Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Salariatii bazati pe cunoastere(SBC)

management+ Font mai mare | - Font mai micSalariatii bazati pe cunoastere(SBC)

1 Consideratii generale

Un studiu din 6 tari europene ( Anglia, Franta, Italia, Germania,Suedia,Elvetia) pe 100 de directori generali si directori de firma carora li s-a cerut sa defineasca salariatul bazat pe cunostinte, arata astfel:44% nu l-au definit;

18% au afirmat ca sunt acele persoane care isi folosesc creierul sau aduc cunostinte in companie;

18% au definit ca fiind un specialist cu abilitati adecvate;

7% mentioneaza ca sunt cei ce se ocupa cu informatiile si managementul informatiei;

6% mentioneaza ca sunt acele persoane care poseda o intelegere adecvata a cunostintelor companiei;

3% sunt acele persoane care se ocupa cu procesarea datelor.

OBS!

Acest mod de abordare privind aria de activitati si rolul pe care il ocupa salariatii bazati pe cunostinte (SBC) in cadrul unei firme, ne indica o multitudine de informatii prin care acestia sunt definiti sau le este mentionata pozitia si rolul intr-o organizatie.

Exista si alte studii dezvoltate pe plan mondial care au definit SBC. Astfel:

a)      opinia specialistului indian B.Maheswari care defineste SBC ca fiind acea persoana care creaza idei noi, se angajeaza in comunicarea si diseminarea cunostintelor sau folosirea acestora ca resursa a dezvoltarii. Sunt acele persoane implicate in activitati de cercetare - dezvoltare, preocupate intens de fenomenul inovarii si progresului in cadrul organizatiei. Sunt mentionate acele persoane care disemineaza cunostintele, din caregoria carora fac parte profesorii, trainerii, si conultantii. OBS! Consultantii sunt considerati acele persoane ce utilizeaza cunostintele respective si concep softuri aplicand tehnologiile existente.

b)      Opinia prof. canadian Michael Milles, care defineste SBC ca fiind acea persoana care munceste pt a-si castiga existenta intr-o anumita organizatie focalizandu-se asupra dezvoltarii si utilizatii cunostintelor pt a-si realiza sarcinile de executie sau cele manageriale. In SUA a fost conturat portretul unui SBC in care e prezentat ca fiind " acea persoana de 30-50 ani cu pregatire superioara, ce urmareste obtinerea de beneficii materiale cat mai mari cu eforturi minime, apeland la tehnologiile de varf si cu o anumita implicare in derularea activitatilor". OBS! Acestia sunt considerati elita firmei.

c)      Dupa Reich. Specialistul german sustine importanta cruciala pe care o au SBC in cadrul unei organizatii mentionand ca argumente faptul ca acestia :

poseda cunostinte si abilitati ce reprezinta o forta productiva semnificativa in cadrul organizatiei;

reprezinta pt organizatie o investitie decat o cheltuiala datorita aportului adus la dezvoltarea organizatiei.

constituie, datorita cunostintelor tacite pe care le poseda un tip special de capital personal, astfel incat acestia ajung sa aiba un rol decisiv in firma bazate pe cunoastere.

d)      analiza profesorului Ovidiu Nicolescu asupra opiniilor exprimate de cei 3 specialisti mentionati anterior, ne arata ca opiniile acestora nu reflecta suficient ceea ce se intampla in firma bazata pe cunoastere, aratand ca este necesara punerea in discutie a 2 categorii de abordari cu privire la definirea SBC:

o definire in sens larg din care trebuie ca abordarea sa aiba in vedere ca puncte de plecare ciclul cunostintelor si continutul proceselor de tratare a cunostintelor.

Astfel trebuie considerati " toti ca salariati ai unei organizatii a carei activitate este focalizata asupra identificarii, cumpararii, invatarii, creari, stocarii, folosirii, protectiei si valorificarii cunostintelor" adica asupra tratarii cunostintelor in vederea realizarii obiectivelor firmei.

Este mentionat ca exemplu formatarea si procesarea unui studiu sau articol elaborat de un cercetator in cadrul firmei, lucru care se face de catre acesta in locul operatorului intrucat ii ia mai putin timp decat cel pe care l-ar irosi cu instruirea aceastuia asupra cerintelor specifice ( conditii de redactare) si cu verificarea lucrarii finale. Exemplul mentionat are la baza opinia lui Kim Taylor care mentioneaza ca ansamblul de activitati al SBC pot viza abordarea in sens larg a o serie de activitati privind:

descoperirea datelor necesare pt a produce informatie;

crearea de cunostinte folosind anumite tipuri de date;

comunicarea si diseminarea a ceea ce s-a produs si invatat;

promovarea networking-ului a sistemului relational si a socializarii in organizatie.

Aceste activitati pot fi considerate uneori ca o munca de rutina care e dificil de separat de munca de tratare a cunostintelor, mai ales atunci cand se elaboreaza o lucrare de cercetare stiintifica.

Definirea in sens restrans a SBC

In acest caz, abordarea profesorului Nicolescu pune in evidenta faptul ca SBC pot fi considerati cei a caror munca consta in crearea si utilizarea de cunostinte cu o pronuntata modernitate care utilizeaza in mod curent tehnica si tehnologia de varf, informationala si comunicationala.

Cele 2 categorii de abordari pot fi luate in considerare asigurand astfel ansamblul de caracteristici ale SBC.

Caracteristicile SBC:

Sunt puse la dispozitie de prof. O. Nicolescu, Angela Abbel, si Nigel Oxbrow. Acestia mentioneaza ca principale caracteristici:

dificultati in gasirea unui loc de munca;

preferinta posturilor ce le stimuleaza dezvoltarea;

tendinta de a avea simultan 2-3 joburi decat un post fix;

evolutia in cariera este bazate pe dezvoltarea profesionala;

recrutarea lor e dificila;

tendinta de autonomie din cadrul firmei;

sunt orientati spre munca in echipa;

sunt orientati spre cunostintele care asigura un avantaj competitiv firmei;

manifesta o frecventa folosire a tehnologiilor informatice;

manifesta o rapida uzura morala a cunostintelor, precum si preocuparea permanenta pt asimilarea de noi cunostinte;

au un comportament cu accente emotionale;

au o viziune cosmopolita asupra carierei si vietii;

pretind un standard de viata ridicat;

sunt dificultati in a-i mentine in firma o perioada indelungata.

OBS!

Aceste caracteristici pun in evidenta o anumita "personalitate" a acestor salariati, deoarece atitudinea acestora are o stransa legatura cu noutatea domeniului si eterogenitatea perceptiilor asupra proceselor de tratare a cunostintelor.

In concluzie, cunoasterea acestor caracteristici este necesara pt a putea asigura la nivelul firmei un management al resurselor umane eficient, valorificand la un nivel superior potentialul acestor categorii de salariati.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1547
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved