Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Efectuarea de perchezitii si de ridicari de inscrisuri si de obiecte

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micEfectuarea de perchezitii si de
ridicari de inscrisuri si de obiecte

Pentru succesul investigatiei penale in cazul infractiunilor de coruptie trebuie sa se procedeze obligatoriu la efectuarea de perchezitii si la ridicarea de inscrisuri si obiecte ce pot dovedi savarsirea faptei penale.Astfel, in situatia in care organul judiciar dispune de date sigure referitoare la bunurile materiale sau banii ce fac obiectul infractiunilor de coruptie, cu referiri precise la caracteristicile lor individuale si la locurile in care s-ar putea afla, pentru a nu se pierde probele, se dispune organizarea unei perchezitii urgente. Daca din probele de la dosarul cauzei nu se desprind date sigure in aceasta privinta, intai se procedeaza la ascultarea faptuitorilor, dupa care urmeaza efectuarea perchezitiilor si a altor activitati tactice[1].

O importanta deosebita in realizarea acestui act de urmarire penala o are pregatirea perchezitiei, organul judiciar trebuind sa stabileasca exact scopul perchezitiei si obiectivele urmarite: ce inscrisuri, obiecte sau alte valori se urmaresc a fi gasite, posibilitatea ascunderii lor sau a distrugerii, metodele specifice de cautare, mijloacele folosite, locurile unde ar putea fi ascunse[2].

Cunoasterea persoanei si a locului unde urmeaza sa se desfasoare perchezitia trebuie avuta in vedere pentru reusita acestei activitati. Astfel, este necesar sa fie cunoscute exact persoanele care, in mod legal, locuiesc in aceste incaperi, daca folosesc sau nu in comun unele spatii (pentru a legaliza perchezitia), ce cai de comunicare cu exteriorul sunt, in special telefoane, usi, geamuri deghizate; in cazul unor birouri, dispunerea acestora in raport cu alte functionalitati, depistarea acelora unde functionarul mai are acces in virtutea legalitatilor de serviciu, eventual a locurilor unde isi tine garderoba, dulapul cu haine, vestiarul.

Avand in vedere calitatea subiectului activ al infractiunilor de coruptie, este bine ca organul judiciar sa tina seama de informatiile care se cunosc despre personalitatea celui ce urmeaza a fi perchezitionat. Trebuie stabilit numarul membrilor de familie, al colegilor de serviciu care lucreaza in acelasi birou, raporturile dintre ei, eventualele animozitati sau legaturi speciale dintre ei.

Alcatuirea echipei si pregatirea mijloacelor tehnice. Echipa va fi formata dintr-un numar suficient de persoane carora li se vor repartiza sarcini. La asemenea activitati, in afara de procurori si politisti, vor participa specialisti, in functie de natura cauzei. De asemenea, este nevoie de prezenta faptuitorului, invinuitului sau a inculpatului pentru a se preveni contestarile rezultatelor perchezitiei.

Se va avea in vedere pregatirea mijloacelor tehnice care vor fi utilizate pentru gasirea banilor, obiectelor, inscrisurilor sau a altor mijloace de proba. De regula, se utilizeaza dotarile trusei criminalistice, alte mijloace tehnice, din care nu lipsesc: sursele de lumina vizibila, dar si lampi cu radiatii ultraviolete, infrarosii, chiar aparatura portabila Röentgen, aparatura de inregistrare.

Deplasarea si patrunderea la locul perchezitiei se va face cu respectarea regulilor tactice enuntate anterior, raportate la particularitatile fiecarui caz in parte.

Efectuarea perchezitiei propriu-zise. In aceasta etapa fiecare membru al echipei va actiona potrivit sarcinilor stabilite anterior:

se asigura intrarile si iesirile, geamurile, pentru a nu se arunca obiecte, valori, pentru a se impiedica parasirea domiciliului, dar si preveni eventuale incercari de sinucidere;se vor inventaria urgent incaperile, obiectele apte sa fie folosite in actiuni violente, dar, in primul rand, obiecte posibil produs al infractiunii;

se procedeaza la perchezitia corporala.

In asemenea perchezitii se cauta sume de bani sau valuta, inscrisuri, bunuri de valoare (bijuterii, tablouri, obiecte diverse). In functie de acestea se va manifesta atentie marita la: dulapuri, sertare, tablouri, carti, biblioteca, candelabre, tapiterii, genti, canapele, camari, debarale, W.C., pivnite, poduri, vaze, obiecte de portelan, faianta, gresie, parchet, sobe, burlane. Se va acorda atentie posibilitatii existentei peretilor dubli sau a altor ascunzatori la obiectele de mobilier sau la elementele de constructie.

Trebuie sa se procedeze si la ridicarea, sau cel putin studierea agendelor, a corespondentei, caietelor, registrelor, casetelor video, audio, computerelor, deseori acestea fiind purtatori de probe foarte importante.

Preferabila este si perchezitia autoturismelor, dar numai cu participarea unui cunoscator in materie[3].Ion Mircea, Criminalistica, op.cit., p.343.

Camil Suciu, Criminalistica, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972, p.539.

Emilian Stancu, Tratat de criminalistica, op.cit., p.694.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1056
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site