Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Lipsa plangerii prealabile

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tipuri de extradare
DREPT PENAL
Drept international privat - test grila
Individualizarea obligatiei fiscale prin titlul de creanta
PREGATIRE JURIDICA – 21 intrebari
EVAZIUNEA FISCALA Sl REPERCUSIUNEA IMPOZITELOR
Infractiunea progresiva
Servitutea de vedere
COMPETENTA - FELURILE COMPETENTEI
Infractiunea - fapt epuizat


Lipsa plangerii prealabile

1. Lipsa plangerii prealabile1.1. Notiune

Prin exceptie de la principiul oficialitatii procesului penal, legiuitorul a pre­vazut ca, pentru anumite infractiuni, de regula cu un grad redus de pericol social, tragerea la raspundere penala a infractorului sa fie lasata la apre­cie­rea persoanei vatamate, punerea in miscare a actiunii penale fiind condi­tio­nata de manifestarea expresa de vointa a victimei. Reglementarea plangerii prealabile a fost dictata de ratiuni de politica penala care impun ca, in anu­mite situatii, sa se acorde prioritate ocrotirii vietii personale a victimei, careia i se ofera posibilitatea de a hotari daca este sau nu cazul sa se faca publi­citate faptei, ceea ce este inevitabil in cursul unui proces penal.

Plangerea prealabila este incunostintarea organelor judiciare de catre persoana vatamata cu privire la fapta savarsita si vatamarea suferita prin aceasta. Plangerea prealabila reprezinta o conditie pentru tragerea la ras­pundere penala si deci pentru pornirea procesului penal in toate acele cazuri in care este in mod expres prevazuta in cuprinsul normei de incriminare.

Aceasta trebuie sa fie facuta de persoana vatamata prin infractiune, cu exceptia cazului cand victima este un minor sau un incapabil, situatie in care pot face plangerea prealabila reprezentantii lor legali (parinti, tutore, curator).

Cat priveste lipsa plangerii prealabile, aceasta apare ca o cauza care inlatura raspunderea penala. Ea implica nefolosirea de catre persoana vata­mata a dreptului de a introduce o astfel de plangere sau introducerea ei dupa expirarea termenului prevazut de lege. Fiind reglementata in codul penal alaturi de alte institutii asemanatoare (amnistia, prescriptia etc.), lipsa plan­gerii prealabile apare, in principal, ca o institutie de drept penal material.

Plangerea prealabila nu se confunda cu plangerea.

1.2. Efectele si caracterele plangerii prealabilePlangerea prealabila (ca si lipsa sau retragerea ei) produce efecte in rem (cu privire la fapta savarsita).

Din acest fapt rezulta ca, in caz de participatie, fapta atrage raspunderea penala a tuturor participantilor, chiar daca plangerea s‑a facut sau se men­tine numai cu privire la unul dintre ei (indivizibilitate pasiva).

Tot astfel, daca prin infractiune au fost vatamate mai multe persoane, fapta atrage raspunderea penala chiar daca plangerea s‑a facut sau se men­tine numai de catre una dintre persoanele vatamate (indivizibilitate activa).

Plangerea prealabila are, asadar, caracter indivizibil (in raport cu efectele pe care le produce) si caracter personal (neputand fi introdusa de alte per­soane decat victima infractiunii).

1.3. Consecintele lipsei plangerii prealabile

Potrivit art. 131 C. pen., in cazul infractiunilor pentru care punerea in mis­ca­re a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prea­la­bile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala.

Constatand lipsa plangerii prealabile, organul de urmarire penala va dis­pune, dupa caz, neinceperea sau incetarea urmaririi penale, iar instanta de judecata va dispune incetarea procesului penal.

Pentru motivele deja expuse, nu se va putea considera ca lipseste plan­gerea prealabila atunci cand, in caz de participatie, plangerea s‑a facut nu­mai cu privire la unul dintre participanti. Dimpotriva, se considera ca lipseste plangerea prealabila ori de cate ori aceasta nu a fost introdusa in termenul legal sau, desi introdusa in termenul legal, aceasta a fost facuta de o alta per­soana decat persoana vatamata (evident, cu exceptiile prevazute de le­ge).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 982
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site