Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Drept civil – test grila

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic




DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
EVAZIUNEA FISCALA Sl REPERCUSIUNEA IMPOZITELOR
Natura juridica a extradarii
Drept civil Dreptul de mostenire – TEST GRILA
INCETAREA ADOPTIEI
SUCCESIUNEA LEGALA
Drept penal partea generala - test grila
Teoria dreptului – notiuni generale - Diviziunile dreptului
IMPRUMUTUL DE CONSUMATIE (PROPRIU-ZIS sau MUTUUM)
Sesizarea organelor judiciare
DUALISMUL JURIDIC IN DACIA


Drept civil – test grila

TRUE/FALSE

Este termenul un eveniment viitor si nesigur ca realizare, pana la care se amana fie inceperea, fie stingerea posibilitatii de exercitare a dreptului subiectiv ?




ANS:    F

2)Nulitatea absoluta a actului juridic civil opereaza in urmatoarele cazuri:

- lipsa totala a consimtamantului;

- lipsa (nevalabilitatea) obiectului actului juridic civil;

- frauda legii;

- incalcarea ordinii publice.

Aceasta enumerare are caracter doar exemplificativ ?

ANS:    A

3)Este adevarat ca pentru a fi valabil, actul autentic (art.1171 C.civ.) trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

- sa fie semnat;

- sa fie indeplinita conditia pluralitatii de exemplare;

- sa fie indeplinita conditia scrierii in intregime ori punerii formulei ,,bun si aprobat”.

ANS:    F

4)Este adevarat ca intre marturie si marturisire, nu exista nici o deosebire sub aspectul fortei probante ?

ANS:    A

5)Conditiile de valabilitate ale contractului de mandat sunt comune tuturor contractelor ?

ANS:    F

6)Dreptul privat apare ca un ansamblu de norme juridice ce reglementeaza raporturile intre persoana fizica si organele autoritatii statului.

ANS:    F

7)Norma juridica este o regula de conduita care are caracter religios, politic si moral.

ANS:    A

8)Normele imperative sunt normele de la dispozitia carora se admite orice derogare.

ANS:    F

9) Pseudonimul unei persoane fizice este supus, ca si numele, schimbarii pe cale administrativa.

ANS: F

Spre deosebire de numele de familie, domiciliul persoanei fizice nu constituie un atribut de identificare a persoanei.

ANS: F

Resedinta este acel atribut de identificare in spatiu a persoanei fizice prin indicarea locuintei vremelnice ori temporare.

ANS: A

Actiunile de stare civila sunt acele actiuni (mijloace de aparare a drepturilor civile) adresate justitiei prin care se urmareste stabilirea sau modificarea uneia sau unora din elementele

starii civile a unei persoane.

ANS: A

Actiunea in stabilirea filiatiei poate fi intentata numai de titulari.

ANS:A

Actiunea in contestarea filiatiei din casatorie poate fi pornita numai de titularul starii civile.

ANS: A

Clasificarea persoanelor juridice dupa domeniul dreptului de care apartin distinge persoane juridice de drept public si persoane juridice de drept privat.

ANS: A

Asociatiile si fundatiile, partidele politice si sindicatele sunt persoane de drept public.

ANS: F

Agentii economici de stat sunt persoane juridice de drept privat

ANS: F

Societatile comerciale, regiile autonome, organizatiile cooperatiste sunt persoane juridice cu scop nepatrimonial.   

ANS: F

Sindicatele si cultele religioase sunt persoane juridice cu scop patrimonial.

ANS: F

Persoane juridice care se infiinteaza prin act de asociere pot fi : societatile comerciale cu capital privat, organizatiile cooperatiste, asociatiile.

ANS: A

In raporturile in care participa nemijlocit, in nume propriu, ca subiect de drepturi si obligatii, statul nu poate fi considerat persoana juridica.

ANS: F

Patrimoniul propriu al persoanei juridice este format din doua laturi : cea activa, cuprinzand drepturile patrimoniale (reale ori de creanta) si cea pasiva cuprinzand obligatiile

patrimoniale (contractuale ori extracontractuale).

ANS: A

Persoanele juridice care sunt supuse inregistrarii au capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data recunoasterii infiintarii lor.

ANS: F

Persoanele juridice care se infiinteaza prin actul de dispozitie al organului competent, dobandesc capacitatea de folosinta de la data actului de dispozitie.

ANS: F

Persoanele juridice care se infiinteaza prin actul de infiintare autorizat, dobandesc capacitate de folosinta de la data recunoasterii lor.

ANS: F

Persoanele juridice care sunt create prin actul de infiintare recunoscut, dobandesc capacitate de folosinta de la data autorizarii infiintarii lor.

ANS: F

Statul este persoana juridica in raporturile in care participa nemijlocit, in nume propriu, ca subiect de drepturi si obligatii.

ANS: A

Persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, prin actul de infiintare sau statut.

ANS: A

Data incetarii capacitati de exercitiu a persoanei juridice este chiar data incetarii capacitatii sale de folosinta.

ANS: A

Reorganizarea reprezinta operatiunea juridica ce cuprinde cel putin 2 persoane juridice si care produce efecte creatoare, modificatoare, ori de incetare a lor.

ANS: A

Formele reorganizarii persoanelor juridice sunt : comasarea si divizarea.

ANS: A

Comasarea se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei persoane juridice intre mai multe persoane juridice care exista sau care iau, astfel fiinta.

ANS: F

Prin incetarea persoanei juridice se intelege sfarsitul calitatii de subiect colectiv de drept civil.

ANS: A

Persoanele juridice pot inceta prin : comasare (absorbtie si fuziune), divizare totala, dizolvare (urmata de lichidare) si transformare.

ANS: A

Dezmembramintele dreptului de proprietate sunt compatibile numai cu dreptul de proprietate privata ?

ANS: A

Drepturile reale principale nu au o existenta de sine statatoare.

ANS: F

37)Comasarea persoanelor juridice se poate realiza prin doua forme : comasare totala

si comasare partiala.

ANS: F

38) Prin efectul divizarii, persoana juridica intra in lichidare, in vederea realizarii activului si platii pasivului.

ANS: A

39) Drepturile personale nepatrimoniale sunt drepturi absolute dar nu sunt opozabile tuturor.

ANS: F

40) Marturisirea este relatarea orala de catre o persoana, in fata instantei de judecata cu privire la acte sau fapte litigioase, savarsite in trecut despre care are cunostinta personal.

ANS: F

YES/NO

Este patrimoniala acea relatie sociala care nu poate fi exprimata in bani – ex. dreptul la nume, domiciliu, sediu ?

ANS:    N

2)Dreptul civil apartine diviziunii dreptului public ?

ANS:    N

3)Persoana fizica este doar o fictiune a legii, luata separat?

ANS:    N

4)Capacitatea de exercitiu este aptitudinea unei persoane de a fi titular de drepturi si obligatii civile ?

ANS:    N

5)Dreptul de autor al unei opere stiintifice, literare artistice, etc. este un drept nepatrimonial Poate genera si raporturi patrimoniale ?

ANS:    Y

6)Utilizarea termenului de izvoare ale dreptului civil semnifica existenta atat a mai multor forme de exprimare a normelor de drept civil, cat si existenta, in cadrul aceleiasi forme de exprimare, a mai multor surse de aceeasi categorie, dar cu obiect de reglementare diferit ?

ANS:    Y

7)Izvoarele dreptului civil in sens formal, pot sa fie, comune cu alte ramuri de drept ?

ANS:    N

8)Principalul izvor de drept civil il constituie Codul de procedura civila?

ANS:    N

9)Raportul juridic civil este relatia sociala guvernata de norma juridica de drept civil ?

ANS:    Y

10)Actul juridic este o actiune umana, prin care nu s-a urmarit producerea unor efecte juridice, dar care totusi prin consecintele ei, genereaza astfel de efecte ?

ANS:    N

11)Caracterele juridice ale raportului juridic civil sunt urmatoarele:

- caracter social

- caracter dublu volitional

- egalitatea juridica a partilor

Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de trasaturi definitorii ?

ANS:    Y

12)Obiectul raportului juridic civil, consta in actiunile sau inactiunile la care sunt indreptatite, dar nu pot fi obligate partile ?

ANS:    N

13)Atunci cand sunt mai mult de doua subiecte ale raportului juridic exista o pluralitate de subiecte. Pluralitatea poate fi pluralitate activa sau pluralitate pasiva.

Poate fi pluralitatea subiect al raportului juridic civil ?

ANS:    Y

14)Transmiterea de drepturi si obligatii poate fi:

- universala;

- cu titlu universal;

- cu titlu particular.

Testamentul mistic sau secret poate transmite drepturi inter vivos ?

ANS:    N

15)Persoanele lipsite de capacitate de exercitiu sunt:

- minorul care nu a implinit varsta de 14 ani;

- persoana pusa sub interdictie

Pentru aceste persoane, actele juridice pot fi incheiate de reprezentantii lor legali ?

ANS:    Y

16)Minorii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, se considera ca au discernamantul in curs de formare, iar capacitatea lor de exercitiu este una restransa. Pot incheia acestia acte juridice, cu incuviintarea parintilor ?

ANS:    Y

17) La raportul juridic incheiat de persoana juridica participa un subiect activ, numit creditor si un subiect pasiv numit debitor. In acelasi raport juridic, partile pot fi atat subiect activ cat si subiect pasiv ?

ANS:    Y

18)Dupa criteriul persoanelor obligate, drepturile subiective civile se divid in:

- drepturi absolute si drepturi relative

Ambele sunt opozabile erga omnes ?

ANS:    N

19)Obligatiile conjuncte (divizibile) sunt acele obligatii care leaga mai multi creditori sau mai multi debitori, iar creanta este divizibila . Fiecare creditor sau fiecare debitor poate urmari sau poate fi urmarit, pentru intreaga creanta ?

ANS:    N

20)Bunurile mobile prin anticipatie – sunt acele bunuri, care daca sunt analizate dupa natura lor, sunt imobile, dar in considerarea a ceea ce vor deveni, partile unui act juridic convin ca acestea sunt mobile.

Aceasta categorie de bunuri are temei legal, este prevazuta de Codul civil ?

ANS:    Y

21) Bunurile care nu sunt in circuitul civil – sunt acele bunuri, care nu pot face obiectul actelor juridice civile si nici nu se pot afla in proprietatea particularilor. Plajele, marea teritoriala apartin proprietatii publice ?

ANS:    Y

22)Bunurile fungibile pot fi inlocuite unele cu altele, in executarea unei obligatii ?

ANS:    Y

23)Fructele naturale, industriale, civile, sunt bunuri nefrugifere in acceptiunea Codului civil ?

ANS:    N

24)Evenimentele sunt imprejurari care se produc independent de vointa omului si pot fi:

- naturale (nasterea, decesul)

- forta majora

- prescriptia

cvasidelictele

De producerea lor legea civila leaga anumite efecte juridice ?

ANS:    Y

25)Notiunea de act juridic civil – este folosita si pentru desemnarea inscrisului constatator al manifestarii de vointa care are rol de mijloc de proba ?

ANS:    Y

26)Actele unilaterale, bilaterale sau multilaterale sunt clasificate dupa efectele produse?

ANS:    N

27)Actele juridice constitutive sunt acele acte care dau nastere unui drept subiectiv civil care nu a mai existat pana in acel moment. Astfel de acte sunt: contractul de vanzare-cumparare, contractul de schimb precum si alte tipuri de contracte ?

ANS:    N

28)Actele juridice cu titlu gratuit sau cu titlu oneros se clasifica dupa criteriul modului de formare ?

ANS:    N

29)Actele juridice civile nepatrimoniale sunt acele acte care nu pot fi evaluate in bani si privesc drepturile nepatrimoniale. Este donatia un astfel de act ?

ANS:    N

30)Capacitatea de a contracta, consimtamantul valabil al partilor care se obliga, un obiect determinat si o cauza licita sunt modalitati ale actului juridic ?

ANS:    N

31)Principiile fundamentale ale dreptului civil se suprapun pana la identificarea cu izvoarele dreptului civil?

ANS:    N

32)Trasaturile definitorii ale raportului juridic civil pot fi asimilate sau denumite si caractere ale acestuia.

ANS:    Y

33)Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani, este singura persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu ?

ANS: N

34)Forma ,,ad validitatem” (ad solemnitatem) este ceruta de lege in cazul tuturor actelor juridice civile ?

ANS:    N

35)Sarcina este o obligatie impusa de dispunator gratificatului, ca o contraprestatie, si consta in a da, a face sau a nu face ceva ?

ANS:    N

36)Dupa gradul de determinare normele juridice pot fi clasificate in norme imperative si norme permisive?

ANS:    N

37)In functie de gradul de obligativitate al interpretarii legii, interpretarea poate fi obligatorie si facultativa?

ANS:    Y

Ocrotirea parinteasca inceteaza atunci cand minorul dobandeste capacitate de exercitiu deplina.

ANS: Y

Tutela minorului reprezinta o sarcina gratuita.

ANS: Y

Pot fi tutori persoanele fizice sau sotul si sotia impreuna care au domiciliul in strainatate.

ANS: N

Minorul sau cel pus sub interdictie poate fi numit tutore, in anumite situatii.

ANS: N

O persoana lipsita, potrivit legii speciale, de dreptul de alege si a fi ales, poate fi numit tutore.

ANS: N

O persoana poate refuza sarcina de a fi tutore.

ANS: Y

Cel care creste si educa 2 sau mai multi copii poate refuza sa fie numit tutore.

ANS: Y

Latura patrimoniala a ocrotirii minorului prin tutela poate cuprinde si reprezentarea in actele civile a minorului sub 14 ani.

ANS: Y

Instrainarea bunurilor minorului reprezinta acte pe care tutorele le poate incheia in mod valabil, singur.

ANS: N

Tutorele poate avea o raspundere penala si una civila.

ANS: Y

Curatela minorului are un caracter permanent.

ANS: N

Curatorul minorului are aceleasi raspunderi ca si tutorele minorului.

ANS: Y

Pot fi pusi sub interdictie si minorii.

ANS: Y

Competenta in solutionarea cererii de punere sub interdictie revine instantei judecatoresti.

ANS: Y

Punerea sub interdictie judecatoreasca are drept efecte lipsirea persoanei pusa sub interdictie, de capacitatea de exercitiu si instituirea tutelei interzisului.

ANS: Y



Masura curatelei inceteaza prin ridicarea ei ca urmare a disparitiei cauzelor care au

generat-o.

ANS: Y

Numele persoanei fizice este un drept imprescriptibil atat sub aspect achizitiv, cat si sub aspect extinctiv.

ANS: Y

Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei, in conditiile prevazute de lege.

ANS: Y

Numele de familie al copilului gasit, cu parinti necunoscuti se stabileste prin hotarare judecatoreasca.

ANS: N

Pot solicita schimbarea numelui de familie pe cale administrativa cetatenii romani si persoanele fara cetatenie (apatrizii) care domiciliaza in Romania.

ANS: Y

Schimbarea numelui de familie pe cale administrativa poate fi solicitata si de cetateanul roman cu domiciliul in strainatate.

ANS: Y

Prenumele unei persoane se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere, facuta de persoana care declara nasterea.

