Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

ANALIZA SI REPREZENTAREA DATELOR REFERITOARE LA CALITATE

management+ Font mai mare | - Font mai micANALIZA SI REPREZENTAREA DATELOR REFERITOARE LA CALITATE

Indicatori statisticiLa analiza datelor referitoare la calitate se pot folosi si anumiti indicatori statistici. Acestia reprezinta expresia numerica a unor fenomene, procese, activitati, definite in timp, spatiu si structura organizatorica. Cu ajutorul indicatorilor statistici sunt exprimate trasaturile cantitative si calitative ale fenomenelor si proceselor social-economice sub raportul volumului structurii, interdependentelor si al modificarii lor in timp si spatiu.

Indicatorii statistici se clasifica astfel:

indicatori primari (absoluti) - acestia se obtin prin prelucrarea primara a datelor statistice ca urmare a procesului de centralizare a datelor unei observari statistice. Ex.: un numar de produse rebutate in luna iunie la sectia nr. 1;

indicatori derivati - obtinuti prin prelucrarea statistica a marimilor absolute, cu ajutorul unor formule matematice. Din aceasta categorie fac parte:

marimile

marimile medii;

indicii.

Cu ajutorul indicatorilor derivati este posibila analiza aspectelor calitative ale fenomenelor si proceselor cercetate, evidentierea factorilor care contribuie la formarea si modificarea marimii unui fenomen, evidentierea legaturilor de interdependenta dintre fenomene, evidentierea relatiilor cantitative si calitative ce exista intre diferitele parti ale unei colectivitati.

Indicatorii derivati se obtin astfel:

prin compararea a doi sau mai multi indicatori statistici sub forma de diferenta, acestia trebuind sa fie comparabili din punct de vedere al continutului si al unitatilor de masura;

prin compararea pe baza de raport - se poate face atat pentru indicatori cu acelasi continut, cat si pentru indicatori cu continut diferit, dar interdependenti intre ei.

In domeniul statisticii se folosesc urmatoarele marimi relative:

de structura;

de coordonare;

ale dinamicii;

ale planului;

de intensitate.

Indicii

Sunt marimi relative adimensionale obtinute ca raport intre marimea unui indicator statistic la momentul t si marimea sa la momentul 0, dupa formula:

unde

yt = marime curenta

y = marime de referinta

Indicele masoara variatiile relative ale marimii y, care este reprezentata fie de o caracteristica statistica x, fie de frecventa f, fie de agregate de tipul xf si Σxf.

Indicii se pot calcula pe baza de valori absolute, relative, medii etc.

Grafice

Reprezentarea datelor referitoare la calitate se poate realiza si prin figuri geometrice care pun in evidenta aspectele caracteristice ale fenomenelor si proceselor studiate. In domeniul cercetarii calitatii, din punct de vedere statistic, se folosesc urmatoarele tipuri de grafice:

Graficul prin coloane - unde datele referitoare la calitate sunt reprzentate prin ariile unor dreptunghiuri construite cu bazele pe axa absciselor, a caror inaltime este direct proportionala cu marimea indicatorilor reprezentati, iar latimea este aceeasi, pentru toate dreptunghiurile.

Graficul prin suprafete unde datele referitoare la calitate sunt reprezentate prin figuri geometrice (dreptunghiuri, cerc etc.), iar ariile acestor figuri sunt direct proportionale cu marimea datelor respective.

Graficul prin benzi - unde datele referitoare la calitate sunt reprezentate prin ariile unor dreptunghiuri construite cu bazele pe axa ordonatelor si despartite prin spatii egale, iar lungimea benzilor este direct proportionala cu marimea datelor analizate, latimile benzilor fiind egale.

Graficul de structura - pune in evidenta structura unei baze de date referitoare la calitate, evidentiind raportul existent intre parti ale bazei de date si baza de date pe ansamblu.

Histograma - este tipul de grafic specific seriilor de repartitie (unde schimbarea frecventelor unui fenomen are loc in raport cu variatia unei caracteristici) unde pe axa absciselor este reprezentata, prin segmente de dreapta, marimea intervalelor de grupare, iar pe axa ordonatelor apar frecventele. La seriile de repartitie cu intervale egale, bazele dreptunghiurilor sunt egale intre ele, iar suprafetele lor sunt determinate de inaltimi care sunt proportionale cu frecventele absolute. La seriile de repartitie cu intervale neegale, bazele dreptunghiurilor sunt neegale si proportionale cu marimea intervalelor de grupare, iar suprafetele lor sunt determinate de inaltimi care sunt proportionale cu frecventele reduse.

Poligonul frecventelor - grafic al seriilor de repartitie, unde pe axa absciselor se inscriu valorile caracteristicii iar pe axa ordonatelor frecventele, iar extremitatile perpendicularelor ridicate pe axa absciselor proportional cu frecventele se unesc printr-o linie poligonala.

Cronograma - este o reprezentare grafica a seriilor dinamice unde pe axa absciselor se reprezinta timpul, iar pe axa coordonatelor indicatorul seriei dinamice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1738
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved