Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Conceptele de sistem si metoda

management+ Font mai mare | - Font mai micConceptele de sistem si metoda

Metoda de management este acea modalitate manageriala ale carei faze si componente sunt precis conturate si riguros structurate intr-un ansamblu functional ce faciliteaza exercitarea unor componente ale procesului managerial cu implicatii asupra continutului si eficacitatii muncii unuia sau mai multor manageri.Deci, metoda manageriala presupune intotdeauna modificari in caracteristicile relatiilor de management la nivelul unora din componentele firmei. Exemple de asemenea metode sunt: delegarea, diagnosticarea si altele.

Trebuie facuta distinctia intre metodele de management si metodele utilizate in management. Ultimele sunt metode cu caracter economic, tehnic, sociologic etc., a caror folosire nu afecteaza nemijlocit continutul si forma de manifestare a relatiilor si proceselor manageriale. De regula, acestea parvin managementului firmei datorita eficacitatii lor. Exemple de asemenea tehnici: matricea descoperirilor, brainstormingul, analiza valorii, Monte Carlo, T.H.M. etc.

Sistemele manageriale sunt mai cuprinzatoare decat tehnicile de management, pe care, de regula, le incorporeaza sub o forma sau alta.

Sistemul de management poate fi definit ca un ansamblu coerent de elemente - principii, reguli, metode, proceduri decizionale, organizatorice, informationale etc. - prin intermediul carora se asigura modelarea si exercitarea intr-o maniera specifica a totalitatii sau a celei mai mari parti a functiilor procesului de management pentru o firma in ansamblul sau ori pentru principalele componente, in vederea spoririii profitabilitatii economice.

Dintre sistemele manageriale cele mai cunoscute si mai raspandite mentionam: managementul prin obiective, managementul pe baza de proiecte, managementul prin exceptie, managementul pe produs etc.

Sistemele de management se deosebesc de tehnicile de management in special in ceea ce priveste sfera de cuprindere si complexitate. Sistemele de management se refera la firma in ansamblul sau, la componente majore ale acesteia. Tehnicile de management privesc, de regula, realizarea unor atributii sau sarcini manageriale care revin unuia sau mai multor manageri.

Sistemul managerial are o complexitate apreciabila incorporand, printre altele, diverse metode ce pot fi utilizate de-sine-statator. In schimb, metoda sau tehnica de management reprezinta o unitate primara, ce nu mai poate fi descompusa fara a o desfiinta sau a-i modifica structura si finalitatea.

Indiferent de particularitatile lor, sistemele de management sunt intotdeauna fundamentate pe conceptia sistemica, situatie fireasca la actualul nivel de dezvoltare a stiintei, data fiind complexitatea aspectelor abordate si obiectivele urmarite.

Sistemul de management incorporeaza intotdeauna elemente cu caracter organizatoric, informational si, in special, decizional, determinand modificari sensibile in obiectivele, competentele si responsabilitatile unui mare numar de manageri si, adesea, executanti. Facem aceasta precizare pentru ca exista unii specialisti care pun semnul egalitatii intre sistemul de management al firmei si diferitele subsisteme partiale din cadrul sau, cel mai adesea subsistemul informational. In mod obisnuit, la baza unei asemenea inexactitati se afla conceperea limitata a managementului, absolutizarea uneia din componentele sale, ceea ce, fireste, se reflecta in mod negativ in rezultatele obtinute de societatea comerciala sau regia autonoma.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1247
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved