Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Legatura dreptul procesual civil cu alte ramuri

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Legatura dreptul procesual civil cu alte ramuri

Dreptul procesual civil este o ramura distincta a dreptului in ansamblul sau, pt ca : are ca obiect propriu de reglementare si dispune din emtode specifice de reglementare ce au in vedere o serie de principii fundamentale.

a)dreptul procesual civil si dreptul constitutional. Activitatea justitiei este reglementata de Constitutia Romaniei. Astfel, in art.1, alin.4 reglementeaza principiul separatiei puterilor in stat – legislativa, executiva si judecatoreasca -, iar in cap VI intitulat “Autoritatea judecatoreasca” consacra cele 3 sectiuni Instantele Judecatoresti, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii (art.124-143) principiul independentei judecatorilor si supunerii lor fata de lege, statutul judecatorilor, ierarhia instantelor judecatoresti, controlul judecatoresc, principiul publicitatii sedintelor de judecata, folosirea limbii materne si a interpretului in justitie, folosirea cailor de atac, politia instantelor, rolul Ministerului public si statutul procurorilor, rolul, structura si atributiile Consiliului Superior al Magistraturii Tot in Constitutie, in Captolul II sunt inscrise drepturile si obligatiile fundamentale ale catatenilor care, in cazul in care sunt inculcate sau nerecunoscute, sunt aparate in fata justitie care e unica, impartiala si egala pt toti.

b)dreptul procesual civil si dreptul civil. Dreptul civil se realizeaza prin dreptul procesual civil. Astfel, constaterea existentei sau inexistentei unui drept, restabilirea unui drept incalcat, repararea unui prejudiciu, crearea unor situatii juridice noi privind starea si capacitatea persoanelor se realizeaza, la cererea persoanei interesate, in cadrul procesului reglementat in amanunt in Codul de procesdura civila si in alte legi care contin norme de procedura civila. Cele 2 ramuri de drept, numai luate impreuna, isi ating scopul oglindit in normele de drept civil si in normele de proceduta civila. Astfel spus, fara drept procesual, dreptul civil nu si-ar avea sensul cu toata acuraletea tratarii institutiilro sale, iar in lipsa dreptului civil material, dreptul procesual civil nu ar avea ce ocroti si sanctiona prin normele sale.

c)dreptul procesual civil si dreptul familiei. Aceasta legatura poate fi urmarita in judecarea litigiilor ce au ca obiect raporturi juridice de familie. Astfel, divortul ca institutie a dreptului familiei se desfasoara dupa o procedura speciala corespunzatoare reglementata de Codul de procedura civila in art.607-619. in Codul de procedura civila avem norme de procedura referitoare la judecarea altor litigii privind raporturile juridice de familie, cum ar fi, cercetarea si tagada paternitatii, stabilirea pensiei de intretinere, iar in alte legi speciale intalnim normal de procedura civila, privind incuviintarea adoptiei, nulitatea si desfacerea ei, decaderea din drepturile parintesti.

d)dreptul procesual civil si dreptul administrativ. O gasim reglementata in art.1 din Legea nr.554/2004 privind contenciosul administrativ. Printre titularii unei cereri adresate instantei de contencios administrativ se numara si persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept; Avocatul poporului; Ministerul Public si chiar autoritatea publica emitenta a unui act administrativ nelegal. Legea speciala (nr.554/2004) contine norme de procedura insa dispozitiile acesteia se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila, in masura in care nu sunt incompatibile cu principiul raporturilor de autoritate dintre autoritatile publice, pe de o parte, si persoanele vatamate in drepturile sau interesele lor legitime, pe de alta parte. Instantele judecatoresti au obligatia sa judece cererile celor vatamati in drepturile lor prin acte administrative, putand sa se pronunte si asupra legalitatii acestor acte.

e)dreptul procesual civil si dreptul international privat. Prin normele sale, dreptul international privat reglementeaza raporturi civile si procesual civile cu un element de entraneitate. Dreptul international privat roman a stabilit reguli de competenta jurisdictionala in litigiile cu un element strain, conditia strainului ca parte in process, legea aplicabila in procesele de drept international privat, efectele hotararilor straine. Procesele civile cu un element de extraneitate sunt guvernate de normele cuprinse in legislatia noastra procesuala, daca legea speciala nu prevede altfel. Printre raporturile cu character procesual de care se ocupa ramura dreptului international privat, enumeram: conflictele de competenta jurisdictionala, conflictele de legi de procedura civila, recunoasterea si executarea hotararilor pronuntate de instante straine.

f)dreptul procesual civil si dreptul penal. Infractiuni se pot savarsi si in domeniul administrarii justitiei. Astfel, Codul penal reglementeaza infractiunile care impiedica infaptuirea justitiei, Cuma r fi, marturia mincionoasa, impiedicarea participarii in process, nerespectarea hotararilor judecatoresti, retinerea sau distrugerea de inscrisuri. In cursul unui process civil, mai pot fi savarsite si alte infractiuni ca : darea si luarea de mita, traffic de influenta, comiterea unui fals, ruperea de sigilii si sustragerea de sub sechestru. Prin savrasirea unor asemenea infractiuni in cadrul unui process civil e impiedicata activitatea justitiei in aflarea adevarului in pricinile civile, de aceea dreptul penal reglementeaza infractiuni care pot fi comise cu acest prilej si modul de sanctionare a celor vinovati.g)dreptul procesual civil si dreptul procesual penal. Aceleasi instante de judecata solutioneaza atat cauzele civile, cat si cauzele penale cu respectarea normelor de procedura civila sau penala, dupa caz, si a principiilor fundamentale. Spre deosebire de procesul penal unde guverneaza principiul oficialitatii procesului civil e guvernat de principiul disponibilitatii. In procesul penal poate fi exercitata actiunea civila, reciproca nefiind valabila in acdrul procesul;ui civil. Actiunea civila poate fi exercitat in acdrul procesului penal, numai daca a fost pusa in miscare actiunea penala si daca prin infractiunea savarsita s-a produs un prejudiciu cert in dauna unei persoane fizice sau juridice, iar acesta nu a recuperate. Prin sentinta penala se aplica pedepse celor vinovati, iar prin sanctiunea civila se urmareste restabilirea drepturilor subiective inculcate. In ceea ce priveste aceasta e obligatory si are loc din oficiu cu anumite exceptii prevazute de lege, pe cand in cauzele civile opereaza principiul disponibilitatii. Hotararea penala are putere de lucru judecat in fata instantei civile cu privire la existenta faptei, persoana care a savarsit-o si vinovatia acesteia, in timp ce hotararea definitiva civila nu are putere de lucru judecat in privinta acestor elemente in fata organului de urmarire penala si a instantei care solutioneaza procesul penal, dar produce efecte cu privire la alte aspecte, cum ar fi intinderea prejudiciului.

h)dreptul procesual civil si dreptul funciar. Impotriva hotararii comisie judetene date in contestatiile persoanelor care au cerut reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate private asupra terenurilor, se poate face plangere la judecatoria in a carei raza teritoriala e situate terenul, in termen de 30 zile de la comunicare. Instanta de judecata solutioneaza cauza potrivit regulilor prevazute in Codul de procedura civila, in legea de organizare judiciara nr.304/2004, cu modificarile ulterioare si Titlul XIII din Legea nr.247/2005. In procesele funciare sentinta pronuntata de judecatorie e supusa numai recursului. Pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, comisia judeteana care a emis titlul de proprietate, il va modifica, il va inlocui sau il va desfiinta, dupa caz.

i)dreptul procesual si alte ramuri de drept. Dreptul procesual civil mai are legatura cu dreptul commercial. Astfel, Codul de procedura civila contine dispozitii privind solutionarea litigiilor comerciale, iar art.721 indice 1 prevede expres ca dispozitiile codului alcatuiesc procedura de drept comun in materie comerciala. Legatura dreptului procesual civil cu dreptul muncii consta in aceea ca o serie de litigii de munca se solutioneaza cu respectarea normelor de procedura civila. Dreptul procesual civil are legaturi cu dreptul mediului, dreptul financiar, la solutionarea cauzelor de aceasta natura stand principiile procesului civil oglindite in Constitutie si in Codul de procedura civila, cat si normele d eprocedura referitoare la instanta competenta, probe, termene, sanctiuni procedurale, cai de atac, executarea silita.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 801
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site