Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Obiectul de reglementare al dreptului procesual penal

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Obiectul de reglementare al dreptului procesual penal

1. Notiunea de proces penal

Obiectul de reglementare a dreptului procesual penal il constituie procesul penal.

Procesul penal este activitatea judiciara reglementata de lege, desfasurata intr-o cauza penala de organele judiciare, cu participarea partilor si a altor persoane, ca titulare de drepturi si obligatii, avand ca scop constatarea la timp si in mod complet a infractiunilor si tragerea la raspundere penala a celor care le-au savarsit, in asa fel incat prin aceasta sa se asigure ordinea de drept precum si apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor.

2. Scopul procesului penal

Scopul procesului penal este definit de art.1 al.1 ca fiind constatarea la timp si in mod complet a tuturor faptelor care constituie infractiuni astfel incat orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie sanctionata potrivit legii si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala. Acesta este scopul direct, imediat al procesului penal.

Procesul penal are insa si un scop general sau mediat. Scopul general, prevazut de art.1 al.2, este acela de a contribui la apararea ordinii de drept, la apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia, la prevenirea infractiunilor, precum si la educarea cetatenilor in spiritul respectarii legilor.

3. Fazele procesului penal

Procesul penal in forma sa tipica este organizat pe trei faze procesuale: urmarirea penala, judecata si punerea in executare a hotararilor judecatoresti.Urmarirea penala are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunii, la identificarea faptuitorului si la stabilirea raspunderii acestuia pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata. In cadrul acestei faze isi desfasoara activitatea procurorul si organele de cercetare penala.

Faza de judecata are ca obiect stabilirea de catre instanta, cu caracter definitiv, printr-o hotarare judecatoreasca, a vinovatiei inculpatului si a sanctiunii impotriva acestuia. Judecata parcurge judecata in prima instanta si judecata in caile de atac (apel si recurs). La faza de judecata participa si procurorul, insa instanta este aceea care pronunta hotararea.

Faza de punere in executare a hotararilor judecatoresti consta in aducerea la indeplinire de catre instanta de executare a dispozitiilor hotararii judecatoresti ramase definitiva.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 508
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site