Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Infractiunea progresiva

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micInfractiunea progresiva

In doctrina penala, infractiunea progresiva este definita ca fiind acea in­fractiune a carei latura obiectiva, dupa ce a atins momentul consumarii co­res­punzator unei anumite infractiuni, se amplifica progresiv, fara interventia faptuitorului, fie prin agravarea urmarii produse, fie prin producerea de noi urmari vatamatoare, corespunzatoare unei infractiuni mai grave.Infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte (art. 183 C. pen.), prin natura sa este o infractiune progresiva, deoarece mai intai se comite o fapta mai usoara, ca de exemplu lovire sau alte violente (art. 180 C. pen.) ori de vatamare corporala (art. 181 C. pen.), fapte cu o anumita urmare spe­cifica, dar pe parcurs aceasta urmare se amplifica fara nici o interventie din partea faptuitorului.

Infractiunile mai grave, produse ca urmare a amplificarii rezultatului, ab­sorb in continutul lor infractiunile mai usoare.

Fiind o infractiune care se prelungeste in timp pana la aparitia rezultatului mai grav, si in cazul acestei infractiuni se pune problema determinarii datei sale de savarsire.

Privitor la acest aspect, instanta suprema, intr-o decizie de indrumare, a adoptat un punct de vedere pe care il consideram intemeiat, stabilind ca data de savarsire a acestei infractiuni trebuie considerata aceea a comiterii actiu­nii initiale, si nu a momentului cand s-a produs rezultatul mai grav.Aprecierea savarsirii faptei la data comiterii actiunii este rationala, intere­sand conditia persoanei in momentul savarsirii faptei, si nu al producerii rezultatului.

In consecinta, in cazul infractiunilor progresive, data savarsirii actiunii este aceea care trebuie luata in considerare in raport cu anumite efecte juridice, si nu data epuizarii infractiunii.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2475
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site