ANS: Y

MULTIPLE CHOICE

1)Elementele structurale ale normei juridice sunt:

generalitatea, impersonalitatea,obligativitatea;

subiectele, continutul si obiectul;

ipoteza,dispozitia,sanctiunea;

ANS:    3

2)Aplicarea normei juridice(legii) in timp are la baza principiul:

teritorialitatii legii

personalitatii legii;

neretroactivitatii legii

ANS:    3

3)Sunt considerate izvoare de drept civil:

jurisprudenta;

codul de procedura civila;

codul civil.

ANS:    3

4)Raportul juridic civil se caracterizeaza prin:

pozitia de subordonare a unei parti(subiect) a raportului juridic civil fata de cealalta parte;

egalitatea juridica a partilor (subiectelor) raportului juridic civil.

pozitia supraordonata a unuia din subiectele raportului juridic civil

ANS:    2

5)Izvoarele de obligatii civile sunt:

faptele licite-cvasicontractele(gestiunea de afaceri, plata lucrului nedatorat si imbogatirea fara justa cauza(just temei)).

faptele ilicite-delictele si cvasidelictele

contractele, faptele licite si faptele ilicite.

ANS:    3

6)Prescriptia extinctiva este:

un mijloc de aparare a dreptului de proprietate

o sanctiune de drept civil care stinge dreptul la actiune avand un obiect patrimonial, daca nu a fost exercitat in termenul prevazut de lege.

o sanctiune de drept civil care stinge un drept subiectiv personal nepatrimonial( dreptul la viata, la sanatate, la libertate, la reputatie,etc

ANS:    2

7)Termenul general de prescriptie extinctiva este de:

6 luni;

18 luni;

3 ani;

ANS:    3

Capacitatea de folosinta a persoanei fizice inceteaza:

1 la data instituirii tutelei;

2 la data punerii sub interdictie judecatoreasca;

3 odata cu moartea acestuia.

ANS: 3

Hotararea declarativa de moarte produce incetarea capacitatii de folosinta a persoanei fizice:

1 da;

2 nu;

3 in anumite situatii.

ANS: 1

Din categoria persoanelor fizice lipsite de capacitate de exercitiu fac parte;

A. minorul care nu a implinit varsta de 14 ani;

B. persoana pusa sub interdictie;

C. persoanele aflate in situatii speciale.

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS: 1

Pot avea capacitate de exercitiu restransa minorii care au implinit varsta de:

1 15 ani;

2 16 ani;

3 14 ani;

4 18 ani.

ANS: 3

Pentru cei care nu au capacitate de exercitiu actele juridice se fac de catre:

1 Autoritatea tutelara;

2 Reprezentantii legali;

3 Notariat si instantele de judecata;

4 Personal cu acordul parintilor.

ANS: 2

Pentru minor, lipsa capacitatii de exercitiu inceteaza:

A. la implinirea varstei de 18 ani;

B. la implinirea varstei de 14 ani;

C. la moartea acestuia (fizic constatata ori judecatoreste declarata);

D. numai la moartea acestuia.

1 A+B

2 B+C

3 A

ANS: 2

Are capacitate de exercitiu restransa:

1 minorul sub 14 ani;

2 minorul care a implinit varsta de 14 ani;

3 femeia care se casatoreste la varsta de 14 ani.

ANS: 2

Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa :

1 pot fi incheiate singur de catre acesta;

2 se incheie de catre parinti si tutore in numele acestuia;

3 se incheie de catre acesta cu incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorelui.

ANS: 3

Minorul cu capacitate de exercitiu restransa nu poate incheia sub nici o forma, nici chiar cu dubla incuviintare prealabila:

1 acte de donatie si nici sa garanteze obligatia altuia;

2 acte de conservare si actele marunte;

3 acte de administrare;

4 depozitul special la CEC.

ANS: 1

Capacitatea restransa de exercitiu inceteaza :

A. Cand se dobandeste capacitate de exercitiu deplina ;

B. Daca femeia se casatoreste inainte de implinirea varstei de 18 ani (de la 16 ani, iar in

anumite conditii de la 15 ani) ;

C. Cand minorul cu capacitate de exercitiu restransa este pus sub interdictie

judecatoreasca ;

D. Prin moarte.

1 A+B+C+D

2 A+D

3 C+D

ANS: 1

Persoana cu deplina capacitate de exercitiu :

A. Persoana fizica incheie personal acte juridice civile

B. Persoana fizica incheie singura actele juridice civile, fara incuviintare prealabila ;

C. Persoana fizica incheie actele juridice civile cu incuviintarea prealabila ;

D. Persoana fizica poate incheia toate actele juridice civile.

1 A+D

2 A+B+D

3 C+D

ANS: 2

Capacitatea deplina de exercitiu incepe :

A. Cand persoana fizica devine majora ;

B. Cand persoana fizica implineste 14 ani;

C. Cand persoana fizica implineste 21 ani;

D. Prin incheierea casatoriei de catre femeia care se casatoreste inainte de implinirea varstei

de 18 ani (16 ani, respective 15 ani cu dispensa).

1 A+C

2 B+D

3 A+D

ANS: 3

Incheierea casatoriei de catre femeia minora ce a implinit varsta de 16 ani :

A. Este conditionata de incuviintarea parintilor;

B. Nu este conditionata de nicio incuviintare;

C. Participa la incheierea casatoriei in aceleasi conditii ca o persoana majora.

1 A

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Capacitatea de exercitiu deplina a persoanei fizice inceteaza :

A. Odata cu incetarea capacitatii de folosinta (prin moarte) ;

B. Prin punerea sub interdictie judecatoreasca ;

C. Prin anularea casatoriei, mai inainte ca femeia sa fi implinit 18 ani ;

D. In cazul casatoriei putative, daca femeia a fost de buna credinta la incheierea acesteia si

daca hotararea de anulare ramane definitiva si irevocabila mai inainte ca aceasta sa fi

implinit varsta de 18 ani.

1 A+B+C+D

2 A+B+C

3 B+C+D

ANS: 1

Categoriile de persoane supuse ocrotirii prin mijloace juridice de drept civil pot fi :

A. In situatii speciale, datorita varstei lor, se afla minorii, a caror ocrotire se realizeaza prin :

parinti, tutela si curatela ;

B. In situatii speciale, datorita unor boli psihice, se afla alienatii si debilii mintali, protejati

prin interdictie judecatoreasca si ocrotiti prin tutela si curatela ;

C. Persoanele fizice care au in ingrijire persoane cu handicap ;

D. Persoanele fizice aflate in situatii deosebite datorita altor imprejurari (batranete, boala,

disparitie, care reclama curatela).

1 A+B+C

2 A+B+D

3 B+D

ANS: 2

In cazul ocrotirii minorilor prin parinti, masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre :

A. Parinti, de comun acord ;

B. Prin tutore sau curator ;

C. In anumite situatii, de catre unul din parinti .

1 A+B

2 B+C

3 A+C

ANS: 3

Continutul ocrotirii parintesti se bazeaza pe urmatoarele componente :

A. Latura educativa ;

B. Latura personala ;

C. Latura patrimoniala .

1 A+B

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Latura patrimoniala a continutului ocrotirii parintesti se refera la :

A. Numai la administrarea bunurilor ;

B. Administrarea bunurilor si reprezentarea minorului sub 14 ani in actele juridice civile ;

C. Incuviintarea actelor juridice civile ale minorului de 14-18 ani ;

1 A+B

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Raspunderea pentru neexecutarea sau exercitarea necorespunzatoare a ocrotirii parintesti atrag urmatoarele forme de raspundere a parintilor :

A. Raspunderea penala ;

B. Raspunderea contraventionala ;

C. Raspunderea morala ;

D. Raspunderea de dreptul familiei ;

E. Raspunderea civila .

1 A+B+D+E

2 B+D+E

3 A+B+C

ANS: 1

Raportul juridic civil este:

1 o relatie sociala patrimoniala reglementata de norma de drept civil;

2 o relatie sociala nepatrimoniala reglementata de norma de drept civil;

3 o relatie sociala – patrimoniala ori nepatrimoniala – reglementata de norma de drept civil.

ANS: 3

Raportul juridic prezinta urmatoarele caractere:

a) caracter social;

b) caracter volitional;

c) pozitia de egalitate a partilor.

1 a+b+c

2 b+c

3 a

ANS: 1

Raportul juridic civil are caracter volitional, in sensul ca:

a) este conditionat si reglementat de norma de drept;

b) implica, in mod necesar, manifestarea vointei partilor

c) se caracterizeaza prin pozitia de egalitate a partilor.

1 a

2 b+c

3 a+b

ANS: 3

Elementele constitutive ale raportului juridic sunt:

a) partile sau subiectele;

b) continutul;

c) obiectul.

1 a+b+c

2 b+c

3 a+b

ANS: 1

Constituie elemente ale raportului juridic civil:

1 partile, obiectul si cauza;

2 subiectele, continutul si obiectul;

3 totalitatea drepturilor subiective si a obligatiilor civile pe care le au partile.

ANS: 2

In raporturile obligationale ( de creanta) pluralitatea de subiecte poate fi :

a) activa;

b) pasiva;

c) mixta.

1 a+b+c

2 b+c

3 a+b

ANS: 3

In functie de natura continutului lor, drepturile subiective civile se impart in:

1 absolute si

2 principale si accesorii;

3 patrimoniale si nepatrimoniale.

ANS: 3

Au caracter absolut:

a) drepturile personale nepatrimoniale;

b) drepturile reale;

c) drepturile de creanta.

1 a+b+c

2 b+c

3 a+b

ANS: 3

In functie de opozabilitatea lor, drepturile subiective civile sunt:

1 absolute si

2 patrimoniale si nepatrimoniale;

3 principale si accesorii.

ANS: 1

Pentru a avea calitatea de persoana juridica, legea cere intrunirea urmatoarelor conditii:

a) organizare proprie;

b) patrimoniu distinct;

c) un scop determinat, in acord cu interesele obstesti.

1 a+b+c

2 b+c

3 a

ANS: 1

In categoria persoanelor fizice sunt inclusi, dupa criteriul capacitatii:

a) minorii sub 14 ani;

b) minorii intre 14 si 18 ani;

c) majorii.

1 a+b

2 b+c

3 a+b+c

ANS: 3

In structura capacitatii civile intra urmatoarele elemente:

a) capacitatea juridica;

b) capacitatea de folosinta;

c) capacitatea de exercitiu.

1 a+b

2 b+c

3 a+b+c

ANS: 2

Capacitatea de folosinta a persoanei fizice este:

1 aptitudinea generala si abstracta de a fi titular de drepturi si obligatii;

2 aptitudinea omului de a-si exercita drepturile civile si de a-si indeplini obligatiile civile

prin incheierea de acte juridice civile;

3 capacitatea civila a subiectului de drept civil.

ANS: 1

Capacitatea de folosinta a persoanei fizice incepe:

1 la momentul dobandirii capacitatii de exercitiu;

2 la nasterea persoanei;

3 la momentul implinirii varstei de 18 ani.

ANS: 2

Capacitatea de exercitiu a persoanei fizice este:

1 capacitatea civila a subiectului de drept civil;

2 aptitudinea generala si abstracta de a fi titular de drepturi si obligatii;

aptitudinea omului de a-si exercita drepturile civile si de a-si indeplini obligatiile civile

prin incheierea de acte juridice civile.

ANS: 3

Nu au capacitate de exercitiu:

a) minorul care nu a implinit varsta de 18 ani;

b) minorul care nu a implinit varsta de 14 ani;

c) persoana pusa sub interdictie.

1 a+b

2 b+c

3 a+b+c

ANS: 2

Actele juridice ale minorului cu capacitate restransa de exercitiu se incheie de catre:

1 reprezentantul legal;

2 minor;

3 minor, cu incuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui

ANS: 3

In functie de obiectul lor, obligatiile civile se clasifica in:

a) obligatia de a da;

b) obligatia de a face;

c) obligatia de a nu face ceva.

1 a+b

2 b+c

3 a+b+c

ANS: 3

Obligatia de a da este:

1 indatorirea de a constitui sau de a transmite un drept real;

2 indatorirea de a executa o lucrare;

3 indatorirea de a preda un lucru.

ANS: 1

In functie, de natura lor si de calificarea data de lege, bunurile se impart in:

1 bunuri mobile si bunuri imobile;

2 bunuri fungibile si bunuri nefungibile;

3 bunuri consumptibile si bunuri neconsumptibile.

ANS: 1

Categoriile de bunuri mobile sunt:

a) mobile prin natura lor;

b) mobile prin determinarea legii;

c) mobile prin obiectul la care se aplica.

1 a+b

2 a+b+c

3 a+c

ANS: 1

Potrivit Codului civil roman, bunurile pot fi mobile:

1 prin destinatie;

2 prin obiectul la care se aplica;

3 prin natura lor.

ANS: 3

Dupa cum pot fi sau inlocuite in executarea unei obligatii civile, bunurile se clasifica in:

1 divizibile si indivizibile;

2 fungibile si nefungibile,

3 sesizabile si insesizabile.

ANS: 2

Categoriile de bunuri imobile sunt:

a) imobile prin natura lor;

b) imobile prin obiectul la care se aplica,

c) imobile prin destinatie.

1 a+b+c

2 a+b

3 a+c

ANS: 1

Este constitutiv actul juridic civil:

1 care are ca efect stramutarea unui drept subiectiv civil dintr-un patrimoniu in alt

patrimoniu

2 care da nastere la un drept subiectiv civil care n-a existat anterior;

3 care are ca efect consolidarea ori definitivarea unui drept subiectiv preexistent.

ANS: 2

Este translativ actul juridic civil:

1 care are ca efect stramutarea unui drept subiectiv civil dintr-un patrimoniu in alt

patrimoniu

2 care are ca efect consolidarea ori definitivarea unui drept subiectiv preexistent;

3 care da nastere la un drept subiectiv civil care n-a existat anterior.

ANS: 1

Este declarativ actul juridic civil:

1 care da nastere la un drept subiectiv civil care n-a existat anterior;

2 care are ca efect stramutarea unui drept subiectiv civil dintr-un patrimoniu in alt

patrimoniu

3 care are ca efect consolidarea ori definitivarea unui drept subiectiv preexistent.

ANS: 3

Sunt acte juridice solemne:

a) donatia;

b) testamentul;

c) ipoteca conventionala.

1 a+b

2 a+b+c

3 a+c

ANS: 2

Este real actul juridic civil:

1 care nu se poate incheia decat daca manifestarea de vointa este insotita de remiterea

(predarea) bunului;

2 la a carui incheiere manifestarea de vointa trebuie sa imbrace o anumita forma ceruta de

lege

3 care se incheie prin simpla manifestare de vointa.

ANS: 1

Este act juridic real:

a) imprumutul de folosinta;

b) depozitul;

c) darul manual.

1 a+b+c

2 a+b

3 a+c

ANS: 1

Conditiile de fond, esentiale ale actului juridic civil sunt:

a) capacitatea;

b) consimtamantul;

c) obiectul si cauza.

1 a+b

2 a+c

3 a+b+c



ANS: 3

Pentru a fi valabil, consimtamantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa provina de la o persoana cu discernamant;

b) sa nu fie exteriorizat;

c) sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice.

1 a+b

2 a+c

3 a+b+c

ANS: 2

Constituie vicii de consimtamant:

a) eroarea;

b) dolul;

c) violenta.

1 a+b+c

2 a+c

3 a+b

ANS: 1

Eroarea, viciu de consimtamant:

1 consta in inducerea in eroare a unei persoane, cu ajutorul unor mijloace viclene sau

dolosive, pentru a o determina sa incheie un anumit act juridic;

2 este falsa reprezentare a realitatii la incheierea unui act juridic civil;

3 consta in disproportia vadita de valoare intre doua prestatii.

ANS: 2

Pentru a fi viciu de consimtamant, dolul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa fie determinant pentru incheierea actului juridic;

b) sa fie injust;

c) sa provina de la cealalta parte.

1 a+c

2 c

3 a+b

ANS: 1

Pentru anularea actului juridic pe motiv de leziune este necesar sa fie intrunite urmatoarele conditii:

a) sa fie o consecinta directa a actului respectiv;

b) sa existe in raport cu momentul incheierii actului;

c) disproportia de valoare intre contraprestatii sa fie considerabila.

1 a+c

2 a+b

3 a

ANS: 2

Prin obiect al actului juridic civil se intelege:

a) actiunile sau inactiunile la care partile sunt indreptatite sau de care sunt tinute;

b) conduita partilor actului juridic civil;

c) obiectivul urmarit de parti la incheierea actului juridic civil.

1 a+c

2 a+b

3 b+c

ANS: 1

Pentru a fi valabil, obiectul actului juridic trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa existe;

b) sa fie in circuitul civil;

c) sa fie determinat ori determinabil

1 a+c

2 a+b+c

3 b+c

ANS: 2

Pentru a fi valabila, cauza actului juridic trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1 sa existe;

2 sa fie posibila;

3 sa fie determinata sau determinabila.

ANS: 1

Dupa consecintele juridice ale nerespectarii lor, conditiile de forma ale actului juridic civile se impart in:

a) forma ceruta pentru validitatea actului juridic civil;

b) forma ceruta pentru probatiunea actului juridic civil;

c) forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti a actului juridic civil.

1 a+b+c

2 a

3 b+c

ANS: 1

Dupa natura efectelor juridice, termenul se clasifica in:

a) termen suspensiv;

b) termen extinctiv,

c) termen rezolutoriu.

1 a+b

2 a

3 c

ANS: 1

Termenul extinctiv:

1 amana inceputul exercitiului dreptului subiectiv civil si executarii obligatiei co

2 amana stingerea exercitiului dreptului subiectiv civil si executarii obligatiei co

3 de realizarea sa depinde existenta actului juridic civil.

ANS: 2

Termenul suspensiv:

1 de realizarea sa depinde nasterea drepturilor subiective civile si a obligatiilor co

2 de realizarea sa depinde stingerea nasterea drepturilor subiective civile si a obligatiilor

corelative

3 amana inceputul exercitiului dreptului subiectiv civil si executarii obligatiei corelative.

ANS: 3

Efectele actului juridic civil sunt guvernate de principiul:

a) fortei obligatorii;

b) irevocabilitatii;

c) relativitatii.

1 a+b+c

2 a+b

3 c

ANS: 1

In functie de natura interesului ocrotit, nulitatea actului juridic civil este:

a) virtuala;

b) absoluta;

c) relativa.

1 a+b+c

2 a+b

3 b+c

ANS: 3

Principiile efectelor nulitatii sunt:

a) principiul retroactivitatii efectelor nulitatii;

b) principiul repunerii in situatia anterioara;

c) principiul anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului principal.

1 a+b+c

2 a+b

3 b+c

ANS: 1

Dupa autorul lor, prezumtiile sunt:

a) legale;

b) absolute;

c) simple.

1 a+b+c

2 a+c

3 a+b

ANS: 2

Termenul general de prescriptie de 3 ani este aplicabil:

1 dreptului de optiune succesorala;

2 actiunii in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei;

3 raporturilor civile obligationale.

ANS: 3

In continutul raportului juridic obligational intra dreptul subiectului activ, numit creditor, de a cere subiectului pasiv, numit debitor :

A sa dea

B sa faca

C sa nu faca ceva

1 A+B

2 A+C

3 A+B+C

ANS: 3

Dupa opozabilitatea lor, obligatiile civile se clasifica in:

1 obligatii pozitive si negative

2 obligatii opozabile tertilor,obisnuite si reale

3 obligatii imperfecte sau naturale,morale si de convenienta

ANS: 2

Contractele consensuale:

1 se incheie prin simplul acord de vointa al partilor

2 manifestarea de vointa a partilor trebuie sa fie urmata de remiterea materiala a lucrului

3 se caracterizeaza prin reciprocitatea si interdependenta obligatiilor

ANS: 1

Contractele cu titlu oneros sunt acele contracte:

1 la incheierea carora fiecare parte urmareste un folos patrimonial in schimbul folosului

patrimonial procurat celeilalte parti

2 prin care se urmareste a se procura un folos patrimonial fara ca dispunatorul sa-si

micsoreze patrimoniul

3 prin care se procura un folos patrimonial prin micsorarea patrimoniului dispunatorului

ANS: 1

Dupa efectele pe care le produc, contractele se clasifica in:

A contracte consensuale

B contracte constitutive

C contracte translative

1 A+B

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Contractele translative sunt:

1 acele contracte care dau nastere la drepturi si obligatii care nu au existat anterior

2 acele contracte prin care are loc transmiterea unui drept patrimonial, de la transmitator la

dobanditor

3 acele contracte prin care se consolideaza un drept existent anterior

ANS: 2

Contractele cu titlu oneros se subclasifica in:

A liberalitati

B contracte comutative

C contracte aleatorii

1 A+B

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Oferta de a contracta poate fi:

A scrisa

B verbala

C tacita

1 A+B+C

2 A+B

3 A+C

ANS: 2

Oferta de a contracta:

A este o propunere facuta unei anumite persoane sau publicului de a incheia un

contract in anumite conditii

B trebuie sa indeplineasca conditiile generale ale consimtamantului adaptate la

specificul ofertei

C trebuie sa fie facuta cu intentia de a angaja din punct de vedere juridic

1 A+B+C

2 A+B

3 A+C

ANS: 3

Conditiile speciale ale acceptarii ofertei sunt:

1 sa concorde cu oferta

sa fie ferma

3 sa fie neechivoca

ANS: 1

Efectele contractului sunt guvernate de principiile:

A obligativitatii

B relativitatii

C opozabilitatii

1 A+B

2 A+B+C

3 A+C

ANS: 1

Potrivit principiului obligativitatii contractului:

1 contractul produce efecte numai fata de partile contractante

2 conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante

3 reprezinta modul de a defini obligativitatea contractului in raport cu tertii

ANS: 2

Denuntarea unilaterala a contractului, ca exceptie de la principiul obligativitatii contractului,

este reglementata in materia:

A contractului de inchiriere fara termen

B contractului de mandat

C contractului de depozit

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS: 3

Exceptia reala de la principiul relativitatii efectelor contractului este:

1 denuntarea unilaterala a contractului

2 simulatia

3 stipulatia pentru altul sau contractul in folosul unei terte persoane

ANS: 3

Simulatia este exceptia de la principiul:

1 obligativitatii contractului

2 opozabilitatii contractului

3 relativitatii efectelor contractului

ANS: 3

Simulatia se poate infatisa sub forma:

A contractului fictiv

B contractului deghizat

C contractului in folosul unei terte persoane

1 A+C

2 A+B

3 A+B+C

ANS: 2

Rezolutiunea contractului este:

1 o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare succesiva

2 o sanctiune a neexercitarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare imediata

3 o consecinta a neexecutarii contractului ca urmare a unei imposibilitati fortuite

ANS: 2

Rezolutiunea contractului:

A este un efect specific al contractelor sinalagmatice cu executare imediata

B consta in desfiintarea retroactiva a contractului si repunerea partilor in situatia

anterioara

C poate fi judiciara si conventionala

1 A+B

2 A+B+C

3 A+C

ANS: 2

In contractul sinalagmatic, riscul il suporta:

1 creditorul obligatiei imposibil de executat

2 debitorul obligatiei imposibil de executat

3 tertul beneficiar

ANS: 2

Este permisa denuntarea unilaterala a contractului, in cazul:

1 contractului de inchiriere cu termen

2 contractului de inchiriere fara termen

3 in cazul contractului de donatie

ANS: 1

In categoria faptelor juridice licite sunt cuprinse:

A gestiunea de afaceri sau gestiunea intereselor altei persoane

B plata lucrului nedatorat

C imbogatirea fara justa cauza

1 A+B

2 A+C

3 A+B+C

ANS: 3

Gestiunea intereselor altei persoane este:

1 faptul juridic licit prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului

altei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe un temei juridic;

2 operatiunea juridica ce consta in faptul ca o persoana intervine, prin fapta sa voluntara si

unilaterala, savarsind acte materiale sau juridice in interesul altei persoane, fara a fi primit

mandat din partea acesteia;

3 executarea de catre o persoana a unei obligatii la care nu era tinuta si pe care a facut-o

fara intentia de a plati datoria altuia.

ANS: 2

Partile care intervin in cadrul gestiunii intereselor altei persoane sunt:

A gerant, persoana care intervine prin fapta sa voluntara;

B gerant, persoana pentru care se actioneaza;

C gerat, persoana pentru care se actioneaza.

1 A+B

2 A+C

3 B+C

ANS: 2

Imbogatirea fara justa cauza este:

1 faptul juridic licit prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului

altei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe un temei juridic;

2 executarea de catre o persoana a unei obligatii la care nu era tinuta si pe care a facut-o

fara intentia de a plati datoria altuia;

3 operatiunea juridica ce consta in faptul ca o persoana intervine, prin fapta sa voluntara si

unilaterala, savarsind acte materiale sau juridice in interesul altei persoane, fara a fi primit

mandat din partea acesteia.

ANS: 1

Rezolutiunea contractului poate fi:

A legala;

B judiciara;

C conventionala.

1 A+C

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Conditiile speciale ale ofertei sunt:

A sa fie o manifestare de vointa facuta cu intentia de a angaja din punct de vedere

juridic

B sa concorde cu acceptarea ofertei;

C sa fie precisa si completa.

1 A+B

2 A+C

3 B+C

ANS: 2

Pentru angajarea raspunderii pentru fapta proprie se cer intrunite cumulativ urmatoarele conditii:

A existenta unui prejudiciu;

B existenta unei fapte ilicite;

C existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.

D existenta culpei

1 A+B+D

2 B+C

3 A+B+C+D

ANS: 3

Potrivit art. 999 Cod civil, omul este responsabil pentru prejudiciul pe care l-a cauzat:

A prin fapta sa;

B prin neglijenta sa;

C prin imprudenta sa.

1 A+C

2 A+B+C

3 A+B

ANS: 2

Existenta conditiilor raspunderii civile delictuale trebuie sa fie dovedita de:

1 victima faptei ilicite;

2 autorul faptei ilicite;

3 tertul obligat la repararea prejudiciului.

ANS: 1

Art. 1000 Cod civil stabileste urmatoarele cazuri de raspundere pentru fapta altei persoane:

A raspunderea parintilor pentru fapta copiilor minori;

B raspunderea institutorilor si artizanilor pentru faptele elevilor si ucenicilor;

C raspunderea comitentului pentru fapta prepusului.

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS: 3

In cadrul unei actiuni formulata de victima faptei ilicite, avand ca obiect plata

despagubirilor, repararea prejudiciului se face in functie de principiile:

A repararii prin echivalent;

B repararii integrale;

C repararii in natura.

1 A+B

2 A+C

B+C

ANS: 3

Trasaturile caracteristice ale faptei ilicite sunt urmatoarele:

A fapta ilicita este rezultatul unei atitudini psihice;

B fapta este contrara ordinii sociale si reprobata de societate;

C fapta are caracter subiectiv, constand intr-o conduita ori manifestare umana

exteriorizata

1 A+B

2 A+C

3 A+B+C

ANS: 3

Raspunderea parintilor pentru fapta copiilor lor minori implica existenta urmatoarelor

conditii speciale:

A minorul sa fi actionat cu discernamant;

B copilul sa fie minor,

C copilul sa locuiasca cu parintii sai.

1 A+B

2 B+C

3 A+C

ANS: 2

Pentru fundamentarea raspunderii comitentului, in doctrina si jurisprudenta, a fost acceptata si constituie opinia dominanta:

1 teoria garantiei comitentului fata de victima faptului prejudiciabil;

2 teoria riscului;

3 teoria prezumtiei legale de culpa.

ANS: 1

Alaturi de conditiile generale, pentru angajarea raspunderii comitentului se cer intrunite urmatoarele conditii speciale:

A vinovatia prepusului la data savarsirii faptei ilicite;

B existenta raportului de prepusenie la data savarsirii faptei ilicite;

C savarsirea faptei ilicite de catre prepus in functiile ce i-au fost incredintate de

comitent

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS: 3

In cadrul efectelor raspunderii comitentului pentru fapta prepusului, comitentul, daca a acoperit prejudiciul, are posibilitatea formularii unei actiuni in regres impotriva prepusului, deoarece:

A raspunderea comitentului este o raspundere pentru fapta altuia si nu o

raspundere pentru fapta proprie;

B raspunderea comitentului reprezinta o garantie pentru victima;

C prejudiciul trebuie sa fie acoperit de cel care l-a produs.

1 A+B

2 A+C

3 A+B+C

ANS: 3

In cazul raspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale, raspunderea paznicului juridic:

1 are un caracter subiectiv;

2 se justifica prin conduita sa culpabila;

3 se justifica prin existenta raportului de cauzalitate dintre fapta animalului aflat sub paza

sa si prejudiciul cauzat persoanei vatamate.

ANS: 3

Executarea obligatiilor este guvernata de principiul:

A indivizibilitatii platii;

B executarii directe sau in natura;

C executarii indirecte sau prin echivalent.

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS: 1

Plata poate fi facuta de urmatoarele persoane:

A debitor, personal sau prin reprezentant;

B codebitorul solidar sau indivizibil;

C un tert interesat.

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS: 3

Plata poate fi primita de:

A un tert desemnat de justitie pentru a primi plata;

B succesorii creditorului;

C cesionarul creantei.

1 B+C

2 A+B+C

3 A+B

ANS:

Creditorii chirografari au urmatoarele drepturi asupra patrimoniului debitorului:

A sa ceara executarea silita asupra bunurilor debitorului;

B sa ceara luarea unor masuri conservatorii;

C sa intenteze actiunea revocatorie (pauliana).

1 A+B

2 B+C

3 A+B+C

ANS:

Modurile de transmitere a obligatiilor sunt:

1 cesiunea de creanta;

2 novatia;

3 delegatia.

