Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept


POPRIREA ca modalitate de executare silita

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Codul de procedura civila
REGLEMENTAREA VENITURILOR BUGETARE
INFIINTAREA PERSOANEI JURIDICE
CONTRACTUL DE IMPRUMUT DE FOLOSINTA (COMODATUL)
Drept Comercial - Contractul de munca
Drept penal 1 partea generala – intrebari si raspunsuri
DE CE CRIMINALI IN SERIE?
Modalitatile de stabilire a servitutilor prin fapta omului
INCETAREA CONTRACTULUI DE SOCIETATE CIVILA
DREPT CIVIL – TEST GRILA

POPRIREA ca modalitate de executare silita

Poprirea reprezinta acea forma de executare silita prin care creditorul urmareste sumele pe care o terta persoana le datoreaza debitorului urmarit.
Ea consta in indisponibilizarea in mainile tertului debitor al contribuabilului urmarit si in obligarea acestuia de a plati direct creditorului urmaritor ceea ce datoreaza creditorului sau (debitorul urmarit).

Aceasta forma de executare silita presupune de regula trei subiecte

creditorul popritor (cel care solicita infiintarea popririi);

debitorul poprit (cel care este obligat fata de creditorul popritor);

tertul poprit (care este debitorul contribuabilului).

Ceea ce este insa de esenta popririi este existenta a trei raporturi juridice.

Se pot distinge astfel: r.j. existent intre creditorul popritor si debitorul poprit, precum si cel existent intre debitorul poprit si tertul poprit. Ambele sunt r.j. directe, de la creditor la debitor, care au luat fiinta anterior infiintarii popririi. In momentul infiintarii popririi ia nastere al treilea r.j., cel intre creditorul popritor si tertul poprit.

In materie fiscala, calitatea de creditor o are statul, debitorul poprit este contri­buabilul, iar tertul poprit va fi un debitor al contribuabilului.

Potrivit C.proc.fiscala, sunt supuse executarii silite prin poprire, potrivit legii, orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponi­bilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate cu orice titlu debitorului de catre terte persoane sau pe care acestea le vor datora debitorului si/sau le vor detine tertii in viitor in temeiul unor r.j. existente.

Sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului PF, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de C.pro­c.civila.

Procedura executarii silite prin poprire presupune urmatoarele ETAPE

1) Infiintarea popririi – este decisa de organul financiar urmaritor, dupa expirarea T la care obligatia fiscala trebuia executata si se realizeaza prin comunicarea catre tertul poprit a unei adrese impreuna cu o copie certificata a titlului executoriu.

Debitorul va fi instiintat despre infiintarea popririi pentru a i se da posibilitatea exercitarii dreptului sau de a contesta masurile de executare nelegale.

Poprirea nu este supusa validarii, astfel ca ea devine executorie din momentul in care tertul poprit a primit comunicarea de infiintare a popririi.

Poprirea infiintata anterior, ca masura asiguratorie, devine executorie prin comu­nicarea copiei certificate de pe titlul executoriu, facuta tertului poprit, si instiintarea despre aceasta a debitorului.

2) Tertul poprit are obligatia ca in T de 5 zile de la comunicarea infiintarii popririi sa instiinteze organul financiar de executare daca datoreaza sau nu vreo suma de bani debitoruluiPoprirea se considera infiintata la data la care tertul poprit, prin instiintarea trimisa organului de executare confirma ca datoreaza debitorului suma de bani ce urmeaza a fi indisponibilizata, sau la data expirarii T de 5 zile in care tertul poprit trebuie sa comunice aceasta instiintare organului de executare.

In cazul in care tertul poprit nu face aceasta comunicare sau sustine ca nu datoreaza nimic debitorului urmarit, precum si in situatia in care nu indisponibilizeaza sumele ce fac obiectul popririi, orice parte interesata va sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul tertul poprit. Judecata se face de urgenta si cu precadere.

In masura in care se constata ca suma datorata de tertul poprit debitorului urmarit este insuficienta pentru acoperirea creantei fiscale si daca exista bunuri mobile sau imobile ale debitorului ce pot fi urmarite, se va renunta la executarea silita prin poprire, urmand a fi folosite celelalte forme de executare silita.

3) Dupa infiintarea popririi tertul poprit este obligat sa faca de indata retinerile prevazute de lege si sa vireze sumele retinute in contul indicat de organul de executare comunicand totodata in scris despre existenta altor creditori.

In cazul in care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai multi creditori, tertul poprit ii va anunta in scris despre aceasta pe creditori si va proceda la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinta prevazute la art.167 C.proc.fiscala.

Pentru stingerea creantelor bugetare debitorii detinatori de conturi bancare pot fi urmariti prin decontare bancara. In acest caz, o data cu comunicarea somatiei si a titlului executoriu, facuta debitorului, o copie certificata de pe acest titlu va fi introdusa la banca unde se afla deschis contul debitorului.

Din momentul indisponibilizarii sumelor si pana la acoperirea integrala a creantei banca nu va putea face nici o plata care ar putea diminua aceste sume.

Daca debitorul face plata in T prevazut in somatie, organul de executare va instiinta de indata in scris bancile pentru sistarea totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor si retinerilor.

In situatia in care banca nu poate acoperi in aceeasi zi creanta bugetara din sumele indisponibilizate, va urmari executarea creantei din incasarile zilnice realizate in contul debitorului.

Contestatia la poprire

Organul de executare si orice alta persoana interesata pot invoca in fata instantei judecatoresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul tertul poprit orice neregularitati in legatura cu drepturile si obligatiile partilor privind infiintarea popririi.

Pe baza probelor administrate, instanta va putea mentine poprirea, stabilindu-i limitele si masurile de executare ce pot fi intreprinse, sau o va putea desfiinta. Judecata se va face cu precadere.

De asemenea, este reglementata posibilitatea instantei de a aplica tertului poprit o amenda civila in cazul in care acesta nu-si respecta obligatiile care-i revin privind efectuarea instiintarilor, retinerilor, precum si pentru neindeplinirea oricarei alte obligatii ce-i revin in legatura cu poprirea.

Pe aceasta cale, se poate invoca lipsa titlului executor, faptul ca poprirea a fost infiintata peste cota urmaribila, precum si nelegalitatea masurilor de executare silita.

Pe parcursul judecarii contestatiei, instanta poate suspenda executarea, chiar fara cautiune.

Pe baza hotararii de mentinere a popririi, care constituie titlu executoriu, organul de executare poate incepe executarea silita a tertului poprit, in conditiile C.proc.fiscala.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 753
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site