Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Normele de drept procesual penal

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micNormele de drept procesual penal

1. Notiune

Normele de drept procesual penal sunt normele juridice care reglementeaza activitatea organelor judiciare penale, a partilor si a altor persoane participante la procesul de constatare a faptelor ce constituie infractiuni si de aplicare a pedepselor si a masurilor prevazute de legea penala celor care le-au savarsit, precum si raporturile ce se stabilesc intre acestea. Totalitatea acestor norme constituie dreptul procesual penal.
2. Clasificarea normelor de drept procesual penal

Sub aspectul continutului reglementarii, dreptul procesual penal cuprinde doua categorii de norme:

norme procesuale

norme procedurale

Dupa sfera lor de aplicabilitate, normele procesual penale sunt:

norme generale (de drept comun)

norme speciale

In raport de obiectul reglementarii, normele de drept procesual penal se pot clasifica in:

norme de organizare

norme de competentanorme de procedura

3. Aplicarea in spatiu a normelor de drept procesual penal

Normele de drept procesual penal se aplica actelor procesuale si procedurale efectuate in cadrul procesului penal de catre organele judiciare romane pe teritoriul Romaniei.

Aplicarea legii procesuale penale in spatiu are la baza principiul teritorialitatii, potrivit caruia toate activitatile realizate in cadrul procesului penal pe teritoriul Romaniei cad sub incidenta legii procesuale penale romane.

De la aceasta regula exista unele exceptii: in cazul comisiei rogatorii    internationale, al recunoasterii si executarii hotararilor pronuntate in strainatate sau al extradarii.

4. Aplicarea in timp a normelor de drept procesual penal

Normele de drept procesual penal se aplica potrivit principiului activitatii conform caruia actele procesuale sau procedurale se efectueaza conform normei de drept procesual penal aflata in vigoare la data efectuarii actului.

Exista insa si situatii in care, prin exceptie de la regula activitatii, normele de procedura penala retroactiveaza (se aplica inainte de intrarea lor in vigoare) sau ultraactiveaza (continua sa se aplice si dupa ce a intrat in vigoare legea noua).

Conform dispozitiilor Legii nr.31/1968, norma noua retroactiveaza in materie de nulitati si ultractiveaza in materie de cai de atac si in materie de termene. Legea nr.281/2003 prevede, la randul sau, un caz de ultraactivitate a legii vechi in materia competentei, iar Legea nr.576/2004 un caz de ultraactivitate privind recursul in anulare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 998
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site