Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


RASPUNDEREA JURIDICA A CARAUSULUI

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
RASPUNDEREA JURIDICA A CARAUSULUI

Reglementarea si regimul conventional al raspunderii carausului

Raspunderea juridica= sanctiunea normei juridice respectiv consecinta incalcarii unui drept subiectiv sau interes legitim. Ea poate avea un caracter sanctionatoriu sau reparatoriu.
La baza raspunderii sanctionatorii sta ideea de pedeposire a autorului in timp ce raspunderea patrimoniala se bazeaza pe repararea prejudiciului.

Raspunderea sanctionatorie are 2 forme:

penala

contraventionala

Raspunderea patrimoniala- raspunderea civila- delictuala si contractuala

raspundere materiala

Raspunderea in contractul de transport al carausului

raspunderea partilor din contractul de transport se incadreaza la raspunderea patrimoniala sau civila cu privire la incalcarea obligatiilor asumate prin contractul de transport

raspunderea contractuala a carausului= obligatia de a acoperi prejudiciul rezultat prin incalcarea obligatiilor sale contractuale. La baza raspunderii contractuale sta contractul de transport

regimul raspunderii contractuale se completeaza cu prevederile raspunderii civile delictuale ce reprezinta dreptul comun in materia raspunderii civile.

Raspunderea civila delictuala practic reglementeaza in mod indirect raspunderea contractuala a carausului.

Conditii generale ale raspunderii contractuale

Sa existe o fapta ilicita cauzatoare de prejudicii

Factori ce pot fi o actiune sau o omisiune.

Raspunderea contractuala sanctioneaza doar neexecutarea unui drept de creanta.

Raspunderea carausului poate fi angajata pt orice deficiente in executarea transportului pt ca carausul executa o    obligatie de rezultat.

Neatingerea rezultatului stabilit de parti prezuma culpa carausului.

Existenta vinovatiei autorului.

Art. 998-999 Cod Civil instituie principiul conform caruia orice culpa fie ca e vorba de dol, fie inprudenta sau neglijenta e suficienta pt atragerea raspunderii carausului.

Dolul ca intentie directa si indirecta exclude raspunderea contractuala pt ca intentia directa atrage raspunderea penala.

In cazul raspunderii contractuale culpa contractuala se manifesta sub forma neglijentei sau a intentiei indirecte.

Art 1080 Cod Civil, prevede ca un bun proprietar trebuie sa indeplineasca toata diligenta sa pt indeplinirea unei obligatii, sa se manifeste ca un negustor corect, ce face comert considerandu-l o profesiune.

Vinovatia e prezumata.

Prejudiciul= rezultatul negativ suferit de creditor ca urmare a neexecutarii sau a executarii cu intarziere a obligartiilor de catre caraus, prejudiciu ce poate fi material sau moral..

Conditiile prejudiciului

sa fie cert ( actual si viitor daca e sigur ca va aparea)

sa fie previzibil si numai atunci e supus repararii.

Prejudiciul implica atat paguba efectiva cat si prejudiciul material, in transporturi carausul raspunde numai in limita pagubei efective art 430 Cod Com.

Raspunderea debitorului ( carausul)- poate fi angajata daca prejudiciul e un rezultat direct si efectiv al faptei ilicite.

Raspunderea carausului pt fapta altuia sub forma raspunderii delictuale cat si contractuale

carausul poate fi facut responsabil atat in plan contractual cat si delictual, atat ca comintent pt prepusi

raspunderea contractuala pt fapta altuia se explica prin garantia ce apartine carausului in cazul neexecutarii obligatiilor sau a exercitarii cu intarziere a obligatiei.

Exonerarea de raspundere si cauzele de neraspundere

Cauzele ce inlatura caracterul ilicit al faptei:

starea de necesitate

indeplinirea unei activitati impuse sau permise de lege

exercitarea unui drept subiectivconsimtamantul victimei

legitima aparare

Art 1082 Cod Civil, care admite drept cauza de neraspundere o cauza straina (forta majora si cazul fortuit).

Clauzele de neraspundere

actioneaza principiul libertatii contractuale care uneori conduce la unele dezechilibre majore care atrag conditii dezavantajoase pt una din partile contractului de transport, fiind cu contract de adeziune.

Legiuitorul impune unele clauze de restrictii: restrictii referitoare la inlaturarea acestui dezechilibru intre parti. Aceste clauze sunt interzise in unele cazuri:

Art 441 sunt nule orice stipulatii care ar exclude sau marginii in transporturile pe calea ferata obligatiile si raspunderile prevazute de codul comercial chiar daca ele sunt prevazute in regulamentele cailor ferate.

Contractul de transport nu-l poate elibera pe caraus de raspunderea pt prestatia sa deoarece obligatia lui ar deveni o obligatie suspensiva conditionata care atrage nulitatea ei.

Carausul nu se poate degreva pt ca raspunde de dol sau culpa grava.

Toate cauzele de neraspundere devin ilicite daca se soldeaza cu un profit pt caraus.

Probele in cadrul raspunderii carasului

pt angajarea raspunderii carausului reclamantul trebuie sa faca dovada celor 4 elemente, carausul avand la dispozitie si o serie de prezumtii cu privire la exonerarea de raspundere.

Reclamantul trebuie sa faca dovada existentei contractului, a faptei ilicite si intinderea prejudiciului. Culpa carausului este prezumata.

Efectele raspunderii si evaluarea prejudiciului

raspunderea contractuala schimba obligatia carausului intr-o obligatie de dezdaunare (reparatie) pt neexecutarea sau executarea cu intarziere a clauzei contractului.

Pt stabilirea intinderii prejudiciului se efectueaza evaluarea:

judiciara ( reprerzinta dreptul comun in materia evaluarii)

legala (are in vedereraspunderea civila ce rezulta din neexecutarea la termen a unei obligatii de a da o suma de bani- daunele moratorii) Prejudiciul e prezumat legal la nivelul dobanzii legale.

In dreptul civil dobanzile pt neplata la termen curg de la data intarzierii prin actiunile de chemare in judecata, pe cand in dreptul comercial curg de la data scadentei.

conventionala- ( partile prin clauza penala stabilesc coantumul despagubirilor pe care cel in culpa urmeaza a le plati fara a se face dovada prejudiciului)

Exercitarea dreptului la actiune in raspundere impotriva carausului

de regula exercitarea acestui drept e conditionata de efectuarea unor proceduri prealabile. Neindeplinirea lor face ca actiunea sa fie inadmisibila.

In litigiile comerciale cererile evaluabile in bani nu sunt addmise de instanta decat daca creditorul a indeplinit concilierea prealabila ( art 720 Cod Proc Civila)

Procedura somatiei de plata poate fi exercitata si in lipsa procedurii prealabile deoarece somatia de plata nu e o procedura contencioasa ci doar verificarea de judecator a existentei creantei care trebuie sa fie certa, lichida si exigibila si care rezulta dintr-un act recunoscut de debitor.

Raspunderea carausului in transportul de marfuri

Angajarea raspunderii

durata raspunderii carausului e reglementata de articolul 425 Cod Comercial, ce prevede ca acesta raspunde de pierderea lucrurilor incredintate din momentul in care le primeste si pana la predarea lor

carausul raspunde pt alte fapte anterioare sau posterioare acestor doua momente pe baza raspunderii delictuale si nu contractuale. Raspunderea delictuala ce include si faptele juridice ce cauzeaza prejudicii tertilor

Obligatiile extracontractuale ale carausului

Carausul fiind intr-o stare permanenta de a contracta, el are obligatia legala de a accepta orice cerere, refuzul sau poate atrage raspunderea delictuala a acestuiaTotusi carausul poate refuza lucrurile interzise sau inapte. Refuzuri legitime pot fi: marfuri ce n-au fost incarcate corespunzator, marfuri interzise, marfuri ce nu fac parte din categoria carausului, lipsa de spatiu din vehicul.

Obligatii contractuale

carausul isi poate angaja raspunderea fata de partile contractului in oricare din fazele transportului

Exceptii: raspunderea carausului la punctul de pornire; necantarirea marfurilor.

Exonerarea de raspundere

cauzele exonerarii sunt stipulate in art 1475 Cod Civil.

Cazul fortuit

Fapta tertului

Viciul propriu al bunului

Cuantumul despagubirilor in transportul de marfuri

pt lipsuri cantitative sau degradari de marfuri raspunde doar pt recuperarea prejudiciului efectiv suferit de contractant ( 430 Cod Comercial)

pt intarzierea transportului carausul pierde o parte a pretului

prejudiciile se calculeaza dupa pretul curent la locul si timpul predarii

pretul curent se face dupa pretul marfurilor la bursa sau prin orice mijloc de proba admis de legea comerciala

Particularitati ale raspunderii carausului in transporturile succesive

Transporturile succesive= doi sau mai multi carausi aspect impus de trecerea granitelor statului

Pot fi executate:

2 sau mai multi carausi independeti unii de altii

prin comisionari

in baza unui document unic de transport prin care primul caraus isi angajeaza raspunderea in baza unei conventii incheiate intre ei.

Cand sunt independenti raspunderea e divizibila

Cand pierderea nu poate fi localizata, ultimul caraus va trebui sa raspunda pt daunele constatate

Prin comisionar, clientul va cere repararea pagubelor de la comisionar deoarece a incheiat contract in nume propriu

Documentul unic de transport- raporturile se nasc intre clienti si carausi succesiv in baza documentului, scrisoarea de trasura internationala- transporturile omogene si mixte sau multinationale

Raspunderea carausului in transportul de persoane sau de bagaje

in cazul transportului de persoane raspunderea carausului se bazeaza pe reglementari pt marfuri prin analogie

raspunderea e de natura contractuala, dar e a gravata i cazul transportului de persoane deoarece pasagerul trebuie adus la destinatie in conditii de securitate

carausul poate fi aparat de raspundere daca se expune el insusi pericolului ( accidentarii) incalcand legile.

In transportul de bagaje ca lucruri persoanale transportate odata cu acesta, bagajele de mana nefiind preluate de caraus, nu are nici o raspundere, pe cand cele preluate de caraus atrag raspunderea carausului vand la baza raspunderea delictuala


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 934
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site