Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


EFECTELE CONTRACTULUI DE TRANZACTIE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micEFECTELE CONTRACTULUI DE TRANZACTIE

§ Efectele extinctive ale tranzactiei

In ceea ce priveste drepturile la care partile renunta in mod reciproc, contractul de tranzactie produce efecte extinctive. Prin urmare, pentru viitor, partile nu vor mai putea formula pretentii legate de drepturile care au format obiectul tranzactiei. Daca, totusi, vreuna dintre parti va promova o actiune in legatura cu drepturile tranzactionate, cealalta parte va putea invoca intelegerea definitiva intervenita intre parti, consemnata prin tranzactie.§ 2. Efectele declarative ale tranzactiei

In situatia in care, prin tranzactie, partile se rezuma la a recunoaste drepturi existente, efectele contractului sunt declarative. Datorita acestui caracter al lor, efectele tranzactiei sunt retroactive, operand din chiar momentul nasterii drepturilor respective.

§ 3. Efectele translative si constitutive ale tranzactiei

Prin intermediul contractului de tranzactie, in vederea stingerii litigiului existent intre ele ori a preintampinarii unui litigiu, partile pot chiar sa promita si o anumita prestatie (de exemplu, sa transfere dreptul de proprietate asupra unui bun ori sa plateasca o anumita suma de bani), in schimbul renuntarii de catre cealalta la pretentiile sale. In astfel de cazuri, contractul de tranzactie genereaza efecte translative de drepturi.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1058
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site