Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Santajul. Art. 194 C.pen.

Drept+ Font mai mare | - Font mai micSantajul. Art. 194 C.pen.

Santajul. Este o modalitate de obtinere in mod injust de la o persoana, prin constrangerea acesteia, un folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana.Art. 194 - "Constrangerea unei persoane prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Cand constrangerea consta in amenintarea darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani."

a.       Obiectul ocrotirii penale

Obiectul juridic - este complex, el fiind constituit din relatii sociale privitoare la libertatea psihica a persoanei, dar si din relatiile sociale referitoare la proprietatea privata ori, dupa caz, la cele privind alte valori sociale ce ar fi lezate prin sanctiunea faptuitorului.

Obiectul material - in principiu infractiunea este lipsita de obiect material. Daca actiunea este purtata prin violenta de catre faptuitor, atunci obiectul material este corpul persoanei agresate fizic sau bunurile materiale asupra carora s-a actionat (prin luare, distrugere, etc.).

b.      Subiectii

Forme de participatie - in toate formele ei (coautorat, instigare, participatie).

Subiect activ si subiect pasiv - orice persoana

c.       Latura obiectiva

Elementul material - o actiune de constrangere exercitata prin: violenta si/sau prin amenintare. Daca prin actele de violenta victima a suferit o vatamare corporala grava sau foarte grava a integritatii corporale sau a sanatatii, infract. de santaj va fi urmarita si sanctionata in concurs cu cea prev. de art. 181 si 182 C.pen. Este irelevant daca victima a cedat constrangerii exercitate → infractiunea este de pericol si nu de rezultat

Modalitatile normative:

simpla - prin violenta sau amenintare, urmate de cererea de a da, a face, a nu face sau a suferi ceva;agravata - prin alin.2 - amenintarea consta in dezvaluirea unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata.

Urmarea imediata - crearea unei stari de temere a victimei.

Legatura de cauzalitate - prin demonstrarea faptului ca intre actiunea faptuitorului si starea de temere a victimei.

d.      Latura subiectiva - cu intentie directa (si calificata). Unii autori considera ca infractiunea poate fi savarsita atat cu intentie directa cat si cu intentie indirecta.

e.       Formele infractiunii - prin forme imperfecte deoarece actele preparatorii si tentativa nu sunt sanctionate.

Consumarea - in momentul aparitiei urmarii imediate, indiferent daca victima a cedat constrangerii exercitate.

f.        Regimul sanctionar - la modalitatea simpla se prevede sanctiunea cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 5 ani iar la modalitatea agravata se prevede sanctiunea cu pedeapsa inchisorii de la 2 la 7ani.

g.       Aspecte procesuale:

Punerea in miscare a actiunii penale se face din oficiu de catre procuror;

Urmarirea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei sub supravegherea procurorului ce declanseaza actiunea.

Judecarea in prima instanta revine in competenta judecatoriei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1672
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved