Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Drepturile si obligatiile asiguratului

management+ Font mai mare | - Font mai micDrepturile si obligatiile asiguratului

Fiind un contract sinalagmatic, contractul de asigurare presupune drepturi si obligatii corelative intre parti, ce pot fi delimitate pe doua perioade:

pana la ivirea evenimentului asigurat;dupa producerea riscului asigurat.

Drepturile si obligatiile asiguratului pana la aparitia evenimentului asigurat.

Principalele drepturi ale asiguratului ce intervin pana in momentul producerii cazului asigurat sunt:

- dreptul de a modifica contractul, cum ar fi posibilitatea de a schimba beneficiarul asigurarii sau modul de plata a primelor de asigurare, atunci cand ele se platesc in rate;

- dreptul de a incheia asigurari suplimentare, cum ar fi majorarea sumelor asigurate stabilite initial;

- dreptul de rascumparare, cum este cazul asigurarilor de viata, in care asiguratul poate sa ceara incetarea contractului prin plata sumei de rascumparare, care reprezinta, de obicei, 95% din rezerva de prima constituita in momentul respectiv.

Obligatiile asiguratului pana la aparitia riscului asigurat constau in:

- plata primei de asigurare. De regula, persoana care incheie contractul este una si aceeasi persoana cu asiguratul si ea are obligatia platii primei de asigurare. In cursul executarii contractului pot interveni unele modificari cu privire la obligatia de plata a primei. Daca titularul contractului de asigurare moare, iar bunul asigurat face parte din masa succesorala, obligatia de plata a primei revine mostenitorilor, care sunt solidari la plata primei atata timp cat bunul se afla in indiviziune. Daca bunul a fost atribuit unuia din succesori, atunci, succesorul va deveni singurul platitor al primei.

In cazul instrainarii bunului asigurat, contractul de asigurare isi produce efectele, in principiu, fata de dobanditorul bunului, caruia ii revine obligatia de a plati prima, in masura in care nu a fost achitata in totalitate de titularul contractului. Pentru ratele de prima datorate inainte de instrainare, obligatia de plata ramane in sarcina detinatorului initial al bunurilor.

- obligatia de a informa pe asigurator in privinta modificarii circumstantelor care agraveaza riscul;

- obligatia de intretinere a bunului asigurat in bune conditii, conform dispozitiilor legale in vigoare. Aceasta obligatie si aceea de a lua masuri pentru prevenirea pagubelor este expres mentionata in legislatia in materia asigurarilor. In caz de neindeplinire a acestei obligatii, asiguratorul poate denunta asigurarea sau, la ivirea cazului asigurat, are dreptul de a refuza plata despagubirii daca din acest motiv nu a putut determina cauza producerii si intinderea pagubei sau de a reduce despagubirea in cazul in care dauna a crescut.

- notificarea asiguratorului asupra tuturor imprejurarilor care agraveaza riscul. Daca in decursul executarii contractului se ivesc imprejurari care modifica riscul initial, asiguratul trebuie sa comunice asiguratorului acest lucru. Agravarea riscului determina modificari corespunzatoare asupra cuantumului primei, sau, in caz extrem, imposibilitatea de a mai putea continua contractul. Aceasta obligatie permite adaptarea contractului la noua situatie, sub rezerva dreptului asiguratorului de a-l anula. Agravarea riscului poate avea loc, de exemplu, ca urmare a mutarii bunurilor asigurate contra furtului din locurile specificate in contract in alte locuri mai putin expuse riscului (ca efect pozitiv) sau abtinerea asiguratului de a lua masurile corespunzatoare in cadrul obligatiei sale de a intretine bunurile si de a preveni producerea evenimentului asigurat.

Drepturile si obligatiile asiguratului dupa producerea riscului asigurat.

Principalul drept al asiguratului este de a incasa indemnizatia de asigurare.

Obligatiile asiguratului sunt:

- combaterea efectiva a evenimentelor pentru limitarea pagubei si salvarea bunurilor asigurate, pastrarea si paza bunurilor ramase pentru prevenirea degradarilor ulterioare;

- avizarea asiguratorului in termenele prevazute de conditiile de asigurare cu privire la producerea evenimentului asigurat;

- participarea la constatarea cazului asigurat produs si a pagubei rezultate;

- furnizarea de acte si date referitoare la evenimentul asigurat;

- acordarea intregului sprijin pentru constatarea si evaluarea daunelor.

In concluzie, asiguratii prevazuti in contractul de asigurare detin o serie de drepturi si obligatii, care variaza in functie de polita si de calitatea asiguratului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1768
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved