Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Principiile raspunderii penale

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DREPT ADMINISTRATIV TEST GRILA
MANDATUL FARA REPREZENTARE
Dreptul intern - izvor secundar al extradarii
Codul de procedura civila
Furtul calificat. Art. 209 C.pen.
INDIVIZIUNEA MOSTENIRII
RAPORTUL JURIDIC: Trasaturile (caracterele) raportului juridic
ACTIUNEA CIVILA. MASURILE ASIGURATORII
FORME, MODALITATI, SANCTIUNI - TALHARIE
DEFINITIA SI REGLEMENTAREA CONCURENTEI COMERCIALE ILICITE


Principiile raspunderii penale

Ca institutie fundamentala a dreptului penal si raspunderea penala este guvernata de anumite principii, care, desi sunt strans legate de principiile drep­tului penal, prezinta totusi un caracter specific.
In doctrina penala nu exista unanimitate cu privire la numarul si cadrul principiilor raspunderii penale.

Consideram ca principiile raspunderii penale sunt urmatoarele:

1. Principiul legalitatii raspunderii penale

Principiul legalitatii, dupa cum se stie, este un principiu fundamental al in­tre­gului sistem de drept si al dreptului penal. In domeniul raspunderii penale principiul legalitatii presupune ca aparitia, desfasurarea, ca si solutionarea ra­portului penal are loc pe baza legii si in stricta conformitate cu aceasta.

Legea e cea care stabileste impedimente in exercitarea actiunii de tragere la raspundere penala, cauzele care exclud caracterul penal al faptei sau cele care exclud raspunderea penala.

Legalitatea raspunderii penale este menita sa dea forta, fermitate legii penale in raport cu infractiunile, ca manifestari antisociale deosebit de grave in sfera faptelor ilicite si sa inlature, in acelasi timp, posibilitatea unor abuzuri in activitatea de aplicare a legii.

2. Infractiunea este unicul temei al raspunderii penale

Principiul este cristalizat in dispozitiile art. 17 alin. (2) C. pen. si presu­pu­ne ca raspunderea penala se intemeiaza numai pe savarsirea unei infrac­tiuni, adica a unei fapte prevazute de legea penala, savarsita cu vinovatia ceruta de lege si care prezinta pericolul social concret al unei infractiuni.

Semnificatia acestui principiu consta in aceea ca, infractiunea fiind o fapta grava, ea creeaza pericol social, iar aplicarea de pedepse isi are menirea sa previna astfel de fapte.

3. Principiul umanismului

Acest principiu isi extrage seva, de asemenea, din lege, deoarece ea este cea care determina sistemul de valori sociale ocrotite penal, exigentele im­puse de necesitatile acestei ocrotiri, continutul constrangerii juridice. Natura dispozitiilor legale, continutul lor respira acest umanism. Astfel, raspunderea penala utilizeaza instrumente care prin natura si continutul lor nu duc la umi­lirea si degradarea fiintei umane, ci dimpotriva, preconizeaza cai, metode, mij­loace care sa conduca la resocializarea infractorilor.

4. Principiul raspunderii penale personale

Principiul raspunderii penale personale presupune ca raspunderea penala revine numai persoanei care a savarsit ori a participat la savarsirea unei in­fractiuni ca instigator sau complice. Raspunderea penala nu poate interveni pentru fapta altuia, dupa cum nu poate fi colectiva, adica pentru fapta unei per­soane sa raspunda un colectiv, grup (familie, etnie etc.).De aceea, moartea infractorului are drept consecinta stingerea raspun­derii penale, a sanctiunilor si consecintelor ce decurg din aceasta.

5. Principiul unicitatii raspunderii penale (non bis in idem)

Potrivit acestui principiu, o persoana care a savarsit o infractiune nu poate fi trasa la raspundere penala decat o singura data. Aceasta nu inseamna ca raspunderea penala nu poate coexista cu alte forme de raspundere penala, precum raspunderea civila, disciplinara etc.

In dreptul procesual penal si in practica judiciara acest principiu este cu­noscut sub denumirea de autoritate de lucru judecat.

Acest principiu nu exclude posibilitatea ca pentru o infractiune sa se aplice aceluiasi infractor mai multe sanctiuni penale, dar numai in masura in care aceste sanctiuni se cumuleaza din ratiuni diferite si daca ele au functii dife­rite. Prin urmare, pedepsele principale pot fi insotite de pedepse complimen­tare ori de o pedeapsa accesorie, ori i se pot asocia masurile de siguranta.

6. Principiul inevitabilitatii raspunderii penale

Acest principiu presupune ca oricine savarseste o infractiune trebuie sa raspunda penal. Raspunderea penala este o consecinta inevitabila a savar­sirii unei infractiuni. De aceea, odata vinovatia infractorului stabilita, acesta trebuie sanctionat cu toata fermitatea, pentru a asigura restabilirea ordinii de drept si a sentimentului de securitate a membrilor societatii.

7. Principiul individualizarii raspunderii penale

Potrivit acestui principiu raspunderea penala trebuie sa fie diferentiata in functie de gravitatea infractiunii, de persoana infractorului, pentru a asigura atat sanctionarea corecta a infractorului, cat si realizarea preventiunii ge­ne rale si speciale. Individualizarea raspunderii penale are loc in mai multe eta­pe: individualizarea legala, individualizarea judiciara si individualizarea ad­ministrativa.

8. Principiul prescriptibilitatii raspunderii penale

Raspunderea penala, ca mijloc de realizare a ordinii de drept prin con­stran­gere, pentru a fi eficienta trebuie sa intervina prompt, cat mai aproape de momentul savarsirii infractiunii. In acest fel se realizeaza atat preven­tiu­nea speciala, cat si cea generala, se creeaza sentimentul de securitate a va­lorilor sociale, se restabileste ordinea de drept incalcata, se intareste incre­de­rea in autoritatea legii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2869
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site