Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Controlul statistic al calitatii si fiabilitatii

management+ Font mai mare | - Font mai micControlul statistic al calitatii si fiabilitatiiCaracteristicile Calitatii

Este greu sa-ti faci o imagine clara asupra notiunii de calitate, deoarece este destul de vaga si inseamna lucruri diferite pentru persoane diferite. Cu toate acestea, caracteristicile calitatii pot fi descrise intr-un mod mai concret in cazul unui proiect sau material. Exista doua tipuri de calitate pentru un proiect. Calitatea materialelor propriu-zise produse si calitatea serviciilor oferite. In tabelul urmator sunt descrise cateva din caracteristicile calitatii proiectului si serviciilor.

Costurile si beneficiile Calitatii

Unul din principiile importante ale managementului calitatii este ca beneficiile generale care rezulta din elaborarea unei solutii de calitate vor depasi cu mult costurile de implementare.

Pe cat posibil, ar trebui sa-ti stabilesti cu grija asteptarile si apoi sa le indeplinesti. Cu toate acestea, daca nu esti increzator in abilitatea ta de a oferi, este mai bine sa promiti mai putin, dar sa oferi mai mult. Acesta este un lucru bun daca se refera la abilitatea ta de a-ti termina activitatea inainte de termenul stabilit, sau cu costuri mai mici decat cele estimate. Cu toate acestea, nu este cel mai bun lucru in ceea ce priveste cerintele afacerii.

` Chiar daca acesta pare un lucru bun, nu este asa. Ideea de a impresiona clientul ("goldplating") se refera la indeplinirea mai multor cerinte decat cele specificate de client. Este gresit din doua motive. In primul rand, scopul principal al proiectului este sa te asiguri ca livrezi exact ceea ce isi doreste clientul - la timp si respectand bugetul acordat. Efectuand activitatea in plus, creste riscul nerespectarii termenului limita de predare a proiectului. Daca depasesti termenul limita, nu va fi suficient sa-i explici clientului ca ai depasit termenul deoarece ai facut o activitate in plus pe care clientul nu o solicitase.

In al doilea rand, iti asumi rolul de a lua o decizie de afaceri privind lucrurile cele mai pretuite de client. Poate ca exista motive bune pentru care aceste trasaturi suplimentare nu au fost incluse in campul de actiune initial al proiectului. Poate ca au avut o valoare marginala pentru client. Poate ca este mai valoros sa implementezi solutia cu doua saptamani mai devreme. Ideea este ca acest lucru trebuie sa fie hotarat de catre client si nu de catre managerul de proiect.

Daca promiti mai putin si oferi mai mult, acest lucru ar trebui sa se aplice doar in cazul in care livrezi mai devreme sau pentru mai putini bani decat ai anticipat. Acest lucru nu trebuie sa se refere si la indeplinirea mai multor cerinte decat cele solicitate. Daca poti livra mai repede si pentru mai putini bani, lasa-l pe client sa hotarasca mai departe.

Unele proiecte presupun roluri speciale pentru persoane insarcinate cu asigurarea calitatii, sau experti in testare. Totusi, Managerul de Proiect are responsabilitate generala. Cu toate acestea, in ambele cazuri, calitatea proiectului nu tine de responsabilitatea catorva oameni. Este responsabilitatea tuturor. Toti membrii echipei, inclusiv clientul, au interesul ca materialele produse sa fie de buna calitate. In plus, toata lumea este responsabila pentru oferirea unor idei de imbunatatire a proceselor utilizate pentru elaborarea materialelor.

Testarea este probabil cel mai utilizat aspect al controlului calitatii. Desi exista multe tehnici de obtinere a calitatii, increderea pe care o ai in calitatea generala a produselor se bazeaza pe testarile efectuate. Din acest motiv, nu poti trece cu vederea testarile. Testarile sunt ultimele redute prin care te poti asigura ca solutia pe care o livrezi este de cea mai inalta calitate posibila. Multi oameni se refera la testari ca la niste modalitati de a te asigura ca solutia satisface toate cerintele si ca este lipsita de defecte. Cu toate acestea, priveste testarile si din punctul de vedere al dovedirii faptului ca solutia este demna de incredere, ca solutia va functiona in mediul intalnit in cursul productiei, ca solutia nu va ceda dupa un timp, ca rezultatele obtinute sunt conscvente si demne de incredere, si ca rezultatele finale nu se vor degrada in timp. In domeniul calitatii, in etapa actuala, se manifesta doua tendinte definitorii - imbunatatirea considerabila a calitatii produselor si reducerea substantiala a costurilor calitatii, ambele fiind impuse de preferintele consumatorilor si intensificarea concurentei. In cazul controlului calitatii este necesar sa se stabileasca obiectivele strategice ale calitatii. Acestea, la randul lor, depind de principalii factori ai calitatii : 1) Pietele; 2) Personalul; 3) Resursele financiare; 4) Materialele; 5) Utilajele si tehnologiile folosite; 6) Managementul firmei.

Pietele. Clientii cer si obtin produse si servicii tot mai bune pe masura cresterii pretentiilor lor antrenate de progres. Pietele - ca locuri in care se intalneste cererea si oferta, devin tot mai exigente din ambele parti si se specializeaza functional. Ca atare, un obiectiv determinant al controlului calitatii in cadrul firmelor este de a asigura flexibilitate in satisfacerea cererii care se specializeaza. Aici este vorba de fixarea performantelor produselor care se cer urmarite si imbunatatite, cum ar fi productivitatea, fiabilitatea, disponibilitatea, randamentul, reducerea poluarii de orice fel. Asociat acestora se cer create conditii tehnologice - echipamente si metode de control apte sa identifice si sa masoare performantele calitative ale produselor.

Personalul. Odata ce se schimba produsele, iar pietele devin tot mai exigente, personalul de conceptie si cel executant necesita noi cunostinte si deprinderi care se pot obtine prin educatie continua la locul de munca si in institutiile de invatamant. Cercurile de calitate din practica firmelor japoneze sunt o expresie elocventa a cerintei de acumulare de cunostinte in domeniu ca si de stimulare a creativitatii oamenilor.

Folosirea sistemelor flexibile de productie, a robotilor industriali si a calculatoarelor, accentueaza sensibilitatea dependentei tehnicii de calitatea materiilor prime, a pieselor si componentelor folosite. Acestea impun intensificarea exigentei de control la locurile de munca. Pretentiile fata de calitatea pe care o asigura lucratorii la locurile de munca sunt exprimate prin obiective cum ar fi cel preconizat de extinderea conceptului de control al calitatii productiei, avand ca impact "zero defecte".

Resursele financiare. Intrucat intensificarea concurentei reduce profiturile, se cauta mobilizarea tuturor rezervelor de reducere a costurilor de productie. O cale importanta pentru atingerea acestui scop este cresterea productivitatii muncii prin automatizare, dar automatizarea necesita investitii care la randul lor genereaza noi costuri cu amortizarea, mentenanta si asigurarile pentru reducerea riscurilor, asa incat efectul automatizarii asupra reducerii costurilor apare diminuat. Ramane sa se actioneze asupra costurilor calitatii insasi. Directiile de actionare depind de conditiile interne si externe ale firmei. Daca, de exemplu, costul service-ului produsului in garantie este mare, iar cel de prevenire a defectelor sau de exercitare a controlului in uzina producatoare este mic, inseamna ca este necesar sa se modifice orientarea uzinei, accentuandu-se preocuparile pentru prevenirea defectelor si pentru executia controlului calitatii pe fluxurile tehnologice. Cazul invers se intampla mai rar.

Materialele. Solicitarile produselor in exploatare s-au intensificat. Materialele din care se fabrica produsele se schimba si se diversifica in mod corespunzator. Ca atare simpla inspectie vizuala si testarea prin incercari sumare a materialelor nu mai asigura conditiile cerute de calitatea produselor. Se impune folosirea probelor fizice si chimice de laborator si a unor echipamente de control adecvate.

Utilajele si tehnologiile folosite. Cu cat firmele mecanizeaza si automatizeaza mai mult procesele de productie in vederea cresterii productivitatii muncii si imbunatatirii folosirii materiilor prime si materialelor, cu atat mai mult se pune accentul pe cresterea nivelului calitatii pieselor si subansamblurilor si pe stabilitatea calitatii acestora. Asadar, daca firma prevede sa mecanizeze si sa automatizeze noi procese in viitor, calitatea obiectelor muncii prelucrate in aceste procese va trebui aliniata la noile conditii.

Managementul. Impactul asupra calitatii, determinat de actiunile asupra factorilor calitatii este maxim atunci cand actiunile respective sunt coordonate. Este indiscutabil ca managementul firmei este singurul in masura sa coreleze eforturile tuturor compartimentelor care au responsabilitati in asigurarea calitatii produselor si serviciilor livrate pe piata. Daca acest management nu este in stare s-o faca, va avea de suferit calitatea, iar firmei nu-i va merge bine.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1722
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved