Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Notiunea de casatorie

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micNotiunea de casatorie

δ.1. Terminologie

Codul familiei foloseste termenul de 'casatorie' in doua intelesuri, si anume: act juridic, prin care viitorii soti consimt sa se casatoreasca in conditiile si in formele prevazute de lege (art. 3-18) si situatie juridica, adica un statut legal al sotilor (art. 25-36). Situatia juridica a casatoriei devine aplicabila numai dupa incheierea actului juridic al casatoriei si se mentine pe perioada cat dureaza raporturile de casatorie.
Aceeasi notiune, de 'casatorie', este folosita in terminologia juridica si in intelesul de institutie juridica, adica totalitatea normelor legale care reglementeaza atat actul juridic de casatorie, cat si situatia juridica de casatorie, si in intelesul de ceremonie, potrivit careia, la data stabilita, in fata ofiterului de stare civila si cu participarea viitorilor soti, are loc celebrarea sau ceremonia pentru incheierea actului juridic al casatoriei (art. 16-17 C. fam. si ale art. 31 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila).

δ.2. Definitia casatoriei

Desi casatoria este considerata actul constitutiv, originea insasi a familiei, Codul familiei nu o defineste. In doctrina juridica, mai veche si mai noua, intalnim atat definitii tehnice ale notiunii de casatorie, care se limiteaza la enuntarea elementelor juridice ale casatoriei, cat si definitii care cauta sa includa si elementele nejuridice din cuprinsul acesteia. In continuare, prezentam cateva dintre acestea:

- „uniunea incheiata, in principiu, pe viata, in forma solemna prevazuta de lege, intre un barbat si o femeie, prin liberul lor consimtamant, in scopul crearii unei familii” ( Ioan Albu, Victor Ursa);- „act juridic bilateral prin care viitorii soti consimt in mod liber si pe deplin egali sa se supuna statutului legal al casatoriei”( Adrian Pricope);

- „uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii” (Ion P. Filipescu, Emese Florian, Maria Banciu).

Pornind de la multitudinea de definitii care au fost date casatoriei,    precum si de la reglementarea ei legala, consideram ca si urmatoarea definitie exprima intelesul si scopul casatoriei: casatoria reprezinta actul juridic solemn prin care un barbat si o femeie, in scopul crearii unei familii, incheie intre ei o uniune, careia legea ii reglementeaza imperativ conditiile, efectele si desfacerea.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1063
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site