Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Conceptul de probatiune

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Mijloacele de proba
NORMA JURIDICA: Trasaturile (caracterele) normei juridice
Conceptul de metodologie juridica
Psihologie judiciara – test grila
RAPORTUL JURIDIC FISCAL
DREPT CONSTITUTIONAL - teste grila
DREPT CIVIL – PERSOANELE – TEST GRILA
NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE CUMPARARE
Pluralitatea intermediara
Drept civil Dreptul de mostenire – TEST GRILA


Conceptul de probatiune

Activitatea de probatiune are drept scop supunerea la proba a delincventului. O definire simpla si coerenta a probatiunii se dovedeste a fi destul de greu de realizat deoarece aceasta difera de la o tara la alta in functie de activitatile pe care le desfasoara si de grupul tinta caruia i se adreseaza. In unele tari dezvoltate, serviciile de probatiune acopera intreaga gama a muncii de probatiune, in alte tari, mai putin dezvoltate, probatiunea are un rol mai limitat ca de exemplu acela de a elabora si furniza rapoarte pentru instantele juridice[1].
O incercare de a defini probatiunea este data de Natiunile Unite . Probatiunea reprezenta o sanctiune si o metoda de lucru cu delincventii „special selectati”, ce consta in suspendarea pedepsei pentru o anumita perioada de timp in care persoanele sunt supravegheate si consiliate individual.

In sistemul de cammon law (unde a aparut pentru prima data), probatiunea este definita ca fiind un ansamblu de masuri prin care se realizeaza supravegherea si asistenta unei persoane ce a savarsit o infractiune si care prin hotararea instantei este de acord sa fie pusa sub supravegherea unor agenti de probatiune, pentru a se verifica daca intr-un anumit interval de timp savarseste alte infractiuni.

In aceasta lucrarea definirea probatiunii va fi data din perspectiva activitatilor pe care serviciul le desfasoara in Romania. Probatiunea este o forma de a pedepsi indivizii ce au comis infractiuni cu un grad scazut de pericol social. Un infractor care este plasat in probatiune este mentinut in comunitate, aflandu-se sub supravegherea unui serviciu de probatiune.

Este foarte greu de apreciat cand a aparut acest „fenomen social-juridic” si anume probatiunea, insa majoritatea specialistilor ce au studiat acest fenomen sunt unanim de acord ca probatiunea a aparut pentru prima data in sistemul de drept anglo-saxon, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Inca de la inceputurile sale, institutia probatiunii a avut ca scop principal salvarea sufletelor infractorilor care savarseau infractiuni cu un grad scazut de pericol social, prin incredintarea acestora unor persoane de incredere sau unor organizatii de caritate pentru a-i aduce pe calea cea dreapta.

Din punct de vedere etimologic, termenul de probatiune provine din latinescul probatio , acesta desemna o perioada de demonstratie, sau o incercare de iertare.

Conform definitiei data de Ioan Durnescu, prin probatiune se intelege acea metoda de a pedepsi care are un fundament socio-pedagogic ce se caracterizeaza printr-o combinatie intre supraveghere si asistenta.

Potrivit lui Ioan Durnescu , probatiunea reprezinta un concept deschis, maleabil la interpretari contextuale, aceasta este definita din mai multe aspecte, astfel autorul vorbeste despre probatiunea in sensul:

Traditional, reprezinta o alternativa la pedeapsa cu inchisoarea si un procedeu de a supraveghea si reabilita delincventii prin oferirea de sfaturi, asistenta si companie.

Ca sentinta, reprezinta o metoda de interventie asupra unor delincventi selectati si rezida in suspendarea conditionata a pedepsei pentru o anumita perioada de timp in care delincventul este plasat sub supraveghere si beneficiaza de asistenta si tratament.

Ca sistem, probatiunea face referire la sistemul privat sau public considerat a fi un subsistem al sistemului de justitie penala, ce are in administrarea sa anumite servicii specifice.

Ca infrastructura, reprezinta un proces ce admite o multitudine de activitati operationale, inclusiv practici de investigatie si supraveghere.

Ca set de activitati, semnifica totalitatea activitatilor de probatiune ce tin de justitia penala (referatele de evaluare, supraveghere, activitatile din penitenciare, etc).

Ca metoda, se refera la faptul ca aceasta este o modalitate de a pedepsi ce are un fundament socio-pedagogic, caracterizata printr-o combinatie intre supraveghere si asistenta.

George-Mircea Botescu este de parere ca probatiunea reprezinta „lantul” dintre comunitate si justitie, iar aceasta apropiere de comunitate este un pas destul de important in prevenirea faptelor criminale.

In ceea ce priveste persoanele care au primit pedeapsa cu supravegherea in comunitate, acestea pot dispune de revocarea probatiunii in urmatoarele situatii: arestarea, condamnarea pentru noi infractiuni sau incalcarea regulilor tehnice ale supravegherii. Emilian Stanisor este de parere ca cele mai multe revocari sunt cauzate de o noua condamnare sau arestare .

Haines, K., Ce este probatiunea, in Durnescu, Ioan, (coord.), Manualul consilierului de reintegrare sociala si supraveghere, editat de Ioan Durnescu, Craiova, Editura Themis, 2002, p.56.

Haines, K., in Durnescu, Ioan, (coord.), op. cit., 2002, p.57.

Stanisor, Emilian, Consideratii despre probatiune, in Revista de asistenta sociala”, nr.1/2002, p.98.

Abraham, Pavel, Nicolaescu, Victor si Iasnic, Bogdan, Introducere in probatiune:supraveghere, asistenta si consiliere a infractorilor condamnati la sanctiuni neprivative de libertate, Bucuresti, Editura National, 2001, p.83.

Isac, Oxana, Sociologia deviantei (note de curs), Chisinau, Tipografia Centrala, 2004, p.153.

Durnescu, Ioan, Haines, Kevin, Lazar, Cristian si Willie, Aurelia, Probatiunea in Romania, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, An 1, nr. 1/2002, p.7.

Durnescu, Ioan, Metode si tehnici in probatiune (suport de curs), Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti, 2008, p.3.

Botescu, George-Mircea, Prevenirea delincventei juvenile, Bucuresti, Editura Cartea Universitara, 2004, p.127.

Abraham, Pavel, Dersidan, Emil, et.al., Dictionar explicativ si practic de drept penal si procesual penal, Bucuresti, Editura National, 1999, p.503.

Stanisor, Emilian, Revocarea probatiunii, in „Revista de asistenta sociala”, nr.1/2002, p.102.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1827
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site