ANS: 1

Avanzi – cauza sunt:

1 succesorii universali, succesorii cu titlu universal, succesorii cu titlu particular

creditorii chirografari

2 succesorii cu titlu universal, creditorii chirografari, debitorii

3 succesorii universali, succesorii cu titlu universal, creditorii chirografari

ANS: 1

Cauza (scopul) actului juridic civil trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de valabilitate:

1 cauza sa existe, sa fie reala, sa fie licita si morala

2 cauza sa existe, sa fie reala, sa nu fie falsa, sa fie licita, o cauza comuna

3 cauza sa existe, sa fie reala, sa nu fie falsa, cauza sa reprezinte vointa partilor



ANS: 1

126) Prescriptia extinctiva este:

1 o sanctiune de drept civil care stinge dreptul la actiune avand un obiect patrimonial, daca nu a fost exercitat in termenul prevazut de lege

2 un mijloc de a dobandi proprietatea sau de a stinge dreptul subiectiv civil si obligatia civila corelativa

3 este o institutie de drept civil prin care se stinge un drept, subiectul de drept nemaiavand posibilitatea exercitarii drepturilor si obligatiilor sale civile

ANS: 3

Prescriptia extinctiva se deosebeste de:

1 prescriptia achizitiva

2 termenul de decadere (decaderea), termenul extinctiv

3 decaderea, termenul extinctiv ,prescriptia achizitiva

ANS: 3

Conditiile esentiale (de fond) ale unei conventii prevazute de art.948 C.Civ. sunt urmatoarele:

a)       capacitatea de a contracta, consimtamantul valabil al partilor care se obliga, un obiect determinat

b)       capacitatea de a contracta, vointa partilor, un obiect determinat, un termen prevazut de lege

c)       capacitatea de a contracta, consimtamantul valabil al partilor care se obliga, un obiect determinat ,o cauza licita

ANS: C

Conditiile consimtamantului sunt:

a)       sa fie dat de o persoana cu discernamant, sa fie exteriorizat, exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, sa nu fie afectat de vreun viciu de consimtamant ;

b)       sa fie dat in conformitate cu legea, sa fie exteriorizat, sa produca efecte juridice, sa nu fie lovit de nulitate

c)       sa fie dat de o persoana cu discernamant, sa fie exteriorizat, exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, sa nu fie afectat de nulitate, eroare, dol

ANS: A

Viciile de consimtamant sunt:

a)       eroarea, dolul, violenta, leziunea

b)       eroarea, dolul, violenta, leziunea, nulitatea

c)       eroarea, dolul, violenta, leziunea, precaritatea, clandestinitatea

ANS: A

Prerogativele (atributele) dreptului de proprietate sunt :

1. posesia, folosinta, sanctiunea ;

2.posesia, folosinta, dispozitia;

3. folosinta, sanctiunea, dispozitia.

ANS: 2

. Cauzele de intrerupere a prescriptiei extinctive sunt:

A)      recunoasterea dreptului a carei actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia

B)      printr-un act incepator de executare,

C)      prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca ori la un organ de arbitraj necompetent

1 A+C

2 A+B+C

3 B+C

ANS: 1

Cauzele de suspendare a prescriptiei extinctive:

A)cat timp cel impotriva caruia curge termenul de prescriptie este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere

B) pe timpul cat creditorul sau debitorul fac parte din Fortele Armate ale Romaniei ,iar acestea sunt puse pe picior de razboi 

C) pana la rezolvarea reclamatiei administrative – in situatia unui contract de transport, prestari servicii, posta, telecomunicatii – dar cel mai tarziu pana la expirarea termenului de 3 luni socotit de la inregistrarea reclamatiei

1 A+C

2 B+C

3 A+ B+C

ANS: 3

Nu pot face obiectul probei :

a)       norma juridica, faptele negative nedefinite, faptele notorii,faptele necontestate

b)       norma juridica, faptele notorii , faptele licite

c)       faptele notorii, faptele ilicite, norma juridica, faptele negative, nedefinite

ANS: A

Conditii generale ale admisibilitatii probelor:

a)       sa nu fie oprita de lege, sa fie verosimila, sa tinda la dovedirea unor fapte incontestabile

b)       sa fie utila, sa fie pertinenta, sa fie concludenta, sa fie oprita de lege

c)       sa nu fie oprita de lege, sa fie verosimila, sa fie utila, sa fie pertinenta, sa fie concludenta

ANS: C

Mijloacele de proba prevazute de Codul Civil sunt:

a)       inscrisurile, marturia, prezumtiile, marturisirea

b)       inscrisurile, marturia, mijloacele tehnice audio-video, inregistrarile, expertiza, marturisirea, prezumtiile

c)       marturia, prezumtiile, marturisirea

ANS: A

Actele solemne sunt acele acte juridice civile pentru care legea:

a)       prevede conditii de valabilitate, forma autentica

b)       se incheie prin simplu acord de vointa

c)       fiecare parte urmareste obtinerea unui profit

ANS: A

Conditiile esentiale pentru formarea contractelor sunt:

a)       capacitatea de a contracta, consimtamantul valabil al partii care se obliga

b)       un obiect determinat, o cauza licita ,capacitatea de a contracta

c) consimtamantul valabil al partii care se obliga, un obiect determinat, o cauza licita, capacitatea de a contracta

ANS: C

Sunt cvasicontracte:

a)       gestiunea de afaceri, plata lucrului nedatorat

b)       plata lucrului nedatorat, gestiunea de afaceri, imbogatirea fara just temei

c)       gestiunea de afaceri, raspunderea civila delictuala, imbogatirea fara just temei, plata lucrului nedatorat

ANS: B

Gestiunea de afaceri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a)       cel ce savarseste actele de gestiune sa nu o faca in urma unei intelegeri prealabile cu geratul, geratul sa nu aiba cunostinta de ceea ce face gerantul

b)       amestecul in treburile geratului sa fie constient, cel ce savarseste actele de gestiune sa nu o faca in urma unei intelegeri prealabile cu geratul, geratul sa nu aiba cunostinta de ceea ce face gerantul

c)       amestecul in treburile geratului sa fie facut ca urmare a unei confuzii, cel ce savarseste actele de gestiune sa o faca in urma unei intelegeri prealabile cu geratul, geratul sa aiba cunostinta de ceea ce face gerantul

ANS: B

Pentru a putea fi angajata raspunderea civila delictuala se cer indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a)       existenta unui prejudiciu, a unei fapte ilicite, a unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, existenta vinovatiei

b)       existenta unei plangeri, existenta unui prejudiciu, existenta unei actiuni sau inactiuni prin care s-a creat un prejudiciu material sau moral, existenta unei vinovatii

c)       existenta unui prejudiciu, a unei fapte ilicite, existenta vinovatiei

ANS: A

Conditiile novatiei sunt:

a)       existenta unei obligatii valabile, nasterea unei obligatii valabile, noua obligatie sa aiba un element nou fie obiectul, fie partile, fie cauza, sa existe intentia partilor de a transforma vechea obligatie intr-una noua

b)       sa existe intentia de a nova , sa existe un prejudiciu , existenta unei obligatii valabile sa se nasca o obligatie noua , noua obligatie sa aiba un element nou, fie in ce priveste obiectul – novatia obiectiva ,fie in ce priveste partile (debitorul sau creditorul)

c)       existenta unei obligatii valabile – nasterea unei noi obligatii valabile

ANS: A

Compensatia poate fi:

a)       legala

b)       judiciara

c)       conventionala

1 A+C

2 A+B

3 A+B+C

ANS: 3

Contractul de vanzare-cumparare are urmatoarele caractere juridice:

a)       este bilateral, cu titlu oneros, comutativ, consensual, translativ de proprietate

b)       bilateral, comutativ, consensual

c)       sinalogmatic, comutativ, consensual, translativ de proprietate

ANS: A

In cadrul contractului de vanzare-cumparare pretul trebuie sa fie :

a)       stabilit in bani, determinat sau determinabil, cinstit, sincer si serios

b)       sa fie determinat, determinabil, cinstit, serios, stabilit in bani sau produse

c) sa fie stabilit in bani, sa fie cinstit si serios, sa fie real la adevarata valoare a bunului

ANS: A

Mandatul inceteaza:

A) prin revocarea mandatului

B) prin renuntare, prin moartea, interdictia, insolvabilitatea si falimentul ori a mandatarului ori a mandantului

C) prin renuntarea mandatarului, moartea unei parti, interdictia, insolvabilitatea si falimentul ori a mandatarului ori a mandantului, inclusiv prin cauzele generale de stingere a obligatiilor contractuale

1 A+B+C

2 B+C

3 A+C

ANS: 3

Viciile posesiei potrivit art.1847 C.civ. sunt :

a) discontinuitatea, violenta, clandestinitatea, precaritatea

b) clandestinitatea, leziunea, eroarea, discontinuitatea, violenta

c) echivocul, clandestinitatea discontinuitatea, precaritatea

ANS: A

Caracterele juridice ale dreptului de proprietate publica sunt :

a) inalienabilitatea, sesizabilitatea,imprescriptibilitatea

b) insesizabilitatea,imprescriptibilitatea, indivizibilitatea

c) inalienabilitatea, insesizabilitatea,imprescriptibilitatea

ANS: C

148) In functie de structura lor obligatiile civile sunt:

a) obligatii complexe, obligatii pure si simple, obligatii afectate de modalitati

b) obligatii pure si simple obligatii afectate de modalitati obligatii de mijloace

c) obligatii complexe, obligatii pure si simple, obligatii obisnuite

ANS: A

149) Bunurile fungibile sunt acele bunuri:

a)       care in executarea unei obligatii pot fi inlocuite cu altele

b)       nu pot fi inlocuite cu altele

c)       sunt bunuri care produc periodic fructe

ANS: A

Bunurile frugifere sunt:

a)       bunuri ce produc periodic fructe civile

b)       bunuri ce nu produc fructe civile

c)       bunuri care, in executarea unei obligatii nu pot fi inlocuite unele cu altele

ANS: A

Bunurile determinate generic sunt acele bunuri care :

a)       sunt indicate numai anumite insusiri si caracteristici ale speciei sau categoriei din care fac parte

b)       sunt bunuri in care particularizarea sau individualizarea lor se face prin numarare, cantarire, masurare

c)       sunt bunuri ce pot fi inlocuite in executarea obligatiilor

ANS:

Drepturile patrimoniale

a)       sunt acele drepturi care pot fi exprimate in bani si au un continut economic

b)       sunt acele drepturi ce nu au un continut evaluabil in bani si nici natura economica

c)       sunt acele drepturi care au un continut economic, deci pot fi exprimate in bani si pot fi reale si de creanta

ANS: C

Succesorul universal este persoana care :

a)       dobandeste o fractiune dintr-un patrimoniu

b)       dobandeste un patrimoniu

c)       dobandeste un drept individual

ANS: B

.

Actiunea revocatorie sau pauliana este actiunea civila prin care :

a)       o persoana interesata – parte sau tert, poate sa ceara instantei de judecata sa stabileasca existenta si intinderea actului real si sa inlature actul simulat prin care este ascunsa adevarata manifestare de vointa a partilor

b)       creditorul poate sa ceara anularea actelor juridice facute de debitor in frauda drepturilor sale

c)       creditorul chirografar exercita in numele debitorului sau, subrogandu-se lui, drepturile si actiunile patrimoniale, a caror exercitare acesta o neglijeaza sau o respinge

ANS: B

Actiunea in declararea simulatiei este o actiune prin care:

a)       creditorul poate sa ceara anularea actelor juridice facute de debitor in frauda drepturilor sale

b)       creditorul chirograf exercita in numele debitorului sau, subrogandu-se lui, drepturile si actiunile patrimoniale, a caror exercitare acesta o neglijeaza sau o respinge

c)       persoana interesata poate cere instantei de judecata sa stabileasca existenta si intinderea actului real si sa ceara inlaturarea actului simulat

ANS: C

Actiunea oblica este:

a)       actiunea civila prin care creditorul chirografar exercita in numele debitorului sau, subrogandu-se lui, drepturile si actiunile patrimoniale

b)       creditorul poate sa ceara anularea actelor juridice facute de debitor in frauda drepturilor sale

c)       persoana interesata poate cere instantei sa stabileasca intinderea actului real si sa inlature actul simulat

ANS: A

Nulitatea actului juridic este:

a)       o sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrare legii

b)       o sanctiune de drept civil prin care se descurajeaza incercarile de a infrange vointa legii

c)       o sanctiune de drept civil ce are ca efecte repunerea in situatia anterioara (restitutio in integrum)

ANS: A

Functiile nulitatii sunt:

a)       sanctionatorie, preventiva, executorie

b)       sanctionatorie, preventiva, mijloc de garantare a principiului legalitatii

c)       preventiva, reparatorie, sanctionatorie, compensatorie

ANS: B

Nulitatea absoluta este sanctiunea care se aplica:

a)       cand normele legale nerespectate ocrotesc un interes general sau obstesc

b)       atunci cand nu sunt respectate normele juridice care ocrotesc un interes particular

c)       cand nu sunt respectate normele ce privesc atat interesul general, obstesc cat si pe cel particular

ANS: A

Nulitatea absoluta opereaza in urmatoarele cazuri:

a)       lipsa totala a consimtamantului, lipsa sau nevalabilitatea obiectului juridic civil, lipsa cauzei, cauza ilicita sau imorala

b)       incalcarea ordinii publice, frauda legii

c)       in ambele situatii

ANS:

Nulitatea relativa poate fi operanta in urmatoarele cazuri:

a)       atunci cand exista vicii de consimtamant

b)       lipsa discernamantului in momentul incheierii actului

c)       in ambele situatii

ANS: C

Nulitatea absoluta

a)       poate fi invocata de orice persoana care justifica interes

b)       este imprescriptibila

c)       este imprescriptibila, poate fi invocata de orice persoana care justifica interes, nu poate fi acoperita prin confirmare

ANS: C

Nulitatea relativa

a)       nu poate fi acoperita prin confirmare

b)       este imprescriptibila

c)       este prescriptibila

ANS: C

Nulitatea se clasifica in:

a)       nulitatea totala si partiala, absoluta si relativa, de fond, de forma

b)       expresa, virtuala

c)       ambele variante

ANS: C

Actiuni reale prescriptibile sunt:

a)       actiunea in revendicare mobiliara intemeiata pe dreptul de proprietate privata, actiunea in revendicare imobiliara pentru cazurile de avulsiune, actiunea posesorie

b)       actiunea confesorie, actiunea de revendicare, imobiliara, actiunea in revendicare mobiliara, actiunea revocatorie

c)       actiunea oblica, actiunea pauliana, actiunea in declararea simulatiei, actiunea in revendicare mobiliara, actiunea in revendicare imobiliara, actiunea posesorie

ANS: A

Cererile privitoare la posesiune vor fi admise daca:

a)       nu au trecut 2 ani de la tulburare sau deposedare

b)       nu au trecut 3 ani de la tulburare sau deposedare

c)       nu a trecut un an de la tulburare sau deposedare

ANS: C

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca posesia sunt:

a)       sa fie continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar

b)       sa fie continua, neintrerupta, netulburata, sub nume de proprietar

c)       sa fie continua, neintrerupta, neviciata, netulburata, publica si sub nume de proprietar, sa fie intemeiata pe dreptul de uzufruct

ANS: A

Sunt actiuni nepatrimoniale care sunt prescriptibile extinctiv:

a)       actiunea in anulabilitate a unui act juridic

b)       pretentiile patrimoniale ce insotesc actiunile nepatrimoniale

c)       ambele variante

ANS: C

COMPLETION

1)Metodele de interpretare a legii sunt.

ANS: Interpretare gramaticala, sistematica, istorico-teleologica si logica

2)Orice raport juridic cuprinde in structura sa . elemente si anume

ANS:    ..trei.subiectele sau partile, continutul raportului juridic civil, obiectul raportului juridic civil

3)Capacitatea juridica a persoanei prezinta forme (aspecte) :.

ANS : ..doua.capacitatea de folosinta, capacitatea de exercitiu

4)Elementele constitutive ale persoanei juridice sunt:.

ANS: organizare de sine statatoare, patrimoniu propriu distinct, un scop propriu






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 820
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site