Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Reabilitarea de drept

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Justificarea si necesitatea existentei unei cooperari judiciare internationale intre state
PARTILE RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
Pluralitatea intermediara
PROBELE JUDICIARE
IZVOARELE SI PROBA RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
Infractiunea continuata
Testamentele privilegiate
Persoana juridica de drept administrativ
DREPT CIVIL - CONTRACTE SPECIALE – test grila
Drept constitutional – test grila


Reabilitarea de drept

1. Notiune

Reabilitarea de drept este o forma de reabilitare care opereaza in virtutea legii (ope legis), in momentul indeplinirii conditiilor prevazute de lege.
Potrivit art. 134 C. pen., reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in de­curs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune.

Distinct de cazurile la care se refera art. 134 C. pen., reabilitarea de drept mai intervine in trei cazuri speciale, si anume: la implinirea termenului de incer­care in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei (art. 86
C. pen.), la implinirea termenului de incercare in cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere [art. 86 alin. (6) C. pen.] si in cazul executarii pedepsei intr‑o inchisoare militara [art. 62 alin. (5) C. pen.].

2. Conditiile reabilitarii de drept

Asa cum rezulta din prevederile art. 134 C. pen., conditiile reabilitarii de drept privesc condamnarea, conduita condamnatului si timpul scurs de la executarea sau stingerea executarii pedepsei.a) Conditii cu privire la condamnare. Reabilitarea de drept intervine pentru fapte de o gravitate redusa, exprimata in pedeapsa inchisorii pana la un an sau amenda. Textul legal are in vedere pedeapsa aplicata de instanta, si nu cea executata efectiv.

Reabilitarea de drept poate interveni si in cazul unor condamnari succe­sive, daca fiecare in parte indeplineste conditiile legale.

b) Conditii privind conduita condamnatului. Pentru obtinerea reabilitarii de drept este necesar ca, dupa executarea pedepsei, condamnatul sa aiba o bu­na conduita, sa nu mai savarseasca infractiuni. Daca, dimpotriva, in de­curs de 3 ani condamnatul savarseste o noua infractiune, el nu va putea be­neficia de reabilitarea de drept.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 714
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site