Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


RAPORTURILE JURIDICE

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



RAPORTURILE JURIDICE

Din perspectiva T.G.D., Raportul juridic, reprezinta acea legatura sociala reglementata de normele juridice, continand un sistem de interactiune reciproca intre participanti determinati, legatura ce este susceptibila a fi aparata pe calea coercitiunii statale.



Raporturile de drept administrativ reprezinta relatiile sociale care au fost reglementate direct sau indirect, adica prin interventia unor fapte juridice de catre normele de drept administrativ (A. Iorgovan).

Cu alte cuvinte, raporturile de drept administrativ sunt relatii sociale ce se formeaza in legatura cu organizarea si exercitarea competentei organelor administratiei publice, relatii sociale ce sunt supuse reglementarilor normelor dreptului administrativ (Al. Negoita).

Raporturile de drept administrativ se nasc, se modifica sau se sting in conditiile prevazute de normele dreptului administrativ.

Pentru ca normele juridice sa actioneze, sa se puna in miscare si sa dea nastere, sa modifice sau sa stinga un raport de drept administrativ este necesar sa intervina ceva exterior, un fapt de care norma juridica leaga aplicarea sa. Acestea sunt fapte juridice administrative ce pot fi independente de vointa omului.

Fapte voluntare sunt actiunile de care legea leaga nasterea, modificarea sau stingerea de raporturi juridice administrative.

La randul lor inactiunile (ex: nesolutionarea in termen legal a unei cereri) pot constitui izvorul unor raporturi juridice administrative.

Dupa calitatea celui care le savarseste faptele juridice administrative pot fi savarsite de functionari publici sau particulari.

Dupa legaltatea efectelor juridice pe care le produc faptele juridice pot fi: licite si ilicite.

TRASATURILE RAPORTULUI DE DREPT ADMINISTRATIV

Unul dintre subiecte este intotdeauna un purtator al autoritatii publice;

Este vorba de raporturi de putere care apar in sfera relatiilor sociale.

Raportul de drept administrativ se compune din

subiect;

obiect;

continut

Raportul de drept administrativ presupune existenta a cel putin doua persoane, denumite subiecte.

In anumite raporturi unul din subiecte este titular de drepturi iar celalalt titular de obligatii, iar in alte categorii de raporturi de drept ambele subiecte pot fi titulare de drepturi cat si de obligatii.

Subiectul titular de drepturi se numeste subiect activ, iar subiectul titular de obligatii se numeste obiect pasiv.

Obiectul raportului juridic reprezinta o anumita actiune sau conduita asupra careia sunt indreptate drepturile si obligatiile partilor.

Continutul raporturilor de drept administrativ il formeaza totalitatea drepturilor si obligatiilor ce revin subiectelor acestora.

Fiecare autoritate a administratiei publice indeplineste anumite atributii stabilite prin lege, totalitatea lor formand competenta.

O particularitate a raporturilor de drept administrativ o constituie faptul ca exercitarea drepturilor autoritatilor administratiei publice reprezinta si o obligatie a acestora ele naputand sa decida singure.

Drepturile si obligatiile autoritatilor administratiei publice nu pot fi transmise sau cedate unei alte autoritati administrative, exceptiile fiind stabilite expres prin lege.

Inlocuirea temporara si delegarea de atributii sunt permise numai in cazurile prevazute de lege.

Raporturile care se formeaza in cadrul administratei publice pt fi:

raporturide subordonare;

raporturile de colaborare;

raporturi de participare

In cazul raporturilor de subordonare unul din subiecte actioneaza ca o autoritate ierarhic superioara, cu dreptul de a conduce, a controla, indruma si a anula acte emise de organul ierarhic inferior.

In cazul raporturilor de colaborare subiectele de drept administrativ se afla pe aceeasi pozitie si actioneaza impreuna in vederea relizarii unui scop comun. Subiectele realizeaza acte de drept public sau de drept privat.

In cazul raporturilor de participare, subiectii participa la exercitarea unor atributii pe care legea le da in competenta unui organism colegial fata de care subiectii se pot afla in raporturi de subordonare.

O alta categorie reprezinta raporturile care se formeaza intre un subiect ce apartine administratiei publice si nunul din afara acestui sistem. In aceste situatii, subiectele din afara sistemului intra in raporturi de subordonare, de colaborare, de participare.

In exercitarea atributiilor cu care sunt investite, autoritatile administratiei publice pot stabili unilateral drepturile si obligatiile pentru persoanele fizice si juridice.

Unii autori au identificat si categoria raporturilor juridice de utilizare a serviciilor publice.

In prestarea acstor servicii pot sa apara doua situatii:

  1. Cand legea obliga organele administratiei publice sa le presteze;
  2. Cand legea lasa la aprecierea organelor administratiei publice prestarea unui serviciu public.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 886
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved