Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Recidiva

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Dreptul libertatilor fundamentale – test grila
REGULILE DE BAZA SI ACTIUNILE IN PROCESUL PENAL
Formele societatii comerciale - Sinteza -
CONSIDERATII TEORETICE CU PRIVIRE LA DREPTUL PROPRIETATII INTELECTUALE
INFIINTAREA PERSOANEI JURIDICE
EFECTELE OBLIGATIILOR
IZVOARELE DREPTULUI COMUNITAR
Pedepsele complementare
Clasificarea drepturilor patrimoniale
ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA POLITIEI DE PROXIMITATE


Recidiva

1. Notiune si caracterizare
Recidiva, ca forma principala a pluralitatii de infractiuni, presupune, ca si in cazul concursului de infractiuni, savarsirea de catre o anume persoana a cel putin doua infractiuni. Deosebirea consta in aceea ca in cazul concursului de infractiuni savarsirea de catre aceeasi persoana a doua sau mai multe in­fractiuni are loc mai inainte ca acea persoana sa fi suferit vreo condamnare definitiva, pe cand in cazul recidivei, savarsirea de catre aceeasi persoana a uneia sau mai multor infractiuni are loc dupa ce acea persoana fusese de­finitiv condamnata pentru o alta infractiune.

Aceasta deosebire nu reduce numai la aspectul formal existenta unei con­damnari definitive pentru infractiunea comisa mai inainte, ci reflecta o peri­culozitate mai mare a celui care savarseste infractiunile in stare de recidiva, care persevereaza pe calea infractionala.

In literatura de specialitate s-a apreciat ca reluarea activitatii infractionale dupa ce a fost condamnat definitiv pentru o alta infractiune savarsita anterior reprezinta un indice de incorigibilitate.

Este de mentionat ca starea de recidiva se determina prin cazierul judi­ciar. Potrivit art. 2 din Legea nr. 7/1992, in cazierul judiciar se tine evidenta per­soanelor condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu carac­ter penal.

Tinand cont de aspectele de diferentiere fata de celelalte forme ale plu­ralitatii, recidiva poate fi definita ca o stare, situatie, imprejurare in care se gaseste o persoana ce savarseste din nou o infractiune dupa ce anterior a fost condamnata sau a si executat o pedeapsa pentru o infractiune.

2. Termenii recidivei

Prin termeni ai recidivei se inteleg, in general, infractiunile savarsite care intra in calculul recidivei.

In doctrina penala, aceste elemente - condamnarea definitiva pentru in­frac­tiunea anterioara si noua infractiune comisa - au fost denumite termeni ai recidivei. Primul termen al recidivei consta intotdeauna intr-o condamnare definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, iar cel de-al doilea termen consta in savarsirea din nou a unei infractiuni.

Termenii recidivei joaca un rol important in reglementarea juridica a re­cidivei, deoarece toate problemele si toate conditiile privesc, intr-o forma sau alta, termenii recidivei si raportul dintre acestia.

3. Modalitatile recidiveiIn literatura de specialitate s-au formulat diferite criterii ce stau la baza prezentarii modalitatilor recidivei, in functie de caracteristicile celor doi ter­meni ai sai si de corelatia dintre ei.

Cele mai cunoscute modalitati sunt: recidiva dupa condamnare si recidiva dupa executare; recidiva generala si recidiva speciala; recidiva mare si reci­diva mica; recidiva temporara si recidiva perpetua; recidiva absoluta si reci­diva relativa; recidiva cu efect unic si recidiva cu efecte progresive; recidiva teritoriala si recidiva internationala.

Recidiva dupa condamnare sau recidiva post-condamnatorie exista in ca zul savarsirii din nou a unei infractiuni mai inainte ca infractorul sa fi exec­utat in intregime pedeapsa la care a fost anterior condamnat.

Recidiva dupa executare sau post-executorie exista atunci cand savar­si­rea din nou a unei infractiuni are loc dupa ce infractorul a executat in intre­gime pedeapsa anterioara.

Recidiva generala inseamna savarsirea, mai inainte, a unei infractiuni de o anumita natura (ex. specula) si savarsirea dupa condamnare sau dupa exe­cutarea pedepsei a unei alte infractiuni de alta natura.

Prin recidiva speciala se intelege situatia cand infractiunile ce formeaza termenii ei sunt de aceeasi natura.

Recidiva este denumita absoluta atunci cand existenta ei nu este condi­tionata de gravitatea primei condamnari si relativa atunci cand pedeapsa an­te­rioara trebuie sa fie de o anumita gravitate pentru a dovedi perseverenta infractionala a infractorului.

Prin recidiva mare se intelege situatia cand, atat infrac­tiunea care for­meaza primul termen, cat si cea care constituie al doilea ter­men al recidivei sunt de o anumita gravitate. Recidiva mica se caracterizeaza prin aceea ca primul termen este o infractiune mai usoara, iar al doilea termen, o in­frac­tiune mai grava.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 996
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site