Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micNerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri

1 Notiune si cadrul legalEste necesar sa precizam in primul rand ca infractiunea a fost incriminata si introdusa in Codul penal prin Legea nr. 88 din 22 iulie 1992[1].

Potrivit textului legal al art. 3022 alin. 1 C. pen., infractiunea de nerespectare a dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri consta in: "efectuarea oricaror operatiuni de import de deseuri ori reziduuri de orice natura sau de alte marfuri periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator, precum si introducerea, in orice mod, sau tranzitarea acestora pe teritoriul tarii fara respectarea dispozitiilor legale".

In alin. 2 al art. 3022 C. pen., sunt prevazute doua variante agravante ale infractiunii. Astfel, fapta este mai grava: "daca faptele prevazute in alineatul precedent au pus in pericol sanatatea sau integritatea corporala a unui numar mare de persoane, au avut vreuna din urmarile aratate in art. 182, ori au cauzat o paguba materiala importanta, sau s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori pagube importante economiei nationale".

Poate comite aceasta infractiune o persoana care aduce din strainatate o cantitate de marfuri periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator si le depoziteaza intr-un loc unde, de regula, are acces si publicul.

Trebuie subliniat faptul ca in special dupa decembrie 1989, liberalizarea operatiunilor de import - export a antrenat un numar mare de participanti la realizarea acestor operatiuni. Este insa necesar ca activitatea de import sa se efectueze pentru satisfacerea unor necesitati sociale dar fara prejudicierea, fara periclitarea altor interese legitime. In vederea prevenirii ori tranzitarii pe teritoriul statului nostru, a oricaror substante, deseuri ori reziduuri periculoase pentru sanatatea populatiei, ori pentru mediu inconjurator, legiuitorul a incriminat fapta prevazuta in art. 3022C.pen.

Tinand cont de pericolul ce-l prezinta comiterea acestei infractiuni, este necesar sa se intreprinda masuri urgente pentru distrugerea sau anihilarea efectelor daunatoare ale unor astfel de deseuri sau reziduuri. S-a constatat ca a existat si exista chiar tendinta ca in unele tari producatorii unor asemenea substante in loc sa le depoziteze in propria tara, cauta sa le transporte si depoziteze, in mod ilegal, in alte tari, cum ar fi si Romania[2]. Pentru faptele, care prezinta un pericol mai ridicat, legiuitorul a considerat ca trebuie sa se apeleze la raspunderea penala.

2 Conditii preexistente

1. Obiectul infractiunii

A. Obiectul juridic special. Infractiunea de nerespectare a dispozitiilor, privind importul de deseuri si reziduuri, are ca obiect juridic special relatiile sociale referitoare la viata, sanatatea si integritatea corporala a cetatenilor precum si cele privind existenta si normala dezvoltare a economiei tarii si a patrimoniului, ca si cele referitoare la mediul inconjurator.

B. Obiectul material. Acest obiect este corpul persoanelor care suporta consecintele periculoase ale acestor deseuri, reziduuri sau marfuri. De asemenea, obiect material pot fi si diverse bunuri infectate, distruse sau degradate.

2. Subiectii infractiunii

A. Subiectul activ. Textul incriminator nu prevede vreo calitate speciala a subiectului activ. Prin urmare fapta poate fi comisa de orice persoana (cetatean roman, persoana fara cetatenie sau cetatean strain). Subiect activ este, de regula, functionarul care are atributii in legatura cu activitatea de import sau export si care poate sa realizeze asemenea operatiuni si eu deseuri, reziduuri sau alte marfuri periculoase. Participatia este posibila sub toate formele sale.

B. Subiectul pasiv. Subiect pasiv al aceste infractiuni este in principal statul, iar in al doilea rand, persoanele fizice sau juridice prejudiciate prin savarsirea faptei incriminate.

3 Continutul constitutiv al infractiunii

1. Latura obiectiva

A. Elementul material. Infractiunea se poate realiza, din punct de vedere al elementului material, prin mai multe actiuni alternative si anume:

efectuarea oricaror operatiuni de import deseuri ori reziduuri de orice natura sau de marfuri periculoase pentru sanatatea oamenilor;introducerea in orice mod a acestor produse in tara;

tranzitarea produselor mentionate pe teritoriul tarii noastre neinteresand durata operatiunii de tranzitare.

Daca mijlocul folosit constituie prin el insusi o infractiune, exista un concurs de infractiuni[3]. Infractiunea subzista chiar daca se va efectua numai o singura actiune din cele prevazute in text. Pentru existenta infractiunii se cere ca fapta sa fie savarsita prin "nerespectarea dispozitiilor legale".

B. Urmarea imediata. In cazul comiterii acestei infractiuni se creeaza o stare de pericol pentru viata, sanatatea sau integritatea corporale a populatiei cat si pentru mediul inconjurator. In formele agravate, urmarea imediata consta in producerea efectiva a urmarilor grave prevazute expres in textul incriminator.

C. Raportul de cauzalitate. Intre actiunea incriminate si rezultatul prevazut de lege trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

2. Latura subiectiva.

Sub aspectul elementului subiectiv infractiunea se savarseste cu intentie directa sau indirecta, cerandu-se ca faptuitorul sa cunoasca natura si efectele pe care le pot avea asupra populatiei deseurile, reziduurile sau marfurile respective.

4 Forme. Modalitati. Sanctiuni.

Infractiunea este susceptibila a fi comisa in toate formele imperfecte, insa, legea nu pedepseste actele preparatorii, ci numai tentativa. Consumarea infractiunii are loc in momentul cand s-a produs urmarea imediata, respectiv, cand acele produse au fost transportate pe teritoriul Romaniei. In forma simpla prevazuta de art. 3022 alin. 1 C. pen., nu este necesar sa se produca un rezultat, ci doar sa se aprecieze pericolul grav pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator.

Infractiunea se poate realiza, in cele trei modalitati normative analizate anterior. In alin. 2 al art. 3022 Cod penal sunt prevazute doua forme agravate.

Infractiunea de nerespectare a dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, prevazuta in alin. 1 al art. art. 3022 Cod se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Pentru prima forma agravata a infractiunii, pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar pentru cea de a doua forma agravata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste potrivit prevederilor art. 21 C. pen. Actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Urmarirea penala o efectueaza procurorul, iar judecata in prima instanta revine tribunalului.Legea nr. 88 din 22 iulie 1992 a fost publicata In M. Of. nr. 181 din 30 iulie 1992

Avand in vedere acest pericol, Guvernul Romaniei in luna iunie 1992 a adoptat Hotararea nr. 340 privind regimul de import al deseurilor si reziduurilor de orie natura, precum si a altor marfuri periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator. In conformitate cu acest act normativ, importul in Romania de deseuri si reziduuri de orice natura in stare bruta sau prelucrata este interzis; asemenea fapte fiind sanctionate contraventional.

De exemplu, subiectul activ falsifica documentele insotitoare.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1326
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved