Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


NOTIUNI INTRODUCTIVE - Generalitati privind dreptul penal

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNI INTRODUCTIVE

Generalitati privind dreptul penal

Dreptul penal, ca ramura de drept Termenul de drept penal cunoaste doua acceptiuni: ramura a sistemului de drept ce cuprinde o totalitate de norme juridice cu acelasi obiect de reglementare; stiinta dreptului penal ce cuprinde totalitatea ideilor si conceptiilor despre dreptul penal.Definitia dreptului penal. Dreptul penal, ca ramura a sistemului de drept din Romania, e format din totalitatea normelor juridice legiferate de puterea legislativa care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale, sanctiunile si alte masuri ce urmeaza a fi aplicate, sau luate de catre instantele judecatoresti, persoanelor care au savarsit infractiuni, in scopul apararii celor mai importante valori sociale ale statului de drept.

Caracterele dreptului penal

. dreptul penal este o ramura de drept distincta alaturi de alte ramuri de drept;

. dreptul penal are autonomie in raport cu celelalte ramuri de drept;

. dreptul penal are o structura unitara

. dreptul penal este format dintr-o totalitate de norme juridice cu aceeasi reglementare;

. normele dreptului penal stabilesc expres infractiunile, conditiile de tragere la raspundere penala a persoanelor care le savarsesc, precum si sanctiunile

. dreptul penal are un scop specific - apararea valorilor sociale;

institutiile acestei ramuri de drept sunt: infractiunea; raspunderea penala; sanctiunile.

. dreptul penal este o ramura de drept public, deoarece intotdeauna unul dintre subiectele raportului juridice de drept penal este statul

Obiectul dreptului penal il constituie apararea relatiilor sociale in complexitatea lor. In cadrul acestor relatii, membrii societatii au indatorirea de a nu vatama prin faptele lor valorile sociale.Relatiile sociale au o existenta obiectiva, anterioara incalcarii legii, fie sub forma unor relatii de cooperare, fie sub forma unor relatii de conflict ce apar dupa incalcarea legii.

Scopul dreptului penal este prevazut in art. 1 C. pen. potrivit caruia ,,legea penala apara, impotriva infractiunilor Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept".

Definitie

Stiinta dreptului penal este o ramura a stiintelor juridice si reprezinta totalitatea conceptelor, definitiilor si teoriilor privitoare la dreptul penal. Studiind normele juridice penale, stiinta dreptului penal trebuie sa explice care este originea acestora, continutul si structura lor, sa analizeze conditiile obiective care impun apararea sociala a valorilor ce cad sub incidenta normelor dreptului penal, sa stabileasca masurile necesar a fi adoptate pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii.

Sarcinile stiintei dreptului penal:

studiaza normele si institutiile dreptului penal in complexitatea si dinamismul lor;

cerceteaza practica judiciara pentru a observa concordanta dintre principiile exprimate in norme juridice penale;

analizeaza evolutia fenomenului infractional.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1397
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved