Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE RENTA VIAGERA

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE RENTA VIAGERA

1. Notiunea si reglementarea contractului de renta viagera

Contractul de renta viagera este actul juridic in baza caruia o parte, numita credirentier, instraineaza un bun sau o suma de bani (capital) unei alte parti, numita debirentier, care se obliga, in schimb, sa‑i plateasca, periodic, o anumita suma de bani (renta viagera) credirentierului, pana la incetarea sa din viata. Contractul poate fi constituit si cu titlu gratuit, debirentierul neprimind nimic in schimbul rentei.Renta viagera poate fi constituita si in folosul unei alte persoane, care nu este parte in contract (tert beneficiar), ipoteza in care renta viagera constituie o stipulatie in favoarea altuia (art. 1642 alin. 1 C. civ.).

Esential este ca durata contractului sa fie legata de timpul vietii unei persoane.

In cazul in care credirentierul (sau tertul de viata caruia partile leaga existenta contractului) era decedat la data incheierii acestuia sau daca constituirea rentei s‑a facut in favoarea unei persoane bolnave, care a decedat din cauza acelei boli in urmatoarele 20 zile de la incheierea contractului, acesta este nul (art. 1644-1645 C. civ).

Contractul de renta viagera este reglementat de Codul civil in Cartea a III‑a, Titlul XIII (Despre contractele aleatorii), in Capitolul III, intitulat Despre contractul de rendita pe viata, art.

2. Caracterele juridice ale contractului de renta viagera

a.       Contractul de renta viagera este consensual, cu exceptia cazului in care are ca obiect un teren.

b.      Contractul de renta viagera este cu titlu oneros, dar poate fi constituit si cu titlu gratuit, prin donatie sau legat (art. 1640-1641 C. civ.

c.       Contractu de renta viagera este un contract aleatoriu, existand sanse de castig sau de pierdere pentru ambele parti. Cand renta viagera este constituta cu titlu gratuit, prin donatie sau legat, contractul nu mai are un caracter aleatoriu, fiind o liberalitate.

d.      Renta viagera este un contract sinalagmatic. Daca renta s-a instituit prin donatie, va avea caracter unilateral (cu exceptia cazului in care donatia este cu sarcina). Daca renta s-a constituit prin legat, va urma regimul actelor juridice unilaterale.

e.       Contractul de renta viagera este un contract translativ de proprietate.

f.        Contractul de renta viagera este un contract cu executare succesiva pentru debirentier.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1618
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved