptul de finante


Contractul de mandat

Mandatul este un contract prin care o persoana, numita mandatar se obliga, in principiu fara plata, sa indeplineasca anumite acte juridice, in numele si in contul altei persoane, numita mandat, care ii da aceasta imputernicire si pe care il reprezinta (art. 1532 C. civ.).
Obiectul contractului il poate constitui numai incheierea de acte juridice, nu si savarsirea de fapte materiale.

  Este un contract gratuit (daca partile nu stipuleaza expres ca mandatarul sa fie retribuit, cand este oneros), intuitu personae (in considerarea persoanei mandatarului) si consensual (art. 1533 C. civ.,)insa daca actul juridic ce urmeaza a fi incheiat de mandatar trebuie inlocuit sub forma autentica 'ad validitatem' si imputernicirea (procura) trebuie sa fie intocmita in forma autentica.

Conditiile de validitate ale contractului sunt : consimtamantul, capacitatea, obiectul, cauza si forma.

Consimtamantul si cauza prezinta caracteristicile generale prevazute de drept comun.

In privinta capacitatii mentionam ca mandantul trebuie sa aiba capacitatea de a contracta el insusi personal - actul pe care l-a imputernicit pe mandatar sa-l incheie, deoarece efectele lui se produc in persoana sa; mandatarul trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

Mandatarului ii revin urmatoarele obligatii :

- sa execute mandatul, raspunzand pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor sale fata de mandat si sa garanteze pe terti de valabilitatea actelor incheiate cu ei;

- sa raspunda de executarea mandatului, ori de cate ori mandatul i-o cere, remitandu-i tot ce a primit in baza mandatului;

- sa execute personal operatiile precizate prin contract, intrucat mandatul este un contract intuitu personae.

Mandatul are urmatoarele obligatii :

- de a-l despagubi pe mandatar pentru toate cheltuielile si pierderile care le-a ocazionat executarea mandatului;

- de a plati remuneratia mandatarului in cazul mandatului oneros;- de a-l garanta pe mandatar pentru plata retributiei si pentru cheltuielile ocazionale de executare a mandatului, cu sumele si bunurile pe care le detine in baza mandatului;

- de a executa obligatiile contractate de mandatari fata de terti, in numele sau (obligatiile aferente contractului incheiat de mandatar cu tertii producandu-se fata de mandat).

Intinderea obligatiilor mandatului este determinata de limitele imputernicirilor date, astfel ca ceea ce s-a contractat peste aceste limite nu-l obliga pe mandat, decat daca va ratifica actele astfel incheiate.

Contractul de mandat inceteaza prin :

- executarea mandatului;

- revocarea mandatului de catre mandatar;

- renuntarea mandatarului la mandat:

- moartea uneia din parti;

- interdictia sau insolvabilitatea uneia din parti;

- la implinirea termenului sau conditiei.

Mandatul fara reprezentare, cunoscut si sub numele de contract de interpunere (pret - nom, imprumut de nume) este o varietate a contractului de mandat in care mandatarul primeste imputernicirea de a contracta, din partea mandatului, in numele sau propriu, dar in interesul mandantului, astfel incat tertii nu cunosc participarea acestuia din urma la incheierea contractului cu ei.

La acest contract se recurge atunci cand mandantul doreste sa incheie un act juridic fara ca tertii sa cunoasca identitatea sa, astfel incat acesta imputerniceste o alta persoana sa incheie actul respectiv, care va contracta in nume propriu si nu in calitate de mandatar.

In raporturile dintre parti se aplica aceleasi reguli ca si in cazul mandatului cu reprezentare, insa in raporturile cu tertii, mandatarul apare ca parte in contract (devenind personal debitor sau creditor), fara a se stabili raporturi juridice directe intre mandat si terti, astfel ca ei pot actiona unul impotriva celuilalt numai pe calea actiunii indirecte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 636
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site