Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


INLATURAREA EXECUTARII PEDEPSEI SI A CONSECINTELOR CONDAMNARII

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Definitia si caracterele juridice ale dreptului de uzufruct
Notiunea de administratie publica
EFECTELE OBLIGATIILOR
Desenul si modelul in dreptul comunitar
Prescriptia raspunderii penale
CALITATEA SI PROTECTIA CONSUMATORULUI
Competenta organului fiscal
Diviziunile dreptului
FORME, MODALITATI, SANCTIUNI SI ASPECTE PROCESUALE
ALICAREA LEGII PENALE


INLATURAREA EXECUTARII PEDEPSEI SI A CONSECINTELOR CONDAMNARII

Sectiunea I

Codul penal reglementeaza doua situatii care constituie cauze de inlaturare a executarii pedepsei: gratierea si prescriptia executarii pedepsei.Sectiunea II

Gratierea

Gratierea este o masura de clementa acordata individual de catre Presedintele Romaniei (art. 94 lit. d din Constitutie) fie colectiv acordata de catre Parlamentul Romaniei(art. 72 pct. 2 lit. g din Constitutie) si consta in iertarea condamnatului de executarea in total sau partiala a pedepsei ori comutarea acesteia in una mai usoara. Gratierea nu afecteaza raspunderea penala, care subzista si se stabileste, dar ea face ca pedeapsa sa nu se mai execute, sau sa fie modificata, inlocuita cu o alta pedeapsa mai usoara.

Sectiunea III

Prescriptia executarii pedepsei

Statul pe langa dreptul si obligatia de a aplica pedeapsa in cazul savarsirii infractiunii se preocupa si de executarea acestei pedepse intr-un loc de detinere sau la locul de munca dupa caz.

Preventia speciala si cea generala asa cum s-a mai aratat se realizeaza prin promptitudinea interventiei statului in aplicarea pedepsei dar si prin crearea cadrului de supraveghere a executarii acestei pedepse. Trecerea timpului de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare fara ca pedeapsa sa fie executata, face ca eficienta pedepsei sa se diminueze pana la totala anihilare.

Prescriptia executarii pedepsei consta in inlaturarea executarii pedepsei, dupa trecerea unei perioade anumite de timp prevazute de lege, de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, timp in care condamnatul s-a sustras de la executare sau executarea nu a putut fi realizata.

Sectiunea IV

Reabilitarea

Luand in considerare scopul cel mai important, ce se urmareste prin pedepsire si in general prin aplicarea masurilor represive, scopul reeducarii in vederea restituirii infractorului recalificat societatii, legea penala a creat si instrumentul juridic prin a carui utilizare condamnatul sa se reintoarca in societate reintegrat in toate drepturile sale, cu toate facultatile rezervate fiecarui cetatean si cu posibilitatea de a-si relua nestingherit activitatea sa, personalitatea sa juridica fiind din nou restabilita. Acest instrument juridic sau aceasta institutie juridica este reabilitarea.

Reabilitarea este mijlocul legal prin care fostul condamnat este reintegrat deplin in societate pe plan juridic. Este cu alte cuvinte, prin politica penala fiecare stat isi propune reintegrarea in societate a fostului condamnat prin repunerea in deplinatatea drepturilor politice si social-economice. Asadar ea inlatura consecintele penale si extrapenale care au rezultat dintr-o condamnare facand ca fostul condamnat sa se bucure din nou de dreptul la egalitate in fata legii.

Efectele reabilitarii

Potrivit art. 133 Cod penal reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdictiile precum si incapacitatile care rezulta din condamnare.Ea inlatura antecedentele penale asa incat condamnarea pentru care s-a obtinut reabilitarea nu mai este luata in seama la starea de recidiva.

Reabilitarea produce si efecte juridice in planul dreptului muncii in sensul ca desi nu se produce reintegrarea in functia detinuta anterior de catre cel condamnat, termenul se socoteste vechime in munca, iar pensia, daca a fost primita anterior condamnarii, in ipoteza ca cel condamnat era pensionar, se va primi din nou. Se recastiga dreptul de a primi pensia de la stat.

Formele reabilitarii

Legea prevede doua forme de reabilitare si anume: reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca.

Reabilitarea de drept intervine in anumite conditii prevazute de lege, dupa trecerea unui anumit interval de timp. Ea opereaza automat, ope legis, condamnatul nefiind obligat sa o ceara sau sa o obtina printr-o procedura speciala.

Reabilitarea judecatoreasca sau judiciara se obtine la cererea fostului condamnat, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, pe calea unei proceduri speciale.

Reabilitarea de drept

Ea intervine in anumite conditii prevazute de lege dupa un anumit interval de timp. Ea opereaza ope legis fostul condamnat netrebuind sa faca demersuri speciale.

Ea intervine in trei cazuri: la implinirea termenului de incercare la suspendare a pedepsei la implinirea termenului de incercare la suspendare sau supraveghere si in cazul pedepsei intr-o inchisoare militara.

Reabilitarea judecatoreasca

Daca reabilitarea de drept intervine din oficiu la implinirea conditiilor legale reabilitarea judecatoreasca trebuie constatata de catre instanta daca s-au indeplinit conditiile.

Reabilitarea judecatoreasca este modalitatea principala de obtinere a reabilitarii penale, care cere o verificare din partea organelor de judecata (art. 135 Cod penal). Aceasta reabilitare este solicitata indiferent de natura infractiunii si de gravitatea pedepsei aplicate. Reabilitarea judecatoreasca poate fi ceruta de orice persoana care a suferit o condamnare, pentru orice condamnare, indiferent ca atrage o decadere, o interdictie sau o incapacitate, daca sunt indeplinite conditiile legale.

Reabilitarea judecatoreasca se acorda in cazurile in care se opereaza reabilitarea de drept, respectiv pentru condamnarile la inchisoare mai mare de 1 an.

Conditiile cu privire la reabilitarea judecatoreasca

Reabilitarea judecatoreasca se acorda la implinirea conditiilor cu privire la persoana condamnatului, la conduita acestuia, la termenele de reabilitare, la condamnarile pentru care se cere.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1023
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site