ÔĽŅ
 Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

BildungBiologieBŁcherChemieComputerElektronischFilmGeographie
GeschichteGeschichtenGrammatikKunstLebensmittelLiteraturManagementMathematik
MedizinPhilosophiePhysikalischPolitikRezepteTechnikVerschiedeneWirtschaft
÷kologie

Douwe Egberts Coffee Systems

verschiedene



+ Font mai mare | - Font mai mic



DOCUMENTE SIMILARE

Douwe Egberts Coffee Systems

Een Strategisch Marketing plan met een Export aroma en een Communicatie smaakje erbij



Douwe Egberts Coffee Systems

Een Strategisch Marketing plan met een Export aroma en een Communicatie smaakje erbij

Inhoud To simply delight youevery day.

Deel A

Marktafbakening Douwe Egbertís

Verleden en heden van Douwe Egbertís

Verschillende missies, identiteit en imago van Douwe Egbertís

Waardestrategie en markt afbakening.

Externe analyse

Destep Nederland (algemeen)

Globalisering: Destep keuze binnen de BRICíS landen

Afnemersanalyse

Doelgroep van Douwe Egbertís op nationaal en internationaal niveau

Bedrijfstakanalyse & Concurrentie analyse

Distributie en leveranciersanalyse

Communicatieanalyse

Doelgroep benadering(extern)

Trend communicatie(Online, Milieutrend, Sponser goede doelentrend)

Interne analyse, Foetsje

F van Financieel

O van Organisatie

E van Economisch

T van Technisch

S van Sociaal

J van Juridisch

E van Environment

Interne communicatie

Waardeketen Porter(Value chain overzicht) Douwe Egberts Coffee Systems

SWOT(algemeen)

Evaluatie SWOT Douwe Egberts Coffee Systems Nederland

Evaluatie SWOT (India)

Deel B

Strategiebepaling Douwe Egbertís

Van analyse naar strategie

Globalisering strategie

Marketing doelstellingen en strategieŽn

Marketing mix ( de Pís)

Marktinstrumenten doelstellingen en strategieŽn

Communicatie mix

Uitvoering van marketing

Deel C

Bijlage informatie materiaal Douwe Egberts

Conclusie en aanbeveling

Literatuurlijst

Bijlage

Samenvatting

Inleiding

Mede door mijn werkzaamheden bij de multinational Sara Lee als door mijn opleiding Food & Business te INHOLLAND Delft is dit verslag tot orde gekomen. Onder Sara Lee vallen vele bedrijven met elk een naam e dus bekende merk, omdat het Sara Lee concept zo groot is heb ik gekozen om te richten op een dochteronderneming n.l. Douwe Egberts Nederland.

De probleemstelling die d.m.v. het verslag behandeld wordt is het opstellen van een strategisch marketing planning voor het bedrijf. Met als hoofdvraag:

hoe maak je een strategisch marketing plan met een export en communicatie deel voor een gekozen product of dienst van een organisatie.

De deelvragen hebben betrekking op:

een interne analyse met de hulp van een model genoemd FOETSJE 

een markt analyse met de hulp van de DESTEP model

SWOT analyses

conclusies die leiden tot strategisch marketing keuzes en doelstellingen

Deze vragen en de bijbehorende modellen worden in het verslag verwerkt en bij ieder stap worden er keuzes gemaakt. Dit is een belangrijk aspect van marketing, eerst informatie vergaren(inventarisatie fase), deze analyseren(analyse fase), kennis toepassen en strategische keuzes maken(visievorming fase).

Graag wilde ik mijn collegaís van Sara Lee bedanken voor hun advies, tijd, uitleg en informatie die ze bereid waren te geven, met als resultaat een duidelijk verslag die up to date en concreet is.

Verleden en heden van Douwe Egbertís.

In 1753 is er een winkeltje in koloniale waren opgericht en deze groeide uit tot de wereld beroemde Douwe Egbertís die wel iedereen in Nederland kent. Uit het eerste orderboek in 1783- 1784 zijn de verkoop cijfers van toen bekend. Hun producten waren: Koffie, thee, tabak, kandij, suiker en stroop. Er werd ruim 17500 pond koffie en 1500 pond thee verkocht binnen dat jaar. Wat is dat een groot verschil met het cijfer van tegenwoordig.

Het was een echte familie bedrijf die door de kinderen overgenomen werd waar na enige jaren menings verschillen ontstonden. Er ontstond een zakelijke scheiding en zo dus ook de Firma Weduwe Douwe Egbertszoon, die zette de handel in tabak, koffie en thee voort en de Historisch winkeltje de Witte Os waar er koffie, thee, tabak en kruidenierswaren verkocht werd.

Tot 1898 waren alle zakelijke activiteiten geplaatst in Joure, hierna begon men ook fabrieken voor koffiebranderij, tabakskerverij e kantoren elders in Nederland geplaatst. In Utrecht werd de nieuwe pand gebruikt voor koffie branderij, inpakkerij en expeditie die met name gericht is op het centrum en het zuiden van het land. Van af 1919 ging Douwe Egberts zich meer richten op de hele Nederlandse markt. Na 1945 werden er meerdere goederenfilialen op diverse plaatsen in het land geopend om zodoende de buitenlandse markt te kunnen bereiken. In BelgiŽ, Frankrijk, Spanje, Denemarken kwamer er vestigingen. Douwe Egberts richtte zich ook op de acquisitie van de andere bedrijven. En zoals je kunt begrijpen is er helemaal geen sprake meer van een familiebedrijf, het was toen al zo veel ontwikkeld en zo snel gegroeid. Dus is ook de officiŽle naam veranderd in 1953 tot Douwe Egberts Koninklijke Tabaksfabriek, Koffiebranderijen, Theehandel N.V.

De volgende stappen waren de overname van meer dan de helft van de nationale koffie en tabaksexport. De activiteiten werden onderverdeeld in een aantal zelfstandige werkmaatschappijen. Douwe Egberts Nederland werd de werkmaatschappij die zich richtte op de marketing en verkoop van koffie en thee in Nederland.

Het bedrijf bleef doorgroeien en ontwikkelen en ging in 1978 een samenwerkingverband aan met de nu Multinational Sara Lee. Na acquisities was de oprichting van Sara Lee/ DE mogelijk. Senseo is het eerst internationale exportconcept in koffie van Douwe Egberts: een zet systeem en een koffie voor alle markten. Douwe Egberts is nu uitgegroeid tot de top drie van grootste koffiebranders ter wereld. Momenteel wordt er naar meer dan een miljoen klanten verdeelt over 50 landen geleverd. Douwe Egberts heeft rond de 20 eigen cafeís in Nederland en het bedrijf bezit ook meerder merken zoals: Pickwick (thee), Van Nelle(koffie), Kanis & Gunnink (koffie), Senseo (samen met Philips bezit Douwe Egberts dit merk van koffieapparaten), Piazza díOro(espresso), Moccona (oploskoffie), Cafitesse (koffie-ingrediŽnten en systemen), Duyvis en Laurentis.

Douwe Egberts staat bekend om zijn koffie met een emotionele waarde. Samen gezellig met anderen koffie drinken. De marketing communicatie speelde hierop in door het introduceren van reclames met boodschappen zoals: ďZoín moment koester je met Douwe Egberts.Ē, ďEen heerlijk warm gevoel.Ē, ďHet ruikt hier naar Douwe EgbertsĒ en ď250 jaar gezelligheidĒ.

Wat nu de toekomst van Douwe Egberts wordt is de vraag? Is dit even voorspelbaar als men denkt of niet? Hoe zit het met de momentele economische crisis en wat wordt de toekomstige economische situatie? Hoe zal Douwe Egberts zich hierdoor heen slepen? Antwoorden op deze vragen tracht ik op te lossen door middel van het opstellen van een strategisch marketing plan.

Verschillende missies van Douwe Egberts

Wat is een Missie?

Om achter te komen wat een missie binnen een bedrijf is, moet gekeken worden naar het imago en identiteit van het bedrijf. Imago is een onderdeel van de interne analyse die deels door de organisatie en deels door de externe omgeving te analyseren is. Identiteit wordt meer bepaald door de interne factoren, handelingen die met regelmaat terugkomen. Het is een verzameling van kenmerken die door de leden van de organisatie als typerend gezien worden. Het imago is een weerspiegeling van je identiteit.

De Missie van Douwe Egberts is: Versterken van de bestaande positie: de Marktleiderschap door de klanten continu te verrassen en te laten genieten van de producten en concepten m.b.t. koffie en thee.

To simply delight youevery day.

Identiteit volgens * Birkigt & Stadler kan zich onderverdelen in :

Gedrag, dat wat je daadwerkelijk doet.

Communicatie, alles wat je visueel en verbaal communiceert

Symboliek, beeldmerk.

Gedrag:

Wat doet Douwe Egberts nu precies?

Douwe Egberts Coffee Systems ontwikkelt en verkoopt unieke koffie concepten voor de buitenhuismarkt. De kern van de aanpak zijn A-merk koffiesoorten en hoge kwaliteit. De ondersteunende koffieapparatuur en technische service zijn even belangrijk om de belofte van consequente hoge kwalitatieve producten te kunnen voldoen en een betrouwbaarheid te creŽren en te garanderen omtrent de functionaliteit. Variatie en innovatie hebben een belangrijke positie omdat naast koffie en thee worden ook A-merk ingrediŽnten en aanvullende producten geproduceerd. Zoals een serie koffiecorner-concepten voor bv kantoren, personeelsrestauranten, benzinestations, luchthavens enz.

Kijk maar even rond, bedrijven, scholen dienstverlening hebben allemaal wel een Douwe Egberts koffiecorner in huis. Zowel voor zijn eigen werknemers als voor hun klanten.

Voor ieder klant van Douwe Egberts coffee systems wordt een passende oplossing bedacht om zo de missie te kunnen volmaken.

Communicatie

De communicatie kan bewust en onbewuste plaats vinden. Bewust is door middel van een site, waar consumenten terecht kunnen voor informatie. Douwe Egberts voedt aan de consument alle informatie doel bewust aan. Het kan verbaal, in de vorm van een radio spot en of visueel, in de vorm van de site zijn of tv reclames, posters. Krantartikelen kunnen zowel bewust als onbewuste communicatiemiddelen zijn. Bij onbewuste vorm hangt er altijd een risico aan, men heeft niet in handen wat er gecommuniceerd wordt en diens gevolgen.

Symboliek

Onder symboliek verstaan we bv. De volgende aanpak. Het overwogen stap om over te gaan op een vernieuwde Douwe Egberts logo bv Deze straalt luxe en moderniteit uit. Het logo bestaat uit een Maxima look-a-like dame die met gesloten ogen geniet van de aroma van een dampend kopje koffie. Zij wordt door Douwe Egberts de Aroma Lady genoemd. Verdere toelichting van de bewuste keuze om het logo te vernieuwen komt ter sprake in de hfst 5.3

Imago van Douwe Egberts

Bij het analyseren van Douwe Egberts is het overduidelijk dat Douwe Egbert bekend staat als het grootste merk binnen de sector van koffie in Nederland.

De merkbekendheid is enorm.

Ook is het opvallend hoe innovatief ze zijn, ze hebben als eerste de senseo concept bedacht en op de markt geplaatst.

Dit allemaal met extreem hoge kwaliteitseisen en servicegericht.

Merkbekendheid analyse:

Gedrag: is Douwe Egberts echt de grootste binnen hun sector? Hoe zit het met de concurrentie binnen de sector?

Symboliek: is de naam bekendheid en logo daadwerkelijk zo bekend? Zou een niet koffiedrinkende persoon het logo herkennen en of het product kennen?

Communicatie: hoe komt het gewenste verhaal naar voren, hoe denkt de markt over de persoonlijkheid ouwe Egberts producten?

Innovatie analyse:

Gedrag: hoeveel tijd wordt daadwerkelijk besteed aan innovatie? Wat denken de klanten den deze % innovatie tijd? Wat wordt er gedaan om de concurrent voor te zijn? Worden er gebruik gemaakt van patenten, octrooien?

Symboliek: bij de introductie van een nieuw product, de senseo choc b.v. wat denkt de klant over de uiterlijk van de nieuw product?

Communicatie: hoe wordt de nadruk op de belangrijke aspecten van de nieuw product geplaatst?


Kwaliteit en service:

Gedrag: Hoe zit het daadwerkelijk met de kwaliteit controles? Hoe vaak worden deze gedaan? Is er onderzoek hierin gedaan of gaat massa productie toch voor? Zijn er metingen gedaan omtrent de reactievermogen en het leveren van oplossing bij problemen, wat wordt aangeboden m.b.t. service?

Symboliek: Hoe ziet de werkomgeving van Douwe Egberts uit zowel binnen de winkels van Douwe Egberts als binnen bedrijven die klanten zijn van Douwe Egberts en hun apparaten daar hebben. Wat voor uitstraling hebben deze koffiecorners? Wat denkt de klant als hij binnen komt lopen?

Communicatie: Hoe laten we mensen van buiten af weten dat we ook dienstverlening hebben, dat service belangrijk is? Wat denken klanten van de reclame campagnes, van de internetsite? Weten ze wie te contacteren bij behoefte aan service? Is de site klantvriendelijk en uitnodigend?

Door het stellen van deze soort vragen en het nadenken over de mogelijke antwoorden maar ook door van middel het uitvoeren van diverse onderzoek (bv. via enquÍtes, vragenlijsten) en uiteindelijk concrete cijfers hierover te hebben, kan er daadwerkelijk gezegd worden wat de echte imago is.

Waardestrategie en Marktafbakening

Wat is een waardestrategie eigenlijk?

*Teacy & Wiersma beschrijft een drietal strategieŽn die elk onderneming op niveau dient te hebben en waarvan een als uitblinker in het spotlight staat.

De 3 strategieen zijn:

Product leadership.

Operational excellence.

Customer intimacy.

Lock in strategie

(*bron:Management sheet Douwe Egberts)

De core competence van Douwe Egberts is het product leiderschap. Men tracht de hoogste opbrengsten voor de klant te realiseren. Hierbij aan de hoge productkwaliteit, de innovaties, het merkimago. Douwe Egberts staat als leider op het gebied van zijn soort product.

Om duidelijkheid te creŽren binnen de sector en dus ook waar de waardestrategie toe behoord moet er een markt afbakening plaats vinden.

Dit kan op verschillende niveaus plaats vinden. Marktafbakening op SBU-niveau, op product en merkniveau, op innovatieniveau (nieuwe activiteiten)

Het definiŽren van de markt is belangrijk en neemt risicoís mee. Het is van groot belang hoe breed of smal een manager de markt definieert. Wordt deze ruim gedefinieerd dan zullen er veel concurrenten zijn. Neemt de manager een segment als beginpunt van het markt definitie proces dan zullen de concurrenten beperkt blijven. Met andere woorden is er een duidelijk verband tussen de marktdefinitie en het aantal concurrenten. Dit kan maar een ding betekenen: dat er dus ook een verband is met het marktaandeel. Wordt deze berekend met een te beperkte marktdefinitie dan krijg je als resultaat een te hoge marktaandeel dan wat je met een breed marktdefinitie als resultaat zou hebben.

Een algemene marktafbakening voor een SBU koffie, thee en water Douwe Egberts is te onderverdeeld in

Afnemerstechnologie (koffie, thee, warme choco, sap, milkshake, melk, water, fris enz.)

Afnemersfunctie (dorstlesser, tafeldecoratie, taart ingrediŽnt, taartversiering, dessert)

Afnemersgroepen (thuisgebruikers,horeca,on the move, bedrijven,kantines enz.)

Met de cijfers en m.b.v. een tri-dimentioneel grafiek zal duidelijk worden waar deze SBU van Douwe Egberts marktafbakening plaats vindt.

zien in onderstaande grafiek.

Voorbeeld boek blz 72 fig 2.3

Douwe Egberts onder verdeelt zich verder in verschillende segmenten die elk specifiek een eigen markt moet afbakenen, die verschillende doelen hebben en die andere missies en consumenten wensen hebben.

Men kan Douwe Egberst in 4 segmenten delen:

Koffie & Kado.

DE Coffee Care.

DE Coffee Systems Nederland.

DE retail.

Elk verschilt in de markt en hebben een ander doelgroep, concurrenten enz.

De kofie & kado winkel concurreren voornamelijk tegen de overige koffie zaken en restaurantjes waar consumenten naar toe gaan om even te kunnen zitten met een lekker kop koffie. Waar het simpel gemaakt wordt voor de consument om leuke koffie benodigdheden te verschaffen.

De Douwe Egberts Coffee Care zicht zich specifiek op de MKB sector. Ze hebben specifieke producten die passen bij de specifieke wensen van een MKB. Ook hun concept is toegespitst hierop. Dus concurreren ze meer op niveau van de MKB.

De Douwe Egberts Coffee Systems (DECS) Nederland richt zich op elk type bedrijf. VariŽrend van kantoren, fabrieken, MKB, horeca, on the move,DECS bedrijven en instellingen, DECS horeca. Hier is er dus sprake van een breed scale van concurrenten. Binnen de concurrentie analyse zal dit weer ter sprake komen. Ook de niveaus met betrekking tot concurrentie zullen tot de orde van de dag komen. Hier hebben we het over: productvorm concurrentie, productcategorie concurrentie en de generieke concurrentie.

De Douwe Egberts Retail verkoopt koffie en thee aan de thuisdrinkers via de supermarkten. Het aantal klanten (A-klasse supermarkten) en alle bijbehoren transacties zijn kleiner vergeleken met die van DE Coffee Systems.

Als men naar de waardeketen binnen de organisatie gaat focussen kan er vast gesteld worden dat Douwe Egberts Coffee Systems gemiddeld een hoger toegevoegde waarde vergeleken met de overige segmenten binnen de Douwe Egberts concept. Dit is een interessant onderdeel van Douwe Egberts en het verslag zal over dit belangrijke onderdeel van de bedrijfstak verder op in gaan. Bij de hoofdvraag en deel vragen waaruit het verslag opgebouwd is word de focus op de Douwe Egberts Coffee Systems (DECS) gericht.

2 Externe analyse

De externe analyse betstaat uit 4 componenten.

De Afnemersanalyse

De Bedrijfstakanalyse

De Concurrentenanalyse

De Distributie en Leveranciersanalyse

De complete analyse leidt tot kansen en bedreigingen voor de onderneming.

De externe analyse moet concreet en up to date zijn met de hedendaagse situatie. Men gebruikt een hulpmiddel om dit te kunnen bereiken. De DESTEP model.

DESTEP staat voor: Demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch.

DESTEP model binnen Nederland

Behulp van de gegevens uit de CBS databank kan er een up to date beeld verkregen worden Nederland met haar bewoners.

Demografische factoren zijn voornamelijk de beschrijving van het volk. B.v. de grootte van de bevolking, de leeftijdsopbouw, het aantal en de grootte van huishoudingen, samenstelling van de bevolking. Nederland heeft een bevolking die bestaat uit 16,4 miljoen inwoners, met binnen vergrijzingperiode in aankomst. Dit is van belang omdat ondernemingen hierop kunnen inspelen met hun producten, met hun diensten en innovatie gericht hierop. Ook bij de interne focus betreffende de vergrijzing moet een onderneming rekening mee houden.

Economische factoren zijn van belang omdat deze invloed heeft op de mate waarin de consumenten uitgeven. Wat is de koopkracht van consumenten? Welk strategie moet de onderneming toepassen op gaande economische factoren, moet de onderneming zich meer richten op de economische recessie?

Sociaal-culturele factoren zijn bv. leefgewoonten, normen en waarden binnen een maatschappij. Trends, huwelijken, uitbreiding van het gezin op een latere leeftijd, 1oudergezinnnen. Met steeds meer 1 ouderlijke gezinnen binnen de maatschappij moet elk onderneming hierop inspelen. Het vergemakkelijken van processen en het vereenvoudigen van apparatuur gebruik met toegevoegde waarde naar de klant toe is essentieel.

Technologische factoren zijn ook hier van belang. Afgelopen jaren is de technologie enorm snel ontwikkeld en gegroeid. Internet bedrijven schieten als paddenstoelen de grond uit. Elk onderneming heeft als doel of deeldoel up to date te blijven. Innovatie, de wereld is plat m.a.w. men heeft steeds meer toegang tot producten en diensten.

Ecologische factoren zijn onder anderen de natuurlijke hulpbronnen, sommige landen hebben een voorsprong in bepaalde natuurbronnen bv. vruchtbare aarde, geschikte klimaat voor akkerbouw bv. In het bijzonder valt de bewuster wordende bevolking over het milieu ook onder de ecologische factoren. Elk onderneming zal hierop in moeten spelen.

Politiek-juridische factoren binnen Nederland zijn stabiele factoren. Deze hebben een positieve draai binnen ondernemingen omdat ze voorspelbaar en veilig zijn. Hoe ondernemingen in een dictatoriaal land en die te maken hebben met instabiele politiek, met deze factoren moeten omgaan is totaal verschillend en moeilijker met die van de politiek stabiel Nederland.

Globalisering: DESTEP keuze binnen de BRICíS landen

Op internationaal niveau zijn soortgelijke factoren ook van belang en moet er gekeken worden naar de situatie die in het land heerst maar ook naar andere factoren die van belang zijn als men te maken heeft met internationalisering.

Douwe Egberts maakt deel uit een uitgebreide e-commerce, hierdoor zijn de producten via een tussenschakel (een andere site zoals: Holland by mail) wereldwijd verkrijgbaar.

Bij het kiezen voor exporteren naar het buitenland is het bepalen van het geschikte land de eerste stap. Men maakt een voorselectie ronde, die uit een paar kandidaat landen bestaat. Na het analyseren van voordelen en nadelen wordt het meest geschikte land uitgekozen.

Er is een keuze uit Europese landen of the BRICíS landen. De top 10 landen in de wereld die het meest koffie consumeren zijn

World Top 10 - Coffee Consumer Countries

Country

Comsumption Per Capita (2001)(KG)

Finland

Denmark

Norway

Sweden

Austria

Germany

Switzerland

Netherlands

Belgium & Luxembourg

Italy

*bron: https://www.mapsofworld.com/world-top-ten/world-top-ten-coffee-consumer-countries.html

Men kan zeggen; naar een van deze landen exporteren moet succesvol zijn. Desondanks het feit dat dit zo mag lijken is overwegen om hiernaar toe te exporteren niet rooskleurig. Als een land binnen de top 10 valt op de wereldlijst van koffie consumptie betekend dit dat er daar extreem veel concurrentie aanwezig is, dat de consumenten daar extreem hoge eisen hebben.

Bij de voorselectie valt dus deze Europese landen en wordt gekeken naar landen met de grootste potentie en mogelijkheden richten. Momenteel zijn deze de BRICíS. Deze landen worden ook wel the sleeping giants genoemd. De term BRICíS is een afkorting van de landen BraziliŽ, Rusland, India, China, South Afrika. Waarom zijn deze landen nou zo in de belangstelling? Dit vanwege het feit dat deze landen zich zeer snel ontwikkelen en verwacht wordt dat ze rond het jaar 2050 de meeste van de huidige rijkste landen van de wereld zullen hebben ingehaald. De wereldorde en de economie zijn totaal aan het veranderen. Ook van AziŽ wordt verwacht dat deze wereldmachtig groot worden. De volgende stap is een keuze maken uit de BRICíS landen. Welk van deze landen is het meest aantrekkelijk voor verder internationalisering van Douwe Egberts?

Als Douwe Egberts hierop inspeelt zal hij elk andere concurrent voor zijn, want hoewel de westerse landen op de hoogte zijn van de BRICíS landen en de ontwikkelingen, hebben ze erg weinig kennis over deze landen waardoor er een onterecht wantrouwen heerst en men bang is om de stap te zetten om zaken te doen met deze landen.

Douwe Egberts kan met de inschakeling van EVD *markt-scan een duidelijker beeld krijgen van de mogelijkheden en antwoorden krijgen op alle vragen die ze hebben omtrent de internationaliseringproces en stappen met de bij behorende keuzes.

*In de bijlage: internationalisering is de Markt-scan verduidelijkt.

De meeste voor de hand liggende BRICíS landen voor Douwe Egberts zijn: BraziliŽ, India, China. Er is veel informatie verzameld over de DESTEP van deze landen die terug te lezen zijn in de bijlage; Internationalisering BRICíS landen

Uit de analyse is gebleken dat de landen BraziliŽ, India en China voor een groot bedrijf zoals Douwe Egberts interessant zijn. Na verder bestuderen van de macro- en meso-omgevingsfactoren heeft India zich als het meest aantrekkelijke gekwalificeerd. India beschikt over een geschikt tropisch klimaat (m.u.v. De Himalaya) waar men uitstekend koffie kan produceren tegen lage kosten. India is op zesde na het grootste land ter wereld waar de grote nationale winkelketens nu op komst zijn, waar het opleidingsniveau in de grote steden hoog is, waar de grootste democratie ter wereld heerst, waar er een politiek stabiliteit heerst, waar er gebruik gemaakt kan worden van de bestaande distributie ketens terwijl er ook de mogelijkheid bestaat om een eigen distributie keten op te zetten en waar obstakels d.m.v. franchise verholpen worden. Obstakels zoals: een ingewikkelde structuur van verbruiksbelastingen (sales tax, accijnzen en octrooi), veel tussenhandelaren, onvoldoende supply chain infrastructuur en daardoor hoge kosten, niet-flexibele arbeidswetgeving (vooral voor parttimewerk), de vele benodigde vergunningen op deelstaatniveau, onvoldoende opleiding. De andere landen hebben zo ook hun voordelen maar ondanks deze wegen daar de nadelen zwaarder bv. de kinderarbeid in BraziliŽ die tot internationale problemen kunnen leiden voor een groot merk zoals Douwe Egberts. Een slechte naam hierdoor ontwikkelen is het laatste wat we willen. Door de vele regioís in BraziliŽ zijn er geen algemene zakelijke marktbenaderingen, dit leidt al snel tot onduidelijkheden tussen de landen. In China is er sprake van extreem klimaat veranderingen verdeeld over het land en dus is de productie van koffie niet overal mogelijk. Een belangrijk nadeel van China is dat het een communistisch land is met een verborgen werkloosheid en een hoge vergrijzing vanwege het ťťnkindbeleid, dus kompleet anders dan Nederland. Problemen die waarop wel ingespeeld kunnen worden maar die moeilijker te verbeteren zijn.

Afnemersanalyse

Na de DESTEP van Nederland te hebben geanalyseerd s duidelijk dat ondernemingen meer dan voorheen moeten streven naar de klanttevredenheid en behouden van waardevolle klanten. Binnen de afnemersanalyse van Douwe Egberts moet er aandacht besteedt worden aan 2 verschillende groepen. Aan de ene kant de business-to-business afnemersanalyse (ondernemingen die klanten zijn van DE Coffee Sytems) en de Retail afnemersanalyse.(consumenten van de supermarkten)

De eerste stap is de segmentatie en doelgroepkeuze. Wie zijn de huidige en potentiŽle klanten? Men moet over informatie beschikken, deze analyseren om vervolgens de segmenten te kunnen beschrijven. Net als bij de DESTEP model zijn de segmentatievariabelen behulpzaam voor het verzamelen van informatie. Hier is er sprake van verschillende categorieŽn en hun variabelen zoals geografische gegevens, demografische en socio-economische gegevens, psychografische gegevens en gedragskenmerken/productgebonden. Ook informatie ui de DESTEP model gaan we gebruiken en kijken van uit de doelgroep segment. Deze gaan we toespitsen op de business-tot-businessmarkt van Douwe Egberts. (Douwe Egberts Coffee Systems) Wat zijn o.a. de kenmerken, principes en behoeften?(bron: Bonoma & Shapiro)

Demografische kenmerken:

Vraag: Hoe groot is Douwe Egberts Coffee System precies, wat valt er allemaal onder en hoe lang bestaan deze al?

Antwoord:

DECS heeft meer dan 1 miljoen klanten wereldwijd en dus hiermee een van de leidende leveranciers van koffieconcepten wereldwijd.

DECS bestaat al 40 jaar en dus heeft al 40 jaar ervaring met buitenhuisactiviteiten.

DECS richt zich op Business small-Coffee Care (gespecialiseerd in bedrijven tot en met 50 werknemers), Business medium (focus gericht op uitbreiding van koffiecorners voor zowel de werknemers als de klanten), Business large (speciale Business Unit gespecialiseerd in grote bedrijven met meer dan 300 werknemers, veel variatie en mogelijkheden)

Inkoop principes:

Vraag: Is er sprake van centraal of decentraal leverancierselectie? Hoe wordt dit gedaan door Douwe Egberts Coffee System?

Antwoord

Douwe Egberts levert direct aan zijn afnemers/ klanten. Er wordt samen met klant naar de wensen gekeken en hierop wordt direct ingespeeld. Douwe Egberts maakt een ontwerp met deze wensen en biedt zo een oplossing voor elk specifiek klant aan. De afnemers van Douwe Egberts kunnen ook leveranciers zijn. Een tussen schakel die dit proces overnemen.

Gebruiksvariabelen behoeften:

Vraag: Wat is het doel van Douwe Egberts Coffee System? Wat wil het bedrijf met zijn product?

Antwoord:

Het bedrijf wil A-merk hoge kwaliteit producten en apparatuur aan A-merk klanten verkopen. Dit zijn klanten die bereid zijn een hoge prijs te betalen en die trouw zijn. Met de missie wilt Douwe Egberts als resultaat dat zijn A-merk klanten tevreden en loyaal blijven aan Douwe Egberts producten. Deze A-klant staat aan top van de klanten piramide. Vandaar richt Douwe Egberts Coffee Systems zich met name op innovatie en service om zo te kunnen voldoen aan de specifieke wensen van zijn gewenste klanten en met als doel deze dicht bij te houden. Upselling is ook zeker een doel voor Douwe Egberts Coffee Systems m.b.t zijn afnemers.

Bij Douwe Egbert is er dus sprake van voorwaartse segmentatie. Er wordt eerst gekeken naar hoe de bevolking in elkaar zit d.m.v. de DESTEP model om hierop in te kunnen haken. Men richt zich dan op een (potentiŽle) afnemersgroep met dezelfde kenmerken om vervolgens overzicht te krijgen in de verschillen omtrent de gedragskenmerken.

Doelgroep

Wie zijn nu de afnemers/ doelgroep van Douwe Egberts Coffee Systems. Waar hechten deze afnemersgroep zijn waarde aan en hoe kan Douwe Egberts het beste hier op inspelen?

Het is nu duidelijk dat de afnemers doelgroep van Douwe Egberts Coffee Systems A-klanten zijn. Hieronder vallen heel veel bedrijven die elk professionaliteit, service en klantgerichtheid uitstralen alsmede dankzij Douwe Egberts Coffee Systems. Met de koffie corners zorgt een bedrijf niet alleen voor zijn klanten maar ook voor zijn eigen werknemers, die natuurlijk de motor is achter ieder bedrijf en of organisatie.

Waar je dan ook naar binnen loopt zie je een koffie corner van Douwe Egberts. Bij de telecombedijven, bij marketing en advies organisatie, bij scholen en zorginstanties, verzekeringen, banken, kantines, op trein station enz. Het zou eerder de vraag moeten zijn waar zie je deze koffiecorners niet staan. En hoe kan Douwe Egberts ook daar een behoefte aan creŽren.

Het is niet zomaar dat Douwe Egberts Coffee Systems een groot afnemersgroep bezit. Ieder afnemer hecht waarde aan producten.

 • Aan de prijs van die product
 • aan de eigenschappen en vermogen van het product
 • aan de klantvriendelijkheid van het product
 • aan de service van de producent( vooraf de aankoop, na de aankoop)

De gevolgen van deze waargenomen producteigenschappen moeten positief zijn om bij de afnemers een gevoel te creŽren dat er voordelen zijn verbonden aan het productgebruik. Als je deze manier van denken bij je afnemers bereikt, weet je met zekerheid dat ook de emotionele gedachtes en gevolgen positief zijn. De afnemer hecht dan waarde aan het product. De gebruiksdoelen zijn nu bereikt zowel voor de verschillenden afnemer als voor Douwe Egberts Coffee Systems zelf.

Douwe Egberts levert ook service aan zijn afnemers, wetende dat diensten een grotere groep vormen dan fysieke producten als het gaat om productiewaarde. Zo haal je niet alleen nieuwe klanten binnen maar bouwt een langdurig relatie op met deze afnemers. De klanten moeten merk-trouw zijn, worden en of blijven.

Bij dienst verlening moet een organisatie zoals Douwe Egberts ervoor zorgen dat de verwachte dienstverlening vanuit de kant van de afnemers overeenkomt met de waargenomen dienstverlening die geleverd wordt. Alleen door concreet te weten wat en afnemer nu precies wilt en dus verwacht, zal er geen gap tussen de verwachte en reŽle situatie aanwezig zijn. De lat staat al hoog bij Douwe Egberts en dus verwachten de afnemers heel veel van Douwe Egberts Coffee Systems. Het risico is in dit geval dat de eisen steeds hoger worden.

Hoe zit het nu als je te maken hebt met een situatie waar de nodige communicatie omtrent waarden en behoeften tussen klant en producent minder ontwikkeld is? Ook Douwe Egbert Coffee Systems heeft hiermee te kampen.

Als men de internationale markt wil betreden moet er meer aandacht en tijd besteed worden aan aspecten die normaal gesproken vanzelfsprekend zijn. Men moet zich open stellen en diep in de buitenlandse cultuur en communicatievormen ingaan. De wensen binnen elk land is anders. De DESTEP binnen elk land is verschillend en dus hebben de bewoners andere verwachtingen en wensen. Binnen het bedrijfsleven zijn de wensen ook anders en dus moet geluisterd worden en met name moet men opletten op de non-verbale communicatie. Hoe kan een bedrijf dit soort problemen voorkomen? Een van de meest voorkomende oplossingen die plaats vinden is het introduceren van dat buitenlandse cultuur binnen de organisatie voordat er een sales relatie plaats vind met het buitenland. De organisatie neemt bv werknemers aan van India. Op deze manier leert de organisatie meer over desbetreffende land, communicatie vormen, cultuur en religie en de taalbarriŤre wordt hierdoor ook opgelost als er hier sprake van is. In India zijn er veel variatie op taal gebied. Er zijn verschillende dialecten en dus moet men van te voren vast stellen waar in India de samenwerking plaats zal vinden. Binnen de grootste steden heb je minder last van de grote verscheidenheid van taal en is ook daarom aantrekkelijker. India maakt nu kennis met grote nationale winkelketens en ondernemingen waar Douwe Egberts Coffee Systems mooi in kan spelen.

De meerwaarde voor Douwe Egberts Coffee Systems is niet alleen meer verkopen en meer winst maar zeker ook de efficiency zowel in de nationale markt als in de internationale markt.

Bedrijfstakanalyse & Concurrentie analyse

Deze twee termen n.l. de bedrijfstak analyse en de concurrentie analyse hebben nauw verband met elkaar. Bedrijfstakanalyse gaat over de intensiteit van aanwezige concurrentie op een markt, het is algemeen gericht op alle concurrentie als geheel. De concurrentie analyse is een analyse van de gedrag van individuele concurrenten op een markt, hier is er sprake van meer gedetailleerde analyse per concurrent.

Het doel van een bedrijfstakanalyse is overzicht te creŽren over de aantrekkelijkheid van de markt en de kansen en bedreigingen vanuit de bedrijfstak. Deze informatie is een hulpzaam middel die gebruikt wordt voor het vastleggen van strategieŽn en doelstellingen.

De bedrijfstakanalyse van een organisatie zoals Douwe Egberts wordt onderverdeeld in factoren met een hoge marktaantrekkelijkheid percentage.

Macro-omgevingsfactoren

Geaggregeerde marktfactoren

Bedrijfstakstructuur factoren

De macro-omgevingsfactoren binnen de bedrijfstak zijn bijvoorbeeld overheidsbeslissingen, deze staan vast en zijn moeilijk/onmogelijke beÔnvloedbaar door de organisaties. Een ander voorbeeld is de veranderingen in trends. Als organisatie kan men proberen een trend te introduceren maar dat is bij veel gevallen niet een beslissing van de organisaties maar juist een factor waar organisatie weinig greep op hebben. Denk aan de steeds vaker voorkomende jongere alleenstaande huishoudens die voltijd werken en dus weinig tijd hebben om te koken of om uit te eten. Ondernemingen spelen hierop in met kant en klare maaltijden en Douwe Egberts met zijn koffie path systeem die makkelijk en snel te bedienen is en waar niets meer te wensen valt over de kwaliteit.

De geaggregeerde marktfactoren hebben direct betrekking op de marktvraag en dus ook zo op de markt aantrekkelijkheid. De marktgroei is hier een voorbeeld van hier kan men uitgaan d.m.v. een analyse van de bediende(huidige) en potentiŽle (haalbare) markt. Ook deze factoren hebben verband met de DESTEP model. Men heeft kennis, creativiteit en relaties nodig om de concurrenten vooruit te lopen.

De bedrijfstakstructuur factoren zijn volgens Porter het 5 krachtenmodel; hier komt 5 factoren naar voren die de intensiteit van de concurrentie op een markt bepalen.

 • De onderhandelingsmacht van de leveranciers, ook de leveranciers van Douwe Egberts hebben een bepaalde macht en kunnen het proces nadelig beÔnvloeden als de relatie niet goed is. Daarom zorgt Douwe Egberts ervoor dat er een afhankelijkheid gevoel onderling ontstaat. Door bv goed opgestelde contracten, door goede communicatie, naamverrijking door de samenwerking met Douwe Egberts en door het plaatsen grote orders.
 • De concurrentie tussen bestaande aanbieders
 • De onderhandelingsmacht van de afnemers, de productie van elk onderneming is uiteindelijk mede bepaald door de vraag vanuit de afnemerskant.
 • De dreiging van potentiŽle toetreders, dus nieuwe koffie producenten/ importeurs
 • De dreiging van substituut-producten, een nieuw trend dat bv. alleen warme chocolademelk gedronken wordt. In de koffiemarkt is er minder mate van onbekende substituten omdat de marktdefinitie niet breed genomen is.

Concurrentie analyse zit verbonden aan de bedrijfstak analyse. Met als doel de kansen uit de zwaktes van de concurrenten te halen. Wie zijn nu de concurrenten van Douwe Egberts precies binnen Nederland? Hieronder vallen andere koffiemerken en hun leveranciers van koffie apparatuur die vergelijkbaar is met Douwe Egberts Coffee Systems:

Fortune hot drinks

Koffie Max

Van Krieken Koffie

Van Duijen koffie

Overwijk koffiesystemen BV

SVA automatenservice

Autobar

Nestcafe

Selecta

Rode Pelikaan

Cafe bar

Gaas Beeks

(*bron: www.campaneo.nl)

Ze hebben zich gespecialiseerd in koffie apparatuur voor de horeca en of MKB en dus voor op de werkvloer.

De grootste concurrent voor Douwe Egberts Coffee Systems is Van Duijnen koffie die al 60 jaar landelijk specialist is en die ook samen met Nescafe en Max Havelaar werkt.

Van Duijnen Koffie

Doelstelling:

Van Duijnen Koffie richt zich op het leveren van hoog kwalitatieve producten met hoge service kwaliteit.

Achtergrond informatie:

Van Duijnen Koffie is al meer dan 60 jaar landelijke specialist in professionele koffie automaten.

En is de preferred dealer van Nescafe en Nespresso.

Strategie:

Van Duijnen Koffie levert concepten op maat, waarbij de nadruk ligt op het bieden van optimale service. Dit tracht bereikt te worden met de vijftig servicemonteurs in dienst die 24 uur per dag klaar staan.

Sterke factoren:

 • Van Duijnen Koffie heeft ervaring en wordt erkend door zijn 60 jaar van landelijk specialisatie.
 • Van Duijnen Koffie richt zich met name op optimalisatie van service en op deze manier meerwaarde aan het consument leveren.
 • Van Duijnen Koffie werk samen met grote merken zoals: Nestcafe, Nespresso
 • Van Duijnen Koffie staat bekend in de tapservice als servicepartner van Heineken en Vrumona. Van Duijnen Koffie is dus ook actief op de markt van tapautomatisering
 • Van Duijnen Koffie concurreert niet alleen met koffie en koffie apparatuur maar ook met thee, water, frisdrank, cup-a-soup, snoep en snack apparatuur.
 • Van Duijnen Koffie is een MVO(maatschappelijk verantwoord onderneming) denk aan koffie met Max Havelaar keurmerk, thee met de EKO keurmerk, recycling van automaten en bekers, milieuvriendelijke verpakking, energiezuinige onderneming autoís.

