Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Minoritatea

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micMinoritatea

1. Notiuni si caracterizare
Potrivit dispozitiilor din art. 50 C. pen., nu constituie infractiune fapta pre­va­zuta de legea penala savarsita de un minor, care la data comiterii ei nu in­deplinea conditiile legale pentru a raspunde penal.

Minoritatea este o problema cu numeroase implicatii in materia dreptului penal..

Minorul, in limitele stabilite de art. 99 C. pen., se afla in cadrul unui proces natural de dezvoltare organica si psihica pe o treapta inferioara si este lipsit de capacitatea de a intelege si de a-si manifesta vointa potrivit cerintelor legii penale. Lipsa discernamantului inlatura vinovatia faptuitorului si, pe cale de consecinta, si caracterul penal al faptelor savarsite.

2. Conditiile minoritatii

a) Sa se fi comis o fapta prevazuta de legea penala.

Neprevederea ei in legea penala constituie, ea insasi, o cauza care face ca fapta sa nu fie infractiune, prin lipsa uneia din trasaturile esentiale pre­vazute de art. 17 alin. (1) C. pen.

Nu are importanta daca fapta a fost executata printr-o actiune sau o inac­tiune, daca a fost realizata in forma consumata sau doar sub forma tentativei.

b) Fapta sa fie savarsita de un minor care nu indeplineste conditiile legale pentru a raspunde penal.

Potrivit art. 99 C. pen., minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu ras­punde penal, iar minorii intre 14-16 ani raspund penal numai daca se dove­deste ca au savarsit fapta cu discernamant. Dupa implinirea varstei de 16 ani, minorii raspund penal, dar potrivit unui sistem specific de sanctiuni.

Prin urmare, vorbim de minoritate ca o cauza care inlatura caracterul pe­nal al faptei, in cazul minorilor sub varsta de 14 ani sau intre 14-16 ani daca nu au actionat cu discernamant.In cazul minorului intre 14-16 ani, lipsa discernamantului trebuie sa fie dovedita cu ajutorul unei expertize medico-legale psihiatrice si al unei an­che­te sociale. Sarcina dovedirii discernamantului revine acuzarii, organele judi­cia­re avand obligatia de a tine seama de posibilitatile minorului de a-si da seama de consecintele faptei savarsite, de dezvoltarea mintala a acestuia, de gradul lui de pregatire, de imprejurarile savarsirii faptei etc. Prin urmare, pentru aceasta categorie intermediara de minori, intre 14-16 ani, atribuirea caracterului penal faptelor ce le savarsesc este conditionata de dovedirea fap­tului ca au actionat cu discernamant.

c) Minoritatea faptuitorului trebuie sa existe in momentul savarsirii faptei.

Aceasta conditie se refera la faptul ca starea minorului de natura sa inla­ture caracterul penal al faptei (sub 14 ani sau intre 14-16 ani, dar nu are dis­cernamant) trebuie sa existe in momentul savarsirii faptei si pe intreaga pe­rioada de executare a acesteia.

In cazul cand minorul a savarsit, in timpul cat nu raspunde penal, o parte din actele succesive componente ale unei infractiuni continue ori continuate sau ale unei infractiuni de obicei, pe care le repeta sau le prelungeste in timp in perioada in care a devenit raspunzator potrivit legii, va fi tras la raspundere penala numai pentru activitatea infractionala savarsita in aceasta ultima pe­rioada. In cazul cand a savarsit, in timpul cand nu raspundea penal o fapta prevazuta de legea penala cu urmari progresive realizate in perioada cand a devenit raspunzator, el nu va fi tras la raspundere penala.

3. Efectele minoritatii

Minoritatea face ca fapta sa nu constituie infractiune si, pe cale de con­secinta, sa nu puna problema raspunderii penale a faptuitorului. Avand in ve­dere ca minoritatea se refera la o persoana determinata, ea va produce efec­te numai fata de faptuitorul minor (in personam).

Inlaturarea incidentei legii penale, cat il priveste pe minor, nu exclude ras­punderea civila a persoanelor care, la data savarsirii faptei, il aveau pe aces­ta in ­supraveghere.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 883
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site