Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CONTRACTUL DE DONATIE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MASURILE PREVENTIVE SI ALTE MASURI PROCESUALE
Dreptul libertatilor fundamentale test grila
INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A EXECUARII PEDEPSEI
TITLURILE COMERCIALE DE VALOARE
DREPT CIVIL - CONTRACTE SPECIALE TEST GRILA
CONTRACTUL DE IMPRUMUT DE FOLOSINTA (COMODATUL)
Competente
RASPUNDEREA PENTRU FAPTA ALTUIA
CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV
RECURSUL CALE EXTRAORDINARA DE ATAC


Contractul de donatie

Contractul de donatie este un contract solemn, unilateral si gratuit prin care o persoana numita donator, transfera in mod irevocabil dreptul sau de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, unei alte persoane denumita donator, care le accepta (art. 811 C. civ.). El face parte din contractele cu titlu gratuit si anume din liberalitati, fiind folosit mai ales intre persoanele fizice.
Toate donatiile se fac prin inscris autentic, conditia formei fiind ceruta 'ad validitatem'; astfel ca nerespectarea acestei forme duce la nulitatea absoluta a donatiei, care poate fi invocata de orice persoana interesata si nu poate fi inlaturata in nici un fel; pentru a produce efecte, ea trebuie refacuta in intregime, cu respectarea formei ceruta de lege (art. 1168 C. civ.), in schimb dupa moartea donatorului, mostenitorii sau reprezentantii sai pot face confirmarea, ratificarea sau executarea benevola a donatiei, producand astfel efecte juridice.

Cand contractul de donatie se incheie intre absenti, atat oferta cat si acceptarea trebuie facuta in forma autentica pentru a produce efecte juridice, iar acceptarea sa fie notificata donatorului in timpul vietii acestuia si inainte de a fi devenit incapabil.

Sunt lipsiti de capacitatea de a dona, minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca. Nu au capacitatea de a primi donatii persoanele neconcepute. Donatia facuta unui minor sau interzis trebuie acceptata prin reprezentantii legali, iar cea in favoarea minorului cu capacitate restransa, trebuie incuviintata de reprezentantul legal.Persoanele juridice pot primi donatii cu respectarea principiului specializarii capacitatii de folosinta, iar acceptarea lor se face de catre organele prevazute de lege.

Contractul de donatie incheiat cu incalcarea normelor de capacitate este lovit de nulitate relativa, in afara cazurilor in care legea stabileste anumite interdictii in acest domeniu, cand ele vor fi lovite de nulitate absoluta.

Contractul de donatie este irevocabil, astfel ca orice clauza prin care in mod direct sau indirect, donatorul ar putea revoca donatia, duce la nulitatea contractului. Prin exceptie donatiile intre soti sunt revocabile, oricare ar fi felul donatiei (art. 826 si 937 C. civ.).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 809
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site