Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


NOTIUNEA DE TAXA si IMPOZIT

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
NOTIUNEA DE TAXA si IMPOZIT

Impozitul reprezinta o con­tributie baneasca obligatorie si cu titlul nerambursabil, datorata, conform legii, BS de catre PF si PJ pentru veniturile pe care le obtin sau bunurile pe care le poseda'.
Impozitul este o contributie baneasca, in sensul ca toate PF si PJ sunt datoare sa participe, dupa anumite criterii, la formarea fondurilor generale de dezvoltare a societatii, necesare finantarii unor cerinte social-economice in folosul intregii colectivitati.

Impozitul este o contributie obligatorie, in sensul ca toate PF si PJ care beneficiaza de actiunile sau obiectivele finantate din fondurile generale ale societatii trebuie sa participe la formarea acestor fonduri.

Impozitele sunt prelevari cu titlu nerambursabil, in sensul ca, odata facute in scopul formarii fondurilor generale ale societatii, ele sunt utilizate numai la finantarea unor actiuni si obiective necesare tuturor membrilor societatii si nu unor interese indivi­duale sau de grup.

Impozitele sunt datorate conform dispozitiilor legale, in sensul ca nici un impozit al statului nu se poate stabili si percepe decat in „puterea unei legi”, conform principiului dupa care nullum impositum sine lege.

Impozitele sunt datorate de catre PF si PJ, in sensul ca reprezinta o modalitate de participare a acestora la constituirea fondurilor generale ale societatii.

Impozitul se datoreaza pentru veniturile realizate si bunurile detinute, in sensul ca subiectele impozabile datoreaza contributia numai in cazul cand realizeaza veni­turile prevazute de lege ca impozabile sau dobandesc ori poseda bunuri care, conform prevederilor legale, sunt impozabile.

Impunerile unor venituri sau bunuri dintre cele care nu sunt prevazute in actele normative prin care se instituie veniturile fiscale sunt abuzive si ilegale, ele urmand a fi restituite celor de la care s-au perceput fara temei legal. Func­tionarii care le-au instituit si perceput urmeaza sa raspunda, dupa caz, disciplinar, contraventional sau penal.

In literatura de specialitate, se mai retine in plus inca o trasatura a impozitului, si anume ca este o prelevare fara o contraprestatie sau fara vreun echivalent.

Intr-o alta opinie, se arata:

Ø      trasatura esentiala a impozitelor este reversibilitatea, potrivit careia sumele concen­trate de stat pe calea impozitelor de la PF si PJ se reintorc sub forma unor actiuni, servicii, gratuitati de care beneficiaza cei care au contribuit la formarea fondu­rilor generale ale societatii. Prin urmare, sub acest aspect, o prelevare obligatorie catre bugetul de stat este fara echivalent si fara contraprestatie directa si imediata, insa platitorii capata vocatie directa ca beneficiari ai unor activitati organizate de stat fara sa fie obligati la plata contravalorii acestora.

Ø      statul, in schimbul impozitelor incasate, se obliga si trebuie sa creeze si sa asigure un cadru general favorabil desfasurarii activitatilor economice, sociale si politice in socie­tate, conform principiului dupa care „cine plateste impozite are dreptul de a beneficia de protectie din partea organelor statului' .

In legislatia financiara actuala, pe langa impozite si taxe, sunt reglementate si doua categorii intermediare intre acestea, cunoscute sub denumirea de contributii si taxe parafiscale:

Contributiile

D.p.d.v.teoretic, contributiile reprezinta sumele incasate de diferite intre­prinderi sau institutii publice sau private de la PF sau PJ, pentru avan­taje reale sau potentiale de care acestea beneficiaza.

Prin intermediul acestor contributii sunt stabilite forme de participare partiala a PF sau PJ la acoperirea unor cheltuieli efectuate de catre stat, in finantarea unor actiuni sau obiective de care beneficiaza aceste categorii de PF sau PJ.

D.p.d.v. al reglementarii legale interne – contributiile reprezinta sume datorate fondurilor speciale extrabugetare.

Taxele parafiscale

Sunt taxe speciale instituite, de regula, de catre colectivitatile locale, in situatia organizarii unor servicii speciale la nivel local.

Caracteristica de baza este aceea ca debitorii acestor taxe sunt exclusiv persoanele care beneficiaza de serviciile respective.

Taxele parafiscale reprezinta una din exceptiile de la principiul neafectarii veniturilor bugetare – destinatia acestora fiind exclusiv finantarea serviciilor pentru a caror infiintare sau functionare au fost instituite.

Impozitele pot fi clasificate dupa mai multe criterii, deosebita importanta teoretica si practica reprezentand clasificarea acestora in: directe si indirecte.

Impozitele directe vizeaza existenta venitului sau averii; impozitele indirecte vizeaza utilitatea acestora.

Clasificarea impozitelor directe si indirecte

Impozite directe reale

impozit funciar;

impozit pe cladiri;

impozit pe activitati industriale;impozit pe activitati comerciale si profesii libere;

impozit pe avere.

Impozite directe personale

impozit pe succesiuni;

impozit pe donatiuni;

impozit pe suflet (capitatie);

impozit pe obiecte de consum.

Impozite indirecte

Taxe de consumatie (accize);

pe obiecte de lux;

pe alte bunuri;

impozit pe cifra de afaceri.

Monopoluri fiscale

asupra productiei;

asupra vanzarii;

asupra productiei si vanzarii;

de import.

Taxe vamale

de import;

de tranzit.

Notiunea de taxa

Taxele (de timbru, de inregistrare, de arbitrare, de metrologie, consulare, de spitalizare, etc.) reprezinta, alaturi de impozite, cea de a doua categorie principala de veni­turi la BS.

Taxa reprezinta plata efectuata de PF sau PJ pentru serviciile prestate acestora de catre institutii sau auteritati publice.

Prin urmare, taxele sunt reglementate ca obligatii fiscale datorate de PF sau PJ reprezentand plata neechivalenta a unor servicii, dupa principiul recompensei speciale

Taxele sunt incasate de la persoanele care solicita o anumita activitate din partea unor institutii de stat sau care beneficiaza de servicii publice altele decat cele cu caracter productiv.Spre deosebire de impozite, taxele se caracterizeaza printr-o serie de trasaturi specifice, si anume:

reprezinta o plata neechivalenta pentru servicii sau lucrari efectuate de organe sau institutii care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii si rezolva alte interese legitime ale PF sau PJ. Plata serviciilor sau lucrarilor este neechivalenta, deoarece, conform dispozitiilor legale, aceasta poate fi mai mare sau mai mica, comparativ cu valoarea prestatiilor efectuate de organe sau institutii de stat;

subiectul platitor este precis determinat din momentul cand solicita efectuarea unei activitati din partea unui organ sau a unei institutii de stat.

taxele reprezinta o contributie de acoperire a cheltuielilor necesare serviciilor soli­citate de diferite persoane, pe cand impozitele se intrebuinteaza la acoperirea cheltuielilor generale ale societatii;

taxele reprezinta plati facute de PF sau PJ pentru servicii sau lucrari efectuate in mod direct si imediat acestora de catre organe sau institutii de stat specializate.

Taxele repezinta deci plata serviciilor, lucrarilor si a altor activitati ale unor organe sau institutii de stat, insa intre cuantumul sau marimea lor si valoarea efectiva - patrimoniala sau nepatrimoniala - a serviciilor sau activitatilor prestate in beneficiul plati­torului nu exista un raport de echivalenta. Fiind instituite in scopuri fiscale, de realizare a unor venituri la bugetul de stat, cuantumul taxelor nu se stabileste pornind de la costul, pretul ori valoarea serviciului prestat, ci independent de criterii de ordin economic.

Sub acest aspect, taxele se deosebesc radical de preturile marfurilor ori tarifele serviciilor executate de intreprinderile, organizatiile economice sau de liber profesionistii autorizati.

In stabilirea si aplicarea taxelor se au in vedere unele principii si anume:

unicitatea taxarii, in sensul ca pentru unul si acelasi serviciu prestat unei persoane, aceasta nu datoreaza taxa decat o singura data.

raspunderea pentru neindeplinirea obligatiei de plata revine functionarului sau per­soanei incadrate de la institutia sau organul de stat respectiv, si nu debitorului;

nulitatea actelor nelegal taxate

taxele sunt anticipative, in sensul ca ele se datoreaza si se achita in momentul solici­tarii serviciilor sau lucrarilor ce urmeaza a fi efectuate de organele sau institutiile de stat.

Functiile taxelor si impozitelor

Veniturile fiscale - taxe, impozite, contributii, alte venituri - sunt reglementate avandu-se in vedere anumite interese ale statului, grupate in asa-numita politica fiscala.

Statul stabileste in sarcina unor subiecte anumite obligatii.

Concret, aceasta obligatie se realizeaza prin preluarea de catre stat a unei parti din rezultatele financiare ale subiectelor de drept impuse (in cazul impozitelor, prelevarilor, contributiilor sau varsamintelor), ori prin stabilirea in sarcina subiectelor de drept bene­ficiare a unei participari partiale la acoperirea cheltuielilor efectuate de stat pentru organi­zarea serviciilor publice (in cazul taxelor).

Impozitele si taxele la care sunt obligate subiectele platitoare indeplinesc, in prin­cipiu, trei functii:

Ø      contributia la formarea fondurilor generale de dezvoltare a societatii (fondurile fiscale);

Ø      redistribuirea unor venituri primare sau derivate;

Ø      reglarea unor fenomene economice sau sociale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1211
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site