Zwakke punten:

 • Distributeur ook voor Douwe Egberts koffie
 • Grote variatie in koffiemerken en dus minder specialisatie per koffie merk
 • Focus ligt breder dan alleen koffie apparatuur
 • Niet flexibel ingesteld, vaste partners

Max Havelaar

Doelstelling:

Het bieden van een totaaloplossing voor de warme dranken voorziening met gebruik van de beste ingrediŽnten, hoogwaardige machines en een continu service. Afnemer is zorgenloos.o is; beloofd is beloofd!

Achtergrondinformatie: Max Havelaar is klantgericht, levert uitstekende service, is dynamisch en flexibel. Max Havelaar is een jonge onderneming(meer dan 10 jaar ervaring in de branche voor koffiehandel en koffieapparatuur) die zich op deze manier kenmerkt. Hun motto is: ďBeloofd is beloofdĒ

Strategie: Gebaseerd op hun missie gaan ze met passie en enthousiasme te werk. Bijdragen aan een prettige werksfeer door het leveren toonaangevende automaten, smaakvolle producten en een optimale service-level. Dus meerwaarde leveren aan de afnemers door een nauw relatie met ze te hebben. Goed en vriendelijk opgeleidde personeel die de klanten goed kent.

Sterke factoren:

 • Klantgericht
 • Dynamisch, jong en flexibel bedrijf, hierdoor open voor nieuwe inkijk op markten
 • Service gericht
 • Goed ingewerkte personeel
 • Koffie, water, frisdranken, cup-a-soup, snacks-apparatuur
 • Eigenaar van de Max Havelaar Keurmerk dus zeer zeker een MVO

Zwakke punten:

 • Jong bedrijf waar de focus snel kan afdwalen
 • Geen sterke focus, focus ligt breder dan alleen koffie apparatuur
 • Minder flexibel dan beweerd wordt: vaste normen en waarden mogelijke flexibiliteit beperken
 • Distribueren ook voor Doue Egberts koffie.

Aanwezige concurrentie voor Douwe Egberts Coffee Systems in India :

Flavia: The Cafe of Choise* (bron: https://www.myflavia.com/myflavia/default.aspx)

Meerdere importeurs bv. Shreejimarketing * (bron: https://www.shreejimarketing.com/) Officiele distributeur van Nescafe

Flavia

Doelstelling:

Experience drinks aan de afnemer thuis of op werk kunnen leveren d.m.v. de Flavia apparatuur.

Met passie voor lekkere warme drank met de nadruk ligt ook op variatie en gemak in het gebruik.

Achtergrond informatie:

Privť bezit van een familie die ruimte creŽert voor vrijheid, creativiteit en profijt. Het is een eenvoudig brew-by-pack technologie voor de zelfbediening markt. Grote model is voor een kantoor met meer 25 werknemers.

Strategie:

Simpel en snel de gewenste koffie kunnen leveren aan de afnemer. Met een Flavia Apparatuur heeft de afnemer goede smaken en geen schoonmaak

Sterke factoren:

 • Userguide online, met een operator die telefonisch te hulp schiet
 • M.V.O
 • Prijs en kwaliteit in balans
 • Verantwoordelijkheid gevoel van personeel stimuleren
 • EfficiŽntie scoort hoog: door functies te doen waar ze goed in zijn en door deze zo goed mogelijk te doen en te gebruiken
 • Weinig concurrentie

Zwakke punten:

 • Niet service gericht m.u.v. telefonisch contact
 • Weinig klant relatie
 • Kleinschalige apparatuur
 • Focus ligt breder dan alleen de koffie markt
 • Kan niet alle wensen van de afnemer voldoen vanwege de kleinschaligheid van het product

Onder de concurrenten binnen India vallen meerder importeurs die koffie en de nodige apparatuur voor ondernemingen kunnen leveren. In het geval van Shreejimarketing import die werkzaam is met Nescafe

2.6 Distributie en leveranciers analyse

Denken aan de Business van morgen. Dit is een belangrijke gedachte die elk marketeers in zich moet hebben en constant bij deze punt stil moet staan. Hoe kan het product naar de afnemer gebracht worden? Wat is het belang van een distributie strategie voor Douwe Egberts?

Deze analyse staat vast aan 3 beslissingen:

 • Keuze van distributie-intensiteit
 • Keuze van distributiekanaal
 • Het management van het distributiekanaal.

Distributiestrategie staat verbonden met de volgende punten: Macro-, meso- en microniveau

 • Hoe loopt de distributie van Douwe Egberts Coffee Systems, direct of via tussenpersoon, leveranciers
 • Het imago van het product
 • De positionering keuze, wat past bij de positionering van Douwe EGberts Coffee Systems
 • Keuze van het product, die past bij Douwe Egberts Coffee Systems

Douwe Egberts Coffee Systems is een product die zich als A-klasse kwalificeert en positioneert. Het product straat luxe en professionaliteit uit en wordt dus door de afnemer als exclusief beschouwd. De distributie kanaal moet in deze plaat passen. Op macro-, meso- en microniveau wordt het product direct door Douwe Egberts Coffee Systems verzorgd en of door hoogwaardige en betrouwbare leveranciers die aan de afnemer leveren.

Binnen de macro-distributiekolom is er sprake van directe levering. Douwe Egberts Coffee Systems heeft een uitgebreide en multifunctionele e-commerce waardoor hij de intermediairs uitschakelt maar ook is er sprake van indirecte levering die door intermediairs verzorgd wordt. Dus heerst er bij Douwe Egberts Coffee Systems een vorm van combinatie binnen de leveringswijze: directe en indirecte levering. De directe levering wordt als zeer gunstig beschouwd omdat Douwe Egberts Coffee Systems tracht het eigenaarschap en dus de regie over de keten te krijgen.

De meso niveau bestaat uit de volgende stappen: Douwe Egberts Coffee Care(direct levering)=Fabriek- Groothandel (indirect levering)- Leverancierbemiddelaar(Companeo)- Leveranciers(indirect levering)- Afnemersgroep

Dit kan vergeleken worden met het schap positie binnen een supermarkt. Als De Douwe Egberts Coffe Systems via hun tussenschakels als laatste aan de afnemers aanbevolen wordt heeft dit een nadelg gevolg. Het is dus wenselijk dat er een goed onderlinge relatie heerst waar de producten van Douwe Egberts Coffee Systems er bovenuit springen.

De micro niveau: Hier wordt de aandacht gezet op de positionering van het product, zodat de afnemers via de leverancier dezelfde gewenste gedachte en gevoel krijgen van het product dan de opgewekte gevoel gecreŽerd door Douwe Egbert Coffee System zelf. Er wordt veel gedaan aan samenwerking in promotionele activiteiten. Ook is het relatiemanagement van belang. Douwe Egberts Coffee Systems probeert door een optimale relatie met de distributeurs zijn eigen doelen te verwezenlijken. In de micro niveau is er sprake van relatie tussen de sales manager en zijn afnemers die distribuanten kunnen zijn.

Voor ieder onderneming is een distributie analyse van belang, omdat relatie opbouw binnen de keten kan leiden tot concurrentievoordelen. Daarom probeert Douwe Egberts Coffee Systems tot een positie te komen en deze te behouden die veel greep op de keten heeft.

2.7 Communicatieanalyse

Om op een effectieve manier met de doelgroep(zowel intern als extern)te kunnen communiceren is een communicatieplan van groot belang. Een communicatieplan helpt om orde te scheppen binnen de onderneming zelf en bij de doelgroep en afnemers. De visie, missie en strategie worden voor iedereen helder en hierdoor wordt de focus beter gericht op prioriteiten stellen. Hierdoor worden bestaande communicatiemiddelen efficiŽnter, denk aan intranet, kranten en nieuwsbrieven van ondernemingen.

Uiteindelijk met een communicatie SWOT analyse komen de kansen en bedreigingen naar voren, hierna komt de onderneming in actie, waardoor er gunstige resultaten bereikt worden. In hfst 4 wordt dit verder geanalyseerd.

Wat zijn de communicatiedoelen van een onderneming zoals Douwe Egberts Coffee Systems eigenlijk? Op alle niveaus binnen de onderneming moet er duidelijkheid over de structuur en dus over de wensen waaraan gewerkt moet worden aanwezig zijn. Bij Douwe Egberts Coffee Systems staat de klant centraal. De onderneming moet dus op de wensen van de klant kunnen inspelen, om dit realiseerbaar te maken is er veel communicatie voor nodig. Luisteren naar de wensen van de afnemers is communicatie, behoefte bij de afnemers creŽren wordt door communicatie bevestigd. Zowel de corporate communicatie als de marketing communicatie moeten in optimale staat zijn. Onder corporate communicatie valt o.a. de communicatie stromen binnen een bedrijf(intern, het wat en hoe van het bedrijf), over het bedrijf(o.a.medewerkers,arbeidsmarkt)

2.7.1 Doelgroepbenadering(extern)

Bij Communicatie die ter sprake komt bij de doelgroep moet een onderneming naar zijn doelgroep gaan kijken. Er moet een segmentatie plaats vinden: is de afnemers een beslisser, een gebruiker of een adviesgever? Als onderneming moet er dan of je marketingdoelgroep dezelfde groep is als je communicatie doelgroep.

Douwe Egberts Coffee Systems richt zich meer op de B-toB markt. Hier is de marketing doelgroep en de communicatie doelgroep dezelfde afnemers maar wel met een extra schakel n.l. de tussen schakel die de functie heeft van intermediair. Dus heeft de onderneming te maken met gerichte afnemers communicatie en gerichte intermediair communicatie die ook afnemers zijn. Douwe Egberts Coffee Systems heeft een nauw verband met deze laatste afnemersgroep waar ervoor speciaal duidelijke contracten opgesteld worden. Douwe Egberts Coffee Systems heeft ervaring met de B-B markt en weet de struikelblokken te vermijden.

Douwe Egberts Coffee Systems heeft naam met een hoog merk positie. Hier is er al sprake van marketing communicatie. De afnemers kennen de naam Douwe Egberts en weten deze gemakkelijk te vinden. Dit is tot stand gekomen door de strategie die Douwe Egberts Coffee Systems al jaren lang hanteert en door de uitstekende reputatie van het merk, imago en het logo.

De strategie van Douwe Egberts Coffee Systems is goede band met zijn keten: de onderneming werkt alleen met betrouwbare intermediairs die zijn naam en producten hoog op de ladder houden maar die ook in staat zijn top kwaliteit service aan de afnemers te leveren. Deze zijn concrete afspraken die deel vormen van de relatie tussen de onderneming en haar volledige keten. Douwe Egberts Coffee Systems tracht zoveel mogelijk van de keten in eigen handen te houden, op deze manier ook de distributie aspect te beÔnvloeden, zodat er meer directe communicatie plaats vindt tussen de afnemers en de onderneming.

Reclame spotjes die inspelen op primaire bestaande behoeftes. Met communicatie aan de afnemers laten weten dat er in bestaande trends ingespeeld wordt. De meerwaardes die tot stand komen met het product aan zoveel mogelijke potentiŽle afnemers groepen communiceren. Het internet site van Douwe Egberts Coffee Systems is een van de sterkste communicatie middelen die het onderneming bezit als we over de marketing communicatie praten. Het logo en het merk naam zijn ook sterke communicatie middelen. Deze behoren tot de bewuste communicatie vormen. Er bestaan ook onbewuste communicatie vormen bv. geschreven artikel, waar geen enkel onderneming greep op heeft. Deze kunnen zowel negatief als positief uitpakken.

2.7.2 Trend communicatie

Bestaande trends zijn de E-commerce, Communicatie over en weer met de afnemer, Afnemers kunnen product zelf naar wens maken, Maatschappelijk Verantwoord Onderneming, Sponsor zijn van goede doelen. Reclames die op de huidige economisch situatie ingaan, die het gevoel van meerwaarde van het product versterken, hierover staat er in hfst 1 een voorbeeld van hoe Douwe Egberts Coffee Systems met zijn imago/logo communiceert en inspeelt in het gevoel van de afnemer.

Wat zou het nut hiervan zijn als de onderneming de (potentiŽle) afnemersgroep niet zou informeren. Dit kan door middel van logo uitbreiding waardoor duidelijk wordt dat de onderneming een MVO is.

Afnemers worden steeds bewuster van de markt en zetten de lat steeds hoger. Door de afnemers de kans te geven om zelf inspraak op het eindproduct te hebben speelt de onderneming zodanig op de trend dat mond op mond reclame binnen de afnemersgroep gigantisch wordt.

Het mens heeft behoefte voor anderen iets te betekenen neem als voorbeeld een kindersport vereniging die bv door Douwe Egberts Coffee Systems gesponsord, ook hier is er sprake van positieve gevolgen voor de onderneming. Ook al drinken de kinderen zelf geen koffie. Hier ligt de focus bij een groep die geen gebruiker is maar de communicatie komt alsnog door bij de ouders die wel koffie drinken vanwege de aanwezigheid van Douwe Egbertís logo op het veld en de goede daad die de onderneming daar vervult.

3 Interne Analyse

De interne analyse vindt plaats met een hulpmiddel genaamd FOETSJE.

Met de FOETJE- model maakt duidelijk hoe een onderneming intern in elkaar zit. Hierbij komen de volgende themaís tot orde: De financiŽle achtergrond van de onderneming, het organisatie structuur van de onderneming, de economische kant van de onderneming, de technische kant van de onderneming, de sociale cultuur van de onderneming, de wetgeving omtrent de onderneming en de milieuaspecten binnen de onderneming.

Voor het voltooien van een Strategisch Marketing Plan is de FOETJE- model (die nu behandeld wordt: hfst3)even belangrijk als de DESTEP- model (uit hfst2)die zich verdiepte in de externe analyse. Alleen met beide analyses kan er een SWOT- analyse plaats vinden(hfst4), waaruit de strategie zal voortvloeien (hfst 5-9)

F van Financieel

Hier gaat het om de balans van de onderneming, de laatste jaarrekeningen, winst en verlies rekeningen waaruit gehaald kan worden of Douwe Egberts Coffee Systems een solvable onderneming is of niet

3.2 O van Organizatie

Douwe Egberts Nederland is een divisie van SaraLee/DE. In Figuur 1 staat het volledige organogram van Sara Lee en de positie van Douwe Egberts Coffee Systems (DECS) hierin.

Douwe Egberts Nederland wordt aangestuurd door een Country Management Team dat bestaat uit de algemene directeur en de zes hoofden van business units en centrale afdelingen.

Het Country Management Team geeft leiding aan de 1700 medewerkers van Douwe Egberts Nederland.

De zes business units en centrale afdelingen zijn:

Douwe Egberts Coffee Systems(DECS)

Marketing

Douwe Egberts Retail

Personeel & Organisatie

Financien & Administatie

Douwe Egberts Operations

Wat doen deze units en wat is de samenstelling:

De Douwe Egberts Systems unit is verantwoordelijk voor leveringen aan horeca, industriele en institutionele klanten.

De Marketing unit is verantwoordelijk voor het merkbeleid en imago van Douwe Egberts. Zo is dit te onderscheiden in verschillende team die voor de verschillende merken zorgen waar o.a. Douwe egberts, Pick-wick, Van Nelle en Lassie. Een team wordt gevormd door een seniorbrandmanager en een of meer brandmanagers en functionarissen uit andere afdelingen.

De Retail unit is verantwoordelijk voor verkoopbeleid en relatiebeleid van het merken naar de bekende supermarktketens. Hieronder vallen diverse accountmanagers, category managers en merchandisers.

Personeel & Organisatie unit verzorgt het P&O beleid rond de 1700 werknemers

Financien & Administatie unit verzorgt de financiŽle haalbaarheid en bewaakt de financiŽle gezondheid van de organisatie.

Douwe Egberts Operations unit produceert en bewaakt de kwaliteit van de verschillende producten. Hieronder valt natuurlijk Research and Development, die elk fysieke productverandering eerst moet controleren voor het geven van de goedkeuring. R&D is primair verantwoordelijk voor de productkwaliteit.

Bij de Algemene Directeur behoort tevens een stafafdeling Public Relations die alle communicatie-uitingen van Douwe Egberts bewaakt en coŲrdineert.

De Merkteam wordt aangevuld met accountmanagers en category managers van Douwe Egberts Retail en bepalen zo de marketing en verkoopbeleid van een merk en de benodigde productieaantallen met betrekking tot de ontwikkelingen van nieuwe ideeŽn worden periodiek brainstormsessies gehouden waarin de afdeling Marketing het initiatief(voortouw) neemt.

Bij interessante ideeŽn wordt een projectgroep opgezet bestaande uit relevante functionarissen. Een mooi voorbeeld hiervan is Senseo. Het concept is bepaald en uitgedacht door de Marketing en Retail en wordt in de markt gezet door Douwe Egberts Coffee Systems. Vernieuwing en variatie hierop moeten eerst door R7D getoetst en goedgekeurd worden en de periodieke belevering van deze product wordt overgelaten aan de groothandel;

Douwe Egberts Coffee Systems heeft een sterke basis als management en waar er variatie in cultuur en achtergrond sterk aanwezig is. Dit maakt de organisatie flexibel en sociaal maar vereiste op zijn beurt weer een hoge opleiding van de werknemers. De engelse taal wordt regelmatig op de werkvloer gesproken. Dit is niet alleen voordelig voor de communicatie tussen de werknemers met verschillende afkomsten maar ook voor de buitenlandse contacten en natuurlijk voor de export.

3.3 E van Economisch

In dit onderdeel van de interne analyse met de focus zetten op efficiŽntie en effectiviteit van de onderneming. Douwe Egberts Coffee Systems zorgt ervoor dat alle stappen vanaf aanvraag van de afnemerskant tot de nazorg van het product goed gedaan worden. Maar wat even belangrijk is, is de juist keuzes doen, de juiste stappen volgen.

Douwe Egberts Coffee Systems staat in de markt bekend als innovatief, financieel sterk, afnemers hebben vertrouwen in het merk. De wereld weet dat Sara Lee(de moedermaatschappij) een gigantisch multinational die tevens solvable is, waar de balans tussen wat er met de financiŽn gedaan wordt en waar de financiŽn vandaan komen wel overzichtelijk is. Met dit positieve beeld van het moederbedrijf wordt de dochterbedrijven ook vaak positief gezien. Douwe Egberts Coffee Systems draait financieel goed en ieder jaar wordt aan de verwachtingen van de moedermaatschappij voldaan.

Douwe Egberts in 1972 met Moccomat op de markt kwam, behaalde Douwe Egberts ook in het Out of Home segment de eerste plaats met 17% van de markt.

Douwe Egberts blijft groeien in de koffiemarkt door een inkoop toename van meer dan 30% in duurzame koffie bonen. Dit betekent dat al 5 jaar achtereenvolgens Douwe Egberts Coffee System de inkoop hier aanzienlijk verhoogd.

Al hoewel dit zo mag wezen, kunnen de markt veranderingen(conversie van filterkoffie naar automatenkoffie)de marktleider doen inslapen, als Douwe Egberts Coffee Systems hier niet tijdig tegenin gaat. In de automatenkoffie heeft Douwe Egberts Coffee Systems een kleiner marktaandeel dan in het filtersegment maar de automatenkoffie wordt steeds belangrijker, wat ten koste gaat van het totale marktaandeel. Bij Douwe Egberts Coffee Systems ging het niet alleen om het halen van het jaarplan maar om de gunsten van de klant te winnen, ten koste van de concurrentie.

De Maatschappelijk kapitaal bedraagt: 45378,02. De geplaatste en gestorte kapitaal bedraagt: 22689,01(*bron: KVK uitreksel)

3.4 T van Technisch

Douwe Egberts Coffee Systems is een moderne en up-to-date onderneming, waar technologie en ontwikkelingen centraal en als belangrijk beschouwd worden. Het onderneming bezit over moderne data vergaring en verzamelingsystemen. Interne ICT afdelingen die de communicatie stromen en data systemen telkens optimaliseer.

Douwe Egberts Coffee Systeem heeft een zelfservice site waar afnemers hun aanvraag kunnen invullen en opsturen. Zo tracht de onderneming meer greep op de keten te hebben.

Er is een te downloaden programma waar bestaande klanten van Douwe Egberts Coffee Systems gebruik van kunnen maken met als doel de bestellingen intern bij te houden en zo zelfs dat proces op de werkvloer te vergemakkelijken.

In onderstaande tekening kan de stappen van customer life cycle naar klant-klant processen die mogelijk zijn door technische middelen.

De eerste stappen van deze cyclus is het identificeren van juiste prospects.(vooruitzichten)De klant wordt aangesloten door de installatie van een of meer automaten. Dan vinden ingrediŽntentransactie plaats en wordt er service geleverd. Op basis van de kwaliteit van de dienstverlening worden de diensten aan de klant uitgebreid. Dit leidt tot 5 klant-klantprocessen:

 • Sell, deliver and install OOH-solution(verkopen, leveren en installeren van out of home- oplossing)
 • Replenish ingredients (leveren van ingrediŽnten)
 • Operate OOH-solution(verlenen van operating service)
 • Provide technical service equipment (verlenen van technische services op de automaten)
 • Handle complaints(afhandelen van klachten)

Sturing en verbetering moeten op de hoogste taak van de onderneming gewaarborgd worden, het bewaken dat aan de klantbehoefte wordt voldaan op een wijze waarbij alle functies binnen het proces op een efficiŽnte en effectieve manier samenwerken. Zonder de bestaande up-to-date technologie zowel binnen de install, replenish, operate, equipment fase als binnen de communicatie die met technologie gepaard gaat zou het gehele proces minder effectief en efficiŽnt zijn.

3.5 S van Sociaal

Hier komt het positieve imago van Douwe Egberts Coffee Systems op de arbeidsmarkt aan de beurt. Het ziekteverzuim binnen de onderneming is laag, de medewerkers tevredenheid onderzoek hebben positief resultaten. De meeste vacatures staan niet lang open en worden ook vaak binnenshuis al vervuld. Er heerst een flexibele denk en doen sfeer binnen de onderneming. De medewerkers variŽren van afkomst en staan dus open voor ander manier van denken en doen.

3.6 J van Juridisch

De rechtsvorm van Douwe Egberts Coffee Systems is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. In Nederland afgekort met B.V., dit is een rechtspersoon waarvan het maatschappelijke kapitaal verdeeld is in aandelen die niet vrij overdraagbaar zijn: de aandelen staan op naam. De beperkte overdraagbaarheid is geregeld in de wet maar de statuten van de vennootschap kunnen dit besloten karakter versoepelen of verstrengen. Men spreekt van toetredingsregelingen of blokkeringregelingen, deze regeling houdt meestal in dat bestaande aandeelhouders het toetreden van een nieuwe aandeelhouder moeten goedkeuren, ook als die de aandelen van een andere aandeelhouder overneemt, bijvoorbeeld door erfenis of koop. De besloten vennootschap houdt een register bij waaruit blijkt welke personen voor een bepaald aantal aandelen in het kapitaal van de besloten vennootschap deelnemen. Een ander belangrijk kenmerk, zowel in Nederland als in BelgiŽ, is de beperkte aansprakelijkheid van de aandeelhouders voor schulden van de besloten vennootschap. Zo kan een onderneming zijn risicoís die hierop betrekking hebben minimaliseren.

De huidige situatie ziet als volgt uit: Douwe Egberts Coffee Systems is eigen bestuurder wiens enige aandeelhouder de Koninklijke Douwe Egberts B.V. is en waar de aansprakelijkheid bij Sara Lee ligt.

(*bron: Concernrelaties Internet (uit het handelsregister van de kamers van koophandel))

3.7 E van Environment

De tijden zijn verandert en achtergelaten tijdperk waar de klanten zich geen zorgen maakten over het milieu zijn definitief voorbij. Het aantal klanten dat tegenwoordig steeds bewuster naar het milieu kijkt is juist aan het toenemen. Ze vragen zich af over hergebruik en energieverbruik. Wat als een trend begon is nu zo ver dat het in de toekomst niet meer gestopt kan worden.

Een duurzaam samenleving is natuurlijk bereikbaar als iedereen eraan meedoet. Daarom doet Douwe Egberts Coffee Systems actief mee. Met anderen woorden: verantwoordelijk zijn ten opzichte van het milieu. De streef punt blijft het goed presteren in producten en diensten leveren op alle gebieden en dus ook op het milieuaspect.

Milieuverbeteringen zijn mogelijk met inzicht op de integrale milieuprestatie van product en of dienst. Dus van het begin tot en met het einde. Beginnende bij de grondstofwinning tot en met de afdanking. De gehele levensduur van de productcyclus.

Dus is er een project opgezet met als doel het creŽren van volledig inzicht in milieubelasting die samenhangt met de levenscyclus van het product. Dit is de Productgerichte Milieuzorg voor Douwe Egberts Coffee Systems project.

De voordelen die uit dit project vloeiden waren gewenste en belangrijke voordelen voor de onderneming en vormden de basis voor structureel werken binnen de gehele onderneming.

Doelen en kansen zijn:

 • Mogelijkheid om beter op de wensen en verwachtingen van te klanten te kunnen voldoen.
 • Mogelijkheid om bij start van de productie(ontwerp) rekening te houden met juridische en of land specifieke eisen.(vb. de in 2006 geÔntroduceerde wet omtrent verpakking: Stichting Disposable Benelux)Dit voorkomt vele nadelige gevolgen binnen de financiŽle sector als achteraf blijkt dat men aanpassingen moeten doen en of het gehele product opnieuw moeten ontwerpen.
 • Milieu wordt meetbaar en communiceerbaar
 • Men heeft overzicht in de processen van de keten en kunnen makkelijker verbeterprioriteiten in de keten vaststellen.
 • Dit heeft als gevolg verbeterde relaties met overheid, afnemer en toeleveranciers.
 • Dit brengt met zich mee een verbeterd imago.
 • En hiermee bereikt men marketing voordelen.

Met andere woorden met de thema ímilieuí naast de aandacht punten: kwaliteit, kosten, uitstraling, vormgeving en service binnen alle facetten en niveaus van de onderneming doorgevoerd worden.

Zo kregen verschillende sectoren te maken met deze aanpak. Denk aan:

Quality & Environment ( afdeling Operations)

Technical Development (afdeling Marketing)

New Product Development (Coffee and Tea)

Corporate Environment Affairs (afdeling Corporate control)

Douwe Egberts Coffee Systems koos om de afdeling Quality & Environment een leidend rol te geven omdat deze afdeling invloed heeft op zowel technisch, inkoop en marketing aspecten

Zo doet Douwe Egberts Coffee Systems o.a. ook mee aan de Common Code for the Coffee Community. Of ook wel de 4C genoemd. Dit is een wereldwijd verband van koffiebranders, brancheorganisaties, koffieproducerende landen en maatschappelijke organisaties. En aan de Utz Kapeh keurmerk. Deze maakt de consument bewust over de oorsprong van de ingekochte koffie en onder welke omstandigheden deze verbouwd is. De Utz Kapeh-gecertificeerde koffieboeren hebben hierdoor toegang tot betere teeltmethodes, met als gevolg een hogere opbrengst, kwaliteit, bedrijfsvoering en aansluiting op de wereldmarkt.

ďOp weg naar 100% duurzaamheidĒ

3.8 Interne communicatie

In Douwe Egberts Coffee Systems lopen er 3 belangrijke sturing en communicatie stromen. Sturing kan gaan over themaís zoals vooruitgang, ontwikkeling maar ook over campagnes.

Het managementteam stuurt op de prestaties van de processen op niveau 1(informatie verzamelen, aanvragen verwerken). Het proceseigenaar start de informatie sturing op procesniveau en bewaakt niveau 2( van verzameling naar daden, contact leggen, productie voor de aanvragen, service). De teamleider doen dit op procesniveau 2 en 3(controle op alle stappen, van aanvraag tot installatie en controlles).

Om hoogfrequente sturing mogelijk te maken is een goede informatielogistiek essentieel. Er kan in Business intelligence geÔnvesteerd worden die bezig is, de gevraagde informatie uit bronsystemen te ontsluiten in het data warehouse. De illusie bestaat dat als het eenmaal in het data warehouse zit, de gebruikers daar nuttige dingen mee gaan doen. Niet is in 90% van gevallen niet zo. Er zullen wel zeker mooie grafieken gemaakt worden door analisten maar de rest van de werknemers vind dit te complex en willen een simpel lijst. Dat wil zeggen dat als Douwe Egberts Coffee System en ieder ander groot onderneming de business intelligence wil laten bijdragen aan een betere besluitvorming binnen de onderneming, op alle niveaus, er een push- en pullstrategie moet zijn voor de stuurinformatie. Pull in de vorm van: mogelijkheid creŽren voor analisten en managers om data uit de business-intelligence omgeving te halen. En Push in de vorm van: toezending van informatie als presenteerblaadje naar werknemers die er niet in staat zijn om zelf de gegevens uit de data systeem te halen of die het gewoon te druk hebben.

Hiermee beschikt iedereen op zijn niveau over de juiste informatie die relevant is voor zijn of haar taak en waarmee de juiste beslissingen genomen kunnen worden.

Er wordt ook gebruik gemaakt van enquÍtes als tools om bv. kennis d.m.v. zelftoetsing van de werknemers in kaart te brengen omtrent doelen en strategieŽn maar ook voor tevredenheids onderzoek onder de afnemers. Een opzet van klanten tevredenheids onderzoek is te zien in onderstaande tekening.

4 Waardeketen Porter (Value chain overzicht) Douwe Egberts Coffee Systems.

De waardeketen deelt een bedrijf op in zijn strategisch relevante activiteiten om inzicht te krijgen in het kostengedrag en de bestaande en potentiŽle bronnen van differentiatie. Een bedrijf verwerft concurrentievoordeel door deze strategisch belangrijke activiteiten goedkoper of beter uit te voeren dan zijn concurrenten. (*bron 123management.nl)

De waardeketen toont de primaire activiteiten, de ondersteunende activiteiten en de marge van de organisatie. De nettowinst is het verschil tussen de totale opbrengst van de organisatie en de totale kosten die gemaakt worden om deze opbrengst te genereren. De (winst)-marge is de nettowinst gedeeld door de totale opbrengst maal 100%.

Primaire activiteiten

 • Ingaande logistiek; het ontvangen, opslaan en verspreiden van grondstoffen , denk aan onderdelen voor de apparatuur van Douwe Egberts Coffee System, de koffie van de koffie-boeren
 • Operaties; omzetten van grondstoffen in eindproduct. Het maken van koffie apparatuur voor de buitenhuisgebruik en de koffie die in de machines verwerkt wordt.
 • Uitgaande logistiek; het ontvangen, opslaan/ magazijn en verspreiden van het eindproduct dit kan zowel direct of via een intermediair en of leverancier.
 • Marketing en verkoop; reclame, prijsstelling, bestaande afnemers en potentiele afnemers worden gestimuleerd om zaken met Douwe Egberts Coffee Systems aan te gaan. Behoefte wordt gecreŽerd. De onderneming staat bekend als het merk binnen de koffie industrie.
 • Service; installatie, reparatie, training, effectief en efficiŽnt te werk gaan.

Ondersteunende activiteiten

 • Verwerving; verschaffen van kwalitatief hoog materiaal voor de Koffie apparaten en wereldwijd inkoop van koffie, nu ook groene koffiebonen.
 • Technologie-ontwikkeling; procedures, know how, procestechnologie, Douwe Egberts Coffee Systems doet dit door samenbundelen van technologie op verschillende vlaktes bv. door samen te werken met bedrijven die top zijn in hun productie. De onderneming staat bekend als innovatief
 • Management van menselijk kapitaal (HRM); werving, selectie, training, belonen van het personeel, tevredenheidgehalte hoog houden en ziekteverzuim laag houden.
 • Infrastructuur; algemeen management, planning, financieel beheer, boekhouding, organisatie sturing, werkzaamheden en strategieŽn (IPM strategie wordt in hfst5 behandeld)binnen Douwe Egberts Coffee Systems.

Dankzij de meerdere hoge scores binnen de primaire en ondersteunende activiteiten van Douwe Egberts Coffee Systems is als resultaat dat de onderneming een hogere marge heeft dan de mogelijke concurrent door een of meerdere onderscheidende activiteiten dan de concurrent.

4.1 SWOT(algemeen)

Wat is een SWOT analyse? Beschrijving

Een SWOT analyse is een hulpmiddel, dat in management en strategieformulering wordt gebruikt. Het kan helpen om de Sterke punten (Strenghts), de Zwakheden (Weaknesses), de Kansen (Opportunities) en de Bedreigingen (Threats) van een bepaald onderneming te identificeren.

Sterke punten en zwakheden zijn interne factoren die waarde creŽren of waarde vernietigen. Zij kunnen activa, vaardigheden, of middelen omvatten die een bedrijf tot zijn beschikking heeft, in vergelijking met zijn concurrenten, die uit een FOETSJE-analyse voortkomen.

De kansen en de bedreigingen zijn externe factoren die waarde creŽren of waarde vernietigen. Een onderneming kan hen niet controleren. Maar zij komen voort uit de concurrentie dynamiek van de industrie/markt, of uit de DESTEP-analyse.

 Typische voorbeelden van factoren in een SWOT Analyse diagram *(bron 12management):  

Sterke punten

Specialistische marketing deskundigheid

Octrooien

Nieuw, innovatief product of dienst

De locatie van uw bedrijf

Kostenvoordeel door eigen know-how

Kwaliteitsprocessen en procedures

Sterk merk of reputatie

Zwakheden

Niet gedifferentieerde producten en diensten (d.w.z. in vergelijking met uw concurrenten)

Concurrenten hebben betere toegang tot distributiekanalen

Slechte kwaliteit van goederen of diensten

Beschadigde reputatie

Kansen

Ontwikkelende markt (China, Internet)

Fusies, joint ventures of strategische allianties

Zich bewegend in nieuwe aantrekkelijke marktsegmenten

Een nieuwe internationale markt

Vrijere regelgeving

Verwijdering van internationale handelsbelemmeringen

Een markt die door een zwakke concurrent wordt geleid

Bedreigingen

Een nieuwe concurrent in uw eigen thuismarkt

Prijsoorlog

Concurrent heeft een nieuw, innovatieve vervangingsproduct of dienst

Nieuwe regelgeving

Toename van handelsbelemmeringen

Een potentiŽle nieuwe belastingheffing op uw product of dienst

Iedere organisatie moet proberen een passende fit te creŽren met zijn externe omgeving. Het SWOT diagram is een zeer goed hulpmiddel om de (interne) sterke punten en zwakheden van een bedrijf en de (externe) kansen en bedreigingen te analyseren. Maar deze analyse is alleen nog maar de eerste stap. Teneinde de passende fit werkelijk te creŽren met de externe omgeving is vaak het moeilijkste werk. confrontatie Matrix

Een hulpmiddel om de interne factoren met de externe factoren te combineren is de Confrontatie Matrix.

Kansen

Bedreigingen

Sterke punten

Aanvallen

maak hier het beste van

Aanpassen

herstel sterke punten

Zwakheden

Verdedigen

kijk goed naar de concurrentie

Overleven

draai om (turn around)

Vaak wijzen de twee kolommen van de SWOT diagram in werkelijkheid in tegenovergestelde richtingen. De strategen moeten nog de paradox behandelen van het creŽren van afstemming. Dit kan worden gedaan door middel van Outside-in (markt-gedreven) strategie formulering of door middel van (middelen-gedreven) Inside-out strategie formulering.


Een SWOT analyse kan ook toegepast worden op de aspecten van de concurrenten, vaak geeft dit interessante nieuwe perspectieven

4.2 Evaluatie SWOT Douwe Egberts Coffee Systems

In onderstaande tabel staat de SWOT van Douwe Egberts Coffee Systems met zijn bij behorende kansen en bedreigingen deel.

Sterke punten

Zwakke punten

* Groot naamsbekendheid / imago

* Weinig onderscheiding met bestaande concurrenten

* Sterk reputatie / positie, binnen de afzetmarkt, binnen de keten.

* Concurrent werkt met beroemde koffiemerken

* Innovatief

* Alleen eigenmerk koffie

* Kostenbeperking door interne know-how, personeelstrainingen

* Imago onder de jongere leeftijdsklas sterft uit

* Techniek en service scoren hoog

* Concurrent wordt meer gekenmerkt als MVO (overduidelijk)

* Bewaking van klantwensen en tevredenheid

* Tevreden werknemers

* E-commerce

Kansen

Bedreigingen

* Nieuwe markten makkelijk bereikbaar (internet)

* Toetreden van nieuwe concurrenten

* Allianties met sluiten met fabriekanten(die beter en goedkoper produceren)

* Toetreden van substituut producten

* Zich ontwikkelen in bestaande markt en potentiele markten doorboren

* Wereld economie

* Exporteren van bedrijf, diensten en of producten

* Regel en wetgevingen die kunnen belemmeren

* Verdere focus in bestaande belangrijke klanten

* Extra kosten.bv. Belastingheffing op product

* Economische situatie van Nederland

 *op mindere tempo overschakelen met de trend veranderingen

Douwe Egberst Coffee Systems kan het beste focussen op zijn kansen en daarnaast de bedreigingen, waar mogelijk, tegen vechten. Dus Douwe Egberts Coffee Systems moet niet alle energie in het bestrijden van de zwaktes en bedreigingen stoppen en hopen dat de kansen zo meer worden.

4.3 Evaluatie SWOT met betrekking tot export India

Omdat India gekozen is voor exportland staat in de onderstaande tabel weergegeven welke aspecten van Douwe Egberts Coffee Systems betrekking hebben op de internationalisering thema. Wat zijn de sterke en zwakke punten van Douwe Egberts Coffee Systems binnen de markt in India? Welke kansen en bedreigingen staan hieraan gekoppeld?

Sterke punten

Zwakke punten

* Weinig concurrenten aanwezig

* Geen naamsbekendheid/ imago

* Innovatief

* Moet personeel op niveau inwerken

* In bezit van binnenhuis know-how

* koffie huismerk is niet bekend

* Hoge technologie en logistiek en communicatie

* Importeurs van soortgelijke producten

* De internationale taal (Engels) wordt in India gesproken

* Veel aandacht op service

Kansen

Bedreigingen

* Nieuw markt in India behorende tot de BRIC'S landen

Imitatie van product door lokale concurrentie

* Gebruik van de hoge opleidingsniveau binnen de steden

* Andere gewoontes(cultuur/geloof) en bedrijfsculturen

* Sparen op arbeidskrachten, productie en materiaal

* Economische situatie binnen India

* Doorgroeien naar andere BRIC'S landen

* Internationale en lokale regelgeving van India

* Binnen de steden heerst er een wil naar doorgroeien en samenwerken

* internationale handelsbelemmeringen

* Makkelijker relatie met afnemers maken en behouden door de service gerichtheid.

* Mogelijk geen vertrouwen in de samenwerking vanwege de kijk op de Westerlingen als rijk en wij(India) als arm.

Vanwege weinig concurrenten, zeker van dezelfde kaliber dan Douwe Egberts Coffee Systems is India een geschikt marktgebied. Door de hoge innovatie en technologisch vermogen van Douwe Egberts Coffee Systems en de goedkopere arbeid, productie- en materiaalkosten kan Douwe Egberts Coffee Systems hier mooi profijt van hebben. India voort deel uit de BRICS landen en is daarom al een aantrekkelijk om naar te exporteren en of om ondernemingsafdelingen zoals productie daar te vestigen.

5 Van analyse naar strategie

In de onderstaande tekening is een model weergegeven die een verband legt tussen de SWOT afkomstig van de interne en externe analyses, de verwachtingen en wensen, het management met de bijpassende strategie.

(*bron: think smart management)

Binnen Douwe Egberts Coffee Systems heerst er een iPM management. iPM staat voor Intergraal Performance Management.

Performance management geniet al sinds het einde van de jaren 90 de warme belangstelling van bedrijven en organisaties. Performance management had en heeft nog steeds primair tot doel om de gedefinieerde bedrijfsstrategie succesvol te realiseren.  

Onderzoek heeft aangetoond dat managers, binnen Douwe Egberts Coffee Systems, de traditionele performance management methode weinig toegevoegde waarde toekennen. Als belangrijkste oorzaak wordt aangemerkt dat de traditionele methode onvoldoende concrete en accurate bijdragen leveren aan het besturen van de organisatie. De beschikbare stuurinformatie blijft te star en abstract. 

Hierdoor is een revolutionaire methode van performance management ontwikkeld; de iPM methode. De iPM methode integreert performance management, procesmanagement en initiatiefmanagement in de plannings- en verantwoordingscyclus. De iPM methode brengt daardoor performance management terug naar het niveau waar de beÔnvloedingssfeer het grootst is; de kernprocessen op de werkvloer en maakt dit beter stuurbaar met de KPI ( Key Performance Indicators) zodat procesmanagers hun eigen proces of afdeling kunnen aansturen en de prestaties kunnen monitoren. Er is overzicht vanaf niveau 1 en ook sturing vanaf niveau 1. Daarnaast worden de processen door de iPM methode in relatie gebracht met de strategie. Hierdoor krijgt het management wťl de informatie die direct bijdraagt aan een beter inzicht in de onderneming, en kunnen ze daadwerkelijk sturen. Tevens ontstaat een mechanisme dat verbeterinitiatieven in relatie brengt met de strategie. De bijdrages van verbeterinitiatieven kunnen daardoor worden beoordeeld in de context van de strategie.

De beschreven situatie in hfts 3.3 onder de thema economie heeft de knoop doorgehakt bij het formuleren van de strategie: ďGroeien ten koste van de concurrentie door klanttevredenheid 9+Ē.

Van Product Leadership die heerst binnen Douwe Egberts gaan we over naar Customer Intimacy strategie binnen Douwe Egberts Coffee Systems.

Strategie van Douwe Egberts Coffee Systems is:

 • Een constante hoge kwaliteit aanbieden en inspelen op consumptietrends door middel van innovaties, met een doeltreffende marketing mix binnen de principes van het duurzaam ondernemen en waar de klant tevredenheid als belangrijkste beschouwd wordt met respect voor de leveranciers en personeel.

Alle processen worden hierop gebaseerd en als een lijn binnen elk afdeling doorgevoerd. Veranderen doe je door een geloofwaardige boodschap. ďGroeien ten koste van de concurrentie door klanttevredenheid 9+Ē werd het motto binnen Douwe Egberts Coffee Systems. De veranderboodschap van Douwe Egberts Coffee Systems was gekoppeld aan de veranderde externe omstandigheden (waarop nu gereageerd moet worden). Communicatie is hiervoor essentieel, en zo werd de aangepaste strategie meerdere malen herhaald door bv. communicatie dagen, communicatie borden met de huidige proces, de knelpunten, het toekomstige proces en verandervoorstellen erop gemeld. Er werd regelmatig toegelicht waarom de focus naar de klanttevredenheid verschoven is en men motiveerde waarom de veranderingen in het proces hier een bijdrage aan leveren.

Hier is de strategie focus d.m.v. iPM veranderd naar het streven van klanttevredenheid 9+ ten koste van de concurrentie. En dus het ook een concurrentie verminderingstrategie.

Alle stappen in bovenstaande tekening veranderen dus mee, de focus wordt in alle stappen gericht op de wensen van de klant, op de meest bestaande processen te optimaliseren zodat de klant er meerwaarde aan heeft en om kennis toe te passen om zo steeds beter te worden en de doelen sneller en efficiŽnter te bereiken.

Een ander succesvolle middel om bewustwording te creŽren tijdens deze verander periode binnen Douwe Egberts Coffee Systems is gaming. De game had dezelfde doelen als de onderneming om de medewerkers nog bewuster te maken van de veranderingen die werden doorgevoerd. Het spel moest keten denken stimuleren, Andon-gedrag opwekken, teamspirit creŽren en medewerkers laten inzien dat door het delen van informatie en door het sturen op procesindicatoren de teamprestaties verbeteren. De strategie gaat dus samen met de ondernemingsdoelen en daardoor ook ten koste van de concurrentie.

Eenmaal actief binnen de gehele lijn van de onderneming vloeit het vanzelf verder en wordt de onderneming sterker, stabieler vergelijken met elk concurrent. Deze worden op klanttevredenheid van de kaart weggeveeg en uiteindelijk blijft de Nederlands trotse over als de grootste binnen de koffieautomaten markt.

5.1 Globalisering strategie

Cafitesse, een koffieconcept voor de buitenhuismark coffee corner waarmee Douwe Egberts ook de buitenhuismarkt dynamiseert. Afhankelijk van de doelstellingen en behoeften van de branche waarvoor het koffiesysteem bedoeld is, biedt Douwe Egberts Coffee Systems aangepaste totaaloplossingen. Het Cafitesse-concept biedt ook een oplossing voor alle professionele foodservicebedrijven die hun klanten met maximale gebruiksvriendelijkheid, snelheid en betrouwbaarheid en minimale arbeidstijd vers gezette koffie van topkwaliteit willen aanbieden. Dit is een wereldwijde wens van vele bedrijven. Overal ter wereld hechten medewerkers, bezoekers en klanten veel belang aan hun koffiemoment. De kwaliteit van dat moment wordt bepaald door de sfeer van de omgeving waarin koffie gedronken wordt. Door Douwe Egberts Coffee Systems wordt een inspirerende omgeving gecreŽerd meet een verrassende en aantrekkelijke sfeer rond koffiebeleving.

Hierdoor hanteert Douwe Egberts Coffee Systems een concept die ook in het buitenland sterk gewaar deert en ongekend is: professionele koffie apparatuur, ingrediŽnten van topkwaliteit en eerste klasse service en ondersteuning.

Wat belangrijk is bij het globalisering proces is een strategie bepalen die met de wensen en behoefte van de juiste afnemersgroep en de situatie van de export land past. Focus en keuzes maken die betrekking hebben op de heersende markt daar. In de grote steden van India zijn grote bedrijven aanwezig en de bedrijvenwereld is daar in de groeifase, er komen steeds meer. Hoe is de Business to Business afspraken in India? De strategie blijft hetzelfde maar volledig aan India aangepast. Aan de heersende cultuur binnen het land en binnen de branche. Aan de economische en politieke situaties. Aan de wet en regelgeving. Hiermee kan Douwe Egberts Coffee Systems zich tegen mogelijke onverwachte risicoís dekken en meerwaarde creŽren voor zowel hun bedrijf in India als voor de afnemers daar. Om dit proces makkelijker te maken en om zo meer inzicht te krijgen in India is het aannemen van enkele werknemers afkomstig uit India een aanbeveling, die een paar jaren lang in dienstverband zijn(in Douwe Egberts Coffee Systems Nederland). Dit zou de eerste stap van de strategie moeten zijn, waar het verzamelen van informatie als eerst gedaan wordt in samenwerking met die cultuur en zijn aspecten binnen ons bedrijf. Dit maakt overigen de feitelijke introductie binnen de export land ook aangenamer voor de populatie daar om ook lokale mensen in dienst te hebben.

5.2 Marketing doelstellingen en strategieŽn

Hoog niveau van operationele prestaties door middel van efficiŽnter en effectiever werken. Controles en lijnsturing zijn hier van belang. In alle niveaus van de onderneming moeten de niveauleiders hun vooruitgang en productiekwaliteit kunnen meten en aantonen. Dit op maandelijkse basis en jaarlijkse resultaten

Klant tevredenheid 9+ bereiken en behouden in een economische onzekere landelijke en wereldwijde situatie. Deze d.m.v. de strategie aan de trends en wensen van de afnemers te richten, innovatief gehalte stimuleren. Dit op dag tot dag regelmaat.

Meer marktaandeel ten koste van concurrentie met als gevolg een stijging van het marktaandeel met meer dan 30% binnen 5 jaar. Concurrenten voor zijn, merkimago versterken onder doelgroepen wereldwijd. Meer gaan in de trends van vandaag en die van morgen. Denken over de business van morgen. Hier moet meer geÔnvesteerd worden en dit kan ten koste van de winst gaan.

Meer winst van 30% binnen 5 jaar bereiken door meer metingen en dus door meer informatie(meten is weten) Door aanpassingen te ondernemingen die gebaseerd zijn op feiten en door bij globalisering klein te beginnen maar groot te denken.

Meer aanvallen op sterke aspecten en kansen, keuzes maken en de focus richten op versterking van de sterke punten en zijn kansen. Met 50% van de totale aandacht hierop gericht. 30% van de energie besteden aan het verbeteringsproces van de zwaktes, 15% richten op het verdedigen van de bedreigingen en overig in het veranderen wat mogelijke is van de zwaktes die samengaan met bedreigingen. Dit op jaarlijks basis en met name voor het exporteren in India.

Bij al deze doelstellingen en de bijbehorende manier(strategie) moet Douwe Egberts Coffee Systems nooit vergeten de focus op de juiste doelgroep te richten en gebruik te maken van zijn hoge nationale merkpositie.

Voor de buitenlandse markt kan Douwe Egberts Coffee Systems zijn merk ook hoog positioneren d.m.v. het vormen van allianties binnen India. Samenwerkingverband sluiten met hoog gepositioneerde Indiaanse ondernemingen. En niet te vergeten: Koffiesmaken kiezen die in India populair zijn, maken de kans van slagen in India groter.

6 Marketing mix ( de Pís)

Met de marketingmix geeft de onderneming een duidelijk eigen gezicht. De marketingmix maakt de onderneming herkenbaar voor de buitenwereld en zorgt dat het aansluit op de wensen van de afnemersgroep. De beste manier om de marketing mix te bepalen is door de informatie van het marktonderzoek te gebruiken. Ook hier weer staat een verband met de DESTEP en de FOETSJE. Informatie over de afnemers, concurrenten en de branche zijn in die hoofdstukken naar voren gekomen en op basis van die informatie wordt de marketingmix erop afgestemd.

De Pīs van de marketingmix
De marketingmix bestaat uit een combinatie van een aantal marketinginstrumenten, ook wel de Pīs genoemd. Deze elementen moeten logisch op elkaar aansluiten en een goede mix vormen. De bedrijfsformule en de strategie zijn kernachtige samenvatting van de marketingmix. 

 • Product
  Welk product of welke dienst gaat u leveren? Wat is de toegevoegde waarde voor de klant? 
 • Prijs
  Voor welke prijs gaat u uw product aanbieden? Hoe komt u tot die prijs? In welk segment van de markt zit u met uw prijs? 
 • Plaats
  Waar gaat u uw product aanbieden? Waar is het bedrijf gevestigd en waarom?
  Gaat u thuis werken of een ruimte huren? 
 • Promotie
  Hoe bereikt u uw klanten? Welke promotiemiddelen gaat u inzetten? Er zijn veel promotiemiddelen zoals adverteren, mond-tot-mondreclame, nieuwsbrieven, free publicity, deelname aan beurzen etc. 
 • Presentatie
  Hoe gaat u uw producten aanbieden? Op welke manier richt u bijvoorbeeld uw winkel of etalage in?
  Hoe presenteert u zichzelf als ondernemer?
 • Personeel
  Wie werkt in uw onderneming?    

6.1 Marktinstrumenten doelstellingen / strategieŽn.

Douwe Egberts Coffee Systems Product is:

 • Buitenhuis koffie systemen (Cafitesse systemen en Piazza díOro espresso systemen)waar de onderneming garandeert dat de afnemers met het product de beste kop koffie kan serveren
 • Bij het product hoort variatie in koffie melanges, thee, warme chocola, water en voor de HACCP controles wordt er een gespecialiseerde agent ingeschakeld voor de noodzakelijke en regelmatige schoonmaak. Aan welke voorschriften moet men in India aan voldoen?

Veel variatie, heerlijke ingrediŽnten, apparatuur met lange levensduur die klantvriendelijk zijn, speciaal geformuleerd aan de hand van de wensen van de organisatie voor zijn medewerkers en klanten.

Douwe Egberts Coffee Systems Prijs

De kostprijs van een kopje koffie bestaat uit meer dan de ingrediŽnten en de koffiemachine. Om een volledig beeld van de kop kosten, een behoefte aan extra kosten voor het brouwen, schoonmaak-tijd, afval van koffie-, service-en onderhoudskosten, afschrijving machine, machine financieringskosten, filtreerpapier en andere kosten elementen die kunnen worden onzichtbaar voor het oog. Zelfs diefstal wordt meegerekend. Al deze 'verborgen kosten' zijn waarmee rekening moet worden gehouden!
Koffie moet niet alleen worden gezien als een extra kosten, maar meer als een manier om zakelijke resultaten en klanttevredenheid te bereiken. Daarom, in plaats van een vergelijking van de leveranciers van koffie en systemen alleen op kosten, moet men uitgaan van het oogpunt: 'hoe kan de onderneming het beste zakelijke resultaat hiermee bereiken? Afhankelijk van de specifieke wensen van de afnemer wordt er voor een specifieke oplossing/ koffiesysteem gekozen. Alle systemen variŽren in prijsklasse vanwege de grote en complexiteit van de gekozen koffiesysteem die bij de afnemer past.

Douwe Egberts Coffee Systems past de strategie: prijs - kwaliteit toe. Men krijgt een kwalitatief hoog product die meerwaarde levert, die zorgeloos is vanwege de hoge graad service, die verantwoord is (milieu en HACCP/ISO) voor een acceptabel prijs.

Douwe Egberts Coffee Systems Plaats: De branche waar het product voorbestemd is, is de out of home business. Het kan particuliere- en of staatsbedrijven zijn. Profit en of non-profit ondernemingen. Segmenten van educatieve instellingen of gezondheidszorg. Deze kunnen variŽren tussen

 • Kleine ondernemingen met minder dan 50 werknemers
 • Medium ondernemingen met tussen de 50 en 200 werknemers
 • Grote ondernemingen met meer dan 2000 werknemers in dienst
 • De gezondheidszorg (ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, privť klinieken enz)
 • Het educatie segment (scholen,Inholland Delft, universiteiten, leercentrum, docentenkamers enz.)
 • De entertainment industrie( hotel en gaming, vergader zalen enz)
 • Restaurant, cafťs en bars( koffiebars, fastfood)
 • Retail (waar koffie geen core product is maar meerwaarde levert)
 • Evenementen organisaties( privť/ openbare feesten organisatiebureaus, bioscopen, musea, attractieparken. stadions, theaters, vliegmaatschappijen, treinen, cruise schepen en ferries)

Door de mogelijkheid die Douwe Egberts Coffee Systems aan meerder soorten ondernemingen biedt, om een passende koffieoplossing voor de betreffende onderneming te formuleren, maakt Douwe Egberts Coffee Systems zijn afnemersgroep breed maar blijven ze duidelijk gescheiden van de rest. In India moet er met name naar de mogelijke Loyale (grotere)klanten eerst gekeken worden, waar er een grotere behoefte aan de diensten en producten van Douwe Egberts Coffee Systems is.

Douwe Egberts Coffee Systems Promotie:

 • Douwe Egberts Coffee Systems geniet van een bestaande hoge merkbekendheid maar moet wel door omstandigheden (vergrijzing) ook andere (jongere doelgroepen) aanspreken door in dit segment present en hip te zijn.
 • De wereld met zijn bevolking en ondernemingen worden steeds bewuster van het klimaat en milieu. Er wordt van de ondernemingen verwacht om MVO te zijn. Douwe Egberts Coffee Systems speelt hierop in door te laten weten dat deze onderneming veel doet voor het milieu en sociaal ingesteld is.
 • Soort van Boomtown campagne(van 1966) om binnen 5 jaar grote naambekendheid te bereiken. Maar dan specifieker op de Business to business markt in India. Door het gebruik van reclame( tv/ radio/ print) en de nadruk op de emoties.

Inspelen op de emotie van de bevolking en hierbij gebruikmaken van de trends en omstandigheden zijn belangrijke boodschappen die d.m.v. promotie bij de afnemer en potentiŽle afnemer komen.

Douwe Egberts Coffee Systems Presentatie:

 • Douwe Egberts Coffee Systems heeft een grote e-commerce waar alles makkelijk vanuit het kantoor of zelfs vanuit huis geregeld kan worden. Er zijn ook ruimtesmet showmodellen waar afnemers langs komen om de echte sfeer en uitstraling van een Douwe Egberts Coffee Corner te ervaren. Er heerst een professionele service waar men met gemak zich zelf kan bedienen of bediend kan worden.

Wanneer de sfeer makkelijk te voelen, te ervaren is en een transparantie bestaat binnen de onderneming, zijn dit de key voor het stimuleren van nieuwe afnemers.

Douwe Egberts Coffee Systems Personeel:

 • Er heerst een gezond evenwicht tussen arbeid en vrije tijd
 • Het is een gezinsvriendelijk bedrijf
 • Er is diversiteit op personeelsbeleid
 • 56% is mannen en 44% zijn vrouwen

De diversiteit, de sociaal interne sfeer stimuleert de samenwerking en hierdoor boekt Douwe Egberts Coffee Systems meer. In India is het aanbevolen om intern nieuwe medewerkers op te leiden tot de Nederlandse standaard en dan zo de cultuur van de onderneming daar ook te mixen met beide afkomsten.

Men focused bij Douwe Egberts Coffee Systems op Customer intimacy, de waardestrategie waar de gekozen marketing mix gebruikt wordt voor versterking van positionering met de marktinstrumenten

 • Product (op maat)
 • Distributie (locatie waar installatie gewenst is)
 • Communicatie ( twee verkeer richting/ ďnieuwe marketingĒ)

7 Communicatie mix

Nu de marketing instrumenten van Douwe Egberts Coffee Systems duidelijk zijn wordt de aandacht gericht op de bijbehorende communicatiemix, die aansluiten op het doel. De marketing communicatie mix bestaat uit 9 elementen.

 • Reclame
 • Internet
 • Directmarketing
 • Sales promotion
 • Persoonlijke verkoop
 • Beurzen
 • Winkelcommunicatie
 • Marketing PR
 • Sponsoring

Bij reclame doet Douwe Egberts Coffee Systems meer aan themareclame, dit heeft vooral tot doel de merkbekendheid en het imago te vergroten. Om zo nieuwe markten te doorboren en de huidige afnemers een status gevoel te versterken.

Bij internet legt Douwe Egberts Coffee Systems de nadruk op transparantie en bereikbaarheid van zijn onderneming. Met interactieve onderdelen op zijn site. Een combinatie van informatie beschikbaar stellen, mogelijkheid tot bestellen tot stand brengen en dus het gehele proces voor de afnemer vergemakkelijken.

Bij direct marketing wordt veel focus op gelegd binnen Douwe Egberts Coffee Systems. Een relatie creŽren en onderhouden is van belang. De afnemer moet men kennen om te kunnen voldoen aan zijn wensen. Alleen zo kan een onderneming stimuleren dat zijn klanten loyale klanten worden.

Bij sales promotie binnen Douwe Egberts Coffee Systems wordt er op periodieke basis aan gedaan. d.m.v. acties, meer voor dezelfde prijs, prijskortingen, spaaracties enz

Dit met als doel meer afnemers aan te trekken.

Door persoonlijke verkoop kan mende boodschap verbaal direct inspelen op de wensen van de klant. Dit is een grote mogelijkheid tot direct beÔnvloeding.

Beurzen zijn geschikt voor promoties en demonstraties, voor direct contact leggen met de afnemers die er al voor open staan. Maar worden niet regelmatig door Douwe Egberts Coffee Systems gehouden omdat deelname kostbaar is en een beurs is ook arbeidsintensief.

Winkelcommunicatie is bij Douwe Egberts Coffee Systems direct ook zijn showmodellen, hier krijgt de afnemer van alles te zien, te horen en te proeven. Verlaten meestal de pand met folders en brochures.

Sponsoring gebruikt als imagoversterker binnen Douwe Egberts Coffee Systems. Zo sponsort Douwe Egberts verschillende projecten zoals voedselbanken, de mc Donalds kinder- fonds, festivals enz.

Onder de thema marketing- pr ligt de nadruk op het merk van het product. Douwe Egberts Coffee Systems gebruikt marketing- pr met name bij de introductie van nieuwe producten en of variatie. Op een bijzondere manier de aandacht krijgen b.v door feestelijke gebeurtenissen te organiseren voor het lanceren van het nieuws. Maar free publicity hoort ook hierbij alles om merkbeleving te realiseren.

7.1 Uitvoering van marketing

De positionering-strategie is een tweezijdige positionering: dit houd in dat de productie eigenschappen en de waarden centraal staan. Het verbindt functionele product eigenschappen met waarden voor de consument. Weer staat dus de emotionele waarde.

Door middel van desk research en fieldresearch is alle informatie beschikbaar en d.m.v analyses kunnen de juiste keuzes genomen worden. In combinatie met marketing instrumenten en communicatie instrumenten kunnen deze keuzes in werkelijkheid geÔmplementeerd worden.

Om een strategisch -, communicatie - en een exportplan te implementeren zijn er richtlijnen voor nodig. Dit zijn:

 • het aanwijzen van een trekker (iemand die zich verantwoordelijk voelt voor het plan)
 • het formuleren van duidelijke taken (iedereen moet weten wat er ven hen verwacht wordt)
 • tussentijdse metingen (om tijdig te kunnen ingrijpen en bijsturen)
 • goede procesevaluatie (ter voorkoming van foutieve veranderingen of het signaleren van foutieve probleemstellingen)
 • flexibiliteit ( er moet een balans zijn tussen controle van het systeem en vrijheid voor innovatie)

Ander vereisten voor de succesvolle uitvoering van een klantgerichte strategie zijn: het verkeren in een goede positie van de onderneming. Die hoge eisen stelt aan de mensen in de organisatie (vanuit de top naar alle niveaus toe). Goede sturing van een gemotiveerd team, een heldere visie, beschikken van een openleerklimaat, gezamenlijke doelen, beloningen.

Conclusie

Door deze strategisch marketing plan is voor mij en voor ieder die dit plan leest duidelijk geworden dat de onderneming Douwe Egberts Coffee Systems in een stabiele situatie verkeerd, waar de focus op de juiste doelstellingen en keuzes gericht is en waarin met flexibiliteit, motiverende sturing en het vermogen om vooruit te denken en hierop in te spelen het mogelijk is om ieder situatie aan te gaan en meerdere markten succesvol te doorboren. Om door te groeien en zijn bestaande imago to behouden.

Alleen betekent dit dat het werk nooit ophoudt. De onderneming moet blijven aanpassen en groeien zodat er meerwaarde zowel voor de afnemers als voor de onderneming gecreŽerd wordt.

Bijlage

Bijlage EVD Marktscan

Individuele Marktbewerking

Kies voor een MARKTSCAN die past bij uw internationale strategie

Datum: 04.09.2008

U ziet kansen op een nieuwe markt. Analyse wijst uit dat er vraag is naar uw product of dienst. Of u wilt internationaal samenwerken om uw concurrentiepositie te versterken.
Hoe komt u aan lokale zakenpartners, agenten, distributeurs of eindgebruikers in het buitenland? Bij de oriŽntatie op een nieuwe markt kan een marktscan van de EVD uitkomst bieden.

Hoe werkt het?
Als basis voor de marktscan starten wij met een persoonlijk gesprek om uw plannen en informatiebehoefte in kaart te brengen. Vervolgens gaat ons buitenlands netwerk met uw vragen aan de slag. Dit netwerk bestaat uit de Nederlandse ambassades, consulaten-generaal en/of Netherlands Business Support Offices - NBSO's. Zij kennen de markt, hebben toegang tot lokale autoriteiten en overbruggen taal- en cultuurbarriŤres.
De inzet van ons netwerk resulteert in een marktscan: een pakket marktinformatie en contactadressen die nauw aansluiten op uw internationale strategie. Maatwerk dus. Een voorbeeldmarktscan kunt u inzien in onderstaand document.
Bij het uitvoeren van uw verdere strategie helpen we u met doorverwijzingen naar experts die op commerciŽle basis werken.

Voor welke landen?
Er kan voor uw bedrijf een marktscan worden gemaakt voor de volgende landen: BelgiŽ, Bulgarije, BraziliŽ, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, India, ItaliŽ, Japan, Marokko, Mexico, Noorwegen, OekraÔne, Polen, RoemeniŽ, Rusland, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechische Republiek, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zweden.

Bijlage; Internationalisering BRICíS landen

BraziliŽ: factsheet

Datum: 06.06.2008

Politiek

Naam land

Rťpublica Federativa do Brasil

Regeringsvorm

presidentiŽle republiek

Staatshoofd

President Luiz InŠcio Lula da Silva

Geografie

Oppervlakte

8.547.404 km2 (205 x Nederland)

Hoofdstad

BrasŪlia

Tijdverschil met Nederland

-3 (wintertijd), -5 uur (zomertijd)

Bevolking

Bevolkingsaantal

189 miljoen inwoners (2007)

Bevolkingsgroei

1,4 procent per jaar

Taal

Portugees

Religie

rooms-katholiek (73,6 procent), protestant (15,4) en Afro-Braziliaanse religies

Economische indicatoren

Bbp

977,8 miljard US dollar (2007, tegen marktprijzen)

Bbp per hoofd van de bevolking

6.938 US dollar (2007)

ReŽle groei bbp

5,4 procent (2007)

Stijging consumentenprijzen

3,6 procent (2007)

Munteenheid

real (wisselkoers, www.oanda.com/convert/classic

Buitenlandse handel

Totale invoer in BraziliŽ (FOB)

120 miljard US dollar (2007)

Totale uitvoer uit BraziliŽ (FOB)

160,6 miljard US dollar (2007)

Uitvoer uit Nederland naar BraziliŽ

1,2 miljard euro (2007)

Invoer in Nederland uit BraziliŽ

3,9 miljard euro (2007)

Voornaamste handelspartners

invoer uit: VS, ArgentiniŽ, China, Nederland (2007)
uitvoer naar: VS, ArgentiniŽ, China, Duitsland (2007)

Bron: EIU, CIA, CBS, World Factbook

Bron: EVD-informatie
Nummer: 423
Tags: Basisgegevens - Factsheet - meer >> - BraziliŽ - minder <<

Export
In 2007 bedroeg de Nederlandse export naar BraziliŽ 1,2 miljard euro, een flinke stijging van 37 procent ten opzichte van 2006. Ondanks deze toename is de Braziliaanse rol in de Nederlandse export bescheiden. Slechts 0,3 procent van de totale Nederlandse export gaat naar BraziliŽ
Macro-economische vooruitzichten
De Braziliaanse economie groeide in 2006 met 3,7 procent. In het voorgaande jaar groeide de Braziliaanse economie slechts met 2,9 procent. De EIU voorspelt voor 2007 een groei van 3,4 procent. Dankzij een gemakkelijkere toegang tot consumentenkrediet en verhoogde salarissen had de Braziliaanse consument in 2006 meer te spenderen. Hierdoor nam ook de vraag naar geÔmporteerde goederen toe. Ook de overheidsuitgaven zijn in 2006 toegenomen.
Op 29 oktober 2006 is Lula herkozen voor een tweede termijn als president. Het is onzeker of tijdens de tweede ambtsperiode van Lula de structurele hervormingen ten aanzien van de belastingwetgeving, arbeidswetgeving en sociale zekerheid doorgevoerd zullen worden. Verder zullen er naar verwachting weinig veranderingen zijn in het politieke en economische beleid van BraziliŽ.

Werkloosheid
BraziliŽ heeft te kampen met een hoge werkloosheid. Positief is dat het aantal banen in de formele sector weer toeneemt. Eind 2006 bedroeg het werkloosheidspercentage 8,4 procent. De formele sector in BraziliŽ bood volgens schattingen van de EIU in 2006 werk aan ongeveer 97,8 miljoen personen.
Inkomensverdeling/loonkosten
De ongelijke inkomensverdeling in BraziliŽ is waarschijnlijk groter dan in elk ander geÔndustrialiseerd land. De ongelijkheid is sinds de jaren zestig alleen maar groter geworden. Ongeveer 60 procent van de bevolking leeft buiten de formele economie. Desondanks waren het de arme Brazilianen die als eersten hebben geprofiteerd van de afnemende inflatie in termen van groeiende koopkracht. Ondanks de verhoging van het minimumsalaris per 1 mei 2007 van 350 relais naar 380 relais per maand (148,52 euro), blijft het minimumsalaris extreem laag. De gemiddelde loonkosten per uur bedragen 12,2

BraziliŽ: transportregelingen

          Datum: 04.04.2008Transportverzekering
De Braziliaanse regering heeft een monopolie op verzekeringen. Importeurs moeten een vrachtverzekering afsluiten bij een bedrijf dat in BraziliŽ is gevestigd. Dit mag ook een bedrijf in buitenlandse handen zijn.
BraziliŽ is niet aangesloten bij de TIR Customs Convention. TIR staat voor 'Transport International de marchandises par la Route'. Dit is een internationale overeenkomst voor het vervoer van douanegoederen met ťťn douanedocument om oponthoud aan de grenzen zoveel mogelijk te beperken.

Transportwetgeving
De Braziliaanse overheid biedt belastingvoordelen voor vervoerders die gebruikmaken van schepen die varen onder Braziliaanse vlag. Deze maatregel houdt in dat vervoerders die Braziliaanse schepen

         

           BraziliŽ: marktentree

Datum: 24.12.2008

BraziliŽ is een groot land met behoorlijke culturele verschillen tussen de regio's. Het land kent daarom geen algemene zakelijke marktbenadering. In het zuiden heerst bijvoorbeeld een meer Europese manier van zakendoen dan in het noorden. Het is belangrijk dat de ondernemer op de hoogte is van deze verschillen.
Economisch gezien zijn er ook grote verschillen tussen het rijke zuiden en zuidoosten en het arme noorden en westen van het land. De belangrijke economische centra van BraziliŽ liggen in het zuidoosten: Sao Paulo (stad en deelstaat), Rio de Janeiro (stad en deelstaat), de deelstaten Minas Gerais en Espiritu Santo, en in het zuiden: ParanŠ, Santa Catarina en Rio Grande do Sul. Ook het noordoosten is in opkomst, zoals de deelstaten Pernambuco en CearŠ (toeristische opleving in Fortaleza, Natal en Recife). Als een Nederlandse onderneming zaken wil gaan doen in BraziliŽ, is het belangrijk zelf naar het land toe te gaan om zo een eigen indruk te krijgen van het land.
Gezien de grootte van het land is het al heel bijzonder als een distributeur uw producten in heel BraziliŽ kan afzetten.

Vakbeurzen
Vanwege de grote afstanden is het tijdrovend om in BraziliŽ bedrijven op verschillende plaatsen te bezoeken. Door verkeersopstoppingen in de grote steden zoals Sao Paulo zijn gemiddeld drie ŗ vier zakelijke afspraken per dag haalbaar. Een bezoek aan een vakbeurs kan dus tijdbesparend zijn. Daarnaast kan het bezoeken van en deelnemen aan Braziliaanse vakbeurzen waardevolle zakelijke contacten opleveren, die men anders niet zo gauw legt.
BraziliŽ is binnen Latijns-Amerika het land met de meeste internationale vakbeurzen en congressen. Deze vakbeurzen vinden vooral plaats in Sao Paulo en trekken veel bezoekers uit andere Latijns-Amerikaanse landen en de hele wereld.
Een vakbeurs is een goede gelegenheid om uw eigen product te promoten. Stuur een afgevaardigde van uw bedrijf die de vragen van belangstellenden kan beantwoorden en die handelscontacten kan opdoen. Laat uw producten zien. De Nederlandse consulaten-generaal in Sao Paulo en Rio de Janeiro en de Netherlands Business Support Offices in Porto Alegre en Recife kunnen u ondersteunen bij een beursdeelname.

Overzicht belangrijke vakbeurzen per sector

Sector

Beurs

Website

Bouw

Feicon

www.feicon.com.br

Feimafe

www.feimafe.com.br 

Chemie en kunststoffen

- plasticverwerking

Brasilplast

www.brasilplast.com.br 

Elektronica-industrie

Abinee Tec

www.tec.abinee.org.br

Fiee

www.fiee.com.br

Energie

Gas Brasil Expo

www.gasbrasil.com.br 

Olie en gas

Rio oil and gas

www.ibp.org.br

Machine-industrie

- machines, algemeen

Mecanica

www.mecanica.com.br  

- machines voor papier- en grafische industrie

Fiepag

www.fiepag.com.br  

Medische sector

Hospitalar

www.hospitalar.com  

Transportmiddelen

- automobielen

Automec

www.automecfeira.com.br  

Vervoer en logistiek

Intermodal South America

www.intermodal.com.br  

Voedings- en genotmiddelen

Fispal Food

www.fispal.com  

Food ingredients South America

www.fisa.com.br


Overzicht recente vakbeurzen in BraziliŽ:
www.mfa.nl/bra/economie_en_handel_0/beurzen_en

De EVD ondersteunt deelname van Nederlandse bedrijven aan belangrijke vakbeurzen. Bedrijven kunnen in een nationale collectieve inzending participeren op Braziliaanse vakbeurzen die zijn opgenomen in het EVD-activiteitenprogramma. Een collectieve inzending bestaat uit een gezamenlijke stand met een Nederlandse uitstraling waar deelnemers hun buitenlandse relaties kunnen ontvangen.

Samenwerken met een lokale partner
Door de afstand, de bureaucratie en de importheffingen kan het soms winstgevender en efficiŽnter zijn om, afhankelijk van het type product, samen te werken met een lokale partner. Dit geldt niet alleen op het gebied van marketing, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van productie.
In samenwerking met het netwerk van posten in BraziliŽ biedt de EVD de mogelijkheid om door middel van een marktscan potentiŽle zakenpartners te vinden. Een marktscan bestaat uit gerichte contactadressen, aangevuld met relevante marktinformatie. Tijdens het intakegesprek voorafgaand aan de marktscan komen onder meer de onderbouwing van de kansen in BraziliŽ ter sprake en een duidelijk profiel van de contacten die het Nederlandse bedrijf zoekt.

Meer informatie:

           www.evd.nl/marktscan

India: factsheet

Politiek

Naam land

India (de Republiek)

Regeringsvorm

parlementaire democratie

Staatshoofd

President mevrouw Pratibha Patil

Geografie

Oppervlakte

3.287.590 km2 (88 x Nederland)

Hoofdstad

New Delhi

Tijdverschil met Nederland

+4,5 uur (wintertijd), +3,5 uur (zomertijd)

Bevolking

Bevolkingsaantal

1.095 miljoen inwoners

Bevolkingsgroei

1,5 procent

Taal

Hindi, Engels

Religie

83 procent hindoe, 11 procent moslim

Economische indicatoren

Bbp

922,9 miljard US dollar (2006)

Bbp per hoofd van de bevolking

840 US dollar

ReŽle groei bbp

9,4 procent (2006)

Stijging consumentenprijzen

6,2 procent (2006)

Munteenheid

rupee (1 rupee = 0,01758 euro, 22.10.2007)

Buitenlandse handel

Totale invoer in India (goederen en diensten)

238,1 miljard US dollar (2006)

Totale uitvoer uit India (goederen en diensten)

212,0 miljard US dollar (2006)

Uitvoer uit Nederland naar India

1,1 miljard euro (2006)

Invoer in Nederland vanuit India

1,7 miljard euro (2006)

Voornaamste handelspartners

invoer uit: China, VS, Saudi-ArabiŽ, VAE
uitvoer naar: VS, China, VAE, Singapore

Bronnen: EIU, EVD/CBS, Census India

India: geografie en klimaat

India is met een oppervlakte van bijna 3,3 miljoen km2 het op zes na grootste land ter wereld. Daarbij inbegrepen is een groot deel van Jammu en Kasjmir in het uiterste noorden, waarover de territoriale rechten zowel door Pakistan als door India worden geclaimd. Globaal gezien ligt India tussen het Himalayagebergte en de Indische Oceaan. Het land grenst in het noordwesten aan Pakistan (2.912 kilometer); in het noorden aan Nepal (1.690 kilometer), Bhutan (605 kilometer) en de Chinese provincie Xizang of Tibet (3.380 kilometer); in het noordoosten aan Myanmar of Birma (1.463 kilometer) en in het oosten aan Bangladesh (4.053 kilometer). De rest van het land wordt omgeven door de Arabische Zee in het westen en de Golf van Bengalen in het oosten (in totaal 7.000 kilometer).
Geografisch is India te verdelen in drie natuurlijke regio's: het Himalayagebergte in het noorden met enkele van de hoogste toppen ter wereld, de grote vlaktes van de rivieren de Indus en de Ganges, en de grote plateaus van het zuidelijke gedeelte van het schiereiland, dat bestaat uit zeer oude geologische formaties.

Het klimaat is voornamelijk tropisch, met uitzondering van bijvoorbeeld de Himalaya. De temperatuur verschilt echter van maand tot maand per gebied: in en rond Mumbai (Bombay) aan de westkust heerst een tropisch klimaat. Het weer is hier redelijk aangenaam en vrij constant door de verkoelende zeewind. Van november tot februari bedraagt de gemiddelde temperatuur 20įC. Gedurende de periode van april tot juni loopt de temperatuur op tot omstreeks 33įC. Van half juni tot eind september heerst de zuidwestmoesson en regent het flink.
In New Delhi bestaat een groot verschil tussen zomer en winter. Gedurende de wintermaanden (januari-februari) daalt de temperatuur 's nachts tot omstreeks 5įC. In de maanden mei en juni kunnen de temperaturen echter oplopen tot 40įC of meer. Van juli tot september is het er doorgaans regenachtig en liggen de temperaturen tussen 22 en 32įC.
Kolkata (Calcutta) en de Bengaalse vlakte kennen in de winter (november tot februari) aangename temperaturen tussen de 15 en 24įC. Van maart tot juni is het droog en heet met temperaturen rond de 40įC. Het regenseizoen duurt er van half juni tot half september. Het is er dan zeer vochtig met temperaturen tussen de 30 en 35įC.
Een vergelijkbaar patroon geldt ook voor de Zuid-Indiase steden Hyderabad en Chennai (Madras). Gematigde temperaturen in de maanden november tot en met februari, heet in april en mei en vochtig en warm in de periode van juli tot en met oktober.
Het hoger gelegen Bangalore heeft een betrekkelijk gelijkmatig klimaat. De gemiddelde temperatuur in de koudste maand (januari) bedraagt ongeveer 20įC, in de warmste maand (april) ligt die bij ongeveer 27įC.
In heel India geldt de zogenaamde Indian Standard Time (IST). Het is in vergelijking met Nederland 4,5 uur later (in de periode dat in Nederland de zomertijd geldt, is dit 3,5 uur).

India: bevolking

Met naar schatting 1,129 miljard inwoners (2007) heeft India het op een na hoogste bevolkingsaantal ter wereld (16,8 procent van de wereldbevolking). In de periode 1991-2001 bedroeg de bevolkingsgroei gemiddeld 1,95 procent per jaar. Met een dichtheid van 324 inwoners per km2 (2001) is het land ook een van de dichtstbevolkte landen ter wereld (www.censusindia.gov.in/). Grote delen van het land zijn overbevolkt.
Economische ontwikkeling is een constante race tegen de bevolkingsgroei. Het in de hand houden van de bevolkingsomvang is voor de Indiase overheid dan ook een brandend vraagstuk. De bevolkingsdichtheid varieert sterk van gebied tot gebied. De grootste dichtheid vindt men in de rijstteeltgebieden in de vlakte van de Beneden-Ganges en de rivierdelta in West-Bengalen, maar ook in delen van Assam, in delen van de oostelijke rivierdelta's, rond Chennai (Madras), in Kerala en in de kustvlakten die zich uitstrekken van Mumbai (Bombay) tot in Gujarat.
Uit cijfers van de laatste volkstelling (2001) blijkt dat de verschillen tussen de deelstaten nog toenemen. Het zuiden scoort wat betreft geboortebeperking aanzienlijk beter dan het noorden (Kerala met een gemiddelde groei van 0,9 procent over de laatste tien jaar tegenover Bihar met een toename in dezelfde periode tot 2,43 procent per jaar). India kent een mannenoverschot: 51,7 procent van de bevolking is man, 48,3 procent vrouw. Verreweg het grootste aantal IndiŽrs woont nog op het platteland (72,2 procent). In 2001 maakte de beroepsbevolking 39,3 procent van de totale bevolking uit. De gemiddelde levensverwachting in 2007 bedraagt voor mannen 66 jaar, voor vrouwen 71 jaar (in 1951 was dat voor beiden nog 32 jaar!).

Bevolkingsopbouw 2001 (in procent van totaal):

0 - 14 jaar

15 - 64 jaar

65 jaar en ouder

Bron: EIU

Voornaamste steden en aantal inwoners 2001 (in miljoen):

Mumbai (= Bombay)

Kolkata (= Calcutta)

Delhi

Chennai (= Madras)

Bangalore

Hyderabad

Ahmedabad

Bron: Census 2001

De bevolking is buitengewoon gevarieerd, niet zozeer wat betreft etnische afkomst, als wel naar taal of dialect. Deze omstandigheid vormt in belangrijke mate de basis voor de verdeling van het land in deelstaten en 'union territories'.
De talen in het noorden van India behoren voornamelijk tot het Indo-Arisch, waarvan het Hindi de belangrijkste is (42,2 procent van de totale bevolking spreekt het). Dit wordt voornamelijk gesproken in de deelstaten Rajasthan, Haryana, Punjab, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar en Madhya Pradesh.
In Zuid-India behoren de verschillende talen tot een geheel andere groep: het Dravidisch. Ze worden voornamelijk gesproken in de deelstaten Tamil Nadu (Tamil), Kerala (Malayalam), Andhra Pradesh (Telugu) en Karnataka (Kannada).
Daarnaast wordt door een aantal stammen in de landelijke gebieden een veelheid van talen gesproken, zoals het Tibetaans (voornamelijk in het Himalayagebied). Het Engels is de belangrijkste taal voor gebruik in nationaal, politiek en commercieel kader.
In totaal worden in India ongeveer 850 talen gesproken. Er zijn negentien nationale of officiŽle talen. (
www.ethnologue.com/show_country.asp?name=India)

Een bijzonder fenomeen binnen de Indiase maatschappij is de verdeling van de bevolking in zogenaamde kasten. Men wordt door geboorte als het ware 'veroordeeld' tot een bepaalde kaste. Status en beroep worden hierdoor feitelijk bepaald. In de grote steden is de invloed van het kastenstelsel veel minder geworden, maar in sommige delen van India kan het nog steeds een grote rol spelen.
De meest voorkomende godsdiensten zijn: hindoeÔsme (83 procent), islam (11 procent), christendom (2,3 procent), sikhisme (1,9 procent), boeddhisme (0,8 procent) en jainisme (0,4 procent). Er bestaat dikwijls een verband tussen politieke fricties en spanningen tussen religieuze groeperingen, vooral tussen hindoes en moslims in het noorden (waarbij niet altijd even duidelijk is wat oorzaak is, wat gevolg). Een eigenaardigheid van de Indiase samenleving is verder nog dat veel waarde wordt toegekend aan astrologische berekeningen. Ook bij zakelijke en politieke beslissingen kan dit een rol spelen.

India: bestuurlijke organisatie

Algemeen
Sinds de onafhankelijkheid in 1947 is India de grootste democratie ter wereld. De federale republiek bestaat uit 29 deelstaten en 6 zogenaamde 'union territories', elk met een eigen hoofdstad. New Delhi is de federale hoofdstad. De grondwet, die sinds 1950 van kracht is, voorziet in een onafhankelijke rechtspraak met het SupremeCourt als hoogste orgaan. Het parlement is naar Britse traditie opgebouwd uit een Lagerhuis (Lok Sabha) en een Hogerhuis (Rajya Sabha). Op deelstaatniveau bestaat in de meeste gevallen eenzelfde tweekamersysteem. Het Lagerhuis telt 545 leden, waarvan er 543 om de vijf jaar worden gekozen volgens een systeem van algemeen kiesrecht (2 leden worden aangewezen door de president). De kiesgerechtigde leeftijd is 18 jaar.

Landelijk bestuur
De president (op dit moment mw. PratibhaPatil) wordt elke vijf jaar gekozen door de twee Kamers van het parlement, samen met de wetgevende organen van de verschillende deelstaten.
De laatste landelijke verkiezingen (april/mei 2004) werden tot veler verrassing gewonnen door de Congress Partij onder leiding van mw. Sonia Gandhi. De regeringscoalitie (United Progressive Alliance, UPA) staat onder leiding van premier Manmohan Singh en telt nu 12 partijen, waarvan de India National Congress verreweg de voornaamste is. De minderheidsregering is afhankelijk van gedoogsteun van een aantal linkse partijen. De volgende landelijke verkiezingen moeten in mei 2009 plaatsvinden, maar de algemene verwachting is, dat de politieke situatie aanleiding zal geven ze te vervroegen.

Regionaal bestuur
De Indiase grondwet regelt in principe de verdeling van de bevoegdheden tussen federatie en deelstaten. In sommige gevallen dragen beide gedeelde verantwoordelijkheid. In de praktijk zijn de deelstaten sterk afhankelijk gebleven van de centrale overheid, doordat een groot gedeelte van hun financiŽle middelen afkomstig is van de centrale overheid.
Nadat in de jaren tachtig niet alleen het centralistische leiderschap in India aan betekenis heeft verloren, maar ook het systeem van centrale economische planning in belangrijke mate werd losgelaten, is de invloed van de deelstaten groter geworden. Afgezien van de politieke betekenis van deze ontwikkeling, kunnen deelstaatregeringen nu in belangrijke mate de snelheid van de economische hervormingen bepalen en een eigen liberaliseringskoers varen. Dit betekent onder andere dat zij nu zelf toestemming kunnen verlenen voor aangemelde projectvoorstellen, het gebruik van de grond kunnen reguleren, de arbeidsmarkt kunnen sturen (door middel van het al dan niet stichten van overheidsbedrijven op deelstaatniveau), invloed kunnen uitoefenen op de openbare nutsvoorzieningen en, in sommige gevallen, zelfstandig buitenlandse investeringen kunnen aantrekken.

India: handel met Nederland

Datum: 28.11.2007

Export vanuit Nederland naar India
India heeft internationaal gezien nog steeds hoge tariefmuren. Er is in de loop der jaren wel sprake van een sterke afbouw, die zich naar verwachting ook verder zal doorzetten. Nederland is volgens de laatste telling de 23e importeur in India. Het relatieve aandeel van Nederland in de Indiase import in 2005/2006 bedroeg 0,71 procent. Gezien de hoge tariefmuren is het begrijpelijk, dat nog maar weinig Nederlandse exporteurs zich richten op de Indiase consumentenmarkt

Export Nederland naar India 2006

Bedrag x miljoen euro

Aandeel in procenten

Groei in procenten t.o.v. 2005

Totaal landbouw

Totaal industrie

Totale export

Bron: CBS

Export naar sector/tariefgroep

Sector/tariefgroep

Aandeel in procenten

Groei in procenten t.o.v. 2005

Kapitaalgoederen

Chemie

Fabricaten

Diverse gefabriceerde goederen

Bron: CBS

De Nederlandse uitvoer naar India steeg in 2006 met 24,5 procent, ruim boven de gemiddelde stijging van de Nederlandse export. Het relatieve aandeel van de export naar India in het totaalcijfer van de Nederlandse export nam dan ook opnieuw toe en is inmiddels opgelopen tot 0,35 procent. India is binnen AziŽ de achtste bestemming voor de Nederlandse export. In 2006 bleef de groei van de landbouwexport naar India ver achter, zodat het toch al minimale aandeel van de landbouwsector in de totale uitvoer naar India nog verder terugliep (2,5 procent). Ook in 2006 vormen kapitaalgoederen (machines en vervoermaterieel) de grootste exportcategorie (29,4 procent), gevolgd door de categorie chemische producten (28,3 procent). De export van Nederland naar India is sinds 2003 verdubbeld en stijgt aanzienlijk sneller dan de totale Nederlandse export. Desondanks verzwakt onze relatieve positie op de lijst van India's handelspartners, omdat India's handel met andere landen, en met name met China, nog sneller stijgt.

Wederzijdse handel in diensten
Nederland heeft door de jaren heen een surplus op de betalingsbalans met India voor wat betreft diensten, al wordt het met de jaren wel steeds kleiner.

Bron: EVD-informatie

India: distributiestructuur

Datum: 23.11.2007

In de meeste delen van India bestaat een behoorlijk ontwikkeld distributienetwerk, vooral voor niet-bederfelijke waren. Tot dit netwerk behoren expediteurs, regionale distributeurs, groothandels en detaillisten. Het is gebruikelijk dat in een bepaalde regio meerdere bedrijven met een verschillend productenpakket gebruikmaken van hetzelfde distributienetwerk. Verkoop en distributie van duurzame goederen verloopt via meerdere kanalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van eigen showrooms, exclusieve dealers of niet-exclusieve detaillisten. Gezien de hoge kosten van bedrijfsruimte in India moet extra worden betaald voor het etaleren van duurzame consumentengoederen. Voor de meeste consumentengoederen geldt een prijsopslag van minimaal 20 procent, verdeeld over de verschillende links in de distributieketen. Voor verscheidene goederen geldt een verplichte maximumprijs die op de verpakking vermeld moet staan.
De meeste IndiŽrs leven op het platteland. Hoewel de grootste koopkracht in de stedelijke regio's is te vinden, maakt de rurale markt de laatste jaren een snelle ontwikkeling door. Dit wordt ook mogelijk doordat steeds meer bedrijven een apart distributienetwerk voor de plattelandsregio's opzetten.

Detailhandel
India heeft de hoogste penetratie van detaillisten ter wereld, maar tegelijk ook het kleinste winkeloppervlak per hoofd van de bevolking. Er zijn weliswaar meer dan 5 miljoen verkooppunten, maar toch ontbreekt een detailhandel in de moderne zin van het woord vrijwel geheel. Verreweg de meeste detaillisten in India behoren tot de ongeorganiseerde sector (slechts zo'n 5 procent is georganiseerd). Het land kende tot voor kort geen grote nationale winkelketens. De meeste verkooppunten zijn in lokale handen. In veel grotere steden zijn warenhuizen en supermarkten echter sterk in opkomst.

Obstakels
De sector gaat gebukt onder een groot aantal problemen zoals een ingewikkelde structuur van verbruiksbelastingen (sales tax, accijnzen en octrooi), veel tussenhandelaren, onvoldoende supply chain infrastructuur en daardoor hoge kosten, niet-flexibele arbeidswetgeving (vooral voor parttimewerk), de vele benodigde vergunningen op deelstaatniveau, onvoldoende opleiding en een aanbod van bedrijfsruimte dat onvoldoende is toegesneden op de georganiseerde detailhandel (extreem hoge kosten in de metropolen!).

Verwachte groei
Een CII/McKinseyrapport verwacht desondanks een marktomvang van 300 miljard US dollar in 2010, op basis van de veronderstelling dat de sector ongeveer 6 ŗ 7 procent per jaar zal groeien. Als bovengenoemde belemmeringen worden weggenomen, acht het rapport zelfs een groei mogelijk tot 450 ŗ 500 miljard US dollar in 2010. De omvang van de markt ten tijde van het verschijnen van het rapport werd geschat op 180 miljard US dollar, waarvan de helft kruideniers. De grote marktspelers richten zich in de eerste plaats op de grote metropolen (New Delhi, Mumbai, Kolkata en Chennai). In een latere fase zullen zij zich ook op de overige miljoenensteden toeleggen. Naar verwachting zullen de grote detaillisten in 2010 de markt met minstens drie ŗ vier formats bewerken. Ook voor de kleine buurtzaakjes blijft een rol weggelegd. Wel zullen zij, zo wordt verwacht, inkoopcoŲperaties vormen als tegenwicht tegen de grote spelers op de markt.


Franchising
Verscheidene buitenlandse bedrijven met sterke merknamen hebben toegang gezocht tot de geliberaliseerde Indiase markt via de franchisingroute. Franchising wordt in India veelal gezien als een manier om de hoge kosten van bedrijfsruimte te dekken. Dat brengt met zich mee, dat als resultaten tegenvallen, franchisees gemakkelijk de overstap naar andere franchises maken.
In een typische franchiseoperatie zorgt de franchisee voor bedrijfsruimte, bedrijfsinrichting en personeel (ook al staan vele franchisors erop stafmedewerkers zelf op te leiden). Meestal heeft de franchisee het exclusieve verkooprecht. Het werken via een franchisee kan de franchisor tot 15 procent in de investeringskosten schelen. Bovendien is de laatste verlost van alle problemen die het huren van personeel met zich mee kan brengen. Belangrijk is na te gaan of de franchisee financieel gezond is. Kosten van promotie en reclame worden meestal gedeeld.
De Indiase regering heeft in januari 2006 een bescheiden begin gemaakt met het openen van de detailhandel voor buitenlandse investeerders. Deze mogen voortaan tot 51 procent bijdragen aan een joint venture op het gebied van winkelketens die een merk voeren.

Direct selling
Ofschoon direct selling ook traditioneel wel in India voorkwam, heeft het de laatste jaren een grote vlucht genomen. Momenteel heeft deze markt een omvang van 80 miljoen US dollar en zal naar verwachting 30 tot 33 procent per jaar stijgen. Volgens de Indian Direct Selling Association (IDSA -
www.indiandsa.com) werken er ruim 350.000 mensen in deze sector. Vooral de markt voor dieetsupplementen is veelbelovend. Daarnaast vinden onder andere studieboeken, kookgerei, lingerie en cosmetica langs deze weg hun weg naar de klant.

Indiase klant prijsbewust
De Indiase directsellingmarkt is nog niet tot volle ontwikkeling gekomen en is op zoek naar de juiste benadering van de klant. India is een sterk prijsbewuste markt. Sommige bedrijven werken daarom met kleine verpakkingen. Een aantal buitenlandse directsellingbedrijven heeft zijn aandacht moeten verleggen van het hoge segment van de markt naar massaproducten waar het om volumes gaat, een andere aanwijzing dat de markt prijsbewust is. Verder heeft de sector te lijden onder het feit dat het betalingsverkeer moeizaam verloopt door een inefficiŽnt systeem van staatsbanken. Creditcardmaatschappijen, koeriersdiensten en dienstverleners op het gebied van telecommunicatie zijn echter sterk in opkomst.

Bron: EVD-informatie

China: factsheet

Politiek

Naam land

Volksrepubliek China (VRC)

Regeringsvorm

eenpartijstelsel

Staatshoofd

President Hu Jintao


Geografie

Oppervlakte

9.561.000 km2 (230 x Nederland)

Hoofdstad

Beijing

Tijdverschil met Nederland

+6 uur zomer
+7 uur winter


Bevolking

Bevolkingsaantal

1,314 miljard (2006)

Bevolkingsgroei

0,6 procent (gemiddelde in de periode 2002-2006)

Taal

hoofdzakelijk Putonghua (Standaard Chinees) of Mandarijn; maar ook lokale dialecten en talen

Religie

belangrijkste religies zijn taoÔsme en boeddhisme

Economische indicatoren

Bbp

2.689 miljard US dollar (2006)

Bbp per hoofd van de bevolking

2.045 US dollar (2006)

ReŽlegroeibbp

10,7 procent (2006)

Stijging consumentenprijzen

1,7 procent (2006)

Munteenheid

renminbi of yuan (7,48 renminbi = 1 US dollar, koers 1 november 2007)


Buitenlandse handel

Totale invoer in China (FOB)

660 miljard US dollar (2005)

Totale uitvoer uit China (FOB)

762 miljard US dollar (2005)

Uitvoer uit Nederland naar China

3.156,0 miljoen euro (2006)

Invoer in Nederland uit China

23.114,5 miljoen euro (2006)

Voornaamste handelspartners

invoer uit: Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Verenigde Staten, Duitsland, MaleisiŽ, Hongkong, Singapore, Rusland
uitvoer naar: Verenigde Staten, Hongkong, Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Singapore

Bronnen. CBS, EIU (2007)

Geografie
De Chinese Volksrepubliek (VRC) bestrijkt een oppervlakte van 9,6 miljoen km2. Hiermee is China ongeveer 230 keer groter dan Nederland en qua oppervlakte het vierde grootste land ter wereld. China meet van noord naar zuid circa 4.000 kilometer en van west naar oost ongeveer 4.800 kilometer. Doordat het land bergachtig is en het transportsysteem niet optimaal is, veroorzaken de grote afstanden aanzienlijke economische, logistieke en zelfs politieke problemen. De grote uitgestrektheid van China maakt het moeilijk vanuit de hoofdstad Beijing een sterk centraal gezag uit te oefenen. De Volksrepubliek grenst over een afstand van 20.000 kilometer aan veertien buurlanden. Met verschillende daarvan zijn er geregeld grensgeschillen. In het noorden liggen de buurlanden Rusland en MongoliŽ. Aan de noordoostgrens ligt Noord-Korea. In het westen liggen Kazachstan, Tadzjikistan, KirgiziŽ, Afghanistan, Pakistan en India. Ten zuidwesten grenzen Nepal en Bhutan aan China. Ten zuiden van de grens liggen Myanmar, Vietnam en Laos. In het oosten grenst China aan zee; de kustlengte bedraagt 18.000 kilometer. China beschikt over zes van de tien belangrijkste havens ter wereld. In de territoriale wateren, die rijk zijn aan vis, liggen circa 5.400 eilanden en eilandjes. Deze eilandjes hebben tezamen een kustlijn van 12.000 kilometer. In de Zuid-Chinese Zee bezit China de strategisch belangrijke Xishaqundao (Paracel) Eilanden. De Nansha (Spratly) Eilanden worden ook geclaimd door diverse Aziatische landen. Qua reliŽf is China te vergelijken met een trap met drie treden. De hoogste trede, het plateau van Qinghai-Tibet, ligt in het westen en zuidwesten. Dan is er een gebied van hoogvlakten en dalen, in hoogte variŽrend van 1.000 tot 2.000 meter, dat naar het oosten geleidelijk lager wordt, zoals het plateau van Yunnan-Guizhou en het vruchtbare Sichuan-bassin. Een deel van oostelijk China, de laagste trede, ligt lager dan 500 meter en heeft de hoogste bevolkingsdichtheid. Hier zijn de rivieren bevorderlijk voor de landbouw. Zij zorgen voor rijke oogsten, maar ook voor overstromingen. Een enkele keer drogen ze geheel op, waardoor voedselschaarste ontstaat. China wordt daarom wel gekarakteriseerd als een land dat ofwel lijdt aan een overschot ofwel aan een tekort aan water.

Tijdzones
China hanteert ťťn tijdzone (meetpunt is Beijing), terwijl het land in verschillende zones valt. De Chinese standaardtijd is Greenwich Mean Time +8 uur. Het is in China 7 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer is het 6 uur later dan in Nederland. Het kan zijn dat mensen en bedrijven in bepaalde gebieden - ver van Beijing - zich aanpassen aan de factor licht (dag) en donker (nacht).

Klimaat
China heeft een landklimaat met extreme verschillen, variŽrend van gematigd in het noorden tot subtropisch in de zuidelijke provincies.De noordelijke winters zijn lang en koud, met temperaturen van -10įC tot -1,7įC in Beijing en van -16,7įC tot -6,6įC in Shenyang. De zomermaanden zijn in het noorden heet en droog. Het klimaat in Centraal-China is overwegend subtropisch. De zuidoostelijke provincies hebben een tropisch klimaat met de moesson in de zomer. Aan de kust van zuidelijk China komen in de zomer tyfoons frequent voor. Barre weersomstandigheden doen zich voor in Binnen-MongoliŽ en Xinjiang, waar veel droge vlaktes en woestijnen te vinden zijn.
In de meeste gebieden is januari de koudste maand en juli de warmste. Ongeveer 80 procent van de neerslag valt tussen mei en oktober, waarbij juli en augustus doorgaans de natste maanden zijn.

Gemiddelde temperatuurverschil in China's grootste steden

Steden

Gemiddelde temperatuur in januari

Gemiddelde temperatuur in juli

Jaarlijks temperatuurverschil

Beijing

4,8įC

25,8įC

30,6įC

Shanghai

3,5įC

28,0įC

24,5įC

Qingdao

-1,1įC

23,7įC

24,8įC

Guangzhou

13,7įC

28,3įC

14,6įC

Wuhan

2,7įC

29,1įC

26,4įC

Urumqi

-15,8įC

23,9įC

39,7įC

Shenyang

-13,0įC

24,9įC

37,9įC

 

China: bevolking

Bevolking
De bevolking is zowel China's grootste kracht als grootste uitdaging. Eenvijfde van de wereldbevolking woont in China; daarmee is dit het land met de meeste inwoners.Op 6 januari 2005 werd officieel de 1,3 miljardste inwoner geboren. Het werkelijke aantal inwoners ligt waarschijnlijk hoger dan de officiŽle tellingen aangeven. Dit komt door het ťťnkindbeleid dat de overheid sinds 1980 vooral in de kustprovincies voert. Hierdoor werden niet alle geboorten officieel aangegeven. Het impopulaire ťťnkindbeleid wordt sinds kort minder strikt toegepast, voornamelijk op het platteland en bij een aantal minderheden. Hierdoor groeit de bevolking onder etnische minderheden sneller dan de Hanpopulatie. Ruim 91 procent van de inwoners in China is Han-Chinees. Het land kent verder minderheidsgroepen van hoofdzakelijk Turkse, Tibetaanse en Mongoolse afkomst. Ondanks de versoepeling van het ťťnkindbeleid is het aantal geboorten in de afgelopen twee decennia gedaald. Werden er in 1987 nog 23,3 kinderen per 1000 gezinnen geboren, in 2004 is dit aantal gedaald naar 12,3.
In de plattelandsgebieden zal het 'natuurlijke' inwonerspercentage in de toekomst relatief sneller stijgen dan in de stedelijke gebieden. De stedelijke bevolking zal hoofdzakelijk toenemen door de hoge graad van migratie van de plattelandsgebieden. In de periode 1994-2004 was de bevolkingsgroei 0,8 procent.

Vergrijzing
De bevolking van China is aan het vergrijzen, hoofdzakelijk als gevolg van het ťťnkindbeleid. In 1995 was 10 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar. Dit percentage zal naar verwachting stijgen tot 22 procent in het jaar 2030.

Demografisch profiel

Bevolking (x miljoen):

Waarvan: mannen

        vrouwen

Bron: EIU (schattingen 2007 en 2010)

Bevolkingsopbouw in procenten van het totaal, schatting 2007

Bron: Worldfactbook

Voornaamste steden
De meeste mensen wonen in (in volgorde van belangrijkheid): Shanghai, Beijing, Chongqing, Tianjin, Wuhan, Guangzhou, Harbin, Shenyang, Chengdu, Nanjing, Changchun, Xi'an en Dalian.

 

China: bestuurlijke organisatie

Politieke vooruitzichten
De formele overgang van de derde naar de vierde generatie leiderschap werd in maart 2003 voltooid. In maart 2003 werden Hu Jintao president en Wen Jiaboa premier. De overgang voor de vierde generatie leiderschap is tot nu soepel verlopen. Hu Jintao heeft sinds 2004 alle belangrijke politieke machtposities in handen. Hij is niet alleen president, maar ook secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij en hij is sinds september 2004 voorzitter van de uiterst machtige Central Military Commission (CMC). Al deze functies werden ook vervuld door zijn voorganger Jiang Zemin. Hu heeft de afgelopen tijd zijn stempel gedrukt op politieke beslissingen. Zo heeft Hu Jintao successievelijk de huidige gouverneurs (de hoogste bestuurder van een provincie) vervangen voor gouverneurs die zijn politieke lijn volgen. De 'Scientific Outlook on Development', toegevoegd aan de partijrichtlijnen van de Chinese Communistische partij (CCP) in oktober 2007, zorgt ervoor dat ook in 2008-2009 de nadruk zal liggen op kwaliteitsverbetering van de economie. Aandachtspunten zijn de oververhitting van de economie en de voor China ongebruikelijk luide oppositie van ambtenaren tegen maatregelen tot demping van de oververhitte economie. Ook de bredere sociale ontevredenheid vooral op het platteland, de minder voorspoedige economische groei van stedelijke gebieden dan voorzien, stimulering van de private sector en verdere hervorming van staatsbedrijven zijn aandachtspunten.

Politiek systeem
Het moderne Chinese politieke systeem rust op drie machtspijlers: overheidsinstellingen, de Chinese Communistische Partij (China Communist Party, CCP) en de People's Liberation Army (PLA). De machtsdynamiek kan worden gekenschetst als een complexe handeling van richtlijnen en replieken binnen de drie hiŽrarchieŽn. In het centrum van de hiŽrarchie zijn het de leiders van de Communistische Partij die het politieke beleid van de drie pijlers uitzetten. Vanuit dit epicentrum bereiken de tentakels van de staatscontrole het dagelijkse leven in China.
De Volksrepubliek China is volgens de grondwet van 1982 een socialistische staat. Het hoogste formele machtsorgaan is het Permanente Comitť van het Politbureau (Politburo Standing Committee, PSC) met aan het hoofd secretaris-generaal Hu Jintao. Via het Politbureau van de Communistische Partij vloeit macht toe naar het Nationale Partijcongres (National Party Congress) onder voorzitterschap van Wu Bangguo, het Centrale Comitť en via alle lagen van de overheidsinstellingen naar het stedelijke niveau.

Een andere belangrijke organisatie is het kabinet, ook wel de Staatsraad (State Council); de raad wordt geleid door premier Wen Jiabao. Direct onder de Staatsraad, komt het Nationale Volkscongres (National People's Congress, NPC). De NPC, de wetgevende macht van China, komt twee keer per jaar plenair bijeen, tenzij extra bijeenkomsten nodig worden geacht door het Centrale Comitť. In theorie berust de staatsmacht bij het Nationale Volkscongres. Net als met de partijcongressen is de hoofdfunctie van de jaarlijkse Volkscongressen het aankondigen en formaliseren van politieke beslissingen. Tevens benoemt het Nationale Volkscongres personen op hoge posten en keurt de grondwet goed. Om de vijf jaar worden de ongeveer 3.000 gedelegeerden in het Nationale Volkscongres gekozen door volkscongressen op lager niveau.

Chinese Communistische Partij (CCP)
De Chinese Communistische Partij (CCP) regeert sinds 1949 en heeft geen formele oppositiepartij. Met circa 70 miljoen leden is de CCP de grootste politieke partij in de wereld.
Het hoogste orgaan van de Chinese Communistische Partij is formeel het Nationale Partijcongres dat om de vijf jaar bijeenkomt; voorzitter is Wu Bangguo. Tijdens het partijcongres wordt het Centrale Comitť (198 volledige leden en 158 plaatsvervangers) gekozen en neemt het Centrale Comitť de functies van de partij over als deze niet in zitting is. Twee maal per jaar komt het Centrale Comitť bijeen. Het Centrale Comitť kiest op zijn beurt het Politbureau, dat momenteel 24 leden telt, en het Permanente Comitť van het Politbureau, dat momenteel uit 9 leden bestaat. Binnen het staatsbestel genieten acht 'democratische' partijen erkenning en zijn ondergebracht in de Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC). De CPPCC met circa 2200 leden is een adviesorgaan dat de belangen en politieke voorstellen kanaliseert van niet-communistische partijorganisaties. De CPPCC - onder voorzitterschap van Jia Qingling van het Politbureau - staat volledig onder controle van de Chinese Communistische Partij. De overheid biedt tot op heden geen ruimte voor andere, niet-staatsgesteunde politieke partijen. Zo zijn de oprichters van de Chinese Democratische Partij (CDP) eind 1998/begin 1999 gearresteerd als dissidenten. Ex-president Jiang heeft in juli 2001 tijdens het 80-jarig bestaan van de Chinese Communistische Partij het idee gelanceerd om de technocratische elite van de partij uit te breiden met ondernemers, de nieuwe bourgeoisie. Dit voorstel is later door de partij aangenomen.

China: handel met Nederland

Datum: 08.01.2008

De handel tussen China en Nederland is sinds de jaren zeventig enorm gegroeid. Tot 1986 liepen de import en de export redelijk in de pas. Geheel in lijn met de ontwikkeling van de algemene buitenlandse handel van China is ook de handel met Nederland de laatste jaren sterk gestegen, al heeft die groei vooral betrekking op de Nederlandse invoer. De Nederlandse invoerwaarde uit China is van 1995 tot en met 2006 gestegen van 1,6 miljard euro tot 23,1 miljard euro. De Nederlandse uitvoerwaarde naar China over die periode steeg van 0,6 miljard euro tot 3,2 miljard euro.
Door de snelle toename van de invoer is ook ons handelstekort met China sterk opgelopen. In de periode 1995-2006 is dit tekort gestegen van 1 miljard euro tot bijna 20 miljard euro.

De Nederlandse export steeg in 2006 ten opzichte van 2005 met bijna 600 miljoen tot 3,2 miljard euro. In dezelfde periode steeg de Nederlandse invoer wederom gigantisch met 21 procent tot 23,1 miljard euro. Ons handelstekort met China steeg in 2006 ten opzichte van een jaar eerder met 21 procent tot bijna 20 miljard euro.

Export
Van het Nederlandse totale uitvoerpakket namen in 2006 de landbouwproducten 6 procent voor hun rekening en de industriŽle goederen 94 procent. Bij de export van landbouwproducten zijn de belangrijkste categorieŽn voeding en levende dieren, vis(producten) en ruwe dierlijke en plantaardige producten. De waarde van het industriŽle aandeel van ons totale uitvoerpakket neemt jaarlijks toe. Hiervan zijn de belangrijkste productcategorieŽn afvalmateriaal (schroot, papier, plastic), grondstoffen ter veredeling, chemische producten, fabricaten (ijzer en staal; papier en karton) en machines en vervoermaterieel.

Import
In vergelijking met dezelfde periode in 2005 vertoonde 2006 een invoerstijging van 4,1 miljard euro tot 23,1 miljard euro. De Nederlandse invoer uit China blijft jaarlijks gestaag toenemen. Uit de handelscijfers van 2006 blijkt dat de import vooral bestond uit fabricaten, machines (computers, computeronderdelen, telecommunicatieapparatuur, consumentenelektronica en kantoormachines), kleding en aanverwante artikelen. De sectoren machines/apparaten en kleding weerspiegelen het relatief beperkte Nederlandse aanbod, de Nederlandse vraag en het goedkope Chinese aanbod. Dit zijn de sectoren waarin China meer en meer tot een productiebasis voor de wereld lijkt te worden. Naast de gestegen totale invoerwaarde in de afgelopen jaren heeft er ook een verschuiving in de samenstelling van het invoerpakket plaatsgevonden. Er is een trend waarneembaar dat het aandeel kapitaalgoederen ten koste gaat van China's traditionele exportproducten. De Nederlandse moederbedrijven zijn belangrijke importeurs van (eind)producten die door hun dochters in China zijn gefabriceerd. Deze import is bestemd voor de Nederlandse markt of voor verdere bewerking of voor doorvoer naar andere afzetmarkten. Daarnaast laten Nederlandse bedrijven producten volgens eigen specificaties maken zoals matrijzen, machines, meubelen, transportonderdelen en bovenkleding.

Bron: EVD-informatie

           Financieel-economisch beleid
De financiŽle sector is de sleutel tot hervorming van de economie. De sector wordt met structurele problemen geconfronteerd. De overdracht van slechte leningen aan de vier daartoe opgerichte 'asset management'-bedrijven heeft tot een wezenlijke verbetering van de situatie geleid. China is wellicht het enige land ter wereld waar de Staat een stilzwijgende garantie geeft op spaartegoeden bij de staatsbanken. Dat voorkomt een run op de bank. De spaarquote van particulieren is hoog. In essentie is de financiŽle crisis in China een fiscaal probleem, aangezien staatsbanken en staatsondernemingen (de gebruikers van leningen) onderdeel zijn van het overheidsbestel. Omvorming van de financiŽle sector tot een professionele sector - met behulp van westerse financiŽle instellingen - heeft hoge prioriteit bij de centrale overheid. Door China's toetreding tot de WTO hebben vele buitenlandse banken nu vooral in Shanghai een vertegenwoordiging in China. Shanghai is de financiŽle hoofdstad van China, maar speelt nog geen rol als internationaal financieel centrum. Een rol van betekenis kan Shanghai pas spelen nadat er een adequate wetgeving, marktmechanismen en voldoende geschoold personeel beschikbaar zijn. In 2007 waren 74 buitenlandse banken en ongeveer 3.300 Chinese banken en financiŽle instellingen vertegenwoordigd in China.
De Chinese overheid heeft als middel tegen oververhitting van de economie de proactieve fiscale politiek om de binnenlandse vraag te stimuleren omgebogen tot een neutrale politiek. Wel blijft de overheid langetermijnstaatsobligaties uitgeven voor het bekostigen van infrastructuur en sociale zekerheid.

Staatsbedrijven en privatisering
Ondanks de opkomst van de particuliere sector, spelen de staatsbedrijven nog steeds een belangrijke rol in de economie. Velen zijn gefuseerd met winstgevende bedrijven tot conglomeraten die uiteindelijk in staat zijn om de concurrentie aan te gaan met multinationale Westerse ondernemingen. De Zuid-Koreaanse chaebol-structuur heeft daarbij als voorbeeld gediend. Chaebols zijn grote conglomeraten van bedrijven die worden gekenmerkt door een aanzienlijke diversificatie van de aangeboden producten en diensten en door een vergaande integratie in de bedrijfskolommen waarin ze opereren. De overheid experimenteert om verliesgevende staatsbedrijven een nieuw leven in te blazen. De staatsdeelnemingen in 150 grote staatsbedrijven staan onder toezicht van de State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC).
Een groot deel van de staatsondernemingen blijft een zware last voor de overheid. Commercialisering en 'corporate governance' zijn in de niet-particuliere sector zwak ontwikkeld. De arbeidsproductiviteit in China is buitengewoon laag. De staatsbedrijven ontvangen grote leningen van de staatsbanken. Cijfers over de staatssector zijn onbetrouwbaar omdat circa driekwart van de bedrijven werkt met een fictieve boekhouding. De particuliere sector groeit sterk en de werkgelegenheid neemt hier bovendien sneller toe dan in de staats- en gerelateerde sectoren. Dit alles ondanks obstakels voor het particuliere bedrijfsleven: gebrekkige kredietverlening, een slecht ondernemersklimaat, beperkte arbeidsmobiliteit en lokale regelingen. Privatisering neemt het snelst toe in de provincie Ningxia (Noordwest-China), gevolgd door de provincie Jiangxi (Oost-China) en de provinciesteden Shanghai en Chongqing.

Westelijke regio en de provincies in het noordoosten
De Chinese overheid heeft grootse plannen met het westen; met haar 'Go West'-beleid moeten West- en Centraal-China economisch worden ontwikkeld. Financiering van het stimuleringsbeleid zal voor een deel moeten komen uit staatsleningen en obligaties en voor een deel uit de markt. Een soortgelijk plan is ontwikkeld voor de noordoostelijke provincies Heilongjiang, Jilin en Liaoning. Het beleid voor deze twee regio's is niet alleen gericht op het verbeteren van de economische ontwikkeling, maar ook op het inlopen van de sociale achterstand met de rijke provincies in het oosten. De overheid wordt vooral in die gebieden geconfronteerd met sociale onrust.

           Verdieping van internationalisatie.

Buitenlandse handel en investeringen
De aanwezigheid van buitenlandse bedrijven dateert van 1979, toen het hun mogelijk werd gemaakt zich te vestigen in de vijf opgerichte Special Economic Zones (SEZ's) in het zuiden van het land. Na het succes van de SEZ's stelden de Chinese autoriteiten veertien 'open kuststeden' open en uiteindelijk zijn er honderden economische zones ontstaan. Naast de Chinese privťbedrijven zijn de buitenlandse investeringen voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor de nieuwe banen in China.

 

China: buitenlandse investeringen

China is sinds de eerste openstelling in 1979 ongetwijfeld het meest tot de verbeelding sprekende land voor buitenlandse ondernemingen. In de periode 1979-1980 werden door de Chinese autoriteiten vijf Special Economic Zones (SEZ's) opgericht, waar buitenlandse bedrijven zich onder voorwaarden met speciale privileges konden vestigen. Intussen zijn er honderden vestigingszones en hebben ongeveer vierhonderd grootste multinationals in de wereld een vestiging in China. In 2002 groeide het land uit tot 's werelds grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen. Ook in 2007 was China het aantrekkelijkste land voor buitenlandse investeringen.
Buitenlandse investeerders worden aangetrokken door de snelle economische groei van het bbp, de rooskleurige economische vooruitzichten en de kansen die een dergelijke grote markt kan bieden

Buitenlandse investeerders worden niet alleen aangetrokken door de lage lonen in China. De effecten van WTO-afspraken spelen eveneens een rol. De Chinese handels- en investeringswetgeving wordt transparanter en overeenkomstig de WTO in het Engels gepubliceerd. Daarentegen krijgen de investeerders in de toekomst concurrentie te duchten van staatsbedrijven die steeds efficiŽnter opereren. Volgens de WTO-principes verdwijnen de meeste belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders en worden zij gelijkgesteld met de lokale ondernemingen. Zo is op 1 januari 2008 de nieuwe 'Corporate Tax Law' voor alle ondernemingen in China van kracht. De voordelen die buitenlandse ondernemingen genoten bij het afdragen van inkomensbelastingen voor personeelsleden zijn hiermee komen te vervallen. Het aantal hoogopgeleide Chinese studenten neemt snel toe en China verwacht dat vele in buitenland afgestudeerde studenten zullen terugkeren vanwege de carriŤreperspectieven.


China: arbeidsmarkt

Werkgelegenheid
De (verborgen) werkloosheid in China zal de komende jaren een groot sociaal probleem gaan vormen. De verwachting is dat het aantal mensen in de leeftijd van 15-59 jaar groeit van 800 miljoen in 2003 tot 920 miljoen in 2020. In 2006 bedroeg het totale aantal werkenden 795,3 miljoen. Naar schatting van de Economist Intelligence Unit (EIU) is het werkloosheidscijfer voor geheel 2007 9,5 procent. Volgens het kabinet is absolute armoede (0,21 US dollar per dag of minder) in China inmiddels niet meer aan de orde. Volgens maatstaven van de Wereldbank (1 US dollar per dag) leven ongeveer 160miljoen Chinezen in absolute armoede. De overheid is zich bewust van groeiende verschillen tussen arm en rijk en van de ernstige sociale ontwrichting die deze tot gevolg kunnen hebben. Niet alleen de kloof tussen arm en rijk, maar ook de onteigening van huizen en landbouwgrond versterken de onrust op het platteland.
Het 'Go West'-beleid (gericht op het midden en westen van China), de 'Rust Belt' (gericht op het noordoosten) en belastinghervorming moeten hieraan een positieve wending geven. De centrale overheid wil grote inkomensverschillen tussen de plattelandsbevolking en de stadsbewoners verkleinen. De overheid doet dit door belastingverlaging in de landbouw en directe subsidies aan de boeren. De overheid streeft naar efficiŽnte landbouwmethodes en er zijn plannen om de kleine boerenbedrijven om te vormen tot grote 'state-class high-quality' graanproductiebedrijven. Nu wordt graan verbouwd op kleine stukken landbouwgrond. Deze schaalgrootte belemmert de boeren om te concurreren met buitenlandse aanbieders. Buiten de rijke kustprovincies zijn 150 ŗ 300 miljoen mensen in de landbouwsector werkloos. De overheid wil nieuwe banen creŽren door het opzetten van industrie- en dienstensectoren.

Opleidingsniveau
China kenteennegenjarigeleerplicht. Desondanks waren in 2004 gemiddeld 104 miljoen mensen boven de 15 jaar analfabeet of konden nauwelijks lezen en schrijven. Dit is 10 procent van de totale bevolking. In 2004 was het analfabetisme in Tibet met 44 procent het hoogst en in de provincie Jilin met 3,9 procent het laagst. In de westelijke provincies Gansu, Qinghai, Guizhou en Ningxia is dit percentage gemiddeld 10.Deze erfenis kan voor een groot gedeelte op naam worden geschreven van het oude communistische leiderschap, dat intellectuele activiteiten volstrekt overbodig vond.
China heeft meer dan 1.700 universiteiten en hogere onderwijsinstellingen. Het opleidingsniveau van personeel varieert per regio. In de zeer grote steden is het over het algemeen geen probleem om universitair opgeleide mensen te vinden. Het is lastiger om werknemers aan te trekken met een beroepsopleiding. Het is eenvoudig afgestudeerden in Engels of techniek aan te trekken, maar dit geldt niet voor beroepen als kwaliteitscontroleur, verkoper, personeelsconsulent, manager en boekhouder. Daarom moeten buitenlandse investeerders doorgaans een 'incompany training' bieden voor specialisatie.

Werving van personeel
Gekwalificeerde werknemers en kaderpersoneel kunnen worden aanbevolen (of aangeboden) door het lokale 'Department of Labour' (arbeidsbureau) maar mogen ook door buitenlandse ondernemers rechtstreeks op de arbeidsmarkt worden aangetrokken. Dit kan via banenbeurzen, bij universiteiten of technische instituten, adverteren in kranten of door persoonlijke contacten. Bij directe werving moeten de arbeidsbureaus wel op de hoogte worden gehouden van wervingsprocedures, resultaten en arbeidscontracten. Het lokaal aantrekken van (on)geschoolden of het uitzenden van eigen werknemers mag worden uitbesteed aan in China gevestigde (buitenlandse) wervingsbureaus. Bij indienstneming van personeel moet een buitenlandse onderneming voorrang geven aan Chinese arbeidskrachten. Buitenlandse headhunters in China kunnen ook buitenlandse ondernemers helpen bij het vinden van personeel.

Salarissen
De werkgever betaalt de werknemer het wettelijke minimumloon dat op lokaal niveau is vastgesteld. Ofschoon werkgevers naar eigen inzicht het salarisniveau mogen vaststellen, bepaalt de wet dat salarisverhogingen in lijn moeten zijn met de 'economische ontwikkeling'. Dit betekent in de praktijk dat de inflatie in salarisverhogingen wordt gecompenseerd. Naar verwachting zal dit uitkomen op 1,35 US dollar per uur in 2006 en 1,63 US dollar per uur in 2007.

Werktijden
China kent een 40-urige werkweek of een 8-urige werkdag. Werknemers hebben recht op minimaal een dag rust per week en mogen niet meer dan 3 uur per dag of 36 uur per maand overwerken. In de praktijk krijgen buitenlandse bedrijven hiervoor ontheffing. Kinderen onder de 16 jaar mogen niet in loondienst zijn.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 14697
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved