Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE SCHIMB

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE SCHIMB

1. Notiunea contractului de schimb

Contractul de schimb este acel act juridic prin care partile, numite coschimbasi sau copermutanti, "isi dau respectiv un lucru pentru altul" (art. 1405 C. civ.). Prin urmare, in baza acestui contract, partile isi transmit reciproc proprietatea asupra unui lucru sau un alt drept real ori de creanta. Bunurile pe care copermutantii le schimba intre ei pot fi de acelasi fel sau pot fidiferite.2. Caracterele juridice ale contractului de schimb

a. Contractul de schimb este un contract consensual (art. 1406 C. civ.).

Prin exceptie, in cazul in care obiectul schimbului il formeaza terenurile, actul de instrainare trebuie incheiat in forma autentica (art. 2 alin. 1 din Titlul X al Legii nr. 247/2005), sub sanctiunea nulitatii absolute.

b. Contractul de schimb este un contract bilateral (sinalagmatic).

c. Contractul de schimb este un contract cu titlu oneros.

In cazul in care bunurile care fac obiectul schimbului nu sunt egale ca valoare, copermutantul care primeste bunul de o valoare mai mare va plati celuilalt o suma de bani numita sulta.d. Contractul de schimb este un contract comutativ.

e. Contractul de schimb este translativ de proprietate, dar el poate mijloci si transmiterea altor drepturi reale sau drepturi de creanta. Fiind un contract translativ de proprietate, schimbul da nastere la obligatia de garantie pentru evictiune si pentru vicii ascunse. Potrivit art. 1404 C. civ., evictiunea in materie de schimb da dreptul celui evins sa ceara daune‑interese pentru prejudiciul suferit.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1095
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved