Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Norma de drept penal

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Criminalistica test grila
TRANSMITEREA SI TRANSFORMAREA OBLIGATIILOR CIVILE
Servitutea de vedere
Dobandirea si pierderea posesiei
PROBATIUNEA- OBIECT SI SEMNIFICATIE
Dreptul administrativ – stiinta juridica
ALICAREA LEGII PENALE
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE
Drept penal partea generala – test grila
DREPTUL PENAL CA RAMURA A DREPTULUI


Norma de drept penal

Notiune

Orice lege penala este alcatuita dintr-o totalitate de norme juridice care con­figureaza continutul normativ al acelei legi.
Normele juridice penale reprezinta o specie de norme juridice care se ca­racterizeaza prin continutul si structura lor specifica, prescriind reguli de drept penal, precum si sanctiunile aplicabile in cazul incalcarii acestora.

Avand o functie specifica in contextul celorlalte norme juridice, si anume reglementarea relatiilor de aparare sociala impotriva celor mai grave fapte (infractiunile), normele juridice penale isi realizeaza functia lor regulatoare prin prevederea tuturor faptelor ce sunt periculoase pentru valorile sociale ce formeaza obiectul dreptului penal si interzicerea lor sub sanctiune penala.

In continutul normei penale, stabilindu-se ce fapte sunt interzise, se de­termina, in mod implicit, si conduita ce trebuie urmata. Totodata, aratandu-se sanctiunile pentru fiecare fapta in parte, se exprima caracterul obligatoriu al conduitei ce se cere adoptata.

2. Structura normei penale

Structura normelor penale difera dupa cum acestea sunt norme penale generale sau norme penale speciale.

Normele penale generale, stabilind reguli cu valoare de principii, au struc­tura asemanatoare tuturor celorlalte norme juridice care apartin altor ramuri de drept, si anume: ipoteza, dispozitie si sanctiune.

Uneori, daca in continutul unei norme nu se regasesc toate elementele, aceas­ta nu exclude structura completa a normei generale. Fiind norme prin­ci­piale, norme calauzitoare pentru normele penale speciale, normele gene­ra­le isi pot regasi dispozitia sau sanctiunea fie in alte norme din aceeasi lege, fie in norme ce sunt inscrise in alte legi.

Normele penale speciale prezinta insa unele particularitati in structura lor, care deriva din faptul ca ele sunt norme incriminatorii. In acest sens, in doc­trina dreptului penal s-a pus problema daca normele penale speciale au o structura trihotomica, asemanatoare celorlalte norme de drept sau au doar o structura dihotomica, fiind alcatuite doar din dispozitie si sanctiune.Autorii care au sustinut prima opinie afirma ca norma penala de incri­minare (speciala) cuprinde toate cele trei elemente: ipoteza, dispozitia si sanc­tiunea, cu precizarea ca in ipoteza se descrie fapta incriminata, sanc­tiunea consta in pedeapsa prevazuta in mod expres de norma respectiva, iar dispozitia rezulta in mod implicit din formula „se pedepseste”, intalnita in toate textele incriminatoare si care stabileste conduita pe care trebuie sa o aiba partile in cazul realizarii situatiei de fapt indicate de ipoteza: dreptul sta­tului exercitat prin puterea judecatoreasca de a aplica o pedeapsa si obligatia infractorului de a suporta pedeapsa. Consideram ca aceasta opinie se im­pune prin forta rationamentului juridic, aducand norma juridica penala acolo unde ii este locul, alaturi de normele juridice ce apartin altor ramuri de drept.

Dupa cum aratam, alti autori sustin insa ca norma penala speciala cu­prinde doar doua elemente, si anume dispozitia si sanctiunea. Potrivit acestei opinii, dispozitia consta in interzicerea unei anumite actiuni sau omisiuni, iar sanctiunea deriva din pedeapsa ce urmeaza sa se aplice in cazul nerespec­tarii dispozitiei. Prevederea faptei si a conditiilor in care aceasta este infrac tiune nu reprezinta, dupa parerea acestor teoreticieni, o ipoteza.

Consideram ca structura normei penale, fie ca este o norma generala sau una speciala, cuprinde elemente indispensabile din care sa rezulte, direct sau indirect, conduita impusa participantilor in cazul realizarii situatiei de fapt indicate in ipoteza si sanctiunea care intervine ca element de constrangere in caz de nerespectare a dispozitiei din norma, de natura sa asigure o eficienta actiune a legii penale in lupta impotriva criminalitatii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site