Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


EFECTELE CONTRACTULUI DE INTRETINERE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micEFECTELE CONTRACTULUI DE INTRETINERE

1. Obligatiile intretinutului

Din contractul de intretinere, intretinutului ii revine obligatia de a preda intretinatorului bunul (mobil sau imobil) care face obiectul prestatiei sale si, totodata, de a‑l garanta pe acesta impotriva evictiunii si pentru viciile ascunse ale acestui lucru, la fel ca si in cazul vanzatorului.In cazul in care intretinutul refuza remiterea bunului, intretinatorul poate cere fie executarea contractului, fie rezolutiunea lui.

2. Obligatiile intretinatorului

Intretinatorul are ca obligatie principala prestarea intretinerii catre intretinut care, din cauza caracterului ei alimentar, trebuie executata in natura, zi de zi. Cerinta prestatiilor succesive trebuie sa vizeze deopotriva, cele doua planuri ale obligatiei de intretinere: material si spiritual.

Pot exista situatii in care, din cauza unor motive independente de vointa debitorului (forta majora sau caz fortuit), intretinerea sa nu poata fi prestata pentru o perioada limitata de timp. In acest caz, daca imposibilitatea fortuita de executare este numai temporara, debitorul este obligat sa‑si execute obligatia dupa ce executarea devine posibila.

Desi intretinerea trebuie executata in natura, se pot plati, in subsidiar, si unele sume de bani pentru procurarea unor servicii curente creditorului, atunci cand debitorul nu le poate realiza nemijlocit, prin persoana sa.

Daca executarea in natura a devenit imposibila din culpa debitorului, instanta de judecata, la cererea creditorului, poate stabili obligatia de intretinere printr‑o suma de bani, platibila la anumite intervale, sub forma unor prestatii periodice si cu titlu de despagubire echivalenta (art. 1075 C. civ.). La randul lor partile, prin acordul lor de vointa, pot sa convina asupra transformarii obligatiei de intretinere intr-o obligatie de plata periodica a unei sume de bani.

In situatia in care in calitate de intretinatori stau mai multe persoane, intretinutul poate sa pretinda intretinerea de la oricare dintre ei, iar cel care a platit se poate regresa impotriva celorlalti (obligatie indivizibila cu pluralitate de debitor).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1311
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved