Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept


DOMICILIUL SI RESEDINTA

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOMICILIUL SI RESEDINTA

Def.Prin domiciliu se intelege acel atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica.

Caracterele juridice ale domiciliului
Fiind un drept personal nepatrimonial, dreptul la domiciliu este insotit de caracteristicile juridice ale unui asemenea drept: opozabilitate erga omnes, inaliebilitate, imprescriptibilitate, personalitate si universalitate.

La aceste caractere generale si comune pentru toate atributele de identificare se mai adauga:

Stabilitatea, Unicitatea (la un moment dat persoana fizica are un singur domiciliu), Obligativitatea domiciliului este caracterul ce decurge din functia social-juridica a domiciliului de a fi mijloc de individualitate.

Felurile domiciliului

Domiciliul este de 3 feluri:

-domiciliul de drept comun (legal)

-domiciliul legal

-domiciliul conventional (ales)

1.Stabilirea domiciliului de drept comun

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania au dreptul sa-si stabileasca sau sa-si schimbe domiciliul ori resedinta in orice localitate din tara, in conditiile legii.

Domiciliul de drept comun are ca titular persoana fizica cu deplina capacitate de exercitiu si, prin exceptie, il poate avea ca titular pe minorul de 14 ani.

2.Schimbarea domiciliului de drept comun

Potrivit Constitutiei Fiecarui cetatean ii este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau resedinta in orice localitate din tara, de a emigra, precum si de a reveni in tara.

Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru eliberarea unei noi carti de identitate.

Principiul este acela al libertatii schimbarii domiciliului, legea nu circumstantiaza motivele schimbarii domiciliului.

3.Dovada domiciliului de drept comun

Cartea de identitate este documentul care se elibereaza cetatanului roman cu domiciliul in Romania, la implinirea varstei de 14 ani si cu care se face dovada identitatii si a domiciliului, inclusiv a cetateniei romane.

Dovada identitatii cetateniei romane si a domiciliului minorului sub 14 ani se face cu certificatul de nastere si cu cartea de identitate a parintelui.

4.Domiciliul legal si domiciliul conventional

4.1.Domiciliul legal

Prin domiciliul legal se intelege acel domiciliu care stabilit de lege pentru anumite categorii de persoane fizice.

Caracteristicile domiciliului legal sunt: este stabilit de lege, are semnificatia unei masuri de ocrotire a unor persoane fizice, coincide cu domiciliul de drept comun al persoanei fizice care exercita ocrotirea.

Stabilirea domiciliului legal este stabilit prin lege

-minorul are domiciliul legal la parintii sai, la parintle cu care locuieste statornic, parintele ce-l ocroteste, tutore

-interzisul judecatoresc are domiciliul legal la tutore-cel ocrotit prin curatela are domiciliul legal la curatoree sau

-copilul aflat in dificultate are domiciliul legal la persoana fizica sau juridica careia i-a fost incredintat ori plasat.

Schimbarea domiciliului legal

Acesta se schimba odata cu domiciliul de drept comun al persoanei fizice sau juridice care realizeaza ocrotirea. Pentru minor mai poate interveni in caz de reincredintare prin hotarare judecatoreasca

Dovada domiciliului legal se dovedeste prin probarea domiciliului de drept comun al persoanei care asigura ocrotirea celui cu domiciliul legal.

DOMICILIUL CONVENTIONAL

Def.prin domiciliu conventional se intelege locuinta (adresa) stabilita prin acordul de vointa al partilor actului in vederea executarii sale in acel loc sau pentru solutionarea litigiului si comunicarea actelor de procedura

Doctrina califica domiciliul conventional cu o conventie accesorie care are ca efect prorogarea de competenta teritoriala.

RESEDINTA

Def.Putem defini resedinta ca fiind acel atribut de identificare in spatiu a persoanei fizice, prin indicarea locuintei vremelnice ori temporare.

Caractere:Persoanele fizice nu pot avea in acelasi timp decat un domiciliu sau o resedinta

Importanta: resedinta prezinta utilitate pentru ramuri de drept precum dreptul constitutional, administrativ, fiscal, comercial, muncii, etc.

Stabilire principiul este acela al libertatii stabilirii resedintei. Persoana care locuieste temporar mai mult de 45 de zile la o alta adresa decat cea de domiciliu este obligata sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru inscrierea in cartea de identitate si in documentele de evidenta a mentiunii de stabilire a resedintei. Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata dar nu mai mare de 1 an si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste la resedinta stabilita.

Informatiile privind stabilirea resedintei se inscriu intr-o eticheta autocolanta aplicata pe verso-ul cartii de identitate.

Pentru minori si persoanele fizice puse sub interdictie judecatoreasca declaratia se da si se semneaza de parintii sau de reprezentantii lor legali.

Schimbare regulile aplicabile resedintei privesc si schimbarea ei

Dovada Resedinta se probeaza cu mentiunea inscrisa in cartea de identitate, prin eticheta autocolanta.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 906
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site