Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Santajul. Art. 194 C.pen.

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micSantajul. Art. 194 C.pen.

Santajul. Este o modalitate de obtinere in mod injust de la o persoana, prin constrangerea acesteia, un folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana.
Art. 194 Constrangerea unei persoane prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Cand constrangerea consta in amenintarea darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

a.       Obiectul ocrotirii penale

Obiectul juridic este complex, el fiind constituit din relatii sociale privitoare la libertatea psihica a persoanei, dar si din relatiile sociale referitoare la proprietatea privata ori, dupa caz, la cele privind alte valori sociale ce ar fi lezate prin sanctiunea faptuitorului.

Obiectul material in principiu infractiunea este lipsita de obiect material. Daca actiunea este purtata prin violenta de catre faptuitor, atunci obiectul material este corpul persoanei agresate fizic sau bunurile materiale asupra carora s-a actionat (prin luare, distrugere, etc.).

b.      Subiectii

Forme de participatie in toate formele ei (coautorat, instigare, participatie).

Subiect activ si subiect pasiv orice persoana

c.       Latura obiectiva

Elementul material o actiune de constrangere exercitata prin: violenta si/sau prin amenintare. Daca prin actele de violenta victima a suferit o vatamare corporala grava sau foarte grava a integritatii corporale sau a sanatatii, infract. de santaj va fi urmarita si sanctionata in concurs cu cea prev. de art. 181 si 182 C.pen. Este irelevant daca victima a cedat constrangerii exercitate → infractiunea este de pericol si nu de rezultat

Modalitatile normative:

simpla prin violenta sau amenintare, urmate de cererea de a da, a face, a nu face sau a suferi ceva;agravata prin alin.2 amenintarea consta in dezvaluirea unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata.

Urmarea imediata crearea unei stari de temere a victimei.

Legatura de cauzalitate prin demonstrarea faptului ca intre actiunea faptuitorului si starea de temere a victimei.

d.      Latura subiectiva cu intentie directa (si calificata). Unii autori considera ca infractiunea poate fi savarsita atat cu intentie directa cat si cu intentie indirecta.

e.       Formele infractiunii prin forme imperfecte deoarece actele preparatorii si tentativa nu sunt sanctionate.

Consumarea in momentul aparitiei urmarii imediate, indiferent daca victima a cedat constrangerii exercitate.

f.        Regimul sanctionar la modalitatea simpla se prevede sanctiunea cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 5 ani iar la modalitatea agravata se prevede sanctiunea cu pedeapsa inchisorii de la 2 la 7ani.

g.       Aspecte procesuale:

Punerea in miscare a actiunii penale se face din oficiu de catre procuror;

Urmarirea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei sub supravegherea procurorului ce declanseaza actiunea.

Judecarea in prima instanta revine in competenta judecatoriei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1096
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site