Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Ce trebuie sa cunoasteti referitor la modurile de sesizare a organelor judiciare (organele de cercetare penala, parchet, instanta de judecata)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCe trebuie sa cunoasteti referitor la modurile de sesizare a organelor judiciare (organele de cercetare penala, parchet, instanta de judecata)

Orice persoana careia i s-a cauzat o vatamare printr-o infractiune, sau are cunostinta de savarsirea unei infractiuni poate sesiza organele judiciare prin plangere, denunt sau plangere prealabila.De asemenea, organele de urmarire penala se pot sesiza si din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune.

1. Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a pricinuit prin savarsirea unei infractiuni.

Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.

Plangerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatarul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.

Plangerea facuta oral se consemneaza intr-un proces verbal de organul care o primeste.

Plangerea se poate face si de catre unul dintre soti pentru celalalt sot sau de catre copilul major pentru parinti. Persoana vatamata poate sa declare ca nu-si insuseste plangerea.

2. Denuntul este incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau de catre o persoana juridica despre savarsirea unei infractiuni.

Denuntul trebuie sa contina aceleasi date ca si plangerea, sa fie semnat de denuntator, iar in cazul denuntului oral, acesta se consemneaza intr-un proces verbal de catre organul in fata caruia a fost facut.

3. Plangerea prealabila

Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara astfel de plangere.

Plangerea prealabila se adreseaza direct instantei de judecata in cazul urmatoarelor infractiuni: lovire sau alte violente prevazute de art. 180 din Codul penal, vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin. 1 din Codul penal, amenintarea prev. de art. 193 din Codul penal, insulta prev. de art. 205 Cod penal, calomnia prev. de art. 206 Cod penal, furtul savarsit intre soti ori rude apropiate sau de catre un minor in paguba tutorelui sau, ori de cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta prev. de art. 210 din Codul penal, abuzul de incredere prev. de art. 213 Cod penal si tulburare de posesie prevazut de art. 220 Cod penal.Cand faptuitorul este necunoscut, persoana vatamata se poate adresa organului de cercetare penala pentru identificarea lui.

Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului in cazul urmatoarelor infractiuni: vatamare corporala prevazuta de art. 181 Cod penal, vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin. 1 si 3 din Codul penal, violarea de domiciliu prev. de art. 192 alin. 1 Cod penal, violarea secretului corespondentei prev. de art. 195 Cod penal, divulgarea secretului profesional prev. de art. 196 Cod penal, violul prev. de art. 197 alin. 1 Cod penal, gestiunea frauduloasa prev. de art. 214 Cod penal, adulterul prev. de art. 304 Cod penal, abandonul de familie prev. de art. 305 Cod penal, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului prev. de art. 307 Cod penal.

Plangerea prealabila se adreseaza organului competent sa efectueze urmarirea penala cand este indreptatita contra unui judecator, procuror, notar public, militar, judecator si controlor financiar de la camera de conturi judeteana, controlor financiar de la Curtea de Conturi.

Plangerea prealabila trebuie sa cuprinda descrierea faptei, indicarea autorului, aratarea mijloacelor de proba, indicarea adresei partilor si a martorilor, precizarea daca persoana vatamata se constituie parte civila si atunci cand este cazul, indicarea persoanei responsabila civilmente.

In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de    2 luni curge de la data cand persoana indreptatita a reclama a stiut cine este faptuitorul.

Plangerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite organului competent. In aceste cazuri, plangerea se considera valabila, daca a fost introdusa in termen la organul necompetent

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1524
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved