Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept


Tipuri de infractiuni din domeniul informatic

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Continutul procesului de socializare si principalele forme de devianta determinate de esecul acestui proces
Dreptul Uniunii Europene - Dreptul primar al UE
Preventia divortului - Consilierea cuplurilor
NORME DE DREPT UMANITAR
Contractul de societate
Actiunea penala si procesul penal
Justitia electorala. Realitati si perspective.
FORMELE INFRACTIUNII
Legatura dreptul procesual civil cu alte ramuri
NOTIUNI GENERALE DESPRE FAMILIE

UNIVERSITATEA DIN ORADEA
FACULTATEA DE DREPT

Infractiuni informatice

Amploarea infractiunilor informatice in Romania, un alt drum al infractiunii sau o alta faza a dezvoltarii ei in raport cu societatea.

Am putea vorbi despre infractiuni,ca anumite tipuri dintre acestea sunt in scadere dar si ca alte noi infractiuni au aparut si sunt in continua crestere si dezvoltare.

Daca putem spune ca anumite infractiuni clasice si care au o vechime in societate sunt in scadere, datorita operativitatii , logisticii, experintei organelor care sunt in masura sa stopeze , anihileze sau sa combata aceste infractiuni, la fel putem spune ca noile infractiuni cum sunt si cele informatice au luat o deosebita amploare, sunt in continua crestere si le putem numi sau raporta la evolutia si dezvoltarea societatii.

Ar fi prea putin spus ca in Romania aceste tipuri de infractiuni se afla pe o treapta inferioara , raportand Romania la celelalte tari mai bine dezvoltate, deoarece natura acestor gen de infractiuni este favorabila orcarei tari mai slab sau mai bine dezvolate, difera doar modul de operare si alti factori, insa latura obiectiva este una si aceeasi indifferent de locul unde are infractiunea se naste sau are loc.

Evolutia si necesitatea calculatorului in societate a dus si la diversificarea infractiunilor, iar daca, cu ani in urma se zvonea ca pe viitor computerul va preface toate fomele de delicventa, astazi avem deja ca studiu , analiza si lupta impotriva acetor genuri de infractiuni. Omul este cel care are puterea de a converti orice lucru bun in arma.

Calculatorul alaturi de noile tehnici tipografice (scanerele, imprimantele laser si color, CD-ROM-ul) si multe altele folosite de om in alte scopuri decat cele legale sa sporeasca numarul infractiunilor informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic

1.Furtul – frauda informatica

Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de programe pentru calculator sau orice alta ingerinta intr-un tratament informatic care ii influenteaza rezultatul, cauzand prin aceasta un prejudiciu economic sau material in intentia de a obtine un avantaj economic nelegitim pt sine insusi sau pentru altul, sau cu intentia de a priva ilicit pe aceasta persoana de patrimonial sau.

Obiectul juridic: il constituie relatiile sociale de ordin patrimonial, precum si totalitatea relatiilor referitoare la increderea in siguranta si fiabilitatea sistemelor informatice.

Obiectul material: il poate constitui orice support de informatie (disc flexibil –FP, disc compact – CD, hard-disk, etc.) pe care se inscriu datele si programele pentru calculator. Aceste tipuri de bunuri mobile trebuie sa aiba o valoare pentru cel care le detine , nu neaparat o valoare si pentru altul.

Subiect activ : calitatea de subiect activ o poate avea orice persoana care indeplineste conditiile generale prevazute de lege, pentru a raspunde penal, insa s-a observat ca , de regula, aceasta frauda electronica presupune un subiect activ calificat care sa aiba cunostinte teoretice si practice cu privire la modul de lucru cu ajutorul echipamentelor de calcul.

Subiectul pasiv: poate fi orice persoana fizica sau juridica sau chiar o pluralitate de subiecti pasivi atunci cand prin acceasi fapta de frauda electronica s-au prejudiciat mai multe persoane.

Latura obiectiva: consta intr-o actiune de intrare, alterare sau stergere, precedata bineanteles de intrarea neautorizata int-un tratament informatic. Actiunea ca atare are ca urmare alterarea informatiei electronice sau insusirea acesteia, iar raportul de cauzalitate trebuie sa existe intre actiunea in sine a faptuitorului si urmarea imediata.

Intrarea se refera la datele inregistrate in calculator iar actiunea poate avea influenta asupra tratamentului datelor existente ori se poate incepe un nou tratament. Intrarea se refera atat la introducerea de date inexacte , cat si la introducerea neautorizata de date inexacte.

Alterarea consta in modificari , adaugiri, variatii si schimbari partiale.

Stergerea presupune scoaterea datelor pe un suport , stocate pe o banda magnetica sau pe un disc magnetic sau compact.

Suprimarea consta in fapta de a retine si de a ascunde date , ceea ce poate avea ca rezultat ca aceste date sa nu fie introduse in tratament atunci cand ele sunt necesare pentru ca tratamentul sa fie corect efectuat. Nu este indispensabil sa se limiteze expres alterarea la cazurile de deteriorare deoarece in ultima instanta conditiile subiective produc aceleasi rezultate.

Latura subiectiva : forma de vinovatie la aceasta infractiune se prezinta sub forma intentiei : atat directa cat si indirecta.

2. Falsul in informatica

Intrarea , alterarea , stergerea sau supraimprimarea de date sau de programe pentru calculator sau orice alta ingerinta intr-un tratament informatic intr-o maniera sau in conditii care, conform dreptului national, ar constitui infractiunea de falsificare sau daca ar fi fost comise cu privire la un obiect traditional al acestui tip de infractiune.Obiectul juridic: il reprezinta relatiile sociale cu privire la dreptul de proprietate, securitatea si fiabilitatea documentelor sau alte instrumente care pot avea consecinte juridice.

Obiectul material: il constituie suprtul material pe care se afla inregistrate datele sau programele pe calculator.

Subiectul activ: poate fi orice persoana care indeplineste conditiile legale prevazute de lege pentru raspunderea penala , cu precizarea ca poate fi vorba si de un subiect activ calificat deoarece operatiunea in sine nu poate fi efectuata decat numai de persoane care au cunostinte in acest domeniu.

Latura obiectiva: elemental material este reprezentat de introducerea neautorizata de date , care duc la contrafacerea celor existente.

Latura subiectiva: vinovatia poate fi cu intentie directa sau indirecta si corespunde falsificarii de documente sanctionata de Codul Penal.

Sanctiunea : tentative la infractiunea de furt se pedepseste conform art 222 C.pen., iar furtul in forma simpla este pedepsit de art .208 C.pen., de la 1 la 12 ani, iar in forma calificata de la 3 la 15 ani conform art 209 C.pen.

3. Faptele care aduc prejudicii datelor sau programelor(soft-ului) de pe calculator

Se refera la stergerea , aducerea de daune, deteriorarea sau suprimarea fara drept de date sau programe pentru calculator.

Obiectul juridic: consta in relatiile sociale care se refera la increderea in buna functionare sau la buna utilizare a datelor sau programelor pentru calculator.

Obiectul material: consta in suportul material in care sunt inregistrate datele(disc mobil, disc compact, disc dur, etc.).

Subiectul activ: orice persoana care indeplineste conditiile responsabilitatii penale.

Subiectul pasiv: persoana fizica sau juridica care are in posesie sau in detentie programe pe calculator.

Latura obiectiva: consta intr-o actiune care are ca urmare stergerea , aducerea de daune, deteriorarea sau suprimarea fara drept de date sau programe. Prin stergerea de date se intelege o actiune prin care datele inregistrate nu mai pot fi citite. Distrugerea poate consta intr-o distrugere a suportului de date sau o supraimprimare sau modificare a fisierelor. Aceste actiuni trebuiesc facute fara drept.

Latura subiectiva: aceasta infractiune se face cu intentie ( directa sau indirecta) si cu scopul de a obtine un profit illicit.

sau a unui sistem de telecomunicatii.

Obiectul juridic : se refera la relatiile sociale in legatura cu dreptul de proprietate al proprietarului si utilizatorului de sistem informatic sau sistem de telecomunicatii pentru ca acesta sa functioneze corect, la parametrii proiectati, fara perturbatii produse prin actiune nefasta a unor infractori.

Subiectul activ : poate fi orice persoana responsabila penal cu precizarea ca autorii , de regula, au cunostinte teoretice si practice in domeniul lucrului cu sisteme informatice.

Latura obiectiva: elemental material consta intr-o actiune de interventie intr-un sistem informatic si anume de intrare, alterare, stergere sau suprimare de date sau de programe pe calculator sau ingerinta in sisteme informatice in intentia de a impiedica functionarea unui sistem informatic sau a unui sistem de telecomunicatii.

Urmarea imediata o reprezinta perturbarea sistemelor informatice si celor de comunicatii, iar intre actiune si urmare trebuie sa existe un raport de cauzalitate.

Latura subiectiva : infractiunea se savarseste numai cu intentie , directa sau indirecta.

5. Spionajul informatic

Reprezinta activitatea de obtinere de date si informatii care constituie secrete de fabricatie (de creatie) in scopul folosirii lor pentru obtinerea unui avantaj material ilicit.

Altfel definit , prin spionaj informatic se intelege - obtinerea prin mijloace nelegitime sau divulgarea , transferul sau folosirea fara drept sau fara nici o alta justificare legala a unui secret commercial sau industrial in intentia de a cauza un prejudiciu economic persoanei care detine dreptul asupra secretului sau de a obtine pentru sine sau pentru altul avantaje economice ilicite.

Obiectul juridic: il constituie apararea secretelor comerciale, violarile de secrete comerciale etc.

Obiectul material: il reprezinta suporturile de informatii (discuri magnetice, flexibile, banda magnetica etc.)in care se afla inregistrate secretele comerciale si industriale.

Subiectul activ: orice persoana responsabila penal, desi persoanele care faptuiesc trebuie sa cunoasca modul de lucru cu astfel de echipamente.

Latura obiectiva: elemental material consta intr-o actiune de obtinere de secrete comerciale si industriale cu urmarea imediata folosirea acestora pentru obtinerea unor avantaje materiale ilicite. Intre actiunea ca atare si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

Latura subiectiva: infractiunea trebuie sa comisa cu intentie, directa sau indirecta, iar faptuitorul sa urmareasca realizarea unui prejudiciu economic sau de a obtine un avantaj economic illicitArta si psihologia infractorilor

1. Ce sunt hackerii ?

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati infractori, in majoritatea statelor lumii. Hackerii adevarati nu „distrug”, de obicei, pagini inofensive, cum ar fi paginile personale.

Tintele obisnuite ale atacurilor hackerilor sunt sistemele importante, care au protectii avansate si contin informatii strict secrete, cum ar fi bazele de date ale Pentagonului sau cele de la NASA. Odata obtinute, aceste fisiere (informatii) sunt publicate pe tot Internet-ul, pentru a fi vizionate sau folosite de cat mai multe persoane.

Orice hacker advarat trebuie sa respecte un „Cod de legi al hackerilor”, care este bine stabilit, cunoscut si respectat.

a) Hackeri amatori

Exista „hackeri” care ataca tinte aleatoare, oriunde si oricand au ocazia. De exemplu, atacurile tot mai frecvente asupra Yahoo si Hotmail au blocat motoarele de cautare si conturile de mail respective pentru cateva zile, aducand prejudicii de milioane de dolari.

Aceste atacuri (care reprezinta o incalcare destul de grava a „Codul de legi al hackerilor”) au de obicei in spate persoane care „au fost curiosi numai sa vada ce se intampla” sau „au dorit sa se distreze”.

Acesti atacatori virtuali nu sunt hackeri adevarati, pentru ca nu-si scriu singuri nuke - urile (programele pentru bombardare - nucleare) pe care le folosesc, procurandu-si-le de pe Internet sau din alte surse.

Acesti hackeri amatori sunt singurii care ajung in fata justitiei. Motivul este simplu. Acei hackeri adevarati care isi pot scrie singuri nuke - urile, sunt, de obicei destul de inteligenti pentru a face anumite sisteme care sa induca in eroare pe toti aceea care ar incerca sa determine sursa atacului.

b) Crackeri

Crackerii reprezinta un stil anumit de hacker, care sunt specializati in „spargerea” programelor shareware, sau care necesita un anumit cod serial. Singurii care sunt prejudiciati de aceasta categorie de hackeri sunt cei care scriu si proiecteaza programele „sparte”.

Sistemele de protectie ale aplicatiilor respective pot fi „infrante” prin doua metode:

aIntroducerea codului, care poate fi gasit fie pe Internet, fie cu ajutorul unui program asemanator cu OSCAR 2000, care este o biblioteca de coduri.

bA doua metoda este folosita pentru sistemele de protectie mai avansate, care necesita chei hardware (care se instaleaza pe porturile paralele ale computerului si trimit un semnal codat de cate ori le este cerut de catre programul software), sunt patch-urile. Ele sunt programele care sunt facut special pentru anumite aplicatii software, care odata lansate modifica codul executabil, inhiband instructiunile care cer cheia hardware.

Patch-urile si bibliotecile de coduri seriale se gasesc cel mai des pe Internet. Ele sunt facute de anumite persoane (care sunt cateodata fosti angajati ai firmelor care au scris software-ul respectiv) care vor doar sa aduca pagube firmei proiectante.

Desi pare ciudat, cracking - ul e serioasa. Totusi, foarte rar sunt depistati cei care plaseaza patch-uri si coduri seriale pe Internet.

Concluzia - hackerii sunt „o specie ce nu poate evolua in captivitate”.

Intr-adevar, „viata de hacker” este foarte incitanta, tentanta, nostima si interesanta, dar in acelasi timp foarte riscanta si periculoasa. Majoritatea statelor lumii considera hacking-ul o infractiune foarte grava, pentru care pedeapsa meritata este considerata de obicei interzicerea folosirii computerului.

Una din cele mai bune metode de a mai opri din actiunile lor ar putea fi stimularea lor , prin crearea unor centre speciale destinate imaginatiei si puterii lor in acest domeniu, infranti cu propria lor arma si de catre cei din sintagma lor.

Bibliografie:

Riscul de atac electronic asupra sistemelor de informatii”, Lucian Vasiu, Ioana Vasiu;

Infractionalitatea pe calculator”, Petre  Rau, Galati 2001

Tracking a computer hacker”, Daniel A. Morris, AUSA and CTC in the District of Nebraska, July 2001

Pagini web cu infractiuni informatice

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 612